28 september 2022 
in Voeten

Zweetvoeten, Hoe Kom Je Daar Vanaf? | MGB

Zweetvoeten zijn voor veel mensen een probleem. Als jij er last van hebt ben je dus niet de enige. Overmatig zweten dat gepaard gaat met een onaangename geur kan gênant zijn en je erg bewust van jezelf maken. Genoeg redenen om het probleem aan te pakken dus. Er zijn veel oorzaken voor zweetvoeten en gelukkig kun je er ook veel aan doen. In dit blog bespreken we de oorzaken en de oplossingen.

Wat zijn zweetvoeten?

Met zweetvoeten worden voeten bedoeld die flink zweten en een onaangename geur verspreiden. Stinksokken en tenenkaas zijn ook termen die je vaak hoort.

Stinkende geurstoffen

Bacteriën gedijen op vochtige voeten in een warme omgeving waar ze voldoende voedingsstoffen hebben. Warme, zweterige voeten met huidschilfers zijn de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Deze (gewone) huidbacterien kunnen bestanddelen uit zweet omzetten in stinkende geurstoffen.

Hoe meer zweet en dode huidcellen, des te prettiger het milieu voor de bacterien. En zo komen we aan die onaangename geur.

waarom-transpireren-voeten

Waarom transpireren mijn voeten?

Transpirerende voeten zijn heel gewoon. Er bevinden zich namelijk meer dan 250.000 zweetklieren op je voeten. Normaal zweet je via je voeten ongeveer een halve liter per dag. Dat je voeten zweten is dus heel normaal.

Het heeft drie hoofdfuncties:

  1. het koelt het lichaam af
  2. het is een manier om water en zouten kwijt te raken
  3. het helpt de huid soepel te houden.

Dat zweet is meestal water. Het bevat wel enkele zouten, waaronder natriumchloride, daarom heeft het een zoute smaak. Maar het zweet zelf is reukloos, de bacteriën breken het af tot onaangenaam ruikende afvalstoffen.

Waarom heb ik klamme voeten?

Onze voeten zweten meer dan welk ander deel van ons lichaam dan ook. Dit komt doordat ze meer zweetklieren hebben dan andere lichaamsdelen. Daarnaast liggen de bloedvaten in onze voeten vrij dicht bij het huidoppervlak. Dit betekent dat als we het warm krijgen, de bloedvaten sneller uitzetten en warmte afgeven dan wanneer ze dieper onder de huid zouden liggen. Ten slotte zitten onze voeten vaak in schoenen en sokken, waarmee warme en vochtige omstandigheden gecreeerd worden met als resultaat overmatige transpiratie en vochtige voeten.

Heeft iedereen zweetvoeten?

Transpireren is normaal en iedereen heeft dus voeten die zweten. De klieren in onze voeten geven de hele dag zweet af om de lichaamstemperatuur te reguleren en de huid vochtig te houden. Alleen is de productie van zweet niet bij iedereen bovenmatig en heeft ook niet iedereen stinkende voeten. De mensen die het meest zweten zijn tieners en zwangere vrouwen. Dit komt omdat ze meer hormonen produceren waardoor ze meer gaan zweten.

Waarom zweet de één meer dan de ander?

De zweetklieren van mannen zijn actiever terwijl vrouwen meer zweetklieren hebben. Hoeveel je zweet hangt af van je geslacht, het aantal zweetklieren dat je hebt, hoe warm het is, en wat je aan het doen bent. Sommige mensen hebben last van overmatige transpiratie. Factoren die daarvoor kunnen zorgen zijn:

  • overgewicht
  • lichamelijke inspanning
  • diabetes
  • het gebruik van bepaalde medicijnen
  • of er sprake is van stress of angst
  • een overactieve schildklier
  • schade aan de sympathische zenuwen
  • een slechte conditie
  • het dragen van slecht ventilerende schoenen en sokken
  • schoenen die slecht passen
  • een onnatuurlijk looppatroon
  • onvoldoende hygiëne.

zweetvoeten-in-bed

Waarom zweetvoeten in bed?

Zweetvoeten in bed ontstaan door dezelfde factoren die overdag zweetvoeten veroorzaken. Als je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur en dat kan je zweetklieren aanzetten tot zweetproductie. Als je bovendien onder veel dekens of in een warme kamer slaapt, kunnen je voeten ook gaan zweten en een onaangename geur veroorzaken.

Complicaties van overmatige zweetvoeten

Het belangrijkste symptoom van zweetvoeten is een overmatige zweetproductie en de onaangename geur. Maar dat zijn niet de enige problemen wanneer je last van zweetvoeten hebt. Een verhoogde vochtigheid van de voeten veroorzaakt namelijk ook de kans op infecties. Problemen die zich kunnen voordoen bij overmatig zwetende voeten zijn voetinfecties als voetschimmel en kalknagels. Dit kan zelfs leiden tot de ontwikkeling van ernstige problemen zoals huidinfecties en zweervorming bij mensen met diabetes, perifere neuropathie en perifeer arterieel vaatlijden.

Zweetvoeten behandelen

Er zijn veel oorzaken voor zweetvoeten, en de ene behandeling werkt beter dan andere. Wat belangrijk is: het hebben van gezonde voeten verkleint de kans op zweetvoeten, voetschimmels en andere voetproblemen. Een goede hygiene en voetverzorging is dus ontzettend belangrijk.

Zweetvoeten en stinkende voeten verminderen

Dat je voeten zweten is nuttig en natuurlijk. Het helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren en je huid vochtig te houden. Dus helemaal van je zweetvoeten afkomen is niet echt een optie. Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunt doen om je overmatige zweetproductie onder controle te krijgen en onaangename geuren op afstand te houden.

voeten-wassen

Voeten wassen

Om zweetvoeten en stinkende voeten te verminderen was je je voeten regelmatig met een antibacteriële zeep. Een antibacteriële zeep verwijdert zweet en bacteriën. En zoals we al weten zorgen de bacterien voor de onaangename geur. Droog na het wassen je voeten goed af, vooral tussen de tenen. Schimmels gedijen in het vochtige klimaat tussen de tenen. Nadat je je voeten goed hebt afgedroogd kunnen de voeten behandeld worden met verzorgende middelen, of een bacterie- en schimmeldodend poeder.

Draag sokken, bij voorkeur van natuurlijk materiaal

Het is belangrijk om sokken te dragen wanneer je zweetvoeten hebt. Dus geen blote voeten in schoenen. Sokken absorberen zweet en houden de voeten droog.

Niet alle sokken zijn gelijk. Sommige sokken, zoals die van synthetische materialen, kunnen zweetvoeten juist erger maken door vocht vast te houden en luchtcirculatie te verhinderen.

Trek elke dag schone sokken aan

Zweterige sokken die niet ademen zijn een broedplaats voor bacteriën. Draag daarom iedere dag schone sokken of verwissel meerdere malen per dag.

Sokken die zweetvoeten tegengaan zijn meestal gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen of wol. Deze stoffen absorberen zweet en zorgen voor een goede luchtcirculatie. Bovendien zijn sokken van deze materialen vaak behandeld met speciale bestanddelen die helpen om zweetvoeten onder controle te houden.

Katoenen sokken, wollen sokken

Katoen is de meest ademende stof, maar houdt ook warmte vast, wat kan zorgen voor meer zweet. Merinowol is een ander populair materiaal voor sokken met een goed ademend vermogen, een goede demping en vochtafvoerende eigenschappen.

Andere vochtafvoerende materialen zijn lycra en CoolMax-technologiestoffen, die een combinatie zijn van spandex, wol of katoen en polyester.

Zilversokken

Ook zilversokken werken goed wanneer je zweetvoeten hebt. Dit komt doordat het zilvergaren in deze sokken antibacteriële en warmteregulerende eigenschappen heeft. Hierdoor zijn zilversokken goed voor zweetvoeten, voetschimmel en eczeem.

vermijd-blote-voeten-in-schoenen

Vermijd blote voeten in schoenen

Blote voeten in schoenen, dat is vragen om zweetvoeten. Bacterien doen niets liever dan zich vermenigvuldigen in een fijne, donkere, vochtige omgeving zoals schoenen met voeten zonder sokken. Als je zweetvoeten hebt, draag dan altijd sokken.

Waarom stinken mijn schoenen?

Huidschilfers, vuil, schimmel en bacteriën hopen zich op in de binnenkant van een schoen.

Wanneer je loopt zorgen je voeten ook nog voor warmte en dat is een goede voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Ook onvoldoende ventilerende schoenen kunnen zweetvoeten erger maken.

Hoe krijg je onaangename geur uit je schoenen?

Je schoenen buiten luchten is één van de manieren om vieze geurtjes uit je schoenen te krijgen. Doe dit bij voorkeur buiten wanneer de zon schijnt. Zonlicht doodt schimmels en bacteriën. Draag je schoenen nooit langer dan één dag en wissel regelmatig van schoen.

Wat kun je nog meer doen tegen zweetschoenen?

Ander eenvoudige oplossingen voor frisse schoenen zijn:

  • was je sythetische- en canvasschoenen in de wasmachine
  • strooi eens een nachtje wat bakingsoda in je schoen ('s ochtends uitzuigen)
  • leg een nachtje een koffiepad in je schoen
  • draag goed ventilerende schoenen

Gun gedragen schoenen altijd minstens 24 uur rust. Het opgenomen vocht moet kunnen verdampen.

Wat zijn de beste schoenen bij zweet voeten?

Er zijn veel redenen waarom voeten overmatig zweten maar het dragen van schoenen die te strak zitten of gemaakt zijn van synthetische materialen die niet ademen, is de meest voorkomende boosdoener.

Voorkomen is beter dan genezen, geef bacteriën daarom geen kans. Schoenen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals leer, suède, nubuck en canvas zijn het beste wanneer je zweetvoeten hebt. Deze materialen ademen van nature, in tegenstelling tot veel synthetische materialen. Schoenen met specifieke ademende technologieën zijn nog beter.

Voetendeo of voetenzalf met aluminiumzouten

Aluminiumzouten zorgen ervoor dat de bloedvaten van de huid zich vernauwen, waardoor er minder vocht wordt aangemaakt. Bovendien verstopt het de zweetklieren, waardoor de huid moeilijker zweet kan afgeven. Aluminiumzouten zijn verkrijgbaar als Aluin strooipoeder, Aluminiumhoudende Deodorant, Aluminiumchloride oplossing en Aluminiumhydroxychloride oplossing of crème.

Aluminiumzouten en aluinpoeder met een concentratie van 15-20% worden gebruikt voor ernstiger problemen, wanneer traditionele producten niet voldoende werken.

voeten-goed-verzorgen

Voeten deo

Door je voeten goed te verzorgen pak je de penetrante geur van je zweetvoeten aan. Eén andere effectieve methode om zweetvoeten tegen te gaan is het gebruik van een voetdeodorant. Een voetdeo werkt door de geurveroorzakende bacteriën te neutraliseren.

Voeten deo's zijn verkrijgbaar in stick-, spray- en poedervorm. Bekende voet deo's zijn Scholl Fresh Step voetspray, Voet deo spray van Imperial feet, Coolfeet en PediSpray.

Gebruik schoenendeo of desinfectiespray

We houden van schoenen en vooral wanneer ze niet naar zweetvoeten ruiken. Om dat te bewerkstellingen gebruik je naast je voeten deo een schoenen deodorant. Een paar spraytjes zorgen ervoor dat je schoenen de hele dag fris ruiken. Veel verkochte schoenendeo's zijn, Shoefresh Schoendeo, Bama trainer fresh en Kiwi schoendeo.

Inlegzolen

Een andere eenvoudige manier om zweetvoeten te voorkomen is het gebruik van inlegzolen. Bepaalde inlegzolen zijn ontworpen om het vocht en de warmte in de schoen te absorberen waardoor de voet beter kan "ademen". Dit helpt de ophoping van warmte en vocht voorkomen. Het resultaat is dat je voeten de hele dag droog en comfortabel blijven. De cederhouten inlegzolen van Zederna bijvoorbeeld zijn verkrijgbaar vanaf maat 31 tot en met 48.

Conclusie

Als je één van de velen bent die last heeft van zweetvoeten, wanhoop dan niet. Er zijn dingen die je kunt doen om je voeten in conditie te krijgen en die ervoor zorgen dat je zweetvoeten tot het verleden behoren. Heeft niets gewerkt? Overleg dan met je huisarts en ga naar een pedicure voor advies. Heb je risicovoeten? Dan is het zeker goed idee om eerst met je arts te overleggen over de behandeling van je zweetvoeten.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer