02 september 2021 

Een TENS apparaat, Wat Is Dat?

Een TENS apparaat is een meestal klein apparaatje dat elektrische impulsen door de huid zendt. Met deze elektrische impulsen kan pijn bestreden worden.

De afkorting TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Transcutaan betekent "door de huid", terwijl neuro staat voor zenuwen en stimulatie verwijst naar het zenden van elektrische impulsen.

Een TENS apparaat is meestal een klein draagbaar apparaat met elektroden die op het huidoppervlak worden geplakt. Het apparaat is uitgerust met een regelaar waarmee de gebruiker het niveau van de elektrische impuls en de tijd tussen de impulsen kan instellen.

Het apparaat kan op batterijen werken of aangesloten worden op een stopcontact.

Hoe werkt een TENS apparaat?

Wanneer je pijn hebt kan een TENS apparaat de pijn draaglijker maken. Het neemt de oorzaak van de pijn niet weg maar kan wel helpen de pijn te verlichten.

Het apparaat zendt een elektrische impuls door het lichaam die het pijnsignaal blokkeert. Dit wordt ook wel elektrostimulatie genoemd.

Wanneer iemand pijn voelt, sturen zijn zenuwen signalen naar het ruggenmerg en de hersenen. De hersenen sturen dan pijnsignalen terug naar het lichaam om aan te geven hoe het moet voelen of hoe het moet reageren op dat gevoel.

Een TENS apparaat onderbreekt deze prikkeling door zijn eigen elektronische impulsen tussen de signalen door te sturen. Dit gebeurt door de elektroden die op de huid worden geplaatst en door middel van een zwakke elektrische stroom. 

Daarmee wordt het signaal van de pijnreceptoren geblokkeerd en wordt de pijn verminderd.

een-tens-apparaat-kan-de-pijn-draaglijker-maken


Zijn de impulsen die een TENS apparaat afgeeft pijnlijk?

De signalen die door het TENS apparaat door de huid worden gestuurd zijn pijnloos. Wanneer de impulsen die door een TENS apparaat worden afgegeven oncomfortabel aanvoelen komt dat meestal doordat de elektroden te dicht op elkaar geplaatst zijn. 

Ook kan het pijnlijk zijn wanneer je het apparaat gebruikt op een lichaamsdeel dat nog niet gewend is aan dergelijke signalen.

Hoe ziet het TENS apparaat eruit?

Een TENS apparaat is meestal een klein elektronisch apparaatje, maar er zijn verschillende vormen en maten.

Het meest voorkomende type TENS apparaat heeft twee hoofdonderdelen: elektroden en een elektrische pulsgenerator of 'machine'.

De 'machine' zendt via dunne geleidingsdraden, via elektroden die op de huid worden geplakt, elektrische impulsen uit.

De 'machine' bevat alle noodzakelijke knoppen voor het kiezen van instellingen en het toedienen van de impulsen.

Waar is een TENS apparaat goed voor?

Een TENS apparaat geeft een stroom van kleine elektrische impulsen af. Deze impulsen kunnen worden gebruikt bij pijnbestrijding.

Het kan daarbij gaan om vermindering van zenuwpijn, spierpijn of pijn in de gewrichten.

Een TENS apparaat is eigenlijk te gebruiken door iedereen die verlichting wil van lichaams- of gewrichtspijn.

Een TENS apparaat kan daarom ook worden gebruikt bij spierpijn, of pijn die wordt ervaren door mensen die een blessure hebben gehad of die artritis hebben.

Ook worden TENS apparaten gebruikt voor pijn bij de bevalling.

TENS-apparaten bieden pijnverlichting zonder medicijnen. 

pijnverlichting-zonder-medicijnen

Hoe gebruik ik een TENS apparaat?

Het TENS-apparaat is een handig apparaat, met meestal twee snoeren waaraan je voorzichtig met een draaiende beweging de elektrodes moet vast maken.

Deze zelfklevende elektrodes plak je op de huid. Je mag hiervoor geen crème of bodylotion op de huid smeren en wanneer je hier veel haargroei hebt kun je dit beter afscheren.

Ook moet de huid vrij zijn van pukkeltjes en wondjes.

Door middel van elektroden geeft een TENS apparaat elektrische stroompjes af via de huid.

De plaatsing van de elektroden is afhankelijk van de plek waar de pijn zich voordoet, de hoeveelheid stroompjes en de sterkte ervan kan gemakkelijk worden aangepast.

Afhankelijk van het type TENS apparaat, kunnen er één of meer kanalen zijn. Eén kanaal bestaat uit een geleidingsdraad met een elektrode.

Als er meerdere kanalen zijn, kan de elektrische impuls tegelijkertijd door verschillende delen van het lichaam gestuurd worden. Deze impulsen overlappen elkaar en werken samen.

TENS apparaten worden geleverd met instructies en advies over hoe het op de juiste manier gebruikt kan worden. De leverancier voorziet je van een gedetailleerde gebruiksaanwijzing bij ieder specifiek model.

een-tens-apparaat-voor-rugpijn

Is TENS gevaarlijk?

TENS is ontwikkeld door artsen en wetenschappers, het wordt al meer dan 40 jaar in de geneeskunde gebruikt.

TENS-therapie is in principe niet gevaarlijk. Ten gevolge van een allergische reactie kan er irritatie optreden rond de elektroden.

Bij correct gebruik is een TENS apparaat echter veilig te gebruiken op bijna alle delen van het lichaam.

Overleg altijd eerst met je arts voordat je overgaat tot TENS-therapie en check bij je zorgverzekeraar of je, bij aanschaf, recht hebt op vergoeding.

Wanneer mag ik een TENS apparaat niet gebruiken?

Er zijn bepaalde aandoeningen waarbij het niet raadzaam is om een TENS apparaat te gebruiken.

Zo kun je een TENS apparaat niet gebruiken tijdens de zwangerschap (tenzij je arts adviseert dit wel te doen), wanneer je een pacemaker hebt of wanneer je last hebt van epilepsie.

Ook moet je het gebruik van een TENS apparaat vermijden bij problemen met de doorbloeding en wanneer je last hebt van duizeligheid of flauwvallen.

Wanneer je voelt dat je tijdens het gebruik van het apparaat flauw gaat vallen, moet je onmiddellijk de elektroden verwijderen, gaan liggen en wachten tot het gevoel voorbij is.

een-tens-apparaat-voor-hoofdpijn

Is TENS effectief?

TENS wordt meestal gebruikt voor de behandeling van zenuwpijn, rugpijn en spierpijn.

Het succespercentage van het gebruik van een TENS apparaat voor de behandeling van deze soorten pijn ligt rond de 70-80%. Het succespercentage bij gebruik voor acute (kortdurende) pijnklachten zoals hoofdpijn ligt lager.

Sommige patiënten vinden dat het effect niet lang genoeg aanhoudt nadat ze het apparaat hebben uitgezet. Maar wanneer je pijn hebt is een betaalbaar TENS apparaat zeker de moeite van het proberen waard.

Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van TENS vind je in:

Effectiveness of Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation for Treatment of Hyperalgesia and Pain. Josimari M. DeSantana, PT, PhD et al.

Using TENS for pain control: the state of the evidence. Carol GT Vance, et al.

Zelf aanschaffen of een apparaat in bruikleen?

Er zijn twee mogelijkheden om gebruik te maken van een TENS apparaat.

  • Je kunt naar TENS-therapie vragen bij de pijnspecialist in het ziekenhuis. Wanneer je in aanmerking komt krijg je instructies via de fysiotherapeut waarna een proefperiode volgt waarin je het apparaat in bruikleen krijgt. De procedure bestaat verder uit het invullen van de pijnscore voor en na gebruik. En je behandelaar legt uit hoe vaak en hoelang je het apparaat kunt gebruiken.
  • Gezien de geringe kosten kun je natuurlijk ook zelf een TENS apparaat kopen.  

een-tens-apparaat-is-veilig-goedkoop-en-effectief

Conclusie

Het TENS apparaat is een veilige, relatief goedkope en effectieve behandeling voor pijn, die in het comfort van je eigen huis gebruikt kan worden. Bij correct gebruik zijn er weinig risico's aan het gebruik ervan. 

Advies inwinnen over pijnbeheersing en een actieve levensstijl is belangrijk voor een fijn leven. Overleg daarom eerst met je arts voordat je overgaat tot aanschaf van producten die pijn kunnen verlichten.


Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer