25 oktober 2022 

Cellulite, wat is het en hoe kom ik ervan af? | MGB

Met cellulite bedoelen we de putjes, hobbels en bobbels van de huid die we vaak zien op de (boven)benen en de billen van vrouwen. 

Naar schatting heeft tot 90% van de vrouwen hier last van, ongeacht hun gewicht of leeftijd. Cellulite zorgt voor veel frustratie en onzekerheid. 

Weet jij wat de verborgen oorzaak van cellulite is, hoe het erger wordt, of hoe je er vanaf komt? 

De simpele principes leggen we hieronder uit.

wat-is-cellulite

Wat is Cellulite

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd en ontstaat door een toename van het  onderhuidse bindweefsel. 

Bindweefsel is een soort weefsel dat steun en structuur aan het lichaam geeft. Bindweefsel houdt de huid op zijn plaats. Tussen de huid en de onderliggende weefsels zitten zogenaamde bindweefselstrengen. Wanneer de vetcellen die onder de huid zitten groter worden, en de bindweefselstrengen hun oorspronkelijke vorm houden, dan zie je dit aan de oppervlakte van de huid in de vorm van bobbels en putjes.

Cellulite komt vaker voor bij vrouwen. Dit komt omdat vrouwen een andere opbouw van bindweefsel hebben. Bij mannen is de structuur van het onderhuidse bindweefsel dus anders. Daarnaast hebben mannen over het algemeen een lager vetpercentage, dit maakt hen ook  minder vatbaar voor cellulite.

aardig-zijn-voor-putjes-in-benen

De functie van vetcellen in het onderhuidse bindweefsel

Om iets aardiger naar de putjes op onze benen en billen te kijken is het belangrijk om te weten wat de functie van die vetcellen in ons onderhuids bindweefsel is.

Onderhuids bindweefsel slaat energie op en beschermt vitale organen zoals de zenuwen en de bloedvaten. Onderhuids vet is dus essentieel voor het goed functioneren van je lichaam.

Maar dit onderhuidse bindweefsel heeft een beperkt rekvermogen en wanneer de hoeveelheid vetcellen in omvang toenemen, kan dit de bobbelige huid veroorzaken die we bij cellulite zien.

cellulite-op-benen

Waar komt cellulite voor

Cellulite komt vaker voor op de (boven)benen en de billen, maar kan ook voorkomen op de buik, de armen en de borsten. 

Cellulite of cellulitis?

Zeg je cellulite of cellutis? De bobbelige huid op de bovenbenen van vrouwen wordt in het dagelijks leven vaak aangeduid met de termen cellulitis, cellulite of sinaasappelhuid. 

Cellulite en cellulitis worden dus vaak door elkaar gebruikt. Het zijn echter twee verschillende aandoeningen. 

We spreken van cellulitis bij een huidziekte waarbij sprake is van een ontsteking in het onderhuidse bindweefsel. Deze huidaandoening is het gevolg van een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De ontsteking gaat gepaard met een extreem gezwollen en rode huid,  koorts en pijn. Het wordt behandeld met antibiotica.

We spreken van cellulite als we het hebben over de bobbelige structuur van de huid.

Cellulitis is dus een medische aandoening, terwijl cellulite verwijst naar zichtbare huidkenmerken. Omdat beide termen in de volksmond vaak door elkaar worden gebruikt vind je ze allebei in dit artikel. 

Oorzaken cellulite

Nu we weten dat cellulite ontstaat doordat vet in het onderhuidse bindweefsel toeneemt willen we ook weten waarom dit gebeurt. Hieronder geven we een overzicht van de oorzaken.

hormonale-veranderingen-cellulite

Hormonale veranderingen

Wanneer de oestrogeenspiegel daalt, neemt de productie van collageen en elastine af. Hierdoor wordt het bindweefsel aangetast. Bovendien kunnen hormonale veranderingen ook leiden tot het vasthouden van vocht, wat verder kan bijdragen tot het ontstaan van cellulite. 

Een zittende levensstijl en weinig beweging

Een zittende levensstijl kan op verschillende manieren bijdragen aan cellulite. Inactieve mensen hebben bijvoorbeeld een verminderde bloedcirculatie. Dit kan leiden tot ophoping van gifstoffen en vocht in de weefsels, wat op zijn beurt tot cellulite kan leiden. Daarnaast kan weinig beweging ook leiden tot een afname van de spiertonus, waardoor cellulite duidelijker zichtbaar wordt. Ten slotte hebben inactieve mensen ook meer kans op overgewicht. Overtollig lichaamsvet is een belangrijke factor bij de vorming van cellulite. 

zittend-werk

Genetische aanleg

Als je cellulite hebt, is de kans groot dat je moeder of oma het ook had. Hoewel de genetische aanleg de belangrijkste factor is voor het ontstaan van cellulitis, kunnen ook andere factoren zoals voeding, lichaamsbeweging en keuzes in levensstijl bijdragen aan de vorming ervan. 

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dunner en minder elastisch. Dit maakt haar vatbaarder cellulitis. Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam minder collageen en elastine - twee eiwitten die onze huid stevig en strak houden. Het verlies van deze eiwitten maakt de kans groter dat onze huid verslapt en dat cellulitis zicht ontwikkelt. 

Roken

Sigarettenrook bevat gifstoffen die de huid en het onderliggende weefsel kunnen beschadigen, waardoor cellulitis kan ontstaan. Bovendien vermindert roken de doorbloeding en de collageenproductie, die beide kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van cellulitis. 

Ongezond eten

Ongezonde vetten, te veel zout, te weinig vezels, te weinig vitaminen: slechte eetgewoonten vergroten het risico op cellulitis. Een calorierijk dieet met veel koolhydraten, vetten, conserveermiddelen en zout kan bijdragen aan de ontwikkeling van (meer) cellulitis.

ongezond-eten

Cellulite behandelen: van gezonde voeding tot operatie

Bijna alle vrouwen vinden cellulite niet mooi. Zelfs modellen klagen er over! Maar cellulitis is normaal en niets om je voor te schamen. Als je er vanaf wilt, zijn er een paar dingen die je kunt doen: 

1. Gezonde voeding

Eén van de beste manieren om cellulitis te verminderen is door gezond te eten. Dat betekent veel fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen. Een gezond dieet helpt je huid er op haar best uit te zien door haar gehydrateerd te houden en haar de voedingsstoffen te geven die ze nodig heeft. Gezond eten is ook belangrijk, omdat het kan helpen de hoeveelheid onderhuids vet te verminderen en je gewicht gezond te houden. Dus eet gezond en gevarieerd. 

gezond-eten-1

2. Bewegen

Lichaamsbeweging stimuleert de bloedsomloop en helpt afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Bovendien verhoogt lichaamsbeweging de vetverbranding, waardoor cellulitis minder zichtbaar wordt. En als extra bonus kan lichaamsbeweging je een gespierder en strakker silhouet geven. Om het meeste voordeel te behalen, combineer je cardiotraining met gerichte krachttraining. Op die manier verbeter je de bloedsomloop en versterk je de spieren op de plaatsen waar cellulitis het meest voorkomt. 

3. Afvallen

Hoewel je geen overgewicht hoeft te hebben om last te hebben van cellulitis, neemt het risico erop toe bij een hoger vetpercentage. Cellulitis ontstaat wanneer de vetcellen door het bindweefsel drukken en de putjes zichtbaar in de huid worden. Door af te vallen en veel te bewegen neemt de vetlaag af en de spiermassa toe, waardoor de huid er beter uitziet. 

4. Ontstressen

Stress zorgt voor hormonale veranderingen die impact hebben op je huid. Hierdoor kan het vetpercentage toenemen en de huid dunner worden, waardoor cellulitis beter zichtbaar wordt. Vermindering van stress door yoga, meditatie of andere middelen kan helpen het uiterlijk van cellulitis te verbeteren.

cellulite-behandelen-door-ontstressen

5. Water drinken

Een goede hydratatie zorgt voor een gezonde vochthuishouding. Een gezonde vochthuishouding is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen en de doorbloeding. De aanbevolen hoeveelheid vocht voor een gemiddelde volwassene is 1,5 tot 2 liter per dag. 

6. Droog borstelen

Bij deze techniek wordt een (natuurlijke) borstel gebruikt om de huid te masseren met lange, soepele streken of cirkelvormige bewegingen. Je doet dit bij voorkeur vóór een bad of douche, omdat het de bloed- en lymfestroom stimuleert, dode huidcellen verwijdert en de groei van nieuwe cellen stimuleert. Daarnaast kan droog borstelen de ontgifting ondersteunen en het zenuwstelsel stimuleren. 

7. Berken Anti Cellulite Olie

Deze olie bevat een uitgekiende combinatie van actieve plantenextracten die de vetafbraak in de onderste huidlagen stimuleren en de afvoer van afvalstoffen en vocht activeren. De biologische oliën in tarwekiemen en rozemarijn bevorderen de doorbloeding en helpen de huid herstellen. Berken Anti Cellulite Olie is bewezen effectief bij 2x daags gebruik gedurende 4 weken (+22% gladdere huid).

cremes-voor-cellulite

8. Cremes

Een behandeling die je kunt overwegen is het gebruik van een cellulite crème met cafeïne en vitamine A zuren. Deze ingrediënten helpen vetcellen onder de huid af te breken en kunnen ook het bindweefsel versterken. Wanneer je de cellulite crème aanbrengt, masseer je deze met een opwaartse beweging stevig de huid in. 

Goede cellulite crèmes zijn: 

  • Collistar Anticellulite Cryo
  • Sol de Janeiro's Bum Bum Cream
  • Augustinus Bader The Body Cream
  • Elemis Toning Body Moisturiser

9. Anti cellulite massage/bindweefselmassage/endermologie

Dit type massage verbetert de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen en kan het uiterlijk van cellulitis verminderen. De massage kan stevig zijn, maar is meestal de moeite waard. Voor de beste resultaten bestaat deze behandeling uit verschillende massages.

10. Cellulite cups

Cupping omvat het plaatsen van verwarmde cups op de huid wat voor een vaccuumeffect zorgt. Zo kun je met ronddraaiende bewegingen de huid masseren. Cupping is bedoeld om het uiterlijk van de huid te verbeteren door de doorbloeding te optimaliseren en gifstoffen af te voeren.

liposuctie-cellulite

11. Cellfina

Cellfina is een anti cellulite behandeling waarbij de bindweefselstrengen die de huid naar beneden trekken worden doorgesneden. Hoewel er verschillende manuele technieken bestaan om de bindweefselstrengen door te snijden, gaan deze vaak gepaard met aanzienlijke bijwerkingen, zoals pijn en blauwe plekken. Cellfina is minimaal invasief. Na de behandeling veert de huid terug en wordt het oppervlak gelijkmatiger.

12. Liposuctie

Liposuctie kan ook cellulite verminderen. Bij deze procedure worden vetcellen uit specifieke delen van het lichaam verwijderd, wat resulteert in een gladder en strakker uiterlijk. Veel mensen die een liposuctie ondergaan zien een aanzienlijke vermindering van hun cellulitis, vooral als de behandeling wordt gecombineerd met andere cellulitisverminderende methoden zoals massage en hydratatie. Bovendien kan liposuctie ook bijdragen tot een betere bloedsomloop en lymfedrainage, die beide kunnen bijdragen tot een vermindering van cellulitis. 

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer