20 december 2022 
in Voeding

Het Belang Van Gezonde Voeding | MooieGezondeBenen

In onze drukke levens is het belangrijk om goed voor ons lichaam te zorgen. We moeten ervoor zorgen dat we de voeding binnenkrijgen die ons gezond en sterk maakt. Daarom is het van essentieel belang om een gezond voedingspatroon te volgen. Maar wat houdt zo'n patroon nu in? En waarom is het zo belangrijk? In dit blog lees je er alles over.

een-gezond-voedingspatroon

Wat is gezonde voeding

Een cruciaal element van een gezonde levensstijl is gezonde voeding. Gezond eten betekent het eten van een verscheidenheid aan voedingsrijk voedsel in de juiste hoeveelheden. Het is belangrijk om veel groenten en fruit, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten te eten. Met gezonde voeding wordt ook een dieet waarbij je voornamelijk plantaardig voedsel eet en slechts weinig dierlijke producten bedoeld. Voeding die gezonde voedingsstoffen bevat, noemen we ook wel volwaardige voeding.

Een gezond voedingspatroon, waarom is dat zo belangrijk?

Gezonde voeding is zo belangrijk omdat het ons lichaam voorziet van de gezonde voedingsstoffen die we nodig hebben om goed te functioneren. Fruit en groenten zitten boordevol antioxidanten, die ons beschermen tegen ziekten. Volkoren granen bevatten veel vezels, die ons helpen aan een regelmatige stoelgang. Magere eiwitten helpen bij de opbouw van spieren, en gezonde vetten leveren energie en ondersteunen de gezondheid van de hersenen. Het volgen van een gezond dieet is de beste manier om ervoor te zorgen dat we alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Wanneer we ongezond voedsel eten, krijgt ons lichaam niet de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan leiden tot problemen als obesitas, hartziekten en diabetes. Gezond eten is de beste manier om deze chronische ziekten te voorkomen.

ongezonde-voeding-leidt-tot-problemen

Natuurlijk en onbewerkt

Een gezond eetpatroon betekent ook dat je zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk eet. Dit houdt in dat we voeding eten die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Dit is belangrijk omdat bewerking veel van de voedingsstoffen wegneemt die in voedingsmiddelen zitten.

Bewerkte voedingsmiddelen

Bovendien bevat bewerkte voeding vaak ongezonde ingrediënten zoals toegevoegde suikers, ongezonde vetten en zout. Deze ingrediënten kunnen leiden tot gewichtstoename, hartziekten en diabetes type 2. Onbewerkte producten zijn rijker aan voedingsstoffen en zijn gemakkelijker te verteren voor ons lichaam. Ze bevatten ook minder gifstoffen.

ongezonde-voeding-leidt-tot-problemen

De juiste vetten

Eén van de belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft zijn vetten. Vetten spelen een belangrijke rol in de gezondheid van onze hersenen, de energieproductie en de celfunctie.

Maar niet alle vetten zijn gelijk. Het is belangrijk om de juiste vetten te kiezen wanneer je gezond wilt eten.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn ongezonde vetten die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Ze zitten in dierlijke producten, maar ook in bewerkte voedingsmiddelen. Het is belangrijk om ongezonde vetten in je dieet te beperken om gezond te blijven. Voorbeelden van dierlijke producten met veel verzadigde vetten zijn vlees en volle zuivelproducten. Voorbeelden van bewerkte voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten zijn koekjes, cake en chips.

onverzadigde-vetten

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn gezonde vetten. Ze komen voor in vette vis maar ook in plantaardig voedsel zoals noten en zaden. Onverzadigde vetten bevatten veel omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Ze beschermen ons tegen hartziekten, beroertes en andere chronische ziekten.

Transvetten

Transvetten zijn ongezonde, geharde vetten die vooral in bewerkte voeding zit. Door hun chemische samenstelling kunnen ze schadelijk zijn voor onze gezondheid. Transvetten zitten vaak in gefrituurd voedsel, bewerkte snacks en gebakken producten. Transvetten bevatten veel cholesterol en kunnen leiden tot gewichtstoename. Ongezonde voeding bevat veel transvetten.

Vitamines en mineralen

Vitaminen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Vitaminen zijn belangrijk omdat ze helpen ons voedsel om te zetten in energie, cellen te laten groeien en te herstellen. Vitaminen beschermen ons tegen ziekten. Vitaminetekorten kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken zoals vermoeidheid, zwakke botten en een verminderd gezichtsvermogen.

Mineralen spelen ook een belangrijke rol in de lichaamsfuncties. Ze zijn belangrijk voor de energieproductie, de zenuwfunctie en spelen een rol bij het gebruik van onze spieren. Ze helpen ons ook bij de stofwisseling en beschermen ons tegen ziekten. Ook een tekort aan mineralen kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Je kunt meer mineraalrijk voedsel aan je dieet toevoegen door donkere bladgroenten, fruit en volkorenproducten te eten.

donkere-bladgroenten-volkorenproducten

Voldoende vezels

Vezels zijn belangrijk omdat ze ons helpen aan een regelmatige stoelgang. Een regelmatige stoelgang zorgt ervoor dat we gif- en afvalstoffen kwijtraken. Vezels zijn ook belangrijk om onze spijsvertering gezond te houden. Daarnaast geven ze ons een vol gevoel na het eten, wat kan helpen bij het afvallen. Je krijgt voldoende vezels binnen wanneer je een verscheidenheid aan fruit, groenten en volkoren granen eet.

Groente en fruit

Fruit en groenten zijn belangrijk omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten. Ze bevatten ook weinig calorieën en vet. Het is belangrijk om elke dag vijf porties fruit en groenten te eten om gezond te blijven. Groenten en fruit zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels.. Ze kunnen je beschermen tegen hart- en vaatziekten, beroertes en sommige soorten kanker.

Dierlijke producten

Gezonde voeding bestaat vooral uit veel plantaardige producten. Maar dierlijke producten kunnen niet helemaal worden uitgesloten. Ze zijn namelijk een goede bron van eiwitten, ijzer en andere voedingsstoffen.

Het is echter wel belangrijk om de hoeveelheid dierlijke producten die je consumeert te beperken. Dit is omdat dierlijke producten veel verzadigd vet en cholesterol bevatten. Dierlijke producten kunnen ook hormonen en antibiotica bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

kiezen-voor-magere-zuivelproducten

Zuivel

Dat geldt ook voor zuivel. Zuivel is een goede bron van calcium en andere voedingsstoffen. Het is echter wel belangrijk te kiezen voor magere of vetvrije zuivelproducten. Dit om de hoeveelheid verzadigd vet en cholesterol die je binnenkrijgt te beperken.

Voorbeelden van plantaardige bronnen van calcium zijn paksoi, boerenkool, raapstelen, waterkers, broccoli, kikkererwten en tofu.

Vis

Vis is een goede bron van omega-3 vetzuren. De omega-3 vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Deze vetzuren beschermen ons tegen hartziekten, beroertes en andere chronische ziekten.

Vis is niet alleen een heerlijke en gezonde optie voor eiwitten, maar bevat ook weinig verzadigd vet en cholesterol. Dit maakt het een geweldige keuze voor wie zijn hartgezondheid wil verbeteren of wil afvallen.

Andere voedingsstoffen in vis zijn selenium, jodium en vitamines A, B12 en D.

Voorbeelden van plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren zijn lijnzaad, walnoten, chiazaad, hennepzaad, edamame, zeewier en algen.

Volkorenproducten

Gezonde voeding is rijk aan volkorenproducten. Volkorenproducten zijn een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen. Ze bevatten ook weinig verzadigd vet en cholesterol. Voorbeelden van volkorenproducten zijn volkorenbrood, quinoa, haver en gerst.

quinoa

E-nummers

Je wilt gezond leven, maar welk etiket je ook bekijkt in de winkel, er staan e-nummers op. En die zijn ongezond toch?

Volgens hoogleraar Tiny van Boekel van de universiteit van Wageningen kun je bij e-nummers niet spreken van ongezond of gezond. Dat komt omdat e-nummers meestal geen voedingskundige functie hebben.

Ze worden gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en alleen in hele kleine hoeveelheden aan producten toegevoegd.

Dat gezegd hebbende, wil je gezond eten, dan zorg je ervoor dat je niet teveel e-nummers binnen krijgt.

Een gezonde leefstijl

Als je gezond wilt zijn dan is gezonde voeding natuurlijk belangrijk. Maar gezonde voeding is slechts één onderdeel van een gezonde levensstijl.

Naast gezond eten horen voldoende lichaamsbeweging, stressreductie, lekker slapen, fijne sociale contacten, niet roken en weinig alcohol bij een gezonde leefstijl.

Deze pijlers binnen de leefstijlgeneeskunde geven je de beste kans op een gezond en lang leven.

een-gezonde-leefstijl

Hoeveel moet je eten?

Een gezond dieet bestaat naast de benodigde vitamines, mineralen, vezels, eiwitten, koolhydraten en vetten ook uit de juiste hoeveelheid calorieën.

De juiste hoeveelheid calorieën zorgt er voor dat je genoeg energie hebt om je dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder dat je te veel eet en aankomt.

De hoeveelheid calorieën die je nodig hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en activiteitsniveau. De gemiddelde persoon heeft tussen 2000 en 2500 calorieën nodig.

Zorgvuldige bereiding

Naast weten wat je moet eten is een zorgvuldige bereiding van je voeding essentieel voor het wel of niet binnen krijgen van de vitamines en mineralen die je lichaam zo hard nodig heeft.

Als je bijvoorbeeld groenten kookt, gaan in water oplosbare vitaminen zoals vitamine C verloren in het kookwater en gooi je deze weg bij het afgieten.

Daarom is stomen is een betere manier om je voeding te bereiden en de voedingsstoffen te behouden.

gezonde-tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes en snacks helpen je tussen maaltijden in de dag door. Of je nou van zout, zoet, knapperig of een warme snack houdt, opties die in een gezond voedingspatroon passen zijn vers fruit, gedroogd fruit, groenten, volkoren crackers en noten.

Lees ook ons blog over gezonde tussendoortjes.>>>

Conclusie

Gezonde voeding bestaat uit het eten van voldoende groente en fruit, noten, peulvruchten, volkorenproducten en vis met onverzadigde vetten. Daarnaast moeten we suiker, zout en vlees beperken en het liefst vermijden.

Met de boven genoemde 6 ingrediënten geef je je lichaam de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Bovendien verminder je hiermee het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartziekten, beroertes en kanker.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer