Hoe Zorg Je Voor Gezonde Benen In 2019
Gezonde Benen
Louise Vafi
Gezonde Benen
03/01/2019
5 min
2

Hoe Zorg Je Voor Gezonde Benen In 2022

03/01/2019
5 min
2

Wat is jouw passie? Bij MooieGezondeBenen hebben we een passie voor… mooie en gezonde benen! Ons doel is het bevorderen van kennis over aders, aderaandoeningen en wat je kunt doen om beter voor je aders en dus je algehele gezondheid te zorgen. Probeer daarom een paar van de onderstaande tips. Ze maken echt verschil en je zult verrast zijn hoe gemakkelijk het is om beter voor je benen te zorgen.

Pijn in de benen

Pijn in de benen is een breed begrip en kan verschillende oorzaken hebben. Redenen kunnen zijn slijtage van gewrichten, lang staan, flink sporten of uitstralende pijn vanuit de (onder)rug. Andere veel voorkomende oorzaken in combinatie met kramp of rusteloze benen zijn een slechte bloedcirculatie en spataderen.

De meeste pijnklachten in de benen kunnen in eerste instantie gewoon thuis worden behandeld. De behandeling bestaat dan vaak uit rust, een warm bad, een paracetamol of een ontstekingsremmer (NSAID).

Wanneer pijn in de benen aanhoudt wil je natuurlijk weten wat de oorzaak is. Ga daarvoor naar je huisarts of maak een afspraak bij dokter Vafi wanneer je denkt dat het iets met de bloedvaten te maken heeft.

Wat veroorzaakt een slechte bloedcirculatie?

Een slechte bloedcirculatie kan uiteenlopende oorzaken hebben.

Er kan sprake zijn van een slechte aanvoer van zuurstofrijk bloed omdat bijvoorbeeld de slagaders vernauwd zijn door aderverkalking. Het kan ook zijn dat de kleinere vaten zijn aangedaan in het geval van diabetes.

Ook kan de afvoer van zuurstofarm bloed niet goed zijn doordat de aders niet goed functioneren bijvoorbeeld bij spatadervorming of trombose.

In beide gevallen wordt het weefsel minder goed doorbloed.

Dit is ook het geval wanneer de slagaders samentrekken bij nicotinegebruik of bij kou.
In sommige gevallen kan dit extreme vormen aannemen, zoals bij een Raynaud beeld waarbij de doorbloeding van bijvoorbeeld de vingers ernstig verminderd is.

Wat zijn de symptomen van een slechte bloedcirculatie?

Symptomen van een slechte bloedcirculatie kunnen zijn: koude handen en voeten en verkleuring van de huid. Soms is er een verminderd gevoel in de vingers en in de tenen, soms is er sprake van pijn. Ook kunnen er pijnklachten in de kuiten optreden tijdens het lopen. Er kan ook sprake zijn van wondjes die niet goed genezen.

Hoe verbeter je de bloedcirculatie?

Iedereen zal het er over eens zijn dat een goede bloedcirculatie belangrijk is voor je gezondheid. Er zijn verschillende manieren om de bloedstroom te verbeteren. Dat kan door je dieet aan te passen en veranderingen in je levensstijl door te voeren. Ook kun je vitamines en voedingssupplementen nemen die een gezonde bloedcirculatie ondersteunen.

Welke vitamines verbeteren de bloedcirculatie?

Vitamine C staat bekend om zijn immuunsysteem-ondersteunende eigenschappen. Extra vitamine C in de vorm van een kiwi of een sinaasappel werkt uitstekend wanneer het gaat om een verkoudheid. Volgens onderzoek kan vitamine C ook bijdragen aan het verminderen van spierpijn en is het belangrijk voor een verouderende huid en de productie van collageen. Daarnaast zou een dagelijkse dosis van 500 milligram goed zijn voor het verbeteren van de bloedcirculatie*.

*Dow C and Pauling L. American Physiological Society’s 14 th International Conference on Endothelin. 2015

Welke voedingsmiddelen verbeteren de bloedcirculatie?

Er zijn verschillende voedingsmiddelen en kruiden die worden geassocieerd met een betere doorbloeding. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje.

Flavonoïden verbeteren de bloedcirculatie, verlagen de bloeddruk en ontspannen de vaatwand. Goed voor een goede doorstroming van het bloed waardoor de kans op stolling bij een trage bloedstroom kleiner wordt. Flavonoïden zitten onder andere in groente (ui, spinazie, broccoli), fruit (citrusvruchten, appels, blauwe bessen), cacao, rode wijn en knoflook.

Cayennepeper wordt geassocieerd met een verhoogde stofwisseling en zou slagaders en bloedvaten versterken. Ook zou het een ontstekingsremmende werking hebben.

Gember helpt niet alleen tegen misselijkheid en bij problemen met de spijsvertering. Het stimuleert ook de bloedsomloop.

Watermeloen is, net als gekookte tomaten, rijk aan lycopeen. Lycopeen is een natuurlijke antioxidant die de bloedsomloop kan helpen verbeteren.

Andere voedingsmiddelen die worden genoemd in verband met hun bloedsomloop verbeterende eigenschappen zijn: zonnebloempitten, olijven, noten, pompoenpitten, radijs, uien en prei.

Verdwijnen spataderen wanneer je je bloedcirculatie verbetert?

Met het eten van bepaalde voedingsmiddelen zorg je voor een betere bloedcirculatie. Wanneer je spataderen hebt verdwijnen deze er niet door. Bij spataderen gaat het om niet goed functionerende kleppen in verwijde aders. Deze kunnen niet hersteld worden door het innemen van bepaalde voedingsmiddelen. De verbeterde doorbloeding voorkomt dat bloed in aders te traag gaat stromen. Hiermee zou je (preventief) beter voor je aders kunnen zorgen.

Welke oefeningen moet ik doen om de bloedcirculatie te verbeteren?

Regelmatig bewegen zorgt voor een betere bloedcirculatie. Het helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk, en zorgt daarmee voor een betere conditie van de aders.

Iedere oefening die er voor zorgt dat je bloed door je lichaam gepompt wordt is geschikt voor een betere bloedsomloop. Een dagelijkse wandeling van 20 tot 30 minuten verbetert niet alleen de bloedsomloop, het versterkt ook het hart en de algemene cardiovasculaire gezondheid. Een gezond cardiovasculair systeem is belangrijk voor een goede circulatie.
Denk ook aan zwemmen, fietsen en dansen.

5 tot 10 minuutjes op de grond liggen met je benen recht omhoog tegen de muur is een belangrijke oefening die er voor zorgt dat het bloed gemakkelijker richting het hart stroomt. Een slechte bloedcirculatie betekent vaak dat de gebieden die het verst van het hart verwijderd zijn het minste (zuurstofrijk) bloed krijgen. Deze houding kan de doorbloeding stimuleren.

Diepe ademhalingsoefeningen zijn een goede manier om te zorgen voor een betere bloedcirculatie.

Wat kan ik nog meer doen om de bloedcirculatie te verbeteren

Compressiekousen ondersteunen de beenspieren en de aders bij hun functie het bloed richting het hart te stuwen.

Draag gemakkelijke kleding, strakke kleding kan de bloedcirculatie belemmeren.

Leg je benen hoger wanneer je slaapt. Je verbetert de bloedcirculatie wanneer je je benen iets hoger dan het hart legt. Dit reduceert de druk in de benen en zorgt ervoor dat het bloed gemakkelijker terug naar het hart kan stromen.

Massage kan voor een betere bloedcirculatie zorgen.

En natuurlijk…Stoppen met roken

Hoe verbeter ik de bloedcirculatie wanneer ik veel moet zitten

Wanneer je een zittend beroep hebt valt het misschien niet mee om goed voor je benen te zorgen. Zit daarom met beleid. Probeer langdurig zitten te vermijden. Wanneer dat toch moet (voor je werk of tijdens een lange reis) sta dan ieder uur op en loop een stukje. Verander regelmatig van positie om de bloedstroom effectief te laten verlopen. Zit nooit met je benen over elkaar omdat dit de bloedcirculatie naar de kuiten en voeten kan beperken en voor circulatieproblemen kan zorgen.

Conclusie

Je bloedcirculatie is een van de belangrijkste functies van het lichaam. Het levert zuurstof aan alle weefsels en organen. Een goede bloedcirculatie helpt de cellen gezond te groeien en het lichaam gezond te functioneren. Een slechte doorbloeding kan worden veroorzaakt door roken en een gebrek aan beweging. Ook vernauwingen of slecht werkende aders of slagaders dragen bij aan een slechte bloedsomloop.

Het verbeteren van de bloedcirculatie is van vitaal belang. Dat kan door bepaalde voedingsmiddelen te eten en je leefstijl aan te passen.

Alles gedaan voor een optimale bloedcirculatie en nog steeds pijn, kramp of rusteloze benen? Maak een afspraak bij vaatchirurg Vafi voor een vaatonderzoek.

Reacties
Categorieën