09 februari 2023 

Keelpijn en Keelontsteking | Mooi Gezond Leven

Keelpijn is een veel voorkomende aandoening die meestal het gevolg is van een virusinfectie zoals verkoudheid of griep. Keelpijn kan echter ook worden veroorzaakt door bacteriën, allergieën of andere irriterende stoffen. Keelpijn gaat meestal binnen een week of twee vanzelf over. Wanneer de keelpijn langer duurt of gepaard gaat met andere symptomen, is het tijd om naar een dokter te gaan.


Wat is keelpijn?

Keelpijn is een algemene term die een pijnlijke, ernstige pijn in de keel beschrijft. Bij keelpijn kan het pijnlijk zijn om te slikken. Je kunt ook last hebben van gezwollen klieren (vergrote lymfeklieren) in de hals of andere delen van het lichaam.

De amandelen zijn een paar lymfeklieren achter in de keel die bacteriën en andere microben helpen uitfilteren. Als ze ontstoken raken, kunnen ze keelpijn veroorzaken. In sommige gevallen moeten de keelamandelen operatief worden verwijderd. Dit wordt meestal gedaan als ze chronisch geïnfecteerd of vergroot zijn.

Wanneer de keel ontstoken is, is dit meestal te wijten aan een infectie zoals verkoudheid of griep. De keel is rood en gezwollen en er kan ook sprake zijn van witte plekjes, pus of dik slijm. Acute keelontsteking ontstaat plotseling en we spreken van een chronische keelontsteking wanneer de ontsteking steeds terugkomt en lang aanhoudt.

Oorzaken keelpijn?

Meestal wordt keelpijn veroorzaakt door een virus, zoals verkoudheid of griep. Soms kan een keelontsteking veroorzaakt worden door een ander virus zoals het coronavirus of het Pfeiffervirus.

In zeldzame gevallen kan keelpijn worden veroorzaakt door bacteriën zoals streptokokken.

Ook allergieën, veel schreeuwen, droge lucht inademen of irriterende stoffen zoals rook kunnen keelpijn veroorzaken. Andere oorzaken van keelpijn zijn een vergrote schildklier of een SOA.

Virussen die keelpijn veroorzaken, worden meestal verspreid door contact met een geïnfecteerd persoon.

virus-verspreidt-door-genfecteerd-persoon

Kan keelpijn kwaad?

Keelpijn kan vervelend zijn, maar geeft meestal geen reden tot bezorgdheid. De meeste keelpijn verdwijnt vanzelf binnen 10 dagen.

Er zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat keelpijn langer duren. Als je rookt bijvoorbeeld, kan het langer duren voordat de geïrriteerde weefsels in je keel genezen.

Ook veel praten of hard zingen kan de aandoening verergeren en de duur van de keelpijn verlengen. Tenslotte kan droge lucht er voor zorgen dat de weefsels in je keel uitgedroogd raken en vatbaarder worden voor irritatie.

In sommige gevallen is keelpijn echter een teken van een ernstigere infectie. Wanneer keelpijn langer dan 10 dagen aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of gezwollen lymfeklieren, kun je het beste een arts raadplegen.

In de meeste gevallen is keelpijn echter niets om je zorgen over te maken en gaat het binnen een paar dagen vanzelf over.

Leefstijltips

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de pijn en het ongemak te verlichten.

Zuigen op een dropje

Eén manier om keelpijn te verlichten is door te zuigen op een keelsnoepje of een dropje. Zuigen smeert de keel en verzacht de pijn.

Koud water drinken

Een ander effectief huismiddeltje is het drinken van koud water. De kou verdooft de pijnreceptoren in de keel en zorgt voor (tijdelijke) verlichting. Water drinken houdt ook de keel vochtig en voorkomt uitdroging. Drink geen cafeïne of alcohol, deze kunnen de keel uitdrogen.

Warme dranken

Warme dranken zoals bouillon, cafeïnevrije thee of warm water met honing kunnen een zere keel verzachten. Geef geen honing aan kinderen.

Gorgelen met zout water

Met zout water gorgelen kan ook de pijn verlichten. Los een halve theelepel zout op in een glas warm water en gorgel gedurende de dag.

Rust uit

Zorg voor voldoende rust. Je lichaam heeft tijd nodig om te genezen en door uit te rusten voel je je over het algemeen beter. Geef ook je stem rust zodat je keel zich kan herstellen. Ga vooral niet fluisteren omdat dit de pijn juist kan verergeren.

uitzieken-bij-keelpijn-en-keelonsteking

Zorg voor vochtige lucht

Door vocht aan de lucht toe te voegen, kunnen luchtbevochtigers een geïrriteerde keel verzachten en de symptomen van keelpijn verlichten. Maak je luchtbevochtiger wel regelmatig schoon om schimmel en bacteriegroei te voorkomen.

Vermijd irriterende stoffen

Sigarettenrook en schoonmaakmiddelen kunnen beide de keel irriteren. Houd je huis vrij van rook en nicotine en gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen. Zorg voor een goed geventileerd huis.

Besmetting voorkomen

Is keelontsteking besmettelijk? Jazeker!

Keelpijn is meestal het gevolg van een verkoudheid, hoesten of griep. Dit zijn allemaal besmettelijke ziekten die worden veroorzaakt door een virus. Het virus zit in je speeksel, slijm en je snot.

Wanneer je hoest of niest, komt het virus in de lucht terecht en kan het door anderen worden ingeademd.

Het kan ook worden overgedragen door besmette oppervlakken aan te raken en vervolgens de ogen, neus of mond aan te raken.

Hieronder volgen een aantal tips hoe je kunt voorkomen dat anderen besmet raken.

Houd afstand

Als je hoest of praat, komt het virus in druppeltjes in de lucht terecht. Anderen kunnen deze druppels inademen en besmet raken. De beste manier om dit te voorkomen is om afstand van anderen te houden.

Gebruik je elleboog of een zakdoek

Hoesten en niezen zijn gebruikelijke reflexen om irriterende en besmettelijke deeltjes uit neus en keel te verdrijven. Deze reflexen kunnen echter ook ziekten verspreiden. Bij hoesten of niezen is het daarom belangrijk om je elleboog of een papieren zakdoek voor je neus en mond te houden. Zo voorkom je de verspreiding van druppels die bacteriën of virussen kunnen bevatten. Gooi je zakdoek na gebruik in een afvalbak.

Was je handen

Was je handen regelmatig en grondig, ook nadat je een papieren zakdoekje hebt gebruikt. Je kunt de infectie verspreiden als je handen niet schoon zijn. Was je handen met water en zeep gedurende minstens 20 seconden. Was ook de bovenkant van je handen en tussen je vingers. Als zeep en water niet beschikbaar is, gebruik dan een handontsmettingsmiddel op alcoholbasis.

Was servies en bestek na gebruik goed af

Voorkom infectie door kopjes, glazen en bestek na gebruik goed af te wassen. Zo verwijder je alle ziektekiemen die een infectie kunnen veroorzaken. Deel daarom ook geen glazen of kopjes met anderen, omdat dit ook kan bijdragen tot de verspreiding van bacteriën of virussen.

Blijf thuis tot je je beter voelt.

Met preventieve maatregelen kun je anderen beschermen tegen een verkoudheid of een ander virus. Blijf daarom thuis totdat je je beter voelt.

Laat je testen op corona.

preventieve-maatregelen-keelpijn

Medicijnen voor volwassenen

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen worden gebruikt om keelpijn te behandelen. Paracetamol kan genomen worden tegen de pijn.

Ontstekingsremmende pijnstillers zoals Ibuprofen kunnen ook worden gebruikt om pijn en koorts te verlichten.

Antibiotica worden over het algemeen niet aanbevolen voor keelpijn omdat:

  • Keelontsteking meestal vanzelf over gaat
  • Antibiotica bij een ontsteking door een virus niet werken
  • De klachten bij een ontsteking door een bacterie niet veel sneller overgaan met antibiotica
  • Antibiotica nadelen hebben zoals allergische reacties en bijwerkingen
  • Antibiotica minder goed werken wanneer je ze vaak inneemt

Alternatieve medicijnen

Alternatieve producten voor keelpijn vind je vaak in de vorm van thee, een keelspray of een zuigtablet.

Thee

Thee gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals honing en gember kan evenveel verlichting bieden als geneesmiddelen, terwijl thee vriendelijk is voor het lichaam.

Probeer Pukka Lemon Ginger & Manuka Honey Thee, met gember, citroen en honing of Pukka chamomile vanille & manuka honing Thee

Keelspray

Naast natuurlijke ingrediënten die een geïrriteerde of ontstoken keel verzachten, bevatten sommige keelsprays ook essentiële oliën en kruidenextracten die bekend staan om hun geneeskrachtige werking.

Bekijk de natuurlijk verzachtende BEE&YOU Propolis Keelspray met Propolis en Rauwe Honing of Physiomer Keelpijn -Keelspray

Zuigtabletten

Van kruidenthee tot zuigtabletten en zelfs essentiële oliën, de alternatieven voor traditionele medicijne bieden een nuttige optie. Zuigtabletten zijn een goede keuze omdat de ingrediënten met de helende eigenschappen direct in de keel voor verlichting zorgen.

Probeer bijvoorbeeld:

Natterman Hoest en Keel pastilles - Suikervrij

Isla- Medic Acute Citrus-Honing

Mieland Manuka Honing Zuigtabletten met gember, citroen en vitamine C

Niet alle zuigtabletten kun je onbeperkt nemen. Dat komt doordat er in sommige zuigtabletten NSAID's zoals flurbiprofen zitten. Bekijk de verpakking zodat je weet wat er in jouw zuigtablet zit.

Andere producten tegen keelpijn zijn: Natterman droge hoest en keelpijn 2-in-1; Dampo alle hoest en keelpijn

Wanneer naar de dokter?

Bel direct de huisartsenpost of de huisarts wanneer:

  • je moeilijk of snel ademt
  • je steeds zieker wordt, de keelpijn duurt langer dan 10 dagen
  • je niet meer kunt slikken of drinken
  • je ernstige pijn krijgt aan één kant van je hoofd (pijn in de hals of oorpijn)
  • je gaat kwijlen
  • je moeite hebt om je mond open te krijgen
  • je een chronische ziekte hebt of medicijnen gebruikt en minder weerstand hebt

Meer weten? Bekijk hier de richtlijnen voor huisartsen bij acute keelpijn.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer