06 december 2022 

Echte Vriendschap: De Zes Pijlers Van Ware Vriendschap

We zijn allemaal op zoek naar echte vriendschap. Iemand die altijd voor je klaarstaat, met wie je al je geheimen deelt en die je nooit in de steek laat. Maar wat maakt echte vrienden? En hoe kun je er zeker van zijn die ene vriendschap ook echt blijft? In dit blogartikel bespreken we de zes pijlers van echte vriendschap. Hopelijk kan dit jou helpen om echte vriendschappen te vinden, op te bouwen en te behouden.

echte-vriendschap-vinden

Wat is vriendschap

Wat betekent vriendschap? Het Nederlandse woord 'vriend' stamt af van het werkwoord 'vrîen'. Het is een werkwoord dat de betekenis had van: naar iemands hand dingen, vrijen of liefhebben*. Later kreeg het woord de betekenis van 'bevriend zijn met een enkele andere persoon'. Bij vriendschap draait het allemaal om een klik. Je voelt je aangetrokken tot iemand en je hebt het gevoel dat die vriend of vriendin je echt begrijpt en vice versa. Er is een emotionele band en je voelt je verbonden met die persoon. Je kunt volledig jezelf zijn, je hoeft niets te verbergen.

*Ensie.nl

een-emotionele-band-voelen

Verschillende soorten vriendschap

Er zijn verschillende soorten vriendschappen. Sommige vrienden maak je in je kindertijd en houd je je leven lang. Andere zijn van het soort dat je voor een tijdje hebt, of zelfs maar voor even.

Elk type vriendschap heeft zijn voordelen. De beste vriendschappen zijn gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect. Een echte vriend is eerlijk en heeft het beste met je voor.

een-echte-vriend-is-eerlijk

Een liefdesrelatie en vriendschap

Een liefdesrelatie is een sterke vriendschapsband tussen twee mensen die elkaar liefhebben. Het is meer dan alleen een gevoel van aantrekkingskracht en aangename emoties. Een liefdesrelatie is een wederzijdse, emotionele en fysieke verbinding die sterk genoeg is om beide partners tegen de uitdagingen in het leven te beschermen. De liefde tussen twee geliefden maakt hen samen sterker dan ze ooit alleen zouden kunnen zijn. Binnen een liefdesrelatie is vriendschap de basis voor een grootse, levenslange verbinding tussen twee mensen.

liefdesrelatie-en-vriendschap

De zes pijlers van ware vriendschap

Hoewel elke vriendschap uniek is, zijn er een paar kwaliteiten die de beste vriendschappen gemeen hebben. Hieronder staan de zes pijlers van echte vriendschap.

Loyaliteit

Een echte vriend is iemand op wie je kunt rekenen, wat er ook gebeurt. Zij zijn de persoon die je belt als je een schouder nodig hebt om op uit te huilen, en zij zijn het die samen met jou je successen vieren. Loyaliteit is de basis van elke duurzame vriendschap. Zonder dat, brokkelt het vertrouwen af en ontstaat er snel wrok. Door loyaal te blijven, laat je je vriend of vriendin zien dat hij of zij altijd op je kan rekenen, wat er ook gebeurt.

vriendschap-en-loyaliteit

Vertrouwen

Vriendschap is gebaseerd op veel dingen: gemeenschappelijke interesses, gedeelde ervaringen en een gevoel van kameraadschap. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel vertrouwen. De dingen die je met elkaar deelt moeten veilig zijn, ook in moeilijke tijden. Je moet je vriend of vriendin kunnen vertrouwen met elk geheim, groot of klein. Zonder vertrouwen zullen vrienden snel kennissen of zelfs vreemden worden. Dus als je duurzame vriendschappen wilt opbouwen, begin dan met het vinden van mensen die je kunt vertrouwen.

vriendschap-en-vertrouwen

Respect

Echte vriendschap is gebaseerd op wederzijds respect. We hebben allemaal verschillende overtuigingen, waarden en meningen, en het is belangrijk dat we onze verschillen kunnen accepteren en waarderen. Als we onze vrienden respecteren, erkennen we niet alleen hun recht om anders te zijn dan wij, maar waarderen we ook hun inbreng en perspectief. Op hun beurt zijn onze vrienden eerder geneigd naar ons te luisteren en onze eigen ideeën gewicht te geven.

vriendschap-en-respect

Plezier

Een echte vriendschap is gebouwd op meer dan alleen gedeelde interesses of een gemeenschappelijke band. Hoewel het belangrijk is om dingen gemeen te hebben met je vrienden, is het ook essentieel dat je het leuk vindt om samen tijd door te brengen. Wat heeft het immers voor zin om vrienden te zijn als je geen plezier hebt? Een pijler van ware vriendschap is dus plezier. Tijd doorbrengen met je vrienden moet plezierig en ontspannend zijn. Het moet een moment zijn waarop je je zorgen kunt vergeten en gewoon van elkaars gezelschap kunt genieten. Dit betekent natuurlijk niet dat ieder moment met je vrienden hilarisch of 'over de top' leuk moet zijn. Soms kan gewoon genieten van elkaars stilte net zo verfrissend zijn. Het belangrijkste is dat je tijd doorbrengen met je vrienden plezierig vindt. Zo niet, dan is het misschien tijd om nog eens over je vriendschap na te denken.

vriendschap-en-plezier

Communicatie

Goede communicatie is essentieel voor elke gezonde relatie, of het nu tussen vrienden, familieleden of romantische partners is. Als de communicatie hapert, zullen er zeker misverstanden en meningsverschillen volgen. Daarom zijn de woorden die je tegen elkaar zegt een pijler van echte vriendschap. Zonder een open en eerlijke dialoog kan het moeilijk zijn om belangrijk nieuws te delen, problemen op te lossen of gewoon bij te praten over elkaars leven. Bovendien vereist effectieve communicatie dat beide partijen actief luisteren. Dit betekent niet alleen aandacht hebben voor wat de ander zegt, maar ook de tijd nemen om het perspectief van de ander te begrijpen. Alleen dan kan een vriendschap gedijen.

vriendschap-en-communicatie

Gedeelde waarden

Echte vriendschap is gebouwd op een fundament van gedeelde waarden. Dit is wat echte vrienden en vriendinnen onderscheidt van toevallige kennissen. Dit betekent dat jij en je vriend(in) het eens zijn over de dingen die voor jullie het belangrijkst zijn. Of het nu gaat om jullie religieuze overtuigingen, politieke standpunten of jullie houding ten opzichte van het leven, het hebben van dezelfde waarden schept een band die elke storm kan doorstaan. Natuurlijk betekent dit niet dat je het altijd met elkaar eens bent - gezonde vriendschappen bestaan uit respectvolle meningsverschillen. Maar het betekent wel dat je een open en eerlijke dialoog kunt voeren over de dingen die je belangrijk vindt, zonder bang te zijn voor een oordeel of afwijzing.

vriendschap-en-gedeelde-waarden

Conclusie

Wat is vriendschap? Vriendschap is een wederzijdse, emotionele en fysieke band tussen twee mensen. Er zijn verschillende soorten vriendschappen, ieder met zijn eigen voordelen. De beste vriendschappen zijn gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect. De zes pijlers van echte vriendschap zijn loyaliteit, vertrouwen, respect, plezier, een goede communicatie en gedeelde waarden. Wanneer deze elementen aanwezig zijn, hebben vriendschappen het potentieel om onvoorwaardelijk en langdurig te zijn.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer