Compressiekousen En Waarom Je Ze Moet Dragen | Mooie Gezonde Benen

Compressiekousen zorgen voor een betere doorbloeding en kunnen veel problemen die verband houden met een slechte bloedsomloop voorkomen en verlichten. Daarnaast stabiliseren compressiekousen de kuitspieren van sporters waarmee blessures voorkomen kunnen worden. Ook mensen die voor hun beroep lang moeten staan en vermoeide benen hebben ervaren minder vermoeidheid en vocht in de benen wanneer ze compressiekousen dragen.

spataderen-en-compressiekousen

De voordelen van compressiekousen

Het belangrijkste voordeel van compressiekousen is dat ze de bloedstroom helpen verbeteren door druk te geven aan de aders in de benen. Dit draagt bij aan een optimale bloedcirculatie.

Compressiekousen kunnen helpen:

Daarnaast worden compressiekousen gedragen bij sporten als hardlopen. Normale sokken bieden geen steun maar een compressiekous stabiliseert de kuitspieren waarmee blessures voorkomen kunnen worden.

compressiekousen-en-hardlopen

Wat zijn compressiekousen

Je denkt misschien dat een compressiekous vooral een hele strakke steunkous is. In werkelijkheid is een compressiekous een geavanceerd stukje werk dat echt het verschil kan maken bij spataderen, beenklachten en tijdens het sporten.

De meest verkochte kousen zijn niet-medische kousen. Ze geven ondersteuning of hebben een masserende werking. Medische compressiekousen kunnen worden voorgeschreven wanneer er een medische oorzaak is (of lijkt te zijn) voor beenklachten.

Let op: sommige medische aandoeningen kunnen een contra-indicatie zijn voor het gebruik van compressiekousen. Ben je onder behandeling? Overleg dan eerst met je behandelend arts voordat je compressiekousen aanschaft.

overleg-met-behandelend-arts-over-compressiekousen

Hoe werken compressiekousen?

Compressiekousen zijn speciale, nauwsluitende, elastische kousen die zorgen voor graduele druk op het been. Waarom is deze druk zo belangrijk?

Bloed stroomt van het hart via de slagaders naar de voeten. Dit bloed moet via de voeten en de benen ook weer terug naar het hart. Slechtwerkende aders zorgen voor een verminderde doorstroming. Het bloed stroomt gedeeltelijk terug en verzamelt zich in de ader. Hierdoor loopt de druk in de ader op. Het gevolg daarvan is dat de ader verzwakt en wijd en kronkelig wordt.

Om het bloed terug te laten stromen naar het hart moeten de aders in de benen tegen de zwaartekracht in werken. De spieren in je onderbenen trekken samen en doet dienst als een pomp. Die pomp helpt het bloed omhoog terug naar het hart te laten keren.

Alles wat die doorstroming belemmert, zoals problemen met de bloedsomloop, gebrek aan beweging, of een slechte conditie van de bloedvaten leidt tot bloedophoping in de aderen van de onderbenen.

Die bloedophoping kan leiden tot pijn en vermoeidheid in de benen, zwelling (oedeem) en spataders. In sommige gevallen kan dit leiden tot in een vaatontsteking (flebitis).

Compressiekousen oefenen graduele compressie uit op de beenaders. Deze druk vermindert oedeem (vocht) in de benen en helpt voorkomen dat het bloed zich in de beenaders kan ophopen.

De druk (compressie) van de kous zorgt er dus voor dat het bloed gemakkelijker terug naar het hart stroomt.

compressie-terugstroom-hart

Wetenschappelijk onderzoek

Compressiekousen helpen dus de veneuze bloedcirculatie te verbeteren. Dit kan vermoeidheidsklachten in de benen en pijn en ongemak voorkomen en verminderen.

Wetenschappelijk onderzoek* heeft aangetoond dat het gebruik van compressiekousen slecht helende wondjes op het been helpt genezen. Maar liefst 97% van de 'open benen' genas door het dagelijks dragen van compressiekousen.

*Mayberry JC, Moneta GL, Taylor LM, Jr., Porter JM. Fifteen-year results of ambulatory compression therapy for chronic venous ulcers. Surgery. May 1991;109(5):575-581.

wetenschappelijk-onderzoek-compressiekousen

De druk van compressiekousen wordt uitgedrukt in mmHg

De druk van compressiekousen wordt uitgedrukt in mmHg. We spreken over lage, medium, hoge druk en denier.

Lage druk (Klasse A: 10 – 14 mmHg, Klasse 1: 15 – 21 mmHg). Een kous met lage druk wordt gebruikt bij milde chronische veneuze insufficiëntie. Deze ondersteunt een gezonde doorbloeding.

Medium druk (Klasse 2: 23 – 32 mmHg). Een kous met matige druk wordt aanbevolen bij spataderklachten.

Hoge druk (Klasse 3 en 4: hoger dan 32 mmHg). De stevige druk van klasse 3 en 4 wordt doorgaans gebruikt wanneer er sprake is van de meer ernstige gevallen van veneuze aandoeningen. Denk aan een diep veneuze trombose, beenulcera en lymfatisch oedeem.

Compressiekousen vanaf drukklasse 2 worden meestal gedragen op aanraden van een arts.

Denier

Ook worden er zogenaamde denier kousen verkocht. De druk hiervan wordt bepaald door de dikte van de garens (denier). Hoe dikker de garens hoe meer druk.

 • 70 denier : 12 – 17 mmHg (lichte druk)
 • 140 denier : 18 – 22 mmHg (matige druk)
 • 280 denier : 22 – 27 mmHg (stevige druk)

druk-compressiekousen

Compressiekousen en spataderen

Hoewel compressiekousen worden gebruikt bij de behandeling van spataderen kun je compressiekousen ook dragen om spataderen te voorkomen. Dit is vooral belangrijk wanneer er in je familie spataderen en/of bloedcirculatieproblemen voorkomen.

Compressiekousen zijn een hulpmiddel om problemen te ondervangen. Ze ondersteunen de bloedvaten en de kleppen in de aders waardoor er minder kans is dat het bloed zich in de aderen ophoopt. Door de veneuze circulatie te verbeteren vertraag je de ontwikkeling van spataderen.

Compressiekousen zijn een essentieel onderdeel van "goed zorgen voor jezelf", net zoals een actief en gezond leefpatroon. Regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet en stressreductie helpen ook om je bloedvaten gezond en sterk te houden.

een-actieve-leefstijl

Geen spataderen, wel compressiekousen

Maar er zijn veel redenen waarom je compressiekousen zou moeten willen dragen, wanneer je (nog) geen spataderen hebt.

Bijvoorbeeld:

 • wanneer je benen pijn doen
 • wanneer je in het verleden problemen met bloedstolsels hebt gehad
 • wanneer spataderen in je familie voorkomen
 • wanneer je werk hebt waarbij je lang moet staan
 • wanneer je overgewicht hebt
 • wanneer je benen vocht vasthouden
 • wanneer je vaatproblemen wilt voorkomen
 • wanneer je vermoeide benen hebt
 • bij veneuze insufficiëntie
 • tijdens een lange reis in de auto, bus of het vliegtuig
 • bij diabetes

Compressiekousen kunnen ook gedragen worden ter voorkoming van sportblessures. Herzog Sport Compressiekousen bijvoorbeeld hebben een gunstige werking vóór, tijdens en na het sporten. Ze voorkomen spierpijn en kramp en versnellen het herstel. Andere populaire  merken compressiekousen zijn Kanga en Enforma. Lees ook ons blog: Compressiekousen voor hardlopers.

Compressiekousen kunnen aderproblemen niet altijd voorkomen, maar ze zijn wel een uitstekende ondersteuning voor een gezonde doorbloeding. Door trouw je kousen te dragen hou je problemen op afstand.

compressiekousen-problemen-opafstand

Compressiekousen kopen

Hoe kom je aan compressiekousen? Compressiekousen zijn overal te koop. Sport compressiekousen, massagekousen en pantykousjes zijn vrij verkrijgbaar, zowel online als offline.

Medische compressiekousen laat je aanmeten door Schmidt Medica of een ander gespecialiseerd bedrijf bij jou in de buurt. Deze zijn alleen verkrijgbaar via een arts.

Voor de juiste maat compressiekousen en de perfecte pasvorm kijk je in de maattabel van de desbetreffende kous.

Wanneer je een spataderbehandeling hebt gehad zullen je benen worden opgemeten door de assistent(e). Na de behandeling zullen de juiste kousen worden aangedaan.

Steunkousen Hema

Goede compressiekousen zijn niet goedkoop. Wanneer je op zoek bent naar budget vriendelijke therapeutische elastische kousen zou je kunnen besluiten bij de Hema te kopen. Met termen als "de beste steunkousen voor vrouwen" en "shop je steunkousen" geeft de Hema de indruk dat hun assortiment steunkousen of therapeutisch elastische kousen bevat en dat deze dezelfde compressie geven als een elastische kous.

In werkelijkheid geven de "Hema steunkousen" met hun 40 denier een lichte massage. Hoewel massage van je benen belangrijk is, is deze druk echter te laag om echt verschil te maken wanneer je circulatieproblemen hebt.

steunkousen-hema
Wat kosten compressiekousen?

Medische compressiekousen worden voor een deel of helemaal vergoed door je zorgverzekeraar. Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je een motivatiebrief van de vaatchirurg en een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Zelf kousen aanschaffen is een investering in je gezondheid. De prijs ervan ligt tussen de €50 en €85. Op onze pagina met ondersteunende panty's vind je verschillende lichtere (massage) panty's. De prijs daarvan ligt rond de €20.

Voor mooie compressiesokken met een goede druk voor een redelijke prijs kijk je op onze pagina met Sockwell kousen.

wat-kosten-compressiekousen

Compressiekousen aantrekken

Ben je overtuigd van het nut en heb je kousen aangeschaft lees dan eerst de instructies die bij de kous zitten. Het aantrekken van een compressiekous met hoge druk is voor de meeste mensen de eerste keer niet gemakkelijk. Bekijk de video hoe je dit het beste kunt doen.


Tip: Het beste trek je de kousen ’s ochtends voordat je opstaat aan. Door de horizontale positie waarin je hebt gelegen is de druk in je benen gering en dat maakt het makkelijker om je kous aan te trekken. Zodra je gaat staan zal de zwaartekracht ervoor zorgen dat de aders in je benen zich vullen met bloed. Dit maakt het lastiger om de kous aan te doen.

Tip: Die druk wordt nog minder wanneer je ’s nachts je benen wat hoger legt, bijvoorbeeld op een beenkussen.

Wennen aan compressie

Je nieuwe kousen zitten waarschijnlijk niet direct comfortabel. Je zult aan de constante druk moeten wennen. Let op: wanneer je tijdens het dragen pijn in de benen krijgt ga je liggen, leg je je benen op een paar kussens en wacht je tot de pijn verdwijnt. Wanneer de pijn aanhoudt doe je de kousen uit en neem je contact op met je (huis)arts.

compressiekousen-in-bed-aantrekken

Hoe zorg je voor je compressiekousen?

Wanneer je compressiekousen hebt gekocht of je hebt ze voorgeschreven gekregen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

 • Compressiekousen moeten om de dag gewassen worden. Maar wassen zorgt ervoor dat de elasticiteit van de kous minder wordt. Daardoor vermindert de steun en de druk. Het is daarom verstandig om meerdere kousen aan te schaffen.
 • Compressiekousen moeten met koud of handwarm water gewassen worden. Niet in de wasmachine maar met de hand. Gebruik een fijnwasmiddel en geen wasverzachter.
 • Doe je kousen nooit in de droger, maar hang ze uit op een rekje. Vervang je kousen iedere vier tot zes maanden.

benen-op-tafel

Meer lezen over compressiekousen? Bekijk ons blog Compressiekousen Voor Hardlopen.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.