Beenpijn en chronische veneuze insufficientie

Spataderen is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door veneuze insufficiëntie. Bij veneuze insufficiëntie blijft het bloed ‘hangen in de aders’ in plaats van door te stromen naar het hart. Chronische veneuze insufficiëntie treft volgens het Nederlands tijdschrift Voor Geneeskunde 6 tot 8% van de Nederlandse bevolking en gaat vaak gepaard met ongemak of pijn.

Wat is de oorzaak?

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan veneuze insufficiëntie. Het kan zijn dat een bloedstolsel in een diepe ader in het been (diep veneuze trombose) aderkleppen heeft beschadigd. Het kan zijn dat je te weinig beweegt waardoor er een insufficiëntie kan optreden. Maar het kan ook zijn dat doordat je (beroepsmatig) langdurig zit of staat een veneuze insufficiëntie ontwikkelt. Dit komt doordat bij weinig bewegen, bij veel zitten of staan de druk in de aders groter wordt waardoor de klepjes in de aderen verzwakken en insufficiëntie kan ontstaan. Vaak speelt hier ook erfelijkheid een rol.

Vrouwen hebben meer kans op chronische veneuze insufficiëntie. En wanneer je overgewicht hebt, de 50 gepasseerd bent, zwanger bent of bent geweest, of wanneer je familiair belast bent of een voorgeschiedenis hebt met chronische veneuze insufficiëntie, heb je ook een grotere kans dit te ontwikkelen. Ook roken draagt bij aan een slechte conditie van je vaten.

Wat zijn de symptomen?

Veel mensen realiseren zich niet dat hun pijn en ongemak in de benen verband houdt met  (soms niet zichtbare) spataderen.

Wanneer je symptomen hebt als een branderig gevoel in de benen, kramp (vooral ’s nachts) en/of een kloppend gevoel in de benen kun je dit zelf behandelen. Dit kan door oefeningen te doen, je benen hoog te leggen of door compressiekousen te dragen.

Wanneer je aanhoudende klachten hebt zoals pijn, zwelling of jeuk in het onderbeen en de enkel, spataderen hebt of een huid die op leer lijkt raden we je aan de spataderspecialist te raadplegen.

Hieronder lichten we drie belangrijke symptomen toe.

  1. Zwelling in de benen of enkels aan het einde van de dag

Het is normaal dat je aan het einde van een lange dag last hebt van vermoeide of licht pijnlijke benen, vooral als je het grootste deel van de tijd moet staan. Maar wanneer je benen en enkels vaak  gezwollen zijn, kan het zijn dat bloed zich in de beenaders  verzamelt vanwege een veneuze insufficiëntie.

  1. Huidverkleuring rond je enkels

Veneuze insufficiëntie kan verhoogde druk in de bloedvaten veroorzaken. Dit houdt in dat de bloedstroom naar de huid en het omliggende weefsel  verslechtert. Dit kan leiden tot irritatie, roodheid en ontsteking.  Je huid kan ook donker verkleuren en er leerachtig uit zien, soms met schilfers of korsten. Wanneer je deze symptomen hebt, zijn ze waarschijnlijk het gevolg van een probleem met de bloedcirculatie. Om complicaties te voorkomen, moeten mensen met deze symptomen direct naar de dokter.

  1. Wonden in de buurt van de enkels die maar niet willen helen

Veneuze beenulcera zijn de meest voorkomende huidzweren en kunnen een lelijke en pijnlijke aandoening zijn. Belangrijk is dat ze een teken zijn van een slechte doorbloeding. Door deze slechte doorbloeding krijgt je huid niet de kans zichzelf te genezen. Wanneer je dit laat bestaan kan de beenzweer groter worden en ernstige problemen veroorzaken. Dit soort open wonden kunnen de vergezeld gaan met dermatitis (ontsteking van de omliggende huid) en infectie.

Wanneer je één van de bovengenoemde symptomen herkent neem dan contact op. Slecht werkende aders kunnen leiden tot zwelling en niet genezende wonden (zweren of ulcera). Deze  zijn moeilijk te genezen en zullen vaak geïnfecteerd raken. Hoe sneller de diagnose en behandeling, hoe beter.

Bij MooieGezondeBenen kunnen we je helpen de conditie van je vaten vast te stellen en krijg je advies van de vaatchirurg. Voorkom ernstige aandoeningen, maak vandaag nog een afspraak  (verwijsbrief niet nodig).

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.