arrow_drop_up arrow_drop_down
6 februari 2018 

Pijn in de benen, wat kan het zijn? | Mooie Gezonde Benen

pijn_in_de_benen

Pijn in de benen is een veel voorkomende klacht. Pijn in de benen kan optreden als gevolg van een probleem met de botten, de gewrichten, de spieren, de pezen, de bloedvaten, de zenuwen of de huid. De pijn kan zitten in de voet, in de enkel, aan de voor- of achterkant van de knie, in het boven- of onderbeen, of juist aan de achterkant van het been. Beenpijn kan ’s nachts optreden of juist alleen  overdag, in rust of vooral bij beweging.

Je benen gebruik je de hele dag, dus pijn en ongemak, dat wil je liever niet. Hieronder leggen we uit wat de oorzaak van de pijn in je benen kan zijn, hoe je dat uit kunt zoeken en wanneer je ermee naar de specialist moet. Ook  geven we je een aantal tips wat je zelf kunt doen om de pijn in de benen te verlichten en je benen sterker te maken.   

Inhoudsopgave

 1. Ik heb pijn in mijn benen
 2. Over welke klachten hebben we het?
 3. Naar de huisarts
 4. Wat doet de huisarts?
 5. Slagaders
 6. Aders
 7. Neurologische aandoeningen
 8. Gewrichten, spieren en pezen
 9. Restgebieden
 10. Aandoeningen die te maken kunnen hebben met pijn in de benen
 11. Wat te doen bij pijnlijke benen?
 12. Waar komt het op neer?

Een goede gezondheid kun je niet voor lief nemen | Jack Osbourne

Ik heb pijn in mijn benen

Pijn of ongemak in de benen kan sterk variëren, bijvoorbeeld van een doffe pijn tot steken in het been. Pijn in de benen ontstaat meestal doordat je je benen hebt overbelast of doordat je je gestoten hebt. Overbelasting is snel te verhelpen met rust en wondjes helen meestal vanzelf, maar soms is er meer aan de hand. Dan is er een medische oorzaak voor de pijn. Maak een afspraak met je huisarts of met dokter Vafi als je ernstige of aanhoudende pijn in je benen hebt. Een snelle diagnose en behandeling van een onderliggend probleem kan de vooruitzichten op de lange termijn verbeteren. En sommige oorzaken van pijn in de benen zijn relatief gemakkelijk te behandelenOver welke klachten hebben we het?

Over welke klachten hebben we het?

Aanhoudende pijn in de benen mag nooit genegeerd worden. Klachten die mensen ervaren zijn:

 • Pijn in de benen bij rust
 • Vermoeide pijnlijke benen
 • Zeurende pijn in de benen
 • Pijnlijke benen ’s nachts
 • Doof gevoel
 • Zere benen na sporten
 • Kramp
 • Peesontsteking (tendinitis)
 • Krachtsverlies
 • Een kloppend gevoel in de benen
 • Een tintelend gevoel in de voeten
 • Koude voeten
 • Een branderig gevoel
 • Opgezette benen
 • Onrustige benen
 • Pijn bij lopen, fietsen of rennen
 • Pijn in de rug, uitstralend naar de benen

Denkwijze_huisarts_bij_pijnlijke_benen

 

Naar de huisarts

Pijnlijke kuiten, een branderig gevoel in de benen, gevoelloze voeten. Pijn en ongemak in de benen is een veelgehoorde klacht waarmee veel mensen naar de huisarts gaan.

De meeste pijn in de benen is het gevolg van overbelasting, slijtage of verwondingen in gewrichten of botten, spieren en pezen. Sommige soorten pijn in de benen kunnen worden herleid tot problemen in de rug/ lendenwervels. Pijn in de benen kan ook veroorzaakt worden door bloedstolsels, spataderen of door een slechte bloedcirculatie.

Tenzij de oorzaak voor de hand ligt (zoals door een val of een sportblessure), kan het speuren naar de aanleiding een hele klus zijn.

Wanneer je pijn in je benen hebt ligt het voor de hand dat je naar de huisarts gaat. Je huisarts denkt vanuit zijn of haar medische invalshoek met je mee wat de oorzaak van je klachten zou kunnen zijn. Wil je sneller weten wat er aan de hand is dan kun je zonder verwijzing naar dokter Vafi. Dokter Vafi onderzoekt je benen en zal met behulp van het duplexonderzoek de conditie van je vaten in beeld brengen.  

Wat doet de huisarts?

Je huisarts luistert goed naar je klachten. Welke pijn ervaar je? Wanneer treedt de pijn op? Zijn er zaken die de pijn beïnvloeden? Hangt de pijn samen met lopen of juist met staan, ect. De huisarts onderzoekt je benen en komt tot een zogenaamde diffentiaal-diagnose: Dat betekent dat hij denkt dat het A, B of C kan zijn. Als de huisarts denkt dat het A, B of C is moet door hem of door de specialist aanvullend onderzoek gedaan worden. Deze kijkt welke oorzaak het meest waarschijnlijk is. Weet de huisarts de oorzaak, dan kan er gezocht worden naar de oplossing: het verlichten en wegnemen van de pijnklachten.

Slagaders

Als het om pijn in de benen gaat kijkt je arts naar de doorbloeding van je benen, de kleur, hij of zij voelt wat de temperatuur is en hoe de huid eruit ziet. Dan zal hij of zij de pulsaties willen voelen. Dat wil zeggen, het kloppen van de slagaders in de lies, in de knieholtes, op de enkel. Als alles goed te voelen is zal hij constateren dat het waarschijnlijk geen perifeer arterieel vaatlijden (probleem met de slagaders) is.

Slagaders_pijnlijke_benen

Aders

De volgende stap is het kijken naar de aders. De arts stelt misschien vast dat er een paar spataders op het been zitten en vraagt zich af of de pijnklachten daarbij zouden kunnen passen. Als dit een mogelijkheid is zal hij de aders willen laten doormeten bij een vaatspecialist. Wanneer dit zogeheten duplexonderzoek niet afwijkend is zijn er al twee mogelijke hoofdoorzaken uitgesloten: het arterieel vaatlijden (problemen met de slagaders) en de veneuze insufficiëntie (problemen met de aders).

Neurologische aandoeningen

De volgende grote groep zijn de neurologische aandoeningen. Daarom zal de arts de reflexen willen testen. Dit doet hij of zij met een hamertje, een naaldje of een watje. Onderzocht wordt of mensen alles wel voelen, of daar iets bijzonders mee is. Daarna kan hij kijken of het misschien iets met de rug te maken heeft en of er misschien krachtsverlies optreedt. Zijn er twijfels, denkt de arts dat het iets met de zenuwen te maken zou kunnen hebben (zowel vanuit de rug als in het been zelf) dan schrijft hij een verwijzing voor de neuroloog. De neuroloog kijkt en laat waarschijnlijk foto’s, een MRI of een EMG maken. Op deze manier zal hij of zij kijken of het iets is wat met de zenuwen te maken heeft. Als de zenuwen verder goed zijn is er weer een mogelijke oorzaak uitgesloten. De slagaders zijn goed, de aders zijn goed en de ‘elektrische bedrading’ ook.

Neurologie_en_pijn_in_de_benen

Gewrichten, spieren en pezen

De volgende mogelijkheid ligt in de gewrichten, de spieren en de pezen. Wanneer iemand wat ouder is en startpijn heeft (als bijvoorbeeld na zitten pijn in de gewrichten wordt ervaren bij opstaan en lopen) dan zouden de klachten kunnen komen door artrose (slijtage). Zijn daar duidelijke aanwijzingen voor dan kan er een röntgenfoto  of een echo gemaakt worden. Er wordt gekeken of er iets op dat gebied aanwezig is. Er kan dan doorgestuurd worden naar een orthopeed. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de huisarts kijkt of er met fysiotherapie al wat te winnen valt voordat er doorverwezen wordt. Want wanneer op een foto artrose zichtbaar is zal ook een orthopeed waarschijnlijk niet direct gaan opereren maar starten met fysiotherapie.

Zit het niet in de gewrichten, dan zou het nog kunnen zitten in de spieren. Het kan overbelasting zijn of een spierscheurtje. Dit kan zichtbaar gemaakt worden met behulp van een echo. Is er een afwijking te zien dan kan er aan de radioloog gevraagd worden om onder geleide van de echo een inspuiting te doen.

Restgebieden

Wanneer de spieren verder goed zijn blijven de wat vagere gebieden over. Je zou kunnen denken aan het verkeerd gebruik van spieren of gewrichten tijdens werk of dat de klachten het gevolg zijn van overgewicht. Er kan over een tijdje een vervolgafspraak gemaakt worden om te kijken of de problemen aanhouden of dat ze vanzelf verdwijnen.

Huisartsen differentiëren vanuit de klachten een diagnose die het meest waarschijnlijk is. Dit heet de differentiaal diagnose. De arts luistert naar het verhaal, kijkt naar de patiënt en weet dan wat de mogelijke aandoening zou kunnen zijn. Specialisten hebben nog een paar laadjes extra die ze open kunnen trekken om verder te differentiëren. Verder kan het natuurlijk zo zijn dat de klachten tijdelijk zijn. Je weet niet wat het is geweest en na een paar weken is het verdwenen. Dan blijkt dat je je toch flink hebt gestoten zonder dat je daar erg in had.

Pijn_in_de_benen_wat_kan_het_zijn

Aandoeningen die te maken kunnen hebben met pijn in de benen:

Hieronder is een opsomming gemaakt van aandoeningen die te maken kunnen hebben met pijn in de benen.

Aderverkalking
Aderverkalking is waarschijnlijk niet wat je denkt dat het is. Onder aderverkalking verstaan we een vetafzetting in de wand van de slagader (dus niet in de ader) waardoor verkalking ontstaat. Aderverkalking wordt ook Atherosclerose genoemd. Het staat voor een proces van vetafzetting in de slagaderwand die daardoor verkalkt en verhardt. Aderverkalking is een vaatverouderingsproces wat al jong kan beginnen. Bepaalde risicofactoren zoals roken en een hoog cholesterolgehalte kunnen het proces versnellen. Ook erfelijke aanleg vergroot de kans op (slag)aderverkalking.  Aderverkalking kan leiden tot een vernauwing of zelfs tot een totale afsluiting van de slagader. Hierdoor stroomt er minder of geen zuurstofrijk bloed naar de weefsels. Dit kan door zuurstofgebrek leiden tot pijn of zelfs afsterving van weefsel.    

Achillespeesruptuur
Een achillespeesruptuur kan optreden bij mensen die ongetraind intensief gaan bewegen (sporten). Na een snelle en plotselinge actie ontstaat flinke pijn onder in de kuit. Lopen gaat moeizaam en het lukt niet om op de tenen te gaan staan. Vaak is er niet veel te zien maar is de kapotte pees als kuitje boven de hiel wel te voelen.

Artritis
Artritis is een ontsteking in een gewricht. Er zijn veel soorten artritis. Artrose, de meest voorkomende vorm, breekt het kraakbeen in de gewrichten af. Dit veroorzaakt  ontsteking of pijn. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte: door onduidelijke oorzaak keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Hoewel artritis een gewrichtsaandoening is, is de pijn die het veroorzaakt te voelen in de omliggende been- en voetspieren.

ontsteking_in_het_been

Botziekte van Paget
De ziekte van Paget is een zeldzame ziekte die vaak bij toeval wordt ontdekt. De pijn kan zitten in het bekken, de wervelkolom, de schedel of de botten van armen of benen. Bij de ziekte van Paget wordt het zieke bot sneller dan normaal afgebroken en weer opgebouwd. De ziekte van Paget komt vanaf het 50e jaar voor.

Claudicatio intermittens (Etalagebenen)
Pijn die optreedt tijdens het lopen of sporten kan het gevolg zijn van verminderde bloedtoevoer naar de benen. Deze aandoening is meestal een symptoom van een vernauwing van de slagaders die bloed aan de benen leveren. Meestal wordt dit veroorzaakt door opeenhoping van plaque of vetafzettingen. Roken, een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht zijn de belangrijke risicofactoren. De pijn in het been ontstaat wanneer men actief is. Dan hebben de spieren meer bloed nodig. Het ontbreken van voldoende bloed zorgt voor pijn. Dit staat bekend staat als claudicatio intermittens. Zodra je stopt met bewegen verdwijnt de pijn meestal.

Compartimentsyndroom
Compartimentsyndroom (verhoging van druk binnen een spiercompartiment) zorgt voor een stekende en doffe pijn aan de voorkant van het onderbeen /scheenbeen. Je hebt kans op het compartimentsyndroom als je flink fysiek bezig bent zoals mensen die aan tennis, voetbal of basketbal doen.

Diabetes
Bij Diabetes of suikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet op peil houden. Dit kan op korte en op lange termijn voor complicaties, bijvoorbeeld aan voeten of ogen, zorgen. Diabetes kan leiden tot vaatproblemen in de benen en voeten.

Hoge bloedglucosewaarden, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol versnellen het verkalken van de aderen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten smaller worden. De doorstroming en het rondpompen van het bloed wordt dan steeds moeilijker. Op den duur kun je dit merken aan pijn in de benen (etalagebenen) of pijn op de borst (angina pectoris).

Diepe veneuze trombose (DVT)
Trombose, of diepe veneuze trombose (DVT) kan zich na een lange periode van inactiviteit ontwikkelen. Bij lang stilzitten zoals bij een lange vlucht of bij een autorit met weinig beweging kan zich in een diepe ader een bloedstolsel vormen. Weinig beweging maakt het voor het lichaam moeilijk om het bloed terug naar het hart te pompen. Als die bloedtoevoer vertraagt of stopt, kan zich een stolsel vormen. Een stolsel wat zich via de bloedbaan naar de longen verplaatst, kan een longembolie veroorzaken. Dit is een ernstige en mogelijk fatale blokkering van de bloedstroom naar de longen. DVT gebeurt meestal in één been, deze zwelt op en ziet er blauwig uit. De pijn begint geleidelijk en wordt binnen een paar uur erger.

trombose

Fibromyalgie
Een kenmerk van fibromyalgie is algehele pijn, stijfheid, en een tintelend of branderig gevoel. Pijn in de benen met betrekking tot fibromyalgie kan zich ontwikkelen in de pezen, de banden en in de spieren die de heupen, knieën en enkels omgeven. De pijnsensaties worden versterkt door problemen met de pijnverwerking door het zenuwstelsel.

Gescheurde meniscus
In de knie zitten twee menisci. Het zijn als het ware kleine kraakbeen kussentjes in het kniegewricht. Beschadigingen aan een meniscus komen veel voor. Er zit dan een kleine of grote scheur in. Pijnklachten manifesteren zich vooral rondom de knie.

Hamstringblessure
De hamstring zit buiten het kniegewricht. Een blessure van de hamstring (spierstelsel rondom het kniegewricht) kan optreden bij bepaalde sportletsels.

Klachten ontstaan meestal acuut. Het gaat dan om een scheurtje of een klein bloedinkje door overrekking.  De pijn zit aan de achterkant en aan de binnenkant van het been.

Hernia
Bij een hernia puilt een tussenwervelschijf uit die het ruggenmerg onder druk zet. De pijn in de benen kan komen door uitstraling vanuit de rug. De tussenwervelschijf drukt op het ruggenmerg, drukt op de zenuwen die naar het been lopen. Dat kunnen zowel zenuwen zijn met pijnvezels of zenuwen met motoriek. Van een hernia kun je pijn ondervinden maar ook kun je krachtsverlies (door de benen zakken) ervaren. Ook een verminderd gevoel of juist overgevoeligheid (prikkeling van de zenuwen) is mogelijk.

infectie

Infectie
Een ontsteking is een prikkeling zonder bacteriën en een infectie is een prikkeling met bacteriën. Zonnebrand bijvoorbeeld, is een ontsteking en heeft niets met bacteriën te maken. Een geïnfecteerde teen is een ontsteking waar een bacterie bijzit: een infectie dus. Wanneer dit in de bloedbaan komt spreken we van een bloedvergiftiging (scepsis). Je kunt op allerlei plekken in het been een infectie krijgen.

Ischias

Ischias is rugpijn die uitstraalt naar de benen, een beeld wat bij veel mensen voorkomt. Het ziektebeeld is vernoemd naar de zenuw nervus ischiadicus. De pijn komt voort uit de wortels van deze grootste zenuw van het lichaam.  De zenuw kan door druk geïrriteerd, ontstoken of beschadigd raken. De pijnklachten zijn afhankelijk van de druk die op de zenuw staat.

Griep
Pijn en gewrichtspijn komt veel voor bij griep. De benen kunnen stijf en pijnlijk aanvoelen terwijl beweging wel mogelijk is. Naast pijn is er vaak sprake van koorts, koude rillingen, keelpijn, hoesten, algehele vermoeidheid en een loopneus.

griep

Jicht
Jicht is een zeer pijnlijke reumatische aandoening, waarbij een ophoping van urinezuurkristallen in het lichaam zorgt voor pijn en ontstekingen. Jicht zit in 50 procent van de gevallen in de voet maar kan ook in de enkel knie of pols zitten.  

Kramp
Bij kramp worden de spieren in de kuit of voet plotseling hard, strak en pijnlijk. Kramp wordt veroorzaakt door spierspasmen, onvrijwillige samentrekkingen van een of meer spieren. Kramp kan veroorzaakt worden door een slechte bloedcirculatie.

Multiple sclerose
Multiple sclerose is een neurologische aandoening. Er zijn veel neurologische aandoeningen die ook rugklachten geven en daardoor uitstralen naar de benen.

Bursitis
Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht (de bursa). De Bursa is een soort stootkussentje op het gewricht. In die bursa zit een soort gelei achtig vocht dat kan gaan ontsteken.

Overbelasting
Pijn in de benen door overbelasting kan ontstaan door een verstuiking of een breuk van het ene been waardoor het andere been overbelast wordt. Het kan ook zijn dat je met bepaalde activiteiten (fitness of een andere sport) of werkzaamheden (veel staan) voor overbelasting zorgt. Van overbelasting kun je zeggen dat het met rust vanzelf weer over gaat hoewel een overbelasting kan ook overgaan in een tendinitis.

Overgewicht
Overgewicht leidt tot druk op de benen en dat geeft extra druk op de gewrichten (je heupgewricht, kniegewricht en enkelgewricht). Daardoor kan pijn ontstaan die uitstraalt naar de benen. Ook vanuit de rug kan de pijn uitstralen naar de benen.

Patella tendinitis
Dit is een ontsteking van de pees van je knieschijf die aanhecht op de voorkant van je onderbeen. De pijn bevindt zich dus vooral in en rondom de knie.

pijn_in_de_knie

Patellofemoraal pijnsyndroom
Dit is pijn die ontstaat door irritatie/wrijving tussen de knieschijf en het onderliggende bot.

Perifeer arterieel vaatlijden
Bij perifeer artereel vaatlijden zijn er problemen met de bloedtoevoer naar het been. Verminderde doorbloeding leidt in een milde fase tot etalage benen. In een ernstige fase leidt dit tot pijn in rust. In een nog ernstigere fase leidt het tot weefselversterf, bv een open been (slecht helende wond), zwarte tenen en dergelijke.

Perifere neuropathie
Bij sommige mensen kan pijn in de benen en voeten (en soms in arm en hand) het gevolg zijn van neuropathie. Dit is een aandoening van de zenuwen die het ruggenmerg verbinden met onze spieren, huid en inwendige organen. Neuropathie kan gevoelloosheid, tintelingen en een zwaar gevoel veroorzaken. Het begint meestal in de voeten en kan een brandend gevoel veroorzaken. Sommige mensen verliezen het gevoel in de benen waardoor ze risico lopen op verwondingen en infecties. Neuropathie kan worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder infectie, toxines en de effecten van alcoholisme, maar diabetes is de meest voorkomende oorzaak.

Rugpijn
Verschillende structuren in de rug kunnen pijn veroorzaken. De talrijke onderling verbonden spieren, pezen, zenuwen, gewrichten, tussenwervelschijven en botten kunnen letsel oplopen en rugpijn veroorzaken. Pijn in de benen kan veroorzaakt worden door een rugletsel zonder dat er sprake hoeft te zijn van rugpijn

Rusteloze benen
Rusteloze benen treden vaak ’s nachts op. Er is een onbedwingbare drang om de benen te bewegen. Het gevoel verdwijnt wanneer de benen worden bewogen. Rusteloze benen kunnen mogelijk te maken hebben met een slechte doorbloeding en vaatproblemen.

rusteloze_benen

Syndroom van Bernhardt-Roth (Meralgia paresthetica)
Dit is een neurologische aandoening waarbij de zijkant van het dijbeen doof aanvoelt of pijn geeft zonder dat er ogenschijnlijk sprake is van letsel. De pijn is het gevolg van een letsel aan de zenuw van het dijbeen naar de wervelkolom.

Spondylitis
Bij Spondylitis is sprake van een ontsteking van de wervels en/of tussenwervelschijven. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. Spondylitis geeft een zeurende, doffe pijn en stijfheid laag in de rug, billen en de achterkant van je bovenbenen.

Spataderen
Spataders zijn verwijde aders, meestal zichtbaar op de benen, die het gevolg zijn van niet meer goed functionerende klepjes. Het bloed stroomt in plaats van naar het hart de verkeerde kant op waardoor de druk toeneemt, de aders wijder worden en gaan kronkelen. De aders zijn zichtbaar op het been maar kunnen ook dieper liggen en niet zichtbaar zijn. Met een echoduplex onderzoek kunnen ook deze spataders zichtbaar worden gemaakt.

spataderen_en_pijn_in_de_benen

Zwakke vaten
Verzamelnaam voor (vaak erfelijk bepaald) vaatlijden.

To enjoy the glow of good health, you must exercise | Gene Tunney

Wat te doen bij pijnlijke benen?

 • De juiste behandeling voor pijn in de benen hangt af van de onderliggende oorzaak. Ga bij klachten naar je huisarts of maak een afspraak bij dokter Vafi.
 • Wat kun je zelf doen als je zere benen hebt maar nog niet naar de dokter wil?
 • Begin met oefeningen die je benen sterker maken en je bloedstroom verbeteren.
 • Stimuleer de bloedcirculatie: joggen, wandelen, fietsen en zwemmen. Deze ‘low impact’ oefeningen kunnen samen met het stretchen van je benen helpen om pijnklachten tegen te gaan
 • Loop op blote voeten, in zand of gras
 • Vermijd strakke kleding
 • Eet bewust. Eet ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals: olijfolie, kurkuma, uien, lijnzaad, spinazie en boerenkool. Ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zijn: melkproducten, vlees, bewerkte voedingsmiddelen, witmeel, witte rijst, suiker (denk ook aan frisdrank) en zout
 • Eet vitaminerijk, denk ook aan het sporenelement magnesium en het mineraal calcium
 • Drink voldoende water
 • Neem wisselbaden. Sluit je douchebeurt af met ‘koel’
 • Leg je benen ’s nachts op een kussen. Zo stroomt je bloed gemakkelijker  naar je hart  
 • Draag warme, ruime schoenen, kousen en kleding
 • Pijnstillers (Paracetamol) tegen de pijn
 • Gebruik in overleg met je arts een ontstekingsremmer (Ibuprofen)
 • Gebruik Voltaren gel bij gewrichtspijnDraag een elastische compressiekous
 • Yoga
 • Massage
 • Versterk je beenspieren. Het versterken van de voet- en beenspieren helpt beenpijn te verminderen en reduceert kramp. Probeer oefeningen die zowel de tenen als de kuit trainen. Oefen regelmatig, maak er een gewoonte van.

3 simpele oefeningen

 1. Ga op een stoel zitten met je voeten plat op de vloer. Til alleen je tenen op en til vervolgens de bal van je voet op, laat je hielen op de grond. Laat de bal van de voet zakken en daarna je tenen. Herhaal dit 8 tot 12 keer.
 2. Hou je vast aan een tafel, de muur of een kast en zet een grote stap naar voren met je rechtervoet. Laat vervolgens je linkerknie langzaam naar de grond zakken. Je rechterknie moet een hoek van 90 graden hebben. Druk op je rechtervoet en ga rechtop staan. Doe hetzelfde met links, zet zo 8 grote stappen.
 3. Til je rechterbeen op en buig hem tot 90 graden. Je dij is parallel aan de grond. Zet je been in een vloeiende beweging weer op de grond, druk je voet in de grond en span je bilspier aan. Doe dit 8 tot 12 keer met elk been.

joggen

Waar komt het op neer?

Het is belangrijk been- en voetklachten serieus te nemen. Pijn betekent dat een deel van het lichaam niet goed werkt. En dat probleem kan levens- of ledematen bedreigend zijn. Natuurlijk kan het gaan om tijdelijk ongemak dat met de nodige zorg verdwijnt. Maar heb je pijn en maak je je zorgen dan is aandacht van een arts gewenst.

Over de schrijver
MooieGezondeBenen.nl is jouw betrouwbare bron voor gezondheid, deskundig advies en medisch nieuws. MooieGezondeBenen staat onder redactie van dokter Allan Vafi.
Stella
Door

Stella

op 19 October 2018

Ik heb zo'n pijn in ruststand juist vooral s'nachts aan de binnenkant van het been links voor aan het linker onder been

Dokter Vafi
Door

Dokter Vafi

op 19 October 2018

Pijn in de benen kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. Op grond van de plaats van de pijn en het tijdstip van de pijn gaan mijn gedachten uit naar iets wat te maken heeft met het kniegewricht. Maar aan de binnenzijde van het been kunnen zich ook verborgen spataderen bevinden. Het dragen van een elastische kous zouden deze laatste klachten doen verminderen. Er zal waarschijnlijk aanvullend onderzoek nodig zijn. Een veneuze duplex behoort tot de mogelijkheden. Mijn advies zou zijn naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek en het uitsluiten van knieproblematiek. Voor het snel uitsluiten van veneuze (spatader)problemen is het mogelijk in mijn praktijk een afspraak te maken voor een duplex onderzoek (€27,00). Mocht je dat willen dan kun je (digitaal) een afspraak maken op de https://mooiegezondebenen.nl/contact-2/" rel="noopener" target="_blank">contactpagina van deze website.

Simone van Drenth
Door

Simone van Drenth

op 29 December 2018

Ik heb een aantal weken last van pijn rechterknie , ook voel beklemming knieholte, waardoor geen gevoel onderbeen en pijnlijke tenen, knie voelt warm aan. moeite met opstaan en lopen, kan niet buigen en strekken. heb reuma en slik sinds 3 mnd andere medicijnen hiervoor

Allan Vafi
Door

Allan Vafi

op 31 December 2018

Beste Simone, afgaande op het verhaal zou ik je adviseren contact op te nemen met je huisarts, want het beeld lijkt toch sterk op een ontsteking van het kniegewricht, vermoedelijk samenhangend met de reuma. Het klinkt zeker niet als klachten veroorzaakt door (dieper gelegen) spataderen. Een trombose lijkt ook niet waarschijnlijk, maar ook dat zou de huisarts kunnen beoordelen. Niet te lang wachten en veel sterkte !

Ellen Weistra
Door

Ellen Weistra

op 1 May 2019

dag, mijn vraag is: 's nachts heb ik pijn aan de buitenkant van mn linkerbeen, net boven de enkel; naast de knie en naast de lies zo ongeveer, stekende pijn. Als ik op mn rug ga liggen, stopt het meestal nogal snel. Het maakt geen verschil of ik op mn rechter- of linkerzij lig, dan gaat het op precies dezelfde plek pijn doen. Tijdens wandelen steekt het soms, op die plekken (en soms ook dagenlang niet). Ik wandel regelmatig, een half uur tot drie kwartier of een uur per dag. Ben erg benieuwd of er een voor de hand liggende verklaring is te vinden.... (oh ja, dit is al ee aantal weken zo). Vriendelijke groet,Ellen

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 2 May 2019

Beste Ellen, De klachten die je noemt doen me in eerste instantie denken aan ‘neurogene’ klachten, dwz klachten die vermoedelijk uit je rug kunnen komen, zonder dat je daar trouwens rugklachten voor hoeft te hebben. Deze klachten treden vooral ‘s nachts op en stralen uit langs de buitenzijde van je been, de plekken die je noemt. Door ‘s nachts op je rug te gaan liggen verandert de stand van je wervels en misschien heb je daardoor dan minder pijn. Als mogelijk andere oorzaak zou je nog kunnen denken aan klachten die hun oorzaak vinden je linker heupgewricht, maar dat lijkt me minder waarschijnlijk. Met bloedvaten/ spataders lijken de klachten niets te maken te hebben. Als er echt geen andere oorzaak wordt gevonden zou je je benen t.z.t. bij mij nog kunnen laten doormeten met een echo-duplex. Mijn advies: ga eerst naar je huisarts, eventueel een fysiotherapeut om eens naar je rug te laten kijken. Veel sterkte en blijf vooral wandelen ;). Groet Allan Vafi, vaatchirurg

Ap
Door

Ap

op 25 October 2019

Ik heb altijd pijn in mijn benen, de intensiteit varieert. Tijdens lopen verminderd de pijn. In bed is de pijn in kuiten,achterkant en voorkant bovenbenen soms zo erg dat ik niet kan slapen, paracetamol helpt niet echt.

dokter Vafi
Door

dokter Vafi

op 28 October 2019

Moeilijk om je vraag zo te beantwoorden, maar het lijkt dus alsof beweging de pijn vermindert. Dat zou dan iets te maken kunnen hebben met de gewrichten of met de bloedafvoer. Bij gewrichtspijn heb je vaak pijn in rust en ‘startpijn’ als je bv begint met lopen, waarna de pijn juist wat vermindert. Als de bloedafvoer belemmerd is heb je juist last bij lang staan, aan het einde van de dag door vochtophoping, of bij warm weer. Nachtelijke pijn in de benen heeft vaak iets met de rug te maken. De pijn straalt dan uit naar de benen, zelfs zonder dat je rugklachten hoeft te hebben. Al met al bijzonder vervelend en vaak lastig om achter de oorzaak te komen. Misschien in overleg met de huisarts naar een neuroloog of naar een pijnpoli? De doorbloeding (aders) van de benen zou je nog kunnen laten doormeten. Veel sterkte!

daph
Door

daph

op 5 November 2019

Ik ben 20 en heb sinds 4 jaar altijd pijn in mijn benen. Hierdoor moeten stoppen met sporten. De pijn uit zich in mijn schenen en kuiten. Bij verschillende artsen geweest en aan beide benen een kijkoperatie gehad aan de longus flexor hallucis. Hierbij is veel littekenweefsel verwijderd. Verder heb ik het compartimentsyndroom en shinsplints. Ook heb ik 10+ triggerpoints bij beide benen waarvoor ik nu dryneedling krijg. Sinds een maand of 3 heb ik last van uitstralingen vanuit mijn bovenbenen. Dit zijn heftige pijnscheuten die door mijn knie naar mijn voeten stralen. Het is een zeurende pijn wat niet afzakt bij rust. Ik heb geen rugklachten. Vaak komen deze klachten opzetten na een lange werkdag. Paracetemol helpt hierbij helaas niet.

dokter Vafi
Door

dokter Vafi

op 6 November 2019

Beste Daph, Dat is best wel een heftig beeld, zeker als je 20 jaar bent en graag sport. Als ik je verhaal lees denk ik niet direct aan iets met de vaten. Ik weet niet of je bijvoorbeeld erfelijk belast bent wat spataders betreft of dat je een trombose hebt doorgemaakt. Zo niet, dan lijken me je aders geen probleem. Slagaderproblemen zijn bijzonder zeldzaam op jouw leeftijd en ik neem aan dat je niet rookt😉. De uitstralende pijn in je bovenbenen zou uit je rug kunnen komen zonder dat er sprake van rugklachten hoeft te zijn. Het gaat om de zenuwen die vanuit de rug naar de benen lopen. Mijn advies zou zijn om eens met je huisarts te bespreken of het zinvol is om met deze klachten naar een neuroloog te gaan om te kijken of de oorzaak op zijn of haar terrein ligt. Je zou je benen (aders) nog kunnen laten doormeten maar daar verwacht ik niet zo veel van. Je zou ook nog kunnen kijken of het dragen van een compressiekous nog invloed heeft op deze klachten. Al met al best lastig om er achter te komen. Ik hoop dat ik je met dit advies een beetje heb kunnen helpen in de richting van een mogelijke oplossing. In ieder geval veel sterkte!

Gees
Door

Gees

op 12 November 2019

Goedendag, De pijn in mijn benen begint in mijn liezen en trekt rondom door. Het belemmert mijn in het lopen wat ik altijd graag een heel goed kon. Moet nu moeite doen niet mank te lopen. Het is vrij plotseling ontstaan. Mijn leeftijd is 69 jaar.

Dokter Vafi
Door

Dokter Vafi

op 13 November 2019

Beste Gees, Vervelend te lezen dat u in uw dagelijks leven zo belemmerd wordt. Zo oordelend op uw verhaal: pijn in de liezen kan duiden op onderliggende gewrichtsklachten, in dit geval de heupen. Het zou ook verklaren dat het lopen belemmerd wordt en resulteert in mank lopen. Ik heb zo direct geen verklaring waarom de klachten zo ineens zijn ontstaan. Misschien na overbelasting? Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat het vanuit de rug komt, overigens zonder dat u daar rugklachten bij ervaart. Het heeft dan te maken met de zenuwen die vanuit de rug naar de benen lopen. Deze pijn kan uitstralen naar de liezen en ook aanleiding geven tot loopstoornissen. Vaak is er dan ook sprake van krachtverlies en doofheid in de benen. In uw klachten zie ik geen aanknopingspunten voor problemen met de bloedvaten, hoewel je dit natuurlijk niet kunt uitsluiten. Mijn advies zou zijn om het eens met uw huisarts te bespreken die dan eventueel zou kunnen besluiten aanvullend onderzoek te laten doen. Ik hoop u enigszins op weg te hebben geholpen voor wat betreft een mogelijke oorzaak voor uw klachten. Hopelijk kunt u snel weer onbelemmerd lopen. Veel sterkte!

Mariette Nieuwenhuis
Door

Mariette Nieuwenhuis

op 21 January 2020

Beste dr. Ik heb de laatste maanden steeds korte zoem gevoel in mijn linkervoet, alsof af en toe de kraan van binnen opgedraaid wordt. Het doet geen pijn. Soms is het een paar uur weg of een dag en dan begint het weer. Duurt 3 sec en herhaalt zich regelmatig. Ongeveer 10 in een minuut. Wat kan dat zijn? Ik ben 62 jaar. Heb al wel spataders vanaf 30 ste. 2 x operaties gehad en maximale inspuitingen. Mijn benen doen altijd wel pijn daardoor. Verder heb ik Lipoedeem stadium 3 waardoor ik ook chronisch pijn heb aan mijn benen. Maar dit is een nieuw fenomeen. Moet ik me zorgen maken of de bloedstroom in de benen laten nakijken, aders en slagaders? Ik heb niet echt etalage benen, maar kan niet ver lopen. Een sprintje trekken van 100 meter om Bv een trein te halen lukt niet meer omdat mijn benen niet willen. Mijn longen wel. Graag uw gedachten.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 22 January 2020

Beste Mariette, Je beschrijft dat het dus gaat om ‘gezoem’ in je linker voet, dat af en toe gedurende 3 seconden op zou treden. Het zou geen pijn doen. Er gaat bij mij niet direct een lichtje branden van dat het typische klacht is die bij een bepaalde aandoening hoort. Het is belangrijk om te weten wanneer het zich voor doet. Overdag of ‘s nachts, bij bewegen of bij stil staan of zitten. Mijn gedachten gaan uit naar vier mogelijke oorzaken: no. 1 iets dat verband houdt met de zenuwbanen, neurologisch in de zin van een polyneuropathie of radiculair naar de linker voet vanuit de rug. No. 2 een relatie met het lipoedeem, met druk op de diverse weefselstructuren in de voet. No. 3. een orthopedische oorzaak in de voet zelf. No.4 problemen met de bloedafvoer (aders) in het linker been. Je geeft aan dat er al eerder problemen zijn geweest met spataderen. Wat kun je er aan doen en hoe kom je meer te weten: je zou bv een elastische kous om de linker voet en onderbeen kunnen dragen om te kijken of dit van invloed is. Indien het helpt zou je klacht te maken kunnen hebben met de vochtafvoer, het lipoedeem en misschien dieper gelegen aderen. Om dit laatste in beeld te brengen zou ik je een (nieuwe) duplex van het been adviseren. Misschien is er sprake van opnieuw optredende spataderen. Mocht een kous helemaal niet helpen, dan zou er bv een orthopedische of neurologische oorzaak kunnen spelen. Hoewel je mogelijk wel enige problemen zou kunnen hebben met je slagaders, enige vaatvernauwing die de etalagebenen zou kunnen verklaren, denk ik niet dat dat aanleiding zou kunnen geven tot het ‘gezoem’. Ik denk dat het verstandig is om bovengenoemde overwegingen met je huisarts te bespreken en gezamenlijk verdere actie te ondernemen. Hopelijk heb ik je met mijn gedachten verder geholpen. Als je eventueel een beoordeling van je aders met een duplex onderzoek op prijs zou stellen kun je daarvoor in mijn praktijk terecht. Veel sterkte. Groet. Allan Vafi

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 2 February 2020

Ik heb alleen 's nachts last van mijn benen. Nooit overdag. De “ pijn” is het best te beschrijven als een doof en tintelend gevoel. Vooral het been dat onder de ander ligt tijdens het slapen. Mijn idee is dat door veel sporten dit afneemt. Tijdens het sporten ook bij zeer intensief sporten heb ik nergens geen last van. Merkwaardig was ook dat tijdens 2 weken vakantie de klachten min of meer verdwenen. Ik sta veel en gebruik mijn benen intensief. Ook reeds nieuwe matras gekocht voor betere ondersteuning wat niet hielp. Vaak ook last van stijve spieren. Ben 61, goede conditie, geen medicijnen. Graag uw advies.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 5 February 2020

Beste Liesbeth, Pijn in de benen die uitsluitend ‘s nachts optreedt doet sterk vermoeden dat het vanuit de rug komt, zelfs als je daar geen rugklachten bij voelt. Dus een neurologische oorzaak, iets met de ‘zenuwbanen’, wat ook de doofheid en het tintelende gevoel zou kunnen verklaren. Mijn advies zou zijn om dit eens met de huisarts te bespreken, waarbij gedacht zou kunnen worden aan aanvullend (beeldvormend) onderzoek, fysiotherapie, evt beoordeling door rugspecialist/ neuroloog. Ik hoop je met dit advies verder geholpen te hebben. Veel sterkte en beterschap! Groet Allan Vafi

Marlijn
Door

Marlijn

op 7 February 2020

Ik heb sinds twee maanden een nieuwe knie. Dat is mij erg tegen gevallen. Ik voel me al die tijd niet fit. Ben 7 kl afgevallen, wat zeker niet de bedoeling was. Mijn bewegingen zijn prima. Maar ik heb aan het geopereerde been ontzettend last van een onrustig been. Kan er niet van slapen. Zodra ik niet beweeg begint de zeurende pijn. Ik word er bijna gek van. Niks aan te doen volgens artsen. Iemand nog een goed idee.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 10 February 2020

Beste Marlijn, Last van een onrustig been, ofwel ‘restless legs’ kan verschillende oorzaken hebben en het is soms moeilijk om een duidelijke oorzaak aan te tonen. Soms kan het iets te maken hebben met de (veneuze) bloedafvoer uit het been, soms kan het iets te maken hebben met de ‘elektrische bedrading’ naar het been (neurologisch). Het kan in verband staan met de recente operatie. Als niet bewegen van het been leidt tot een zeurende pijn dan zou het ook iets te maken kunnen hebben met de ‘spierpomp’ die tijdens het bewegen er voor zorgt dat het bloed uit het been wordt gepompt. Als er al sprake is van een afvoerprobleem in de aderen, bv door een niet opgemerkte trombose die tijdens of na de operatie zou kunnen zijn opgetreden, zal niet bewegen tot pijn kunnen leiden. Ik neem aan dat de artsen dit in hun overwegingen hebben meegenomen. Een echo-duplex onderzoek van het been zal misschien al plaats hebben gevonden. Om de doorbloeding te verbeteren zou je een elastisch kous kunnen overwegen. Kortom het kan soms lastig zijn om een goede verklaring voor bepaalde klachten te vinden, zeker als de informatie beperkt is. Zie het bovengenoemde verhaal dus als een ‘goed idee’ en bespreek het verder met je artsen, zeker als je klachten blijft houden. Ik hoop je hier enigszins mee te hebben geholpen. Veel sterkte. Groet. Allan Vafi

m
Door

m

op 14 April 2020

ik heb sinds enige maanden wisselende periodes van bovenbeenpijn in rust. Soms geen klachten, soms dagen aanwezig. Als ik zit, maar vooral ook in de nacht. het zit dan in beide bovenbenen en voelt zeurend (beetje als kramp) aan maar zorgt er wel voor dat ik niet lekker kan slapen. Pcm helpt wel. Ik ben tevens bekend met raynaud mn in de vingers. en heb wat oppervlakkige spataderen op de kuiten. Moet ik aan iets vasculairs denken?

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 15 April 2020

Klachten in de bovenbenen, m.n. als ze ‘s nachts optreden of in zittende houding hebben vaak een neurologische oorzaak, d.w.z. komen dan via de zenuwbanen uit de rug, zelfs zonder dat je daarbij rugklachten hoeft te hebben. De pijn bevindt zich dan vaak aan de achterkant en zijkant van de bovenbenen. Het karakter van de klachten past daar ook wel bij: zeurend, lichte kramp. Dat lijkt mij de meest waarschijnlijke oorzaak. Je zou nog kunnen denken aan een oorzaak vanuit de heup(en), spataders lijkt me niet waarschijnlijk. Het staat los van het Raynaud beeld in de vingers. Dus om je vraag te beantwoorden op basis van deze (beperkte) informatie zou ik niet denken aan iets vasculairs. Misschien eens aandacht geven aan de rug, bv overleggen met de huisarts. In de huidige corona situatie lijkt me een bezoek aan de fysiotherapeut onmogelijk, maar bij toenemende klachten misschien op een later tijdstip. Je zou zelf nog rugoefeningen kunnen doen, evt yoga en eens naar je matras kijken. Ik hoop je iets verder geholpen te hebben. Veel sterkte! Allan Vafi

Mariejosee
Door

Mariejosee

op 24 April 2020

Ik moet voor mijn werk lang zitten achter de computer. Probeer tussendoor wel te bewegen en elke dag wat te sporten maar als ik lang zit krijg ik flinke pijn in mijn bovenbeen, lies en de spieren bij mijn heup. En bil. Dat gebeurd ook als ik snachts lang op die kant lig. Ook zitten er op dezelfde been op het onderbeen regelmatig onderhuidse bloedinkjes. Zou er iets mis zijn met mijn vaten? Alvast hartelijk bedankt!

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 25 April 2020

Beste Marie Josee, Ik zag je vraag over je flinke pijn in bovenbeen, lies, bil en in de spieren van je heup. Deze klachten zou je vooral hebben als je (langdurig) achter de computer zit en 's nachts als je op je zij ligt. Bij dergelijke klachten denk ik aan een neurologische oorzaak, iets met de 'elektrische bedrading', de zenuwbanen die vanuit je rug naar het been lopen. De oorzaak zit dan ook vaak in de rug, zonder dat je daar ook rugklachten bij voelt. Dit soort klachten in de bovenbenen treden vaak op in zittende houding, achter je pc of bij zitten in de auto. De klachten treden ook 's nachts op. De regelmatig optredende onderhuidse bloedinkjes hebben hier vermoedelijk niets mee te maken. Dat lijkt me een ander verhaal. Ik denk dat er dus niets mis is met je vaten, d.w.z. niet als verklaring voor je bovengenoemde klachten in je been. Als de klachten niet vanuit de rug zouden komen dan zou een mogelijk andere oorzaak je heupgewricht kunnen zijn. Heupklachten kunnen uitstralen naar bil en bovenbeen en mogelijk ook pijn opwekken als je op de betreffende heup ligt. Tussendoor bewegen en wat sporten is natuurlijk altijd goed ter bevordering van de doorbloeding. Wat de rug betreft: je zou een andere stoel kunnen proberen, misschien wat oefeningen voor je rug en heupgewricht. Als je echt klachten blijft houden is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Misschien kan hij of zij dan ook eens kijken naar die onderhuidse bloedinkjes. Het is natuurlijk maar beperkte informatie waar ik het mee moet doen, maar ik hoop je enigszins verder te hebben geholpen. Veel sterkte! Groet, Allan Vafi

Joyce
Door

Joyce

op 9 May 2020

Beste dokter Vafi ik heb van de één op de andere dag pijn aan mijn rechterbeen, bij mijn scheenbeen en op de bovenkant van mijn voet en het lijkt alsof mijn voet slaapt. Als ik mijn been beweeg doet het ontzettend pijn en in rust is de pijn veel minder. Als ik op mijn been aan de linkerkant druk dan is dat ook pijnlijk. Wat kan de oorzaak hiervan zijn.?

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 13 May 2020

Beste Joyce, Bij de door u beschreven klachten: acuut opgetreden pijn in scheenbeen en bovenkant van de voet in combinatie met een slapend gevoel in de voet, gaan mijn gedachten in eerste instantie naar een neurologische oorzaak, iets met de zenuwbanen, waardoor zowel pijn optreedt als ‘slaap’ dwz een ander, mogelijk doof? gevoel. Soms kan daarbij ook krachtverlies optreden. Als zenuwbanen aangedaan zijn dan ligt de oorzaak hogerop, meestal vanuit de rug waar de zenuwen hun oorsprong hebben. Dit kan ook optreden zonder dat je daar rugklachten bij hebt. De klachten zouden ook wat lager kunnen liggen, bv zenuwen ter hoogte van het kniegewricht. Een andere oorzaak zou een vaatafsluiting kunnen zijn (slagader) waardoor het onderbeen minder bloed krijgt en er naast pijn ook een slapend gevoel in de voet kan optreden. Deze klachten kunnen verergeren bij beweging omdat het weefsel dan nog meer bloed nodig heeft. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij ‘etalagebenen’ als de voet gaat slapen als je een bepaalde afstand loopt. Verder zouden de klachten ook nog uit het kniegewricht kunnen komen, maar dan verwacht je ook knieklachten. Omdat één van de oorzaken een vaatafsluiting zou kunnen zijn, zou ik niet al te lang wachten en contact opnemen met je huisarts. Eventueel zal er aanvullend onderzoek nodig zijn. Omdat het verhaal beperkt is kan ik natuurlijk niet alles overzien wat betreft je verdere gezondheid, leeftijd, ziektegeschiedenis, evt medicijnen etc. Ik hoop je evenwel met mijn overwegingen enigszins verder geholpen te hebben. In ieder geval succes, hopelijk weet je binnenkort meer en ben je snel van de klachten verlost. Met vriendelijke groet Allan Vafi

Gerald
Door

Gerald

op 23 June 2020

Beste dr Vafi, Ik heb al een tijd klachten. Het startte in mijn rechterbeen met een soort van knoopgevoel in de binnenkant vd knie. Daarna volgde een bekneld en trekkend gevoel aan de binnenkant vd enkel. Dit voel ik vooral bij het met de benen over elkaar zitten. Recentelijk viel het me op dat ik aan de buitenkant plots geen haargroei meer heb. Ik wandel veel en heb soms wel wat klachten met lopen maar niet zo erg dat ik moet stoppen. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 25 June 2020

Beste Gerald, Bij een ‘knoopgevoel’ aan de binnenkant van de knie zou je kunnen denken aan een probleem met het onderliggend kniegewricht, bijvoorbeeld het kraakbeen, een chondropathie of arthrose. Dat zou ook je loopproblemen kunnen verklaren. Het beknelde, trekkende gevoel aan de binnenkant van de enkel kan ik niet vanuit de knie verklaren of het moet vanuit de knie doortrekken naar de enkel. Een andere oorzaak voor de klachten zou op het gebied van de doorbloeding kunnen liggen en dan met name de bloedafvoer (aders). Met de benen over elkaar zitten zou dan wat meer klachten kunnen opleveren, evenals na lang lopen. Voor het plotselinge verlies van haar heb ik geen goede verklaring. Samenvattend gaan mijn gedachten uit naar een probleem met de (knie)gewrichten of een probleem met de bloedafvoer, bijvoorbeeld in de aderen. Om tussen deze twee oorzaken te onderscheiden zou je als test een eenvoudige elastische kous kunnen uitproberen: geeft verlichting bij (spat)aderproblemen, heeft geen of weinig effect op gewrichtsklachten. De aders zou je kunnen laten doormeten met een echo-duplex onderzoek. Daar kun je desgewenst bij mij een afspraak voor maken. Soms blijkt er bijvoorbeeld sprake van ‘verborgen’, niet zichtbare spataderen. Misschien goed om deze mogelijke oorzaken eens met je huisarts te bespreken. Misschien spelen er andere zaken. Ik hoop je op basis van deze (beperkte) informatie enigszins op weg te hebben geholpen. Veel succes. Groet. Allan Vafi

Reactie plaatsen

Gezondheid is de basis van geluk!

Ontvang leefstijlgeneeskunde in je in-box

De voorlichting  op deze website is bedoeld als algemene informatie. 

Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer de arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.

Wij gebruiken cookies.