05 oktober 2022 
in Voeten

Hielspoor symptomen en behandeling | MGB

Hielspoor is een verkalking onder de voet en wordt ook wel peesplaatoverbelasting of fasciitis plantaris genoemd. Onder de voet zit een brede pees. Deze pees zit tussen de hiel en de tenen. Op de plek waar de pees aan de hiel vast zit kan een doornvormige verkalking ontstaan. Dit noemen we hielspoor. Typische symptomen van hielspoor zijn een stekende pijn onder de hiel. In dit blog bespreken we de symptomen, de behandeling en wat je zelf kunt doen om de pijn van hielspoor te verminderen. 

Hielspoor symptomen

Hielspoorproblemen zelf gaan zelden gepaard met pijnklachten. De pijnklachten worden meestal veroorzaakt door de overbelasting van de peesplaat.

Stekende pijn

Bij hielspoor zit, zoals je kunt verwachten, onder de voet. Mensen met hielspoor voelen vaak een felle pijn in hun hiel bij het lopen of staan. Deze pijn kan zich ook uitbreiden naar andere delen van de voet. De stekende pijn verandert in een doffe pijn bij lopen. Soms wordt de pijn ook aan de buiten- of binnenkant van de voet gevoeld. De pijnlijke plek voelt in sommige gevallen warm aan.

hielspoor-symptomen

Gevoelig voor druk 

Het hielbeen kan gevoelig zijn voor druk, en er kan sprake van een kleine zwelling zijn.

Als het hielbeen ernstig verkalkt is en er weinig vetweefsel onder het bot zit, kan druk een scherpe pijn veroorzaken. De pijn is dan alleen merkbaar als je stilstaat. Als je gaat lopen, verdwijnt deze. 

Wat merk ik bij hielspoor?

Bij hielspoor voel je soms een scherpe pijn in je hiel. De pijn begon langzaam, maar werd geleidelijk erger. 

Je kunt pijn voelen:

  • als je lang staat
  • als je drukt op de pijnlijke plek onder je hiel
  • aan het begin van de sport-training, bij de warming-up
  • bij het opstaan in de ochtend (de eerste stappen doen het meest pijn)
  • als je lang hebt gezeten en weer gaat lopen
  • als je blootsvoets op een harde vloer loopt.

Wie krijgen last van hielspoor?

Mensen tussen de 40 en 60 jaar hebben het meest last van hielspoor. Een veel voorkomende oorzaak is een te korte kuitspier of dat de spieren in de voetzool te kort zijn. Door 's ochtends  speciale oefeningen te doen (warming-up), verminderen de opstartklachten.

Bij kinderen komt hielspoor of fasciitis plantaris niet zo vaak voor. Hielklachten worden dan veroorzaakt door een ander probleem. De ziekte van Morbus Sever is hier een voorbeeld van.

wie-krijgt-last-van-hielspoor

Oorzaken hielspoor

Waardoor ontstaat hielspoor? Hielspoor ontstaat door overbelasting van de peesplaat onder de voet in combinatie met verschillende factoren. 

Sport

Naarmate we ouder worden slijten onze botten en gewrichten. Dit geldt met name voor sporters die hun lichaam zwaar belasten. Een veel voorkomende blessure is hielspoor.  Hielspoor komt het meest voor bij hardlopers, maar het kan ook voorkomen bij andere sporters zoals basketballers en tennissers. 

Bepaalde beroepen

Bij bepaalde beroepen komt deze klacht regelmatig voor. Mensen die de hele dag op de been zijn en zwaar moeten tillen, lopen bijvoorbeeld risico. 

Overgewicht

Overgewicht kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor. Het extra gewicht zet extra druk op de hak, wat kan leiden tot de vorming van een hielspoor.

verkeerde-schoenen

Verkeerde schoenen

Schoenen die niet goed passen, of schoenen zonder demping kunnen bijdragen aan hielspoor. Loop daarom ook niet met blote voeten op een harde ondergrond en vermijd het (veel) dragen van slippers.

Leeftijd

Naarmate je ouder wordt neemt de flexibiliteit van de pees af en wordt het beschermende hielkussentje onder de hak dunner.

Afwijkend looppatroon

Bij mensen met een afwijkend looppatroon wordt de hiel extra belast door de abnormale manier waarop het gewicht wordt gedragen. Denk ook aan lopen op hoge hakken waarbij de hiel wordt niet goed ondersteund.

Verkorte achillespees

Hielspoor kan ontstaan wanneer de achillespees, de pees die de kuitspier met de achterkant van de hiel verbindt, verkort.

Diabetes

Diabetes kan problemen veroorzaken met de bloedsomloop, en dit kan leiden tot schade aan de botten en weefsels in de voeten.

Veel en langdurig staan

Hielspoor kan ontstaan gevolg van herhaaldelijke druk op het hielbeen, bijvoorbeeld door veel en lang te staan.

Platvoeten of een hoge voetboog (holvoet)

Platvoeten of een hoge voetboog kunnen leiden tot een onnatuurlijke afrol van de voet, waardoor de hiel extra wordt belast en hielspoor kan ontstaan. 

Hoe lang duurt hielspoor?

Hielspoor kan pijnlijk zijn, maar kan geen kwaad. De ergste pijn gaat meestal na een paar maanden over. Bij 20% van de mensen met hielspoorklachten verdwijnt de pijn echter niet. Neem contact op met je huisarts wanneer de pijn na een jaar nog niet weg is.

Hoe kan de Hielspoor behandeld worden?

De pijn die bij hielspoor komt kijken is goed te behandelen. 

Podotherapeut

De podotherapeut kan rekoefeningen voorschrijven om de druk op de hiel te verlichten, en er kunnen steunzolen worden aangemeten om de afwijkende stand van de voet te corrigeren.


Shockwave therapie

Shockwave therapie maakt gebruik van geluidsgolven om de bloedstroom te stimuleren en genezing in het getroffen gebied te bevorderen. Studies hebben aangetoond dat shockwave therapie een effectieve behandeling voor hielspoor kan zijn, waarbij de pijn wordt verminderd en het lichaam wordt geholpen om het beschadigde weefsel te herstellen. 

Hielspoor operatie

In de meest extreme situatie kan een hielspoor operatie nodig zijn. 

Wat kun je zelf doen hielpijn te verminderen?

Je kunt zelf ook veel doen om hielspoorpijn te verminderen.

Rust

Rust is essentieel voor de behandeling van hielspoor. Wanneer je pijn krijgt, is het belangrijk dat je de activiteiten die je voeten belasten, zoals hardlopen of lopen op een harde ondergrond, even laat voor wat ze zijn. Het kan zijn dat je een aantal dagen of weken rust moet nemen voordat de pijn wegtrekt. 


Coolpack

Hielspoor is een kalkafzetting die zich vormt op de onderkant van je hak. Het wordt veroorzaakt door herhaalde bewegingen die de hiel belasten. De kalkafzetting is meestal niet pijnlijk, maar kan ontsteken en hielpijn veroorzaken. Een coolpack is een eenvoudige en effectieve behandeling voor hielspoor. Door meerdere keren per dag gedurende 20 minuten een coolpacks op het getroffen gebied aan te brengen, verminder je de ontsteking en de pijn. 

Pijnstillers

Vrij verkrijgbare middelen zoals Ibuprofen en paracetamol kunnen helpen om de pijn en de ontsteking te verminderen, terwijl sterkere pijnstillers op recept nodig kunnen zijn bij ernstigere pijn. 

Steunzool

De steunzool biedt een efficiënt alternatief voor de behandeling van hielsporen en verdeelt effectief de druk van de voeten. 

Correctiekous of Strassburg Sok

De correctiekous is een lange sok met klittenband om de kuit die ’s nachts of in rust gedragen wordt.  De kous werkt door de voet en de enkel in een langdurige, lage-strekpositie te houden. Deze spanning op de pezen helpt het bewegingsbereik en de flexibiliteit te verbeteren. Geadviseerd wordt een rek van tenminste 6 uur aan te houden.

Nachtspalk

De nachtspalk werkt volgens hetzelfde principe. De tenen worden gestrekt wat een kleine rek op de peesplaat veroorzaakt. Dit rekt de peesplaat op waardoor klachten aanzienlijk verminderen.

Hielkussen

Een hielkussen ondersteund en ontlast. Een hielkussen absorbeert schokken en dempt de hak. Hielkussentjes zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. De meest voorkomende zijn gemaakt van siliconen of gel. 


Conclusie

Hielspoor is een verkalking onder de hiel. Die verkalking hoeft geen pijn op te leveren, maar wordt vaak in verband gebracht met fasciitis plantaris, een pijnlijke ontsteking van de pees aan de onderkant van de voet. De pees staat onder spanning, raakt geïrriteerd, met ontsteking tot gevolg. Mensen met hielspoor ervaren een scherpe of stekende pijn in de achterkant van hun hak tijdens het lopen of staan. De pijn kan zich ook uitbreiden tot de achillespees. Hielspoor is gelukkig meestal goed te behandelen. Bijvoorbeeld door het dragen van steunzolen, een correctie kous of kussentjes. De term hielspoor is een verzamelterm voor verschillende problemen aan de hiel. 

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer