32 Spatader Mythes en Onwaarheden | Mooie Gezonde Benen

Je beenaders zijn, samen met de pompfunctie van je kuitspieren, belast met de taak om bloed vanuit je tenen terug naar je hart te vervoeren. Kleine klepjes in de bloedvaten zorgen ervoor dat het bloed zich ook daadwerkelijk naar boven verplaatst en voorkomen dat het bloed terugstroomt.

Wanneer deze klepjes verzwakken kan bloed blijven hangen in de aders waardoor de druk in de beenaders groter wordt. Het gevolg van oplopende druk in de aders is dat ze groter en dikker worden en zich uiteindelijk manifesteren als zichtbare spataders aan de buitenkant.

Spataderen komen veel voor en iedereen schijnt er wel wat vanaf te weten. Maar er bestaat veel verkeerde informatie over spataderen. MooieGezondeBenen ontkracht in dit blog 32 veel gehoorde mythes en onwaarheden over spataderen.

Mythe 1. Spataderen doen geen pijn

Voor veel mensen zijn spataderen vooral een cosmetisch probleem, maar van spataderen kun je ook flink last hebben. Denk daarbij aan pijnlijke benen, vermoeide benen, zware benen, kramp in de benen, een brandend, kloppend gevoel in de benen, zwelling en vocht in de benen, jeuk aan spataderen en verkleuring van de huid rondom een spatader. Narigheid waar je flink last van kunt hebben.

Pijnlijke zwellingen en ontstekingen kunnen het gevolg zijn van langer bestaande spataderen. De huid kan kapot gaan en dit kan resulteren in huidzweren en open benen. Het meest ernstig mogelijke gevolg van spataderen is een diep veneuze trombose. Dit is een bloedstolsel in het diep liggende adersysteem. Het stolsel kan losraken en een levensbedreigende longembolie veroorzaken.

Mythe 2. Spataderen horen nou eenmaal bij ouder worden

Naarmate je ouder wordt, heb je meer kans op gezondheidsproblemen. Naarmate je ouder wordt heb je dus ook meer kans op spataderen. Dat komt omdat de klepjes in de aders aan slijtage onderhevig zijn en naarmate je ouder wordt heb je meer kans op slijtage.

Leeftijd is niet de enige factor voor minder goed werkende klepjes. De belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van spataderen is erfelijkheid.

Spataderen komen bij iedereen voor, jong en oud. Daarom is het belangrijk vooral de klachten die je benen je geven in de gaten te houden zonder daarbij al te veel op je leeftijd te letten.

Toch zijn veel mensen die met hun spataderen naar de dokter gaan wat ouder. Dat komt omdat ze de klachten die hun spataderen geven lange tijd hebben genegeerd. Of ze hebben de klachten die ze hebben niet aan hun spataderen toegeschreven.

Pas wanneer er daadwerkelijk een probleem is bijvoorbeeld in de zin van een bloedende spatader wordt er actie ondernomen.

 

Mythe 3. Vooral mensen met overgewicht hebben spataderen

Extra risicofactor

Overgewicht is een extra risicofactor voor spataderen en andere aderaandoeningen. De extra kilo’s zorgen voor druk op de aders met alle gevolgen van dien. Maar overgewicht is niet de enige reden waarom mensen spataderen krijgen. Vaak is er ook sprake van een erfelijke component.

Een verborgen probleem

Spataderen worden bij overgewicht vaak niet opgemerkt omdat ze lang onzichtbaar blijven. Wanneer spataderen onzichtbaar blijven worden ze niet behandeld.

Onbehandelde spataderen kunnen leiden tot grotere problemen. Zorg daarom goed voor je gezondheid en voorkom mogelijke aderproblemen. Maak een afspraak bij de diëtiste, eet gebalanceerd, ga sporten en neem vaker de fiets.

Mythe 4. Opereren is de enige manier om echt van je spataderen af te komen

Het opereren van spataderen (strippen) is een verouderde chirurgische procedure voor het verwijderen van spataderen die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt. Het is een voor de patiënt belastende operatie onder regionale anesthesie met een pijnlijk en langdurig herstel.

Er zijn elegantere oplossingen om van spataderen af te komen.

Een weinig belastende procedure is bijvoorbeeld de Endovenous Laser Ablation (EVLT). Hierbij wordt de spatader uitgeschakeld met behulp van hitte (laser). Bij deze procedure kunnen spataderen effectief gesloten worden waarna de bloedstroom via gezonde aders kan gaan lopen.

Bij een EVLT kan de patiënt de dag na de behandeling de normale dagelijkse werkzaamheden al weer hervatten en is er een snel herstel na de ingreep. Tijdens de procedure wordt er alleen plaatselijk verdoofd.

Endoveneuze Lasertherapie (EVLT) en sclerotherapie zijn moderne technieken die vaak worden gebruikt en die de beste keuze zijn voor het behandelen van spataderen.

Mythe 5. Spataderen komen altijd terug

Spataderen komen, wanneer de procedure goed is uitgevoerd, niet terug.

Bij een spataderbehandeling wordt een handeling uitgevoerd die er voor zorgt dat de wanden van de spatader verlittekenen.

Door de verlittekening (in combinatie met een elastische kous) vindt er verkleving van de wanden van de ader plaats. Na de procedure vindt het bloed zijn weg via andere gezonde aders en wordt de behandelde ader na verloop van tijd geabsorbeerd door het lichaam.

Wanneer de procedure niet goed is uitgevoerd verkleven de wanden niet goed en kan het bloed blijven stromen door de behandelde ader. Dit zal ervoor zorgen dat na verloop van tijd de spatader weer terug komt.

Een goed behandelde spatader komt dus niet terug. Wel is het zo dat, wanneer je gevoelig bent voor spataders, andere aders in de buurt van de plek van de behandelde spatader zich kunnen ontwikkelen tot spataderen.

Mythe 6. Van een zwangerschap krijg je spataderen

Een zwangerschap kan spataderen verergeren, maar veroorzaakt ze niet. Vaak gaat het om een erfelijke component in combinatie met een zwangerschap.

Spataderen ontstaan wanneer de aders door de zwangerschap onder druk komen te staan.

Het bloedvolume neemt toe, terwijl de snelheid waarmee bloed van de benen naar het bekken stroomt afneemt. Hormonale veranderingen kunnen leiden tot spataderen omdat het toegenomen progesteron de aderen verwijdt. Ook het groeiende gewicht van de baby drukt op de bloedvaten.

Spataderen die tijdens de zwangerschap voor het eerst verschijnen kunnen gedeeltelijk of volledig verdwijnen in de maanden na de geboorte. Daarom is het niet verstandig om tijdens of kort na de zwangerschap wat aan je spataderen te laten doen.

Beter is het een tijdje te wachten om te kijken of de spataderen vanzelf weer verdwijnen.

Mythe 7. Je moet wachten met een spataderbehandeling tot na je laatste zwangerschap

Wanneer je erfelijk belast bent met spataderen en je hebt er last van is het beter om je spataderen te laten behandelen voordat je zwanger wordt.

Ook wanneer je spataderen hebt zonder klachten is het een goed idee je aders op een lekkage in het dieper liggende adersysteem te laten controleren.

Een spataderbehandeling vóór de zwangerschap voorkomt spatader gerelateerde klachten tijdens de zwangerschap. Spataders die zijn behandeld worden door het lichaam opgeruimd waarmee pijn, zwelling en ander ongemak gedurende de zwangerschap voorkomen kan worden.

Wanneer je tijdens de zwangerschap spataderen hebt ontwikkeld, en je bent erfelijk belast, is het om dezelfde reden een goed idee om de dieper liggende aders te controleren op lekkage voordat je opnieuw zwanger wordt.

Wanneer je wel erfelijk belast bent maar nog geen spataderen hebt zou je er ook voor kunnen kiezen om je aders preventief te laten screenen.

Mythe 8. Als je erfelijk belast bent krijg je zeker spataderen

Als één van je ouders of een ander familielid spataderen heeft wil dat niet zeggen dat jij ze ook krijgt.

Hoewel erfelijkheid een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van spataderen is erfelijkheid niet de enige risicofactor. Veel andere zaken dragen bij aan veneuze problemen.

Mythe 9. Spataderen zijn vooral een cosmetisch probleem

Het is een misvatting dat spataderen eerder een cosmetisch probleem zijn dan een legitieme aandoening. Spataderen zijn een teken van een veneuze insufficiëntie en kunnen leiden tot pijnlijke, vermoeide benen, kramp, jeukende spataders, zwelling en ontsteking. Zonder behandeling kunnen spataders leiden tot potentieel gevaarlijke situaties zoals open benen, infecties en een diep veneuze trombose.

Over het algemeen vindt men dat spataderen, tenzij ze pijnklachten geven, niet behandeld hoeven worden. Maar dit doet geen recht aan het feit dat er sprake is van een gebrekkig functionerend adersysteem waarbij bloed zich in de benen verzamelt met mogelijk negatieve gevolgen.

De kleine blauwe spatadertjes, de ‘pennenstreepjes’ op de huid, zijn wèl vooral een cosmetisch probleem.

Mythe 10. Spataderbehandelingen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar

Dit is niet (altijd) waar.

Wanneer wordt een behandeling vergoed?
Om voor vergoeding van je spataderbehandeling in aanmerking te komen zijn er een aantal zaken van belang.

Voor de zorgverzekeraar is het belangrijk dat
1. er klachten zijn die bij spataderen horen (je hebt last van pijnlijke, vermoeide benen of last van zwelling en kramp),
2. dat er met behulp van echo-duplex onderzoek is aangetoond dat er een afwijking is in het dieper liggende vaatsysteem (er is sprake van een zogenoemde lekkage), en
3. dat er sprake is van een bepaalde ernst van deze afwijking die ook met echo-duplex onderzoek kan worden aangetoond.

Beoordeling met behulp van beeld en geluid

De enige manier om een lekkage en de ernst ervan te bepalen is dus met behulp van een echo-duplex onderzoek. In de meeste gevallen wordt dit eerste consult en het echo-duplex onderzoek door de zorgverzekering vergoed. Dit kost je wel je eigen risico (€385). Lees op deze pagina meer over wat er nog meer vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Oppervlakkige adertjes worden niet gecompenseerd

De behandeling van cosmetische spataderen, de zogenaamde teleangiëctasieën of besenreiser, worden niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Mythe 11. Spataderen zijn niet gevaarlijk

Spataderen kunnen een aanwijzing zijn voor een onderliggende veneuze ziekte. Vaak zijn spataderen die je aan de oppervlakte ziet het topje van de ijsberg.

Met behulp van echo-duplex onderzoek moet bepaald worden of er wel of niet sprake is van een probleem in de stamaders, in het diepere veneuze systeem.

Lang bestaande onbehandelde dikke spataderen kunnen tot serieuze en gevaarlijke problemen leiden.

Hoewel de meeste spataderen ongevaarlijk zijn is het toch belangrijk je proactief op te stellen. Het negeren van lichamelijke klachten is nooit verstandig.

Een (preventief) duplex-onderzoek in onze praktijk kost bijna niets, is zo gedaan en kan problemen voorkomen.

Mythe 12. Iedere ‘dokter’ kan spataderen behandelen

Het strippen van spataderen, de zogenaamde stripoperatie, is een verouderde behandeling. Deze werd (en wordt) uitgevoerd door een (vaat)chirurg.

De moderne behandelingen, zoals de EVLT laserprocedure, kunnen poliklinisch op een behandelkamer worden uitgevoerd.

Dit betekent dat tegenwoordig niet alleen chirurgen en vaatchirurgen spataderbehandelingen uitvoeren maar ook dermatologen en radiologen.

Daarnaast komt het ook voor dat spataderbehandelingen uitgevoerd worden door physician assistants (PA) of verpleegkundig specialisten (VS).

Het is belangrijk je niet alleen te laten voorlichten over je mogelijke spataderbehandeling maar ook over de ‘specialist’ die je voor je hebt.

Ziekenhuizen, klinieken en praktijken vinden altijd dat ze zelf de beste zijn voor de behandeling van jouw spataderen. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook zo is.

Wanneer je op zoek bent naar een goede behandelaar is het verstandig om de flebologische en vaatchirurgische competenties van je behandelaar na te gaan. Ga niet zomaar af op wat anderen je vertellen.

Mythe 13. Compressiekousen zijn een oplossing voor spataderen

Bij spataderen is er sprake van een gebrekkig functioneren van de klepjes in de beenaders Dit belet het bloed optimaal richting het hart te stromen, wat voor een verwijding van de aders zorgt. Deze verwijding leidt uiteindelijk tot spataderen.

Compressiekousen verbeteren de bloedcirculatie. Met een compressiekous worden de klepjes in de aders in de juiste positie geduwd. Hiermee wordt voorkomen dat het bloed kan blijven hangen in de aders.

Hoewel compressiekousen helpen om pijn en zwelling te verminderen bestrijden ze alleen de symptomen van spataderen. Ze lossen de kwaal niet op.

Mythe 14. De behandeling van huidzweren en open wonden bestaat vooral uit wondzorg

Huidzweren ontstaan door bacteriële of virale infecties, schimmelinfecties en kanker. Ook bloedaandoeningen en circulatiestoornissen kunnen leiden tot huidzweren.

Door een verminderde bloedcirculatie neemt de druk in de aders toe wat zorgt voor een verwijding van de bloedvaten. Langdurige druk maakt de huid kwetsbaar.

Een wondje kan bij een kwetsbare huid gemakkelijk ontstaan. Voor het goed helen van een wondje ben je afhankelijk van een goede bloedcirculatie. Zonder een goede bloedcirculatie kan het wondje zich ontwikkelen tot een chronische wond of een huidzweer.

Een huidzweer geneest langzaam en komt vaak terug. Onderzoek wijst uit dat het behandelen van de onderliggende veneuze insufficiëntie de genezing van huidzweren vergroot en dat het de kans op een nieuwe huidzweer verkleint.

Bij huidzweren en open wonden is het belangrijk het veneuze systeem te controleren met echo-duplex onderzoek.

Mythe 15. Spataderen zijn een vrouwenkwaal

Vrouwen hebben meer kans op spataderen. Dat komt door de hormonale veranderingen waar vrouwen nou eenmaal mee te maken krijgen tijdens hun leven.

De druk van de baarmoeder, het toegenomen bloedvolume tijdens de zwangerschap, de menopauze, het kan er allemaal voor zorgen dat een vrouw spataderen krijgt.

Maar wist je dat wel 40 procent van de mannen ook last van spataderen krijgt?

De belangrijkste oorzaak hiervan is, net als bij vrouwen, een erfelijke belasting.

Toch gaat minder dan de helft van de mannen voor een behandeling naar de dokter wanneer ze spataderen hebben.

Mannen onderschatten vaak hun spataderprobleem en huidveranderingen.

Veneuze beenzweren, trombose en longembolie komen dan ook vaker voor bij mannen.

Mythe 16. Van hoge hakken krijg je spataderen

Onder de voet zit een reservoir wat vol kan stromen met bloed. Lopen activeert de voet- en de kuitpomp en stuwt het bloed door de beenaders richting het hart. De klepjes in de aders zorgen ervoor dat het bloed niet terug de aderen in kan stromen.

Hoge hakken veranderen de natuurlijke loopbeweging. Het gewicht staat met name op de voorvoet en de tenen waardoor de kuitspieren aangespannen worden.

Dit resulteert in een afname van de vulling van de voet en een minder krachtige kuitspierpomp.

Wanneer je hakken draagt saboteer je dus eigenlijk je bloedcirculatie. Maar van hoge hakken alleen krijg je geen spataderen.

Toch is het voor je bloedsomloop verstandig regelmatig platte schoenen te dragen of op blote voeten te lopen.

Mythe 17. Van met je benen over elkaar zitten krijg je spataderen

Veel vrouwen, maar ook mannen, zitten graag met hun benen over elkaar.

Heb je gezonde aders dan krijg je geen spataders door met je benen over elkaar te zitten.

Ook als je al spataderen hebt is er geen bewijs, in de zin van wetenschappelijk onderzoek, dat het met de benen over elkaar zitten invloed heeft op je aders.

Verhoogde druk in de ader kan ervoor zorgen dat de ader opgerekt wordt waardoor bloed zich kan verzamelen in de ader. Die druk loopt op omdat er sprake is van defecte kleppen.

De eventuele verhoogde druk doordat je met je benen over elkaar zit is marginaal.

Maar het is een feit dat lang stilzitten, met je benen over elkaar of niet, niet goed is voor de bloedcirculatie. Beweeg zoveel mogelijk, sta regelmatig op, wiebel met je tenen en rol je voet af van hak naar teen en weer terug.

Mythe 18. Aan spataderen (of veneuze insufficiëntie) valt niets te doen

Meestal valt er aan spataderen of aan veneuze insufficiëntie wel wat te doen. Wanneer je arts concludeert dat het voor jouw benen een hopeloze zaak is zou je een second opinion kunnen overwegen.

Om te weten te komen of er echt niets (meer) aan je spataderen te doen valt is een afspraak bij een spataderspecialist gewenst.

De spataderspecialist zal verschillende dingen willen weten. Bijvoorbeeld welke klachten je hebt, bij welke arts je al geweest bent, welke behandelingen je al hebt gehad en of er complicaties zijn geweest.

Hij of zij zal opnieuw een echo-duplex onderzoek willen doen om te weten te komen hoe het aderlijke systeem er bij jou uit ziet.

Alleen zo kan er een goed advies worden gegeven of vastgesteld worden dat er aan je spataderen niets meer te doen valt.

Mythe 19. Appelazijn helpt goed tegen spataderen

Spataderen kunnen ontstaan wanneer de klepjes in de aders niet meer goed werken en het bloed deels terugstroomt in de ader.

Op internet vind je verschillende bronnen die beweren dat appelazijn een effectieve behandeling is voor spataderen.

Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat niet functionerende klepjes in zieke aders zijn gaan functioneren na een behandeling met appelazijn.

De enige effectieve manier om van spataderen af te komen, die tot nu toe bekend is, is door zieke aders uit te schakelen met bijvoorbeeld een EVLT laser procedure of met sclerotherapie.

Mythe 20. Tomaten helpen goed tegen spataderen

Ook tomaten zouden goed zijn om van spataderen af te komen. Ze zouden in plakjes gesneden op de spatader gelegd moeten worden en omwikkeld moeten worden met verband.

Ook deze methode doet niets voor de kapotte klepjes in de ader en kan geen oplossing zijn voor spataderen.

Mythe 21. Spataderen zijn met kruiden te behandelen

Er is een onderzoek waarbij naar voren komt dat paardenkastanje-extract de symptomen van spataderen zoals zwelling. pijn en jeuk kan verlichten.

Dit zou komen door een verbeterde bloedcirculatie.

Hoewel paardenkastanje-extract de symptomen misschien verlicht, het behandelt de onderliggende aderaandoening, de gebrekkig functionerende klepjes, niet.

Mythe 22. Aloe Vera is goed voor spataderen

Aloë vera-gel ruikt misschien lekker en het smeren ervan geeft je misschien een ontspannen gevoel maar de gel doet niets voor die klepjes in je spataders.

De enige wetenschappelijk bewezen manier om van je spataders af te komen is door de ader met de defecte klepjes uit te schakelen waarna het bloed via gezonde aders kan gaan stromen en de bloedcirculatie kan worden hersteld.

Mythe 23. Veel staan veroorzaakt spataderen

Als je een beroep hebt waarbij je veel moet staan zou het kunnen dat je sneller last krijgt van spataderen.

Maar of je ook kunt zeggen dat langdurig staan spataderen veroorzaakt is niet bekend.

Er zijn mensen met een staand beroep die geen spataderen hebben en er zijn mensen met een staand beroep die wel spataderen hebben.

Bij mensen met een staand beroep die spataderen hebben is er meestal ook sprake van een erfelijke belasting.

Langdurig staan is niet goed voor de bloedcirculatie en het kan een onderliggend spataderprobleem vergroten.

Wanneer je veel en lang moet staan is het verstandig om compressiekousen te dragen.

Mythe 24. Spataderbehandelingen zijn pijnlijk

Of iets wel of niet pijnlijk is hangt af van wat iemand als pijnlijk ervaart.

Kous en massage

Wanneer spataderen worden behandeld met een elastische kous en massage zal er geen sprake van pijn zijn. Tenzij de kous niet goed is opgemeten en knelt.

Ga in dat geval terug naar degene die de kous heeft aangemeten.

Sclerotherapie

Wanneer de spatader wordt behandeld met een naaldje waarmee vloeistof in de spatader gespoten wordt kan dit door sommigen als pijnlijk ervaren worden.

Hoewel het bij zo’n behandeling om hele kleine naaldjes gaat vindt de één het verschrikkelijk onaangenaam terwijl het voor de ander nauwelijks consequenties heeft.

Wanneer de vaatjes bij sclerotherapie goed worden aangeprikt voel je van het inspuiten van de vloeistof in principe bijna niets.

Wanneer iemand pijn ervaart tijdens het inspuiten dan is dat vaak een teken dat de vloeistof niet in de ader maar naast de ader terechtkomt. Dit kan wel pijnlijk zijn.

Stripoperaties

Dankzij de medische vooruitgang zijn er tegenwoordig gelukkig geen pijnlijke stripoperaties meer nodig om van spataderen af te komen.

Een stripoperatie vindt eigenlijk altijd plaats onder narcose of onder verdoving met een ruggenprik.

Tijdens de operatie voel je helemaal niets, na de operatie wel.

Dat komt omdat er bij een stripoperatie een wondgebied gemaakt wordt in de lies en een ‘stripwond’ in het bovenbeen.

Deze zorgen voor pijn nadat de verdoving is uitgewerkt.

Dit kan dagen en soms weken aanhouden.

Daarnaast heeft de ader die uit het been gestript(getrokken) wordt zijtakken.

Wanneer er sprake is van veel zijtakken zullen deze zijtakken gaan bloeden met veel grote bloeduitstortingen en pijn als gevolg.

Wanneer er sprake is van een strip van een ader met met minder zijtakken zijn er minder bloedingen en blauwe plekken en is er minder pijn.

Een stripoperatie is een verouderde behandeling van spataderen. Wanneer je een stripoperatie geadviseerd wordt is het goed op zoek te gaan naar een arts die gespecialiseerd is in laserbehandelingen.

Laser ’operaties’

Een spatader (laser) ‘operatie’ is ‘minimaal invasief’.

Dat betekent dat de behandeling minimaal belastend is voor de patiënt.

Er wordt plaatselijk verdoofd en met één of meerdere kleine sneetjes kan de ‘operatie’ worden uitgevoerd.

Hoewel deze ingreep spannend voor de patiënt kan zijn is het niet iets om erg tegenop te zien.

Zorg er wel voor dat je in handen bent van een kundig arts, dat je precies weet wat er gaat gebeuren en bespreek voor de ingreep wat je kunt verwachten.

Mythe 25. Sclerotherapie (het wegspuiten van spataderen) is duur

Veilig en effectief

Sclerotherapie wordt de ‘gouden standaard’ voor het behandelen van (oppervlakkige en cosmetische) spataderen genoemd. En dat is niet voor niets.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat sclerotherapie een veilige en effectieve procedure is.

Afhankelijk van de grootte van de spataderen en het aantal spataderen dat behandeld moet worden kunnen prijzen van deze behandeling variëren van 150 tot 350 euro per been.

Of dat duur is is natuurlijk relatief.

Het is altijd een goed idee je te verdiepen in zowel de kwaliteit als in de prijs van je behandeling.

Wordt sclerotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Sclerotherapie wordt niet door je zorgverzekeraar vergoed.

Je zorgverzekeraar ziet het wegspuiten van spataderen als een cosmetische behandeling waardoor deze niet in aanmerking komt voor vergoeding.

Mythe 26. Aders kun je niet missen dus aan spataders kun je beter niets doen

Beenaders hebben een belangrijke functie. Ze vervoeren zuurstofarm bloed van de tenen, voeten en kuiten weer terug naar het hart en de longen. Zieke aders, spataders, kunnen leiden tot klachten. Onbehandelde, zieke aders kunnen leiden tot zweren, infecties, spataderbloedingen en bloedstolsels.

Als je spataderen hebt is er sprake van een verstoorde bloedcirculatie. Een spataderbehandeling herstelt deze bloedcirculatie door de zieke ader uit te schakelen. Het bloed kan dan weer via gezonde aders gaan stromen waarmee het zijn functie kan hervatten.

Je lichaam is een ingenieus systeem. Het kan prima functioneren met een paar aders minder.

Mythe 27. Open benen en huidzweren zijn het gevolg van diabetes

Huidzweren en open benen kunnen inderdaad een complicatie zijn die bij diabetes optreedt.

Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht wordt een meerderheid van de open benen veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie.

Daarom is het belangrijk om bij open benen ook de bloedcirculatie in beeld te krijgen door een echo-duplex onderzoek te laten doen.

Mythe 28. Spataderen zijn altijd zichtbaar als blauwe kronkels

De meeste mensen kennen spataderen als dikke blauwe kronkels op het been.

Maar naast deze zichtbare spataderen, die zich direct onder de huid bevinden, bestaan er ook spataderen die dieper liggen.

Voor het oog onzichtbaar kunnen deze onzichtbare spataderen voor veel ongemak en pijn zorgen.

Mythe 29. Mijn leefstijl hoef ik niet te veranderen, ik ben erfelijk belast dus ik krijg toch spataderen

Wat je dagelijks doet, wat je eet, hoeveel je beweegt, het is allemaal belangrijk voor je bloedsomloop en de ontwikkeling van spataderen.

Ook wanneer je erfelijk belast bent.

Overgewicht vergroot de kans op spataderen als je ze nog niet hebt en het verergert de klachten als je ze al wel hebt. Afvallen kan de pijnklachten verminderen.

Het dragen van compressiekousen verbetert de bloedsomloop en je voeten en tenen bewegen wanneer je een zittend beroep hebt is ook goed om spataderen te voorkomen.

Als je erfelijk belast bent is het niet vanzelfsprekend dat je spataderen krijgt. Je levensstijl is van grote invloed op de ontwikkeling ervan.

Mythe 30. Spataderen kun je met massage behandelen

Massage kan zwelling en ongemak verminderen, maar repareert de klepjes in de aders niet. Het zorgt er dus niet voor dat spataderen verdwijnen.

Mythe 31. Spataderen zijn met wisselbaden te behandelen

Wisselbaden zorgen ervoor dat de doorbloeding verbetert.

Wanneer je met je benen in een warm bad gaat zitten komt er meer bloed in de benen.

Wanneer je vervolgens in een koud bad gaat zitten trekken de vaten (en dus ook de spataders) weer wat dicht.

Op het moment dat je weer in warm water gaat zitten worden ze weer dikker. Het verdwijnen van je spataders is tijdelijk.

Bij wisselbaden is er wel wat invloed op de doorbloeding maar wisselbaden zijn geen behandeling voor je spataderen.

Het zou wel kunnen dat wisselbaden, net als massage, prettig is voor de benen en verlichting geeft van de klachten.

Let op: Wanneer je hartproblemen hebt is het verstandig voorzichtig met wisselbaden te zijn. Overleg eerst met je behandelend arts.

Mythe 32. Mijn spataderen doen geen pijn dus hoef ik er niets aan te doen

Als je op dit moment geen pijn aan je spataderen hebt kun je er voor kiezen niets aan je spataderen te doen.

Spataderen zijn een teken van een probleem met de bloedsomloop, een teken van gebrekkig functionerende aderklepjes.

Ze gaan niet vanzelf weg en zullen in de loop van de tijd alleen maar erger worden.

Je zou daarom kunnen overwegen een afspraak voor een echo-duplex onderzoek te maken om er achter te komen of er sprake is van een lekkage in je dieper liggende adersysteem.

Wanneer je geen pijn hebt maar wel redelijk grote spataders is het verstandig iets aan je spataderen te doen. Hoe groter de spataders, hoe groter de kans op complicaties.

Maak een afspraak bij de spataderspecialist

Na het lezen van de hier bovenstaande mythes en onwaarheden weet je meer over spataderen dan de gemiddelde patiënt met een spataderprobleem.

Naast de esthetische aspecten van spataderen zijn er medische redenen om niet met spataderen te blijven doorlopen.

Aderproblemen kunnen pijn en ongemak veroorzaken en onbehandeld tot ernstige complicaties leiden. Behandeling nu verkleint de kans op problemen later. Laat je aders daarom tijdig controleren door een vaatspecialist.

 

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen