24 september 2022 
in Voeten

Likdoorns En Hoe Ze Te Verwijderen?

Een likdoorn, bijna iedereen heeft er wel één, of heeft er wel eens één gehad, maar, we praten er eigenlijk nooit over. Wat is een likdoorn, waardoor ontstaan ze en hoe kom je er van af?

Een likdoorn bestaat uit harde, verdikte huid met een kern in het midden. Ze komen voor op de handen, de voeten en de tenen als reactie op druk of wrijving. Likdoorns kunnen erg pijnlijk zijn en het moeilijk maken om te lopen en schoenen te dragen.

In dit blog gaan we dieper in op likdoorns en hoe ze te verwijderen.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn (medische term: clavus) is een harde, verdikte eeltlaag die ontstaat door langdurige druk en wrijving op de huid. Wanneer druk en wrijving aanhouden, kan zich in de groeiende eeltplek een hoornige punt ontwikkelen. Dit centrum van de likdoorn ligt wat dieper in de huid en kan erg hard zijn. Wanneer deze harde punt op de zenuwen die eronder liggen drukt kan dit flinke pijn veroorzaken.

wat-is-een-likdoorn

Hoe ontstaat een likdoorn?

Een likdoorn, in de volksmond ook wel een eksteroog genoemd, wordt meestal veroorzaakt door het dragen van slecht zittend schoeisel en door het lopen op hoge hakken. Te kleine of knellende schoenen en te smalle schoenen die tegen de huid schuren, kunnen een likdoorn veroorzaken.

Daarnaast kunnen likdoorns ontstaan door een afwijkende stand van de voeten en tenen in combinatie met het schoeisel dat je draagt. Naast een hamerteen of hallux valgus kunnen ook botuitgroeisels likdoorns veroorzaken. Likdoorns die vaak terugkomen, kunnen worden veroorzaakt door afwijkingen van het onderliggende bot.

Je kunt likdoorns voorkomen door goed passende schoenen te dragen en wrijving op tijd op te merken.

Eelt aanmaak

De huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag, de opperhuid, dient als beschermlaag voor huidlagen daaronder. Eelt ontstaat door wrijving. Door wrijving ontstaat na verloop van tijd een verhoornde laag op de opperhuid, het lichaam beschermt de huid door meer huidcellen te produceren. Dit resulteert uiteindelijk in de vorming van een harde, verdikte huidlaag.

Likdoorn of wrat?

Soms weet je niet of je nou met een likdoorn te maken hebt of een wrat. Meestal voelt een likdoorn hard aan maar soms kan deze, net als een wrat, ook zacht aanvoelen. Wat is dan het verschil?

een-likdoorn-herkennen

Een likdoorn herkennen

Een likdoorn herken je aan de eeltknobbel met een kleine, harde pit of kern in het midden, terwijl een wrat een ruw oppervlak heeft met zwarte puntjes erin. Door wat eelt weg te halen bij de likdoorn komt een hoornpit tevoorschijn terwijl bij de wrat de zwarte puntjes zichtbaar zullen worden. Een wrat heeft een meer bloemkoolachtige vorm terwijl een likdoorn een glanzende eeltstructuur heeft. Enige voorzichtigheid bij het snijden in iets dat op een wrat of likdoorn lijkt is wel geboden omdat het soms iets anders kan zijn.

Het grote verschil tussen een likdoorn en een wrat is dat likdoorns veroorzaakt worden door druk en wrijving, terwijl wratten veroorzaakt worden door een virus.

Symptomen

Een likdoorn is dus een klein geel plekje op de huid met een donkerder centrum, een pijnlijk bultje dat meestal onder de voet zit. De plek is niet groter dan een paar millimeter. Onder eelt kan ook een likdoorn aanwezig zijn, deze is dan niet direct zichtbaar.

Likdoorns komen voor:

  • onder de voetzool
  • op de teentopjes
  • op de bovenkant van de tenen
  • en tussen de tenen.

Hoewel likdoorns niet gevaarlijk zijn, kunnen ze irritatie, ontsteking of zelfs zweren veroorzaken.

Een likdoorn verwijderen

Het gevolg van een kleine irriterende pit onder je voet is dat hij pijn veroorzaakt. Soms veel pijn. Bij iedere stap die je zet voel je het. Je wilt er dus graag van af. Maar hoe?

een-likdoorn-verwijderen

De oorzaak

Een likdoorn verdwijnt wanneer je de oorzaak aanpakt. Het is daarom belangrijk om je voeten en je schoeisel aan een grondige inspectie te onderwerpen, je likdoorns te verwijderen en je schoenen eventueel te vervangen.

Als je een likdoorn verwijdert die veroorzaakt wordt door schoenen die te strak zitten, maar je blijft ze dragen, zal de likdoorn, en daarmee de pijn, waarschijnlijk snel weer terugkomen.

Een likdoorn behandelen

Een pijnlijke likdoorn kan op verschillende manieren worden behandeld.

Schrapen

Schrapen is meestal alleen nodig bij grote, pijnlijke likdoorns en moet worden uitgevoerd door een arts of voetspecialist. Overleg hierover met een pedicure of met je huisarts.

Wil je zelf een likdoorn verwijderen, dan doe je dat volgens het volgende stappenplan:

De huid zachter maken

Om eelt gemakkelijker te kunnen verwijderen maak je de huid eerst zacht met behulp van een warm voetenbad met soda of Gehwol Voetbad.

Verwante producten waarmee het eelt zacht gemaakt kan worden: Imperial Feet® Eelt Likdoorn Verwijderaar Voetencreme en Rapid tegen likdoorns.

Het vijlen van de likdoorn

Wanneer het eelt zacht is, kun je voorzichtig beginnen met vijlen. Dit doe je met behulp van een stukje puimsteen, een voetvijl of een (elektrische) eelt verwijderaar. De bovenste laag van de likdoorn wordt hiermee verwijderd. Verwijder iedere keer opnieuw een klein laagje.

Verwante producten: Sincer eelt verwijderaar en Beeperfect® Elektrische Pedicure Set.

mooie-voeten

Gebruik een likdoornpleister

Na het vijlen plak je een likdoornring op de bewuste plek. Zo'n pleister verlicht de pijn door de druk van de likdoorn af te halen en hij bevordert de genezing. Een goede likdoornring moet ten minste 30% salicylzuur bevatten. Het salicylzuur zal er voor zorgen dat de huid week en zachter wordt, waardoor het verwijderen van het eelt in een aantal dagen een stuk makkelijker wordt.

Bekijk ook: Scholl likdoorn verwijderpleister, COMPEED Likdoornpleister, Comfort voet ringen, likdoorn/eeltbescherming en Hansaplast Anti-Drukringen.

Bij likdoorns tussen de tenen kan een gaasje of een Orliman Likdoorn Teenbeschermer gebruikt worden.

De kans bestaat dat de pleister je likdoorn al verwijdert. Laat hem 48 uur zitten waarna je de likdoorn weer voorzichtig afvijlt.

Bij de behandeling van je likdoorn kun je ervan uit gaan dat het meestal twee tot vier weken kan duren voordat de likdoorns verdwijnen. Zorg gedurende deze tijd goed voor je voeten. Houd ze schoon en droog en breng een vochtinbrengende crème aan ter hydratatie en verwen je droge, vermoeide voeten eens met een voetenmasker.

Herhaal indien nodig de bovenstaande stappen totdat de likdoorn loslaat. Lukt dat niet? Maak dan een afspraak bij een pedicure. De pedicure of medisch pedicure zal je voeten onderzoeken om te kijken waardoor de likdoorn is ontstaan. Hij of zij kan je likdoorn behandelen met zalf of wegsnijden.

goed-voor-voeten

Diabetes en likdoorn, opletten!

Wanneer je diabetes patient bent en je hebt een likdoorn kun je het beste je likdoorn laten verwijderen door een medisch pedicure. Ga niet zelf experimenteren met een vijl en met pleisters. Producten met salicylzuur zijn bijvoorbeeld af te raden voor diabetici, en eventuele wondjes kunnen leiden tot een ontsteking of een infectie.

Conclusie

Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn pijnlijke eeltplekken (drukplekken) onder de voet of op of tussen de tenen. Een likdoorn ontstaat wanneer er langdurig druk of wrijving op een bepaalde plek ervaren wordt, meestal door het dragen van verkeerd schoeisel. Een likdoorn kan pijnlijk zijn maar is meestal ongevaarlijk.

Pijnlijke likdoorns kunnen worden behandeld met voetenbadjes en producten als een eeltverwijderaar en pleisters.


Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer