07 september 2022 

Collageen In Voeding: Welke Voeding Zorgt Voor Collageen Aanmaak?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Het speelt een vitale rol in het behoud van de structuur van onze huid, botten en bindweefsels.

Als we jong zijn, maakt ons lichaam in hoog tempo collageen aan, waardoor we een gladde, soepele huid en sterke botten krijgen. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid collageen die het lichaam zelf produceert af, wat leidt tot rimpels, gewrichtspijn en andere leeftijdgerelateerde veranderingen.

Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je collageen aanmaakt? Kan het innemen van een collageen poeder helpen om de collageen productie een boost te geven? En waarom zou je dit willen? Je leest het in dit blog.

het-belang-van-collageen

Wat is collageen en waarom is het belangrijk?

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het menselijk lichaam en een cruciale rol speelt in de structuur en de functie van lichaamsweefsels.

Extreem sterk en duurzaam

Collageen bestaat uit lange ketens van aminozuren, die met elkaar verbonden zijn door sterke chemische bindingen. Deze verbindingen maken collageen extreem sterk en duurzaam, en daarom is het zo'n belangrijk bestanddeel van de bindweefsels van het lichaam.

Elastisch

Collageenvezels hebben ook een hoge mate van elasticiteit, waardoor ze kunnen uitrekken en terugkeren naar hun oorspronkelijke vorm. Dankzij deze eigenschap kan collageen de weefsels van het lichaam beschermen en ondersteunen.

collageenvezels-elasticiteit

Collageen en antiveroudering

Collageen speelt een belangrijke rol in de huid, waar het helpt structuur en stevigheid te geven. Het vermindert de zichtbare tekens van het ouder worden, zoals fijne rimpels en kraaienpootjes. Veel mensen willen weten hoe ze de collageen productie kunnen verhogen om rimpels te verminderen en er jeugdiger uit te zien.

Maar naast dat we de collageen productie willen verhogen willen we ook weten wat de collageen productie doet afnemen.

Collageen afname

Collageen is essentieel voor een gezonde huid, haar en nagels. Het speelt ook een rol bij de genezing van wonden en de gezondheid van onze gewrichten.

Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam dus steeds minder collageen. Die collageen productie begint al af te nemen als we twintig zijn, en dit proces versnelt naarmate we ouder worden.

Er zijn verschillende factoren die aan de collageen afname bijdragen, zoals blootstelling aan de zon, slechte voeding, roken en bepaalde medicijnen.

Bovendien kan het natuurlijke verouderingsproces zelf leiden tot een afname van de collageen productie.

Welke voeding zorgt voor collageen afname?

Een dieet dat rijk is aan suiker kan de collageen productie aanzienlijk verminderen. Suikers veroorzaken een piek in het insulineniveau, wat leidt tot ontstekingen en beschadiging van collageenvezels.

Bovendien bevordert suiker de vorming van schadelijke verbindingen die het verouderingsproces versnellen en verder bijdragen aan het verlies van collageen.

Een dieet met veel bewerkt vlees kan ook een negatieve invloed hebben op het collageen niveau. Deze vleessoorten bevatten vaak ongezonde vetten die de collageenvezels kunnen beschadigen.

Collageen aanmaak stimuleren

Nu we weten wat we niet (meer) moeten doen zijn we toe aan wat we wel moeten doen om de collageen productie te stimuleren.

Bewegen

Een gezonde levensstijl doet wonderen voor je collageen. Regelmatig bewegen verhoogt de bloedcirculatie en bevordert de celregeneratie. Beiden helpen collageen stimuleren.

bewegen-stimuleert-collageen-aanmaak

Gezond dieet

Het eten van een gezond dieet met voedingsmiddelen zoals kip, bonen, en eieren kan ook helpen om de collageen synthese te stimuleren.

Creme's en serums

Ook het gebruik van uitwendige producten zoals retinol crèmes en vitamine C serums helpen om de huid er jong en gezond uit te laten zien.

Collageen poeders

Daarnaast kan het innemen van een collageen poeder helpen de (zichtbare) tekenen van veroudering te verminderen.

Waar zit natuurlijk collageen in?

Het eten van voedingsmiddelen die collageen bevatten kan de gezondheid van de huid en de gewrichten verbeteren. Alleen is er op dit moment nog niet genoeg onderzoek gedaan dat deze bewering onderschrijft.

Collageen wordt in de maag afgebroken tot aminozuren, die vervolgens gedistribueerd worden door het lichaam. Hoewel we ervan uitgaan dat het innemen van collageen goed is voor ons is, is daar dus nog niet voldoende bewijs voor.

Dit gezegd hebbende is het natuurlijk altijd goed om zelf onderzoek te doen en te kijken wat extra collageen, hetzij door het eten van bepaalde voeding, hetzij door het innemen van een collageen poeder, voor jou kan betekenen.

Anti aging

Collageen helpt om onze gewrichten soepel te houden en er jong en gezond uit te zien. Het geeft onze huid en ons haar stevigheid en elasticiteit. Het helpt ons ook te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Helaas wordt de natuurlijke aanmaak van collageen minder naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot rimpels, een slappe huid en een minder stralende huid.

collageen-en-anti-aging

Hoe krijg ik meer collageen in mijn huid?

Hoewel er collageencrèmes en andere producten bestaan die beweren het collageenniveau in de huid te kunnen vergroten door er iets op te smeren wordt dit door de wetenschap niet ondersteund.

Dit om de eenvoudige reden dat het collageen molecuul in een crème te groot is om opgenomen te worden door de huid. De enige bewezen manier voor meer collageen in de huid is een behandeling met injecties.

Een betere optie is om je te richten op een gezonde levensstijl die de collageen productie stimuleert.

Voldoende slapen, regelmatig sporten en een gezond dieet rijk aan antioxidanten kunnen allemaal helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de teint en textuur van de huid te verbeteren.

Voedingsstoffen die de collageen productie stimuleren

Gezonde voeding is belangrijk voor het behoud van de gezondheid van onze huid. Bepaalde voedingsstoffen kunnen de productie van collageen stimuleren.

Waar zit veel collageen in?

Collageen komt voor in de huid en beenderen van dieren. Vroeger werd er nog al eens bouillon getrokken van botten, waardoor mensen meer collageen binnenkregen. Tegenwoordig maken we bouillon van poeder en krijgen we slechts 5% van het benodigde collageen binnen.

Als je de collageen productie met voeding wilt stimuleren eet je:

 • Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vis, gevogelte, vlees en eieren
 • Zuivelproducten zoals yoghurt, skyr en kwark
 • Sojaproducten zoals tofu, tempeh en sojamelk
 • Bouillon, gelatine, zaden en amandelen

Wanneer het lichaam collageen aanmaakt, combineert het aminozuren - voedingsstoffen die voorkomen in eiwitrijk voedsel zoals rundvlees, kip, vis, bonen, eieren en zuivelproducten - om eiwitten te vormen.

ei-voor-collageen-productie

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen. Zonder voldoende vitamine C raakt de collageenproductie verstoord, wat leidt tot een zwakkere en minder elastische huid. Een tekort aan vitamine C kan ook leiden tot uitdroging, blauwe plekken en een trager herstel van wonden. Om deze redenen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine C binnen krijgt. Eet daarom citrusvruchten, bessen, kiwi's, paprika's, spruitjes, broccoli en groene bladgroenten. Een supplement met vitamine C kan ook helpen om een optimale collageenproductie te waarborgen.

Zink en koper

Zink en koper zijn mineralen die in kleine hoeveelheden in het lichaam voorkomen. Ze zijn belangrijk voor de collageenproductie, de wondgenezing en de opname van vitamine C. Zink zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, vis en schaaldieren. Goede plantaardige bronnen van zink zijn peulvruchten, noten, volle granen en verrijkte granen. Koper komt vooral voor in lever, schaaldieren, noten en zaden,volkoren granen en spinazie en boerenkool.

Naarmate we ouder worden, wordt het lichaam minder goed in het efficiënt synthetiseren en het opnemen van voedingsstoffen. Wil je ervoor zorgen dat je lichaam genoeg bouwstoffen krijgt om collageen te maken, moet je misschien je leefstijl aanpassen en een collageen supplement nemen.

Collageen supplementen

Maar hebben supplementen wel zin?

Het meeste onderzoek naar collageen supplementen is gericht op de gezondheid van de gewrichten en de huid (1,2). En de conclusie van deze onderzoeken is dat er meer onderzoek nodig is.

Dat gezegd hebbende, collageen supplementen worden wel als veelbelovend gezien voor het verbeteren van vele aspecten van de gezondheid.

 1. Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin pharmacology and physiology. 2014;27(1):47-55.
 2. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral intake of low-molecular-weight collagen peptide improves hydration, elasticity, and wrinkling in human skin: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrients. 2018 Jul;10(7):826.

jong-en-flexibel

Collageen types

Er zijn 16 verschillende types collageen. De meest bestudeerde soorten collageen zijn echter die van de categorieën I, II en III.

Type I Collageen

Type I collageen:

 • Maakt 90% van het totale collageen in het lichaam uit
 • Wordt aangetroffen in huid, haar, nagels, pezen, kraakbeen, organen en botten
 • Verbetert het haar, de huid en de nagels
 • Ondersteunt de gezondheid van de pezen, organen en botten

Wanneer je op zoek bent naar collageen dat de gezondheid van je huid ondersteunt, is dit type je eerste keus, aangezien het letterlijk een bouwsteen van je huid is.

Type II Collageen

Dit type collageen:

 • Komt minder voor in het lichaam
 • Verbetert de gezondheid van de gewrichten
 • Beschermt het kraakbeen

Type III Collageen

Dit type collageen:

 • Komt samen met type I het meest voor in het lichaam
 • Bevordert de gezondheid van haar, huid, nagels, organen, spieren, botten en slagaders
 • Stimuleert de productie van glycine verantwoordelijk voor spieropbouw en vetverbranding

Het beste collageen

Collageen tabletten, collageen poeders, collageen drankjes. Er zijn verschillende mogelijkheden om extra collageen binnen te krijgen, maar welke is de beste? En wat houden de termen collageen peptiden en niet-gehydrolyseerd collageen in? We leggen het je uit.

Gehydrolyseerd collageen en niet-gehydrolyseerd (ongedenatureerd) collageen

Collageen kan gewonnen worden uit verschillende dierlijke bronnen zoals vissen en runderen. De meest zuivere vorm van collageen is viscollageen. De structuur is vergelijkbaar met die van de mens. Veganistische 'collageen' producten bevatten dus geen echt collageen.

Gehydrolyseerd collageen

Bij een collageen supplement met gehydrolyseerd collageen (collageen peptiden) zijn hitte, chemicaliën of zuren gebruikt om het collageen uit de huid van de vis te extraheren.

Niet-gehydrolyseerd collageen

Bij het niet-gehydrolyseerde collageen supplement wordt collageen geëxtraheerd zonder gebruik te maken van warmte, chemicaliën of zuren.

bouwstenen-voor-collageen-productie

Wat doet een collageen supplement?

Een collageensupplement is een voedingssupplement dat het lichaam voorziet van de bouwstenen die het nodig heeft om collageen te produceren.

Een collageen supplement kan helpen om de huid en het haar er beter uit te laten zien, het kan ook gewrichtspijn verminderen.

Collageen supplementen worden oraal ingenomen in de vorm van capsules, poeders, of vloeistoffen.

Kan je zomaar collageen slikken?

Collageen is veilig voor de meeste mensen, zolang je niet allergisch bent voor voor vis, schaal- en schelpdieren. Soms vind je sporen van zuivel in een supplement. Belangrijk dus wanneer je lactose intolerant bent.

Als je een collageen supplement wilt nemen en je wilt eventuele problemen voorkomen zou je kunnen beginnen met een kleine dosis, die je in de loop van de tijd opvoert.

Waar op letten collageen poeder?

Collageen poeder wordt steeds populairder omdat mensen op zoek zijn naar manieren om hun gezondheid en uiterlijk te verbeteren. Maar met zo veel opties, kan de keuze moeilijk zijn. Wil je weten waar je op moet letten? Hier zijn onze tips die je in gedachten moet houden wanneer je op zoek bent naar het juiste collageen poeder:

Type collageen

Er zijn veel verschillende soorten collageen poeders. Als je bijvoorbeeld iets zoekt tegen gewrichtspijn, kies dan voor een type II collageen poeder. Ligt je focus op je huid kies dan voor een collageen poeder dat collageen type I bevat.

De bron

Collageen poeder is afkomstig van verschillende bronnen, zoals vis, kip of rund. Sommige mensen nemen liever geen supplement dat van een bepaald dier afkomstig is. Grasgevoerd rundvlees en wildgevangen vis worden over het algemeen beschouwd als de beste bronnen van collageen.

collageen-van-gras-gevoerd-rundvlees

Prijs

Collageen poeder kan sterk variëren in prijs. Het is belangrijk om er één te vinden die bij je budget en je behoeften past.

Kwaliteit

Niet alle collageen poeders zijn gelijk. Om er het meeste voordeel uit te halen, kies je voor een poeder met hoogwaardige ingrediënten. Controleer de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat het poeder gemaakt is van puur collageen-eiwit.

Zuiverheid

Kies voor een collageen poeder vrij van onzuiverheden en vulstoffen. Andere gebruikelijke ingrediënten, zoals toegevoegde suikers of smaakstoffen, kunnen de beoogde gezondheidsvoordelen van het product verminderen.

Concentratie

Zoek naar een collageen poeder dat een hoge concentratie collageenpeptiden heeft. Zo ben je er zeker van dat je het meeste waar voor je geld krijgt.

Beste collageen poeder

Overtuigd dat je toe bent aan een collageen boost? Dan wil je op zoek naar het beste collageen poeder.

Het beste collageen poeder is een poeder dat alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft: glycine, proline, hydroxyproline en arginine.

De beste collageen poeders zijn ook die welke gehydrolyseerd zijn (collageenpeptiden), omdat ze dan gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.

Daarnaast is een toevoeging met vitamine C en zink aan te bevelen.

vitamine-c-en-collageen

De top 5 beste collageen poeders

Er zijn veel collageen supplementen op de markt. Het beste collageen dat wij hebben kunnen vinden staan hieronder. Gebruik een glazen waterfles samen met deze ‘klopper’ om klontjes te voorkomen.

Arctic Blue - Viscollageen

 • gehydrolyseerde collageen poeder van wilde kabeljauw uit Noorwegen
 • bestaat voor meer dan 90% uit type 1 collageen
 • lijkt het meest op het menselijk collageen
 • dit collageen poeder lost goed op in water, sap of yoghurt
 • viscollageen met toegevoegd vitamine C
 • heeft als enige in Nederland het MSC duurzaamheidskeurmerk
 • pot 150 gram

Aanbevolen dagelijks gebruik: 10 gram viscollageen gedurende minimaal 3 maanden, daarna ga je over op een dagelijkse onderhoudsdosis van 5 gram.


Vital Proteins collageen poeder

 • collageen hydrolysaat van rund
 • oplosbaar in koude of warme vloeistoffen (koffie, smoothies of water)
 • collageen type
 • neutrale smaak
 • met vitamine c en hyaluron
 • glutenvrij
 • kan sporen van melk bevatten
 • pot 284 gram of voordeel pot 567 gram

Aanbevolen dagelijks gebruik: 20 gram éénmaal per dag.

Vital Proteins Marine collageen poeder

 • collageen poeder afkomstig van vis
 • goed verteerbaar
 • oplosbaar in warme en koude dranken
 • geen vitamine C toegevoegd
 • collageen type I en type III
 • zuivel vrij
 • pot 221 gram

Aanbevolen dagelijks gebruik: 12 gram éénmaal per dag.

Mattisson - Marine Collageen Poeder Blend

 • collageen hydrolysaat van vis
 • beauty poeder met vitamine c en hyaluronzuur
 • oplosbaar in water, vruchtensap, smoothie
 • half uur voor de maaltijd innemen
 • pot 300 gram

Aanbevolen gebruik: 1 x per dag 8 gram. Mattisson adviseert een inname cyclus van 36 dagen ‘op’ en 6 dagen ‘af’. Met deze rustperiode zou het collageen in het lichaam gestimuleerd worden.

Herbolist Pure Collageen poeder met Hyaluronzuur en vitamine C

 • gehydrolyseerd collageen van rund
 • collageen poeder bevat vitamine C
 • op te lossen in thee, koffie, smoothie en ontbijt
 • vrij van zuivel, soja, gluten, geraffineerde suikers en GMO
 • pot 200 gram

Aanbevolen gebruik: 6 gram per dag.

gezond-leven

Conclusie

Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam steeds minder collageen. Dit is te wijten aan natuurlijke factoren, maar ook aan blootstelling aan de zon, slechte voeding, roken en bepaalde medicijnen. Door een gezonde leefstijl aan te houden kun je de collageenproductie stimuleren. Gezond eten, gezond slapen en beweging zijn dus belangrijk. Eiwitrijk voedsel in combinatie met vitamine C, zink en koper ook. Naast gezond leven kun je ook kiezen voor een collageen poeder om je inname aan te vullen. Met onze tips vind jij het collageen poeder wat bij jou past!

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
 • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
 • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
 • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer