arrow_drop_up arrow_drop_down

Compressiekousen, de voordelen, de nadelen en waarom je ze zou moeten dragen

Compressiekousen, de voordelen, de nadelen en waarom je ze zou moeten dragen

elastische-kousCompressiekousen verbeteren de veneuze bloedcirculatie en kunnen de pijn verlichten die door spataderen wordt veroorzaakt.

Wanneer er in je familie of vriendenkring spataderen voorkomen dan heb je vast wel gehoord van compressiekousen.

Niet alleen mensen met spataderproblemen hebben voordeel bij compressiekousen. Ook bij patienten met slecht helende wondjes, vocht in de benen en andere moeilijkheden met de bloedsomloop kunnen compressiekousen verlichting geven. Verder kunnen mensen die risico lopen op bloedstolsels in de benen (diep veneuze trombose) baat hebben bij het dragen van compressiekousen. En ook mensen die voor hun beroep lang moeten staan ervaren minder vermoeidheid en vocht in de benen wanneer ze compressiekousen dragen.

Inhoudsopgave

 1. Wat zijn compressiekousen
 2. De ene kous is de andere niet
 3. Hoe werken compressiekousen
 4. Bewezen voordeel voor mensen met een open been
 5. De druk van medische compressiekousen wordt uitgedrukt in mmHg
 6. Hoe zorg je voor je compressiekousen
 7. Voorkomen is beter dan genezen
 8. Ik heb geen spataderen, waarom zou ik dan compressiekousen dragen
 9. Wat kosten compressiekousen
 10. Hoe draag ik compressiekousen
 11. Hoe kom ik aan compressiekousen

Wat zijn compressiekousen

Compressiekousen zijn een medisch gespecialiseerd hulpmiddel. Je zou misschien kunnen denken dat een compressiekous vooral een hele strakke nylon kous is. Maar in werkelijkheid is een compressiekous een geavanceerd stukje werk wat echt voor verschil kan zorgen bij spataderen of andere beenklachten.

De ene kous is de andere niet

Er zijn verschillende  kousen die in winkels worden verkocht, maar niet iedere steunkous is een compressiekous. De meest verkochte kousen zijn niet-medische kousen. Ze geven wat ondersteuning of hebben een masserende werking.

Medische compressiekousen zijn verkrijgbaar in vele soorten, maten en materialen. Er zijn kousen die over het hele been gelijke druk geven maar er zijn er ook waarbij de druk het grootst is bij de enkels en naar boven toe geleidelijk afneemt. Er bestaan op maat gemaakte kousen waarbij druk wordt toegepast daar waar het nodig is en er zijn kousen speciaal voor reizigers en zwangere vrouwen. Je hebt compressiekousen die reiken tot de knie en er zijn er ook die het hele been bedekken. Zoveel mensen, zoveel vormen, maten en kleuren. En naast de medische kous zijn er zoals gezegd ook nog de vrij verkrijgbare varianten die lichte druk geven, de zogenaamde massagepanty 's en massage panty kousjes.

Hoewel je overal compressiekousen kunt kopen en het een belangrijk hulpmiddel is in de strijd tegen spataderen en vochtophoping  zijn ze zeker niet geschikt voor iedereen. Sommige medische aandoeningen kunnen een contra-indicatie zijn voor het gebruik ervan. Maak daarom altijd eerst een afspraak bij de vaatspecialist voordat je compressiekousen gaat dragen. Zo weet je zeker dat je geen ander belangrijk vaatprobleem hebt.

massagepanty

Hoe werken compressiekousen

Wanneer je weet hoe iets werkt ben je misschien sneller bereid om het te proberen.

Compressiekousen oefenen druk uit op je beenaders. Deze druk vermindert oedeem (vocht) in de benen en helpt voorkomen dat het bloed zich in de beenaders ophoopt.

Wanneer de spieren in je onderbenen samentrekken fungeren zij als een pomp. Die pomp  helpt het bloed via de aders terug te laten keren naar het hart. De kleine klepjes in die aderen openen wanneer het bloed naar boven stroomt, en sluiten om te voorkomen dat het bloed terugstroomt.

Slechtwerkende klepjes zorgen voor een verminderde doorstroming. Het bloed stroomt gedeeltelijk terug en verzamelt zich in de ader waardoor de druk in die ader oploopt. Een consequentie daarvan is dat de ader verzwakt en wijd en kronkelig wordt. Er ontstaat een spatader.

Om het bloed terug te laten stromen naar het hart moeten de aders in de benen tegen de zwaartekracht in werken. Alles wat die doorstroming belemmert, zoals problemen met de bloedsomloop, gebrek aan beweging, of een slechte conditie van de bloedvaten resulteert in bloedophoping in de aderen van de onderbenen of voeten. Deze bloedophoping kan leiden tot zwelling (oedeem), pijn en vermoeidheid in de benen, spataders en kan in sommige gevallen resulteren in een vaatontsteking (flebitis).

Door met een kous druk van buitenaf te geven stroomt het bloed gemakkelijker terug naar het hart.

Bewezen voordeel voor mensen met een open been

Compressiekousen helpen dus de veneuze bloedcirculatie te verbeteren.  Dit kan vermoeidheidsklachten in de benen en pijn en ongemak van spataderen helpen verminderen. Klinische studies hebben aangetoond dat het langdurig gebruik van compressiekousen slecht helende wondjes op het been helpt genezen. Maar liefst 97% van de veneuze ulcera genas bij spataderpatienten die dagelijks compressiekousen droegen.

(Mayberry JC, Moneta GL, Taylor LM, Jr., Porter JM. Fifteen-year results of ambulatory compression therapy for chronic venous ulcers. Surgery. May 1991;109(5):575-581.)

kous-voor-spataderen

De druk van medische kousen wordt uitgedrukt in mmHg

Lage druk
Klasse A:        10 – 14 mmHG
Klasse 1:        15 – 21 mmHg
Medium druk
Klasse 2:        23 – 32 mmHg
Hoge druk
Klasse 3 en 4: hoger dan 32 mmHg

Een kous met lage druk wordt gebruikt bij milde chronische veneuze insufficiëntie. Deze ondersteunt een gezonde doorbloeding. Matige druk wordt aanbevolen bij spataderklachten en stevige druk wordt doorgaans gebruikt wanneer er sprake is van de meer ernstige gevallen van veneuze aandoeningen zoals een diep veneuze trombose, beenulcera en lymfatisch oedeem.

Compressiekousen vanaf drukklasse 2 worden alleen gedragen op aanraden van een arts.

Ook worden er zogenaamde denier kousen verkocht. De druk hiervan wordt bepaald door de dikte van de garens (denier). Hoe dikker de garens hoe meer druk.

70 denier   :  12 – 17 mmHg (lichte druk)
140 denier :  18 – 22 mmHg (matige druk)
280 denier :  22 – 27 mmHg (stevige druk)

Hoe zorg je voor je compressiekousen

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om zo lang mogelijk plezier te hebben van je kousen.

Compressiekousen moeten om de dag gewassen te worden. Maar wassen zorgt ervoor dat de elasticiteit  van de kous minder wordt waardoor de steun en de druk ook vermindert. Het is daarom verstandig om meerdere kousen aan te schaffen.

De kousen moeten met koud of handwarm water gewassen worden. Niet in de wasmachine maar met de hand. Gebruik een fijnwasmiddel en geen wasverzachter. Doe de kousen nooit in de droger maar hang ze op een rekje te drogen. Vervang de kous elke vier tot zes maanden.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel compressiekousen worden gebruikt bij de behandeling van spataderen, kun je ook overwegen om ze te dragen om spataderen te voorkomen. Dit is vooral belangrijk wanneer er in je familie spataderen en/of bloedcirculatieproblemen voorkomen. Compressiekousen zijn een hulpmiddel om problemen te ondervangen. Ze ondersteunen de vaten en de kleppen in de aders in een vroeg stadium  waardoor er minder kans is dat het bloed zich in de aderen ophoopt. Door de veneuze circulatie te verbeteren vertraag je de ontwikkeling van spataderen. Compressiekousen zijn een essentieel deel van goed zorgen voor je vaten net zoals een actief en gezond leefpatroon. Regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet en stressreductie helpen ook om je vaten gezond en sterk te houden.

steunkous

Ik heb geen spataderen, waarom zou ik dan compressiekousen dragen

Er zijn veel redenen waarom je compressiekousen zou moeten willen dragen, ook wanneer je (nog) geen spataderen hebt.

 • Wanneer je benen pijn doen
 • Wanneer je in het verleden problemen met bloedstolsels hebt gehad
 • Wanneer spataderen in je familie voorkomen
 • Wanneer je werk hebt waarbij je lang moet staan
 • Wanneer je overgewicht hebt
 • Wanneer je benen vocht vasthouden
 • Wanneer je vaatproblemen wil voorkomen
 • Wanneer je vermoeide en zware benen hebt
 • Bij veneuze insufficiëntie
 • Bij een matige vorm van spataderen
 • Bij spatadervorming tijdens de zwangerschap
 • Tijdens een lange reis in de auto, bus of het vliegtuig
 • Bij diabetes

Compressiekousen kunnen niet altijd voorkomen dat spataderen zich ontwikkelen. Maar ze zijn een uitstekende ondersteuning voor een gezonde doorbloeding die vervelende symptomen op afstand houdt. Vooral wanneer ze trouw en langdurig worden gedragen.

Schaf nooit zomaar compressiekousen aan. Laat je benen eerst controleren door de vaatchirurg zodat je zeker weet dat je geen onderliggend probleem hebt.

Wat kosten compressiekousen

Veel ziektekostenverzekeringen zullen een deel of alle kosten van compressiekousen vergoeden wanneer de vaatchirurg ze heeft voorgeschreven. Vraag ernaar bij je zorgverzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je een motivatiebrief van de vaatchirurg en de verwijsbrief van je huisarts nodig.

Je kunt je kousen ook zelf betalen. Het zelf aanschaffen van compressiekousen is een investering in je gezondheid. Je kunt hiermee het risico op aderproblemen verkleinen. De prijs voor compressiekousen liggen tussen de € 50,00 en € 85,00.

Hoe draag ik compressiekousen

Ben je overtuigd van het nut en heb je kousen aangeschaft lees dan eerst de instructies die bij de kous zitten aandachtig door en bekijk de video hieronder. Het aantrekken van een strakke kous  is voor de meeste mensen de eerste keer niet gemakkelijk.

Het beste trek je de kousen 's ochtends aan, nog voordat je opstaat.  Door de horizontale positie waarin je hebt liggen slapen is er geringe druk in de benen. Die druk wordt nog minder wanneer je 's nachts je benen hoger legt. Daarom voelen je enkels en je kuiten 's ochtends beter aan.  Zodra je gaat staan zal de zwaartekracht ervoor zorgen dat je benen vollopen en je vaten uitzetten. Dit maakt het lastiger om de kous aan te doen.

Je nieuwe kousen zitten waarschijnlijk niet direct comfortabel, je zult aan de constante druk moeten wennen. Wanneer je tijdens het dragen pijn in de benen krijgt ga dan liggen, leg je benen op een paar kussens en wacht tot de pijn verdwijnt. Gebeurt dit niet doe dan de kous uit en neem contact op met de (huis)arts.

Hoe kom ik aan compressiekousen

Medische compressiekousen zijn alleen verkrijgbaar via de arts. Wanneer je een spataderbehandeling hebt gehad zullen je benen worden opgemeten door de assistent(e) en na de behandeling zullen de juiste kousen worden aangedaan. Eventueel kunnen er reservekousen aangeschaf worden.

Steunkousen, massagekousen en pantykousjes zijn vrij verkrijgbaar. Bekijk hier onze selectie compressiekousen.

Spataderen is het meest voorkomende symptoom voordat je zwelling van de onderste ledematen of iets ernstigers zoals chronische veneuze insufficiëntie ontwikkelt. Wanneer spataderen in je familie voorkomen, je lange dagen moet staan, of in het verleden een diepe veneuze trombose hebt gehad, neem dan vandaag nog contact op met de vaatspecialist.

matthijs
Door

matthijs

op 1 April 2020

alleen al het dragen van een steunpanty. als man , geeft mij een veel vbeter gevoel in mijn benen en ik voel me daardoor veel fitter

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 1 April 2020

Fijn te horen Matthijs! Hartelijke groet!

Reactie plaatsen

Gezondheid is de basis van geluk!

Ontvang leefstijlgeneeskunde in je in-box

De voorlichting  op deze website is bedoeld als algemene informatie. 

Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer de arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.

Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer

Wij gebruiken cookies.