Pijn in de benen, wat kan het zijn? | Mooie Gezonde Benen

Pijn in de benen is een veel voorkomende klacht. Pijn in de benen kan optreden als gevolg van een probleem met de botten, de gewrichten, de spieren, de pezen, de bloedvaten, de zenuwen of de huid. De pijn kan zitten in de voet, in de enkel, aan de voor- of achterkant van de knie, in het boven- of onderbeen, of juist aan de achterkant van het been. Beenpijn kan ’s nachts optreden of juist alleen overdag, in rust of vooral bij beweging.

Je benen gebruik je de hele dag, dus pijn en ongemak, dat wil je liever niet. Hieronder leggen we uit wat de oorzaak van de pijn in je benen kan zijn, hoe je dat uit kunt zoeken en wanneer je ermee naar de specialist moet. Ook geven we je een aantal tips wat je zelf kunt doen om de pijn in de benen te verlichten en je benen sterker te maken. 

Ik heb pijn in mijn benen

Pijn of ongemak in de benen kan variëren van een doffe tot hevige pijn, van een zeurende pijn door het gehele been tot steken op een bepaalde plek.

Pijn in de benen ontstaat meestal doordat je je benen hebt overbelast of doordat je je hebt gestoten. Overbelasting is snel te verhelpen met rust en wondjes helen meestal vanzelf, maar soms is er meer aan de hand. Dan is er een medische oorzaak. 

Maak een afspraak met je huisarts als je ernstige of aanhoudende pijn in je benen hebt. Een snelle diagnose en behandeling van een onderliggend probleem kan de vooruitzichten op de lange termijn verbeteren. En sommige oorzaken van pijn in de benen zijn relatief gemakkelijk te behandelen.

Over welke klachten hebben we het?

Aanhoudende pijn in de benen mag nooit genegeerd worden. Klachten die mensen ervaren zijn:

  • pijn in de benen bij rust
  • vermoeide pijnlijke benen
  • zeurende pijn in de benen
  • stramme benen
  • raar gevoel in onderbeen en voet
  • spierpijn in kuiten zonder inspanning
  • pijnlijke benen ’s nachts
  • doof gevoel
  • zere benen na sporten
  • kramp
  • peesontsteking (tendinitis)
  • krachtsverlies
  • een kloppend gevoel in de benen
  • een tintelend gevoel in de voeten
  • koude voeten
  • een branderig gevoel
  • opgezette benen
  • onrustige benen
  • pijn bij lopen, fietsen of rennen
  • pijn in de heupen, uitstralend naar de benen
  • pijn in de rug, uitstralend naar de benen

denkwijze-huisarts-bij-pijn-in-de-benen
Naar de huisarts

Pijnlijke kuitspieren, een branderig gevoel in de benen, gevoelloze voeten. Pijn en ongemak in de benen is een veelgehoorde klacht waarmee veel mensen naar de huisarts gaan. 

De meeste pijn in de benen is het gevolg van overbelasting, slijtage of verwondingen in gewrichten of botten, spieren en pezen. Sommige soorten pijn in de benen kunnen worden herleid tot problemen in de rug/lendenwervels of heup. Pijn in de benen kan ook veroorzaakt worden door bloedstolsels, spataderen of door een slechte bloedcirculatie. 

Tenzij de oorzaak voor de hand ligt (zoals door een val of een sportblessure), kan het speuren naar de aanleiding een hele klus zijn. 

Wanneer je pijn in je benen hebt ligt het voor de hand dat je naar de huisarts gaat. Je huisarts denkt vanuit zijn of haar medische invalshoek met je mee wat de oorzaak van je klachten zou kunnen zijn.   

Wat doet de huisarts?

Je huisarts luistert goed naar je klachten. Welke pijn ervaar je? Wanneer treedt de pijn op? Zijn er zaken die de pijn beïnvloeden? Hangt de pijn samen met lopen of juist met staan, ect. 

De huisarts onderzoekt je benen en komt tot een zogenaamde diffentiaal-diagnose: dat betekent dat hij denkt dat het A, B of C kan zijn. 

Als de huisarts denkt dat het A, B of C is moet door hem of door de specialist aanvullend onderzoek gedaan worden. Deze kijkt welke oorzaak het meest waarschijnlijk is. 

Weet de huisarts de oorzaak, dan kan er gezocht worden naar de oplossing: het verlichten en wegnemen van de pijnklachten.

Slagaders

Als het om pijn in de benen gaat kijkt je arts naar de doorbloeding van je benen, de kleur, hij of zij voelt wat de temperatuur is en hoe de huid eruit ziet. 

Dan zal hij of zij de pulsaties willen voelen. Dat wil zeggen, het kloppen van de slagaders in de lies, in de knieholtes en op de enkel. 

Als alles goed te voelen is zal hij constateren dat het waarschijnlijk geen perifeer arterieel vaatlijden (probleem met de slagaders) is.

slagaders-pijnlijke-benen

Aders

De volgende stap is het kijken naar de aders. De arts stelt misschien vast dat er een paar spataders op het been zitten en vraagt zich af of de pijnklachten daarbij zouden kunnen passen. 

Als dit een mogelijkheid is zal hij de aders willen laten doormeten bij een vaatspecialist. Wanneer dit zogeheten duplexonderzoek niet afwijkend is zijn er al twee mogelijke hoofdoorzaken uitgesloten: het arterieel vaatlijden (problemen met de slagaders) en de veneuze insufficiëntie (problemen met de aders). 

Neurologische aandoeningen

De volgende grote groep zijn de neurologische aandoeningen. 

Daarom zal de arts de reflexen willen testen. Dit doet hij of zij met een hamertje, een naaldje of een watje. 

Onderzocht wordt of mensen alles wel voelen, of daar iets bijzonders mee is. 

Daarna kan hij kijken of het misschien iets met de rug te maken heeft en of er misschien krachtsverlies optreedt. 

Zijn er twijfels, denkt de arts dat het iets met de zenuwen te maken zou kunnen hebben (zowel vanuit de rug als in het been zelf) dan schrijft hij een verwijzing voor de neuroloog. 

De neuroloog kijkt en laat waarschijnlijk foto’s, een MRI of een EMG maken. 

Op deze manier zal hij of zij kijken of het iets is wat met de zenuwen te maken heeft. 

Als de zenuwen verder goed zijn is er weer een mogelijke oorzaak uitgesloten. 

De slagaders zijn goed, de aders zijn goed en de ‘elektrische bedrading’ ook.

neurologie

Gewrichten, spieren en pezen

De volgende mogelijkheid ligt in de gewrichten, de spieren en de pezen. 

Wanneer iemand wat ouder is en startpijn heeft (als bijvoorbeeld na zitten pijn in de gewrichten wordt ervaren bij opstaan en lopen) dan zouden de klachten kunnen komen door artrose (slijtage). 

Zijn daar duidelijke aanwijzingen voor dan kan er een röntgenfoto  of een echo gemaakt worden. Er wordt gekeken of er iets op dat gebied aanwezig is. 

Er kan dan doorgestuurd worden naar een orthopeed. 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de huisarts kijkt of er met fysiotherapie al wat te winnen valt voordat er doorverwezen wordt. Want wanneer op een foto artrose zichtbaar is zal ook een orthopeed waarschijnlijk niet direct gaan opereren maar starten met fysiotherapie. 

Zit het niet in de gewrichten, dan zou het nog kunnen zitten in de spieren. 

Het kan overbelasting zijn of een spierscheurtje. Dit kan zichtbaar gemaakt worden met behulp van een echo. Is er een afwijking te zien dan kan er aan de radioloog gevraagd worden om onder geleide van de echo een inspuiting te doen.

Restgebieden

Wanneer de spieren verder goed zijn blijven de wat vagere gebieden over. Je zou kunnen denken aan het verkeerd gebruik van spieren of gewrichten tijdens werk of dat de klachten het gevolg zijn van overgewicht. 

Er kan over een tijdje een vervolgafspraak gemaakt worden om te kijken of de problemen aanhouden of dat ze vanzelf verdwijnen. 

Huisartsen differentiëren vanuit de klachten een diagnose die het meest waarschijnlijk is. Dit heet de differentiaal diagnose. De arts luistert naar het verhaal, kijkt naar de patiënt en weet dan wat de mogelijke aandoening zou kunnen zijn. Specialisten hebben nog een paar laadjes extra die ze open kunnen trekken om verder te differentiëren. 

Verder kan het natuurlijk zo zijn dat de klachten tijdelijk zijn. Je weet niet wat het is geweest en na een paar weken is het verdwenen. Dan blijkt dat je je toch flink hebt gestoten zonder dat je daar erg in had

restgebieden-voor-pijn-in-de-benen

Aandoeningen die te maken kunnen hebben met pijn in de benen:

Hieronder is een opsomming gemaakt van aandoeningen die te maken kunnen hebben met pijn in de benen. 

Aderverkalking

Aderverkalking is waarschijnlijk niet wat je denkt dat het is. 

Onder aderverkalking verstaan we een vetafzetting in de wand van de slagader (dus niet in de ader) waardoor verkalking ontstaat. 

Aderverkalking wordt ook Atherosclerose genoemd. Het staat voor een proces van vetafzetting in de slagaderwand die daardoor verkalkt en verhardt. 

Aderverkalking is een vaatverouderingsproces wat al jong kan beginnen. Bepaalde risicofactoren zoals roken en een hoog cholesterolgehalte kunnen het proces versnellen. 

Ook erfelijke aanleg vergroot de kans op (slag)aderverkalking.  Aderverkalking kan leiden tot een vernauwing of zelfs tot een totale afsluiting van de slagader. 

Hierdoor stroomt er minder of geen zuurstofrijk bloed naar de weefsels. Dit kan door zuurstofgebrek leiden tot pijn of zelfs afsterving van weefsel.    

Achillespeesruptuur

Een achillespeesruptuur kan optreden bij mensen die ongetraind intensief gaan bewegen (sporten). 

Na een snelle en plotselinge actie ontstaat flinke pijn onder in de kuit. 

Lopen gaat moeizaam en het lukt niet om op de tenen te gaan staan. 

Vaak is er niet veel te zien maar is de kapotte pees als kuitje boven de hiel wel te voelen. 

Artritis

Artritis is een ontsteking in een gewricht. 

Er zijn veel soorten artritis. 

Artrose, de meest voorkomende vorm, breekt het kraakbeen in de gewrichten af. Dit veroorzaakt ontsteking of pijn. 

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte: door onduidelijke oorzaak keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. 

Hoewel artritis een gewrichtsaandoening is, is de pijn die het veroorzaakt te voelen in de omliggende been- en voetspieren.

ontsteking-benen

Botziekte van Paget

De ziekte van Paget is een zeldzame ziekte die vaak bij toeval wordt ontdekt. 

De pijn kan zitten in het bekken, de wervelkolom, de schedel of de botten van armen of benen. 

Bij de ziekte van Paget wordt het zieke bot sneller dan normaal afgebroken en weer opgebouwd. De ziekte van Paget komt vanaf het 50e jaar voor. 

Claudicatio intermittens (Etalagebenen)

Pijn die optreedt tijdens het lopen of sporten kan het gevolg zijn van verminderde bloedtoevoer naar de benen. 

Deze aandoening is meestal een symptoom van een vernauwing van de slagaders die bloed aan de benen leveren. 

Meestal wordt dit veroorzaakt door opeenhoping van plaque of vetafzettingen. 

Roken, een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht zijn de belangrijke risicofactoren. De pijn in het been ontstaat wanneer men actief is. Dan hebben de spieren meer bloed nodig. 

Het ontbreken van voldoende bloed zorgt voor pijn. Dit staat bekend als claudicatio intermittens. 

Zodra je stopt met bewegen verdwijnt de pijn meestal. 

Compartimentsyndroom

Compartimentsyndroom (verhoging van druk binnen een spiercompartiment) zorgt voor een stekende en doffe pijn aan de voorkant van het onderbeen /scheenbeen. 

Je hebt kans op het compartimentsyndroom als je flink fysiek bezig bent zoals mensen die aan tennis, voetbal of basketbal doen. 

Diabetes

Bij Diabetes of suikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet op peil houden. Dit kan op korte en op lange termijn voor complicaties, bijvoorbeeld aan voeten of ogen, zorgen. 

Diabetes kan leiden tot vaatproblemen in de benen en voeten. 

Hoge bloedglucosewaarden, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol versnellen het verkalken van de aderen. 

Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten smaller worden. De doorstroming en het rondpompen van het bloed wordt dan steeds moeilijker. 

Op den duur kun je dit merken aan pijn in de benen (etalagebenen) of pijn op de borst (angina pectoris).

Diepe veneuze trombose (DVT)

Trombose, of diepe veneuze trombose (DVT) kan zich na een lange periode van inactiviteit ontwikkelen. 

Bij lang stilzitten zoals bij een lange vlucht of bij een autorit met weinig beweging kan zich in een diepe ader een bloedstolsel vormen. 

Weinig beweging maakt het voor het lichaam moeilijk om het bloed terug naar het hart te pompen. 

Als die bloedtoevoer vertraagt of stopt, kan zich een stolsel vormen. 

Een stolsel wat zich via de bloedbaan naar de longen verplaatst, kan een longembolie veroorzaken. 

Dit is een ernstige en mogelijk fatale blokkering van de bloedstroom naar de longen. 

DVT gebeurt meestal in één been, deze zwelt op en ziet er blauwig uit. De pijn begint geleidelijk en wordt binnen een paar uur erger.

trombose-door-langdurig-zitten

Fibromyalgie

Een kenmerk van fibromyalgie is algehele pijn, stijfheid, en een tintelend of branderig gevoel. 

Pijn in de benen met betrekking tot fibromyalgie kan zich ontwikkelen in de pezen, de banden en in de spieren die de heupen, knieën en enkels omgeven. 

De pijnsensaties worden versterkt door problemen met de pijnverwerking door het zenuwstelsel. 

Gescheurde meniscus

In de knie zitten twee menisci. 

Het zijn als het ware kleine kraakbeen kussentjes in het kniegewricht. Beschadigingen aan een meniscus komen veel voor. 

Er zit dan een kleine of grote scheur in. 

Pijnklachten manifesteren zich vooral rondom de knie. 

Hamstringblessure

De hamstring zit buiten het kniegewricht. Een blessure van de hamstring (spierstelsel rondom het kniegewricht) kan optreden bij bepaalde sportletsels.

Klachten ontstaan meestal acuut. Het gaat dan om een scheurtje of een klein bloedinkje door overrekking. 

De pijn zit aan de achterkant en aan de binnenkant van het been. 

Hernia

Bij een hernia puilt een tussenwervelschijf uit die het ruggenmerg onder druk zet. 

De pijn in de benen kan komen door uitstraling vanuit de rug. 

De tussenwervelschijf drukt op het ruggenmerg, drukt op de zenuwen die naar het been lopen. 

Dat kunnen zowel zenuwen zijn met pijnvezels of zenuwen met motoriek. 

Van een hernia kun je pijn ondervinden maar ook kun je krachtsverlies (door de benen zakken) ervaren. 

Ook een verminderd gevoel of juist overgevoeligheid (prikkeling van de zenuwen) is mogelijk.

infectie

Infectie

Een ontsteking is een prikkeling zonder bacteriën en een infectie is een prikkeling met bacteriën. 

Zonnebrand bijvoorbeeld, is een ontsteking en heeft niets met bacteriën te maken. 

Een geïnfecteerde teen is een ontsteking waar een bacterie bijzit: een infectie dus. 

Wanneer dit in de bloedbaan komt spreken we van een bloedvergiftiging (scepsis). 

Je kunt op allerlei plekken in het been een infectie krijgen. 

Ischias

Ischias is rugpijn die uitstraalt naar de benen, een beeld wat bij veel mensen voorkomt. 

Het ziektebeeld is vernoemd naar de zenuw nervus ischiadicus. 

De pijn komt voort uit de wortels van deze grootste zenuw van het lichaam.  

De zenuw kan door druk geïrriteerd, ontstoken of beschadigd raken. De pijnklachten zijn afhankelijk van de druk die op de zenuw staat.

Griep

Pijn en gewrichtspijn komt veel voor bij griep. 

De benen kunnen stijf en pijnlijk aanvoelen terwijl beweging wel mogelijk is. 

Naast pijn is er vaak sprake van koorts, koude rillingen, keelpijn, hoesten, algehele vermoeidheid en een loopneus.

pijn-bij-griep

Jicht

Jicht is een zeer pijnlijke reumatische aandoening, waarbij een ophoping van urinezuurkristallen in het lichaam zorgt voor pijn en ontstekingen. 

Jicht zit in 50 procent van de gevallen in de voet maar kan ook in de enkel knie of pols zitten.  

Kramp

Bij kramp worden de spieren in de kuit of voet plotseling hard, strak en pijnlijk.

Kramp wordt veroorzaakt door spierspasmen, onvrijwillige samentrekkingen van een of meer spieren. 

Kramp kan veroorzaakt worden door een slechte bloedcirculatie. 

Multiple sclerose

Multiple sclerose is een neurologische aandoening. Er zijn veel neurologische aandoeningen die ook rugklachten geven en daardoor uitstralen naar de benen. 

Bursitis

Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht (de bursa). 

De Bursa is een soort stootkussentje op het gewricht. In die bursa zit een soort gelei-achtig vocht dat kan gaan ontsteken. 

Overbelasting

Pijn in de benen door overbelasting kan ontstaan door een verstuiking of een breuk van het ene been waardoor het andere been overbelast wordt. 

Het kan ook zijn dat je met bepaalde activiteiten (fitness of een andere sport) of werkzaamheden (veel staan) voor overbelasting zorgt. 

Van overbelasting kun je zeggen dat het met rust vanzelf weer over gaat, hoewel een overbelasting ook kan omslaan in een tendinitis.

Overgewicht

Overgewicht leidt tot druk op de benen en dat geeft extra druk op de gewrichten (je heupgewricht, kniegewricht en enkelgewricht). 

Daardoor kan pijn ontstaan die uitstraalt naar de benen. Ook vanuit de rug kan de pijn uitstralen naar de benen. 

Patella tendinitis

Dit is een ontsteking van de pees van je knieschijf die aanhecht op de voorkant van je onderbeen. 

De pijn bevindt zich dus vooral in en rondom de knie.

pijn-in-en-rondom-de-knie


Patellofemoraal pijnsyndroom

Dit is pijn die ontstaat door irritatie/wrijving tussen de knieschijf en het onderliggende bot. 

Perifeer arterieel vaatlijden

Bij perifeer artereel vaatlijden zijn er problemen met de bloedtoevoer naar het been. 

Verminderde doorbloeding leidt in een milde fase tot etalage benen. In een ernstige fase leidt dit tot pijn in rust. In een nog ernstigere fase leidt het tot weefselversterf, bijvoorbeeld een open been (slecht helende wond), zwarte tenen en dergelijke.

Perifere neuropathie

Bij sommige mensen kan pijn in de benen en voeten (en soms in arm en hand) het gevolg zijn van neuropathie. 

Dit is een aandoening van de zenuwen die het ruggenmerg verbinden met onze spieren, huid en inwendige organen. 

Neuropathie kan gevoelloosheid, tintelingen en een zwaar gevoel veroorzaken. 

Het begint meestal in de voeten met een branderig/heet gevoel. 

Sommige mensen verliezen het gevoel in de benen waardoor ze risico lopen op verwondingen en infecties. 

Neuropathie kan worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder infectie, toxines en de effecten van alcoholisme, maar diabetes is de meest voorkomende oorzaak.

Rugpijn

Verschillende structuren in de rug kunnen pijn veroorzaken. 

De talrijke onderling verbonden spieren, pezen, zenuwen, gewrichten, tussenwervelschijven en botten kunnen letsel oplopen en rugpijn veroorzaken. 

Pijn in de benen kan veroorzaakt worden door een rugletsel zonder dat er sprake hoeft te zijn van rugpijn

Rusteloze benen

Rusteloze benen treden vaak ’s nachts op. 

Er is een onbedwingbare drang om de benen te bewegen en het gevoel verdwijnt wanneer de benen worden bewogen. 

Rusteloze benen kunnen mogelijk te maken hebben met een slechte doorbloeding en vaatproblemen.

pijn-en-rusteloze-benen

Syndroom van Bernhardt-Roth (Meralgia paresthetica)

Dit is een neurologische aandoening waarbij de zijkant van het dijbeen doof aanvoelt of pijn geeft zonder dat er ogenschijnlijk sprake is van letsel. 

De pijn is het gevolg van een letsel aan de zenuw van het dijbeen naar de wervelkolom.

Spondylitis

Bij Spondylitis is sprake van een ontsteking van de wervels en/of tussenwervelschijven. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. 

Spondylitis geeft een zeurende, doffe pijn en stijfheid laag in de rug, billen en de achterkant van je bovenbenen. 

Spataderen

Spataders zijn verwijde aders, meestal zichtbaar op de benen, die het gevolg zijn van slecht functionerende klepjes in de aders. 

Het bloed stroomt in plaats van naar het hart de verkeerde kant op waardoor de druk toeneemt, de aders wijder worden en gaan kronkelen. 

Spataders zijn vaak zichtbaar op het been maar kunnen ook dieper liggen en onzichtbaar zijn. 

Met een echoduplex-onderzoek kunnen ook deze spataders zichtbaar worden gemaakt.

pijn-en-spataderen

Zwakke vaten

Verzamelnaam voor (vaak erfelijk bepaald) vaatlijden.

To enjoy the glow of good health, you must exercise | Gene Tunney

Wat te doen bij pijnlijke benen?

De juiste behandeling voor pijn in de benen hangt af van de onderliggende oorzaak.

Ga bij klachten naar je huisarts.

Wat kun je zelf doen als je zere benen hebt maar nog niet naar de dokter wilt?

  • Begin met oefeningen die je benen sterker maken en je bloedstroom verbeteren.
  • Stimuleer de bloedcirculatie: joggen, wandelen, fietsen en zwemmen, deze ‘low impact’ oefeningen kunnen samen met het stretchen van je benen helpen om pijnklachten tegen te gaan
  • Verdiep je in een TENS aparaat
  • Loop op blote voeten, in zand of gras
  • Vermijd strakke kleding 
  • Eet bewust. Eet ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals: olijfolie, kurkuma, uien, lijnzaad, spinazie en boerenkool. 
    Ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zijn: melkproducten, vlees, bewerkte voedingsmiddelen, witmeel, witte rijst, suiker (denk ook aan frisdrank) en zout
  • Eet vitaminerijk, denk ook aan het sporenelement magnesium en het mineraal calcium
  • Drink voldoende water
  • Neem wisselbaden. Sluit je douchebeurt af met ‘koel’
  • Leg je benen ’s nachts op een kussen. Zo stroomt je bloed makkelijker naar je hart  
  • Draag warme, ruime schoenen, kousen en kleding
  • Gebruik (in overleg met je arts) een ontstekingsremmer (Ibuprofen)
  • Gebruik Voltaren gel bij gewrichtspijn
  • Draag een elastische compressiekous
  • Doe aan yoga
  • Neem een massage

3 simpele oefeningen

1. Ga op een stoel zitten met je voeten plat op de vloer. Til alleen je tenen op en til vervolgens de bal van je voet op, laat je hielen op de grond. Laat de bal van de voet zakken en daarna je tenen. Herhaal dit 8 tot 12 keer.

2. Hou je vast aan een tafel, de muur of een kast en zet een grote stap naar voren met je rechtervoet. Laat vervolgens je linkerknie langzaam naar de grond zakken. Je rechterknie moet een hoek van 90 graden vormen. Zet druk op je rechtervoet en ga rechtop staan. Doe hetzelfde met links, zet zo 8 grote stappen.

3. Til je rechterbeen op en buig hem tot 90 graden. Je dij is parallel aan de grond. Zet je been in een vloeiende beweging weer op de grond, druk je voet in de grond en span je bilspier aan. Doe dit 8 tot 12 keer met elk been.

sterkere-benen-met-oefeningen

joggen

Conclusie

Het is belangrijk been- en voetklachten serieus te nemen. 

Pijn betekent dat een deel van het lichaam niet goed werkt. En dat probleem kan levens- of ledematen bedreigend zijn. Natuurlijk kan het gaan om tijdelijk ongemak dat met de nodige zorg verdwijnt. Maar heb je pijn en maak je je zorgen dan is aandacht van een arts gewenst. 

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Simone
Door

Simone

op 29 Dec 2018

Ik heb een aantal weken last van pijn rechterknie , ook voel beklemming knieholte, waardoor geen gevoel onderbeen en pijnlijke tenen, knie voelt warm aan. moeite met opstaan en lopen, kan niet buigen en strekken. heb reuma en slik sinds 3 mnd andere medicijnen hiervoor

Allan Vafi
Door

Allan Vafi

op 31 Dec 2018

Beste Simone, afgaande op het verhaal zou ik je adviseren contact op te nemen met je huisarts, want het beeld lijkt toch sterk op een ontsteking van het kniegewricht, vermoedelijk samenhangend met de reuma. Het klinkt zeker niet als klachten veroorzaakt door (dieper gelegen) spataderen. Een trombose lijkt ook niet waarschijnlijk, maar ook dat zou de huisarts kunnen beoordelen. Niet te lang wachten en veel sterkte !

Ellen
Door

Ellen

op 01 May 2019

dag, mijn vraag is: 's nachts heb ik pijn aan de buitenkant van mn linkerbeen, net boven de enkel; naast de knie en naast de lies zo ongeveer, stekende pijn. Als ik op mn rug ga liggen, stopt het meestal nogal snel. Het maakt geen verschil of ik op mn rechter- of linkerzij lig, dan gaat het op precies dezelfde plek pijn doen. Tijdens wandelen steekt het soms, op die plekken (en soms ook dagenlang niet). Ik wandel regelmatig, een half uur tot drie kwartier of een uur per dag. Ben erg benieuwd of er een voor de hand liggende verklaring is te vinden.... (oh ja, dit is al ee aantal weken zo). Vriendelijke groet,Ellen

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 02 May 2019

Beste Ellen, De klachten die je noemt doen me in eerste instantie denken aan ‘neurogene’ klachten, dwz klachten die vermoedelijk uit je rug kunnen komen, zonder dat je daar trouwens rugklachten voor hoeft te hebben. Deze klachten treden vooral ‘s nachts op en stralen uit langs de buitenzijde van je been, de plekken die je noemt. Door ‘s nachts op je rug te gaan liggen verandert de stand van je wervels en misschien heb je daardoor dan minder pijn. Als mogelijk andere oorzaak zou je nog kunnen denken aan klachten die hun oorzaak vinden je linker heupgewricht, maar dat lijkt me minder waarschijnlijk. Met bloedvaten/ spataders lijken de klachten niets te maken te hebben. Als er echt geen andere oorzaak wordt gevonden zou je je benen t.z.t. bij mij nog kunnen laten doormeten met een echo-duplex. Mijn advies: ga eerst naar je huisarts, eventueel een fysiotherapeut om eens naar je rug te laten kijken. Veel sterkte en blijf vooral wandelen ;). Groet Allan Vafi, vaatchirurg

Ap
Door

Ap

op 25 Oct 2019

Ik heb altijd pijn in mijn benen, de intensiteit varieert. Tijdens lopen verminderd de pijn. In bed is de pijn in kuiten,achterkant en voorkant bovenbenen soms zo erg dat ik niet kan slapen, paracetamol helpt niet echt.

dokter Vafi
Door

dokter Vafi

op 28 Oct 2019

Moeilijk om je vraag zo te beantwoorden, maar het lijkt dus alsof beweging de pijn vermindert. Dat zou dan iets te maken kunnen hebben met de gewrichten of met de bloedafvoer. Bij gewrichtspijn heb je vaak pijn in rust en ‘startpijn’ als je bv begint met lopen, waarna de pijn juist wat vermindert. Als de bloedafvoer belemmerd is heb je juist last bij lang staan, aan het einde van de dag door vochtophoping, of bij warm weer. Nachtelijke pijn in de benen heeft vaak iets met de rug te maken. De pijn straalt dan uit naar de benen, zelfs zonder dat je rugklachten hoeft te hebben. Al met al bijzonder vervelend en vaak lastig om achter de oorzaak te komen. Misschien in overleg met de huisarts naar een neuroloog of naar een pijnpoli? De doorbloeding (aders) van de benen zou je nog kunnen laten doormeten. Veel sterkte!

daph
Door

daph

op 05 Nov 2019

Ik ben 20 en heb sinds 4 jaar altijd pijn in mijn benen. Hierdoor moeten stoppen met sporten. De pijn uit zich in mijn schenen en kuiten. Bij verschillende artsen geweest en aan beide benen een kijkoperatie gehad aan de longus flexor hallucis. Hierbij is veel littekenweefsel verwijderd. Verder heb ik het compartimentsyndroom en shinsplints. Ook heb ik 10+ triggerpoints bij beide benen waarvoor ik nu dryneedling krijg. Sinds een maand of 3 heb ik last van uitstralingen vanuit mijn bovenbenen. Dit zijn heftige pijnscheuten die door mijn knie naar mijn voeten stralen. Het is een zeurende pijn wat niet afzakt bij rust. Ik heb geen rugklachten. Vaak komen deze klachten opzetten na een lange werkdag. Paracetemol helpt hierbij helaas niet.

dokter Vafi
Door

dokter Vafi

op 06 Nov 2019

Beste Daph, Dat is best wel een heftig beeld, zeker als je 20 jaar bent en graag sport. Als ik je verhaal lees denk ik niet direct aan iets met de vaten. Ik weet niet of je bijvoorbeeld erfelijk belast bent wat spataders betreft of dat je een trombose hebt doorgemaakt. Zo niet, dan lijken me je aders geen probleem. Slagaderproblemen zijn bijzonder zeldzaam op jouw leeftijd en ik neem aan dat je niet rookt😉. De uitstralende pijn in je bovenbenen zou uit je rug kunnen komen zonder dat er sprake van rugklachten hoeft te zijn. Het gaat om de zenuwen die vanuit de rug naar de benen lopen. Mijn advies zou zijn om eens met je huisarts te bespreken of het zinvol is om met deze klachten naar een neuroloog te gaan om te kijken of de oorzaak op zijn of haar terrein ligt. Je zou je benen (aders) nog kunnen laten doormeten maar daar verwacht ik niet zo veel van. Je zou ook nog kunnen kijken of het dragen van een compressiekous nog invloed heeft op deze klachten. Al met al best lastig om er achter te komen. Ik hoop dat ik je met dit advies een beetje heb kunnen helpen in de richting van een mogelijke oplossing. In ieder geval veel sterkte!

Gees
Door

Gees

op 12 Nov 2019

Goedendag, De pijn in mijn benen begint in mijn liezen en trekt rondom door. Het belemmert mijn in het lopen wat ik altijd graag een heel goed kon. Moet nu moeite doen niet mank te lopen. Het is vrij plotseling ontstaan. Mijn leeftijd is 69 jaar.

Dokter Vafi
Door

Dokter Vafi

op 13 Nov 2019

Beste Gees, Vervelend te lezen dat u in uw dagelijks leven zo belemmerd wordt. Zo oordelend op uw verhaal: pijn in de liezen kan duiden op onderliggende gewrichtsklachten, in dit geval de heupen. Het zou ook verklaren dat het lopen belemmerd wordt en resulteert in mank lopen. Ik heb zo direct geen verklaring waarom de klachten zo ineens zijn ontstaan. Misschien na overbelasting? Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat het vanuit de rug komt, overigens zonder dat u daar rugklachten bij ervaart. Het heeft dan te maken met de zenuwen die vanuit de rug naar de benen lopen. Deze pijn kan uitstralen naar de liezen en ook aanleiding geven tot loopstoornissen. Vaak is er dan ook sprake van krachtverlies en doofheid in de benen. In uw klachten zie ik geen aanknopingspunten voor problemen met de bloedvaten, hoewel je dit natuurlijk niet kunt uitsluiten. Mijn advies zou zijn om het eens met uw huisarts te bespreken die dan eventueel zou kunnen besluiten aanvullend onderzoek te laten doen. Ik hoop u enigszins op weg te hebben geholpen voor wat betreft een mogelijke oorzaak voor uw klachten. Hopelijk kunt u snel weer onbelemmerd lopen. Veel sterkte!

Mariette
Door

Mariette

op 21 Jan 2020

Beste dr. Ik heb de laatste maanden steeds korte zoem gevoel in mijn linkervoet, alsof af en toe de kraan van binnen opgedraaid wordt. Het doet geen pijn. Soms is het een paar uur weg of een dag en dan begint het weer. Duurt 3 sec en herhaalt zich regelmatig. Ongeveer 10 in een minuut. Wat kan dat zijn? Ik ben 62 jaar. Heb al wel spataders vanaf 30 ste. 2 x operaties gehad en maximale inspuitingen. Mijn benen doen altijd wel pijn daardoor. Verder heb ik Lipoedeem stadium 3 waardoor ik ook chronisch pijn heb aan mijn benen. Maar dit is een nieuw fenomeen. Moet ik me zorgen maken of de bloedstroom in de benen laten nakijken, aders en slagaders? Ik heb niet echt etalage benen, maar kan niet ver lopen. Een sprintje trekken van 100 meter om Bv een trein te halen lukt niet meer omdat mijn benen niet willen. Mijn longen wel.Graag uw gedachten.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 22 Jan 2020

Beste Mariette, Je beschrijft dat het dus gaat om ‘gezoem’ in je linker voet, dat af en toe gedurende 3 seconden op zou treden. Het zou geen pijn doen. Er gaat bij mij niet direct een lichtje branden van dat het typische klacht is die bij een bepaalde aandoening hoort. Het is belangrijk om te weten wanneer het zich voor doet. Overdag of ‘s nachts, bij bewegen of bij stil staan of zitten. Mijn gedachten gaan uit naar vier mogelijke oorzaken: no. 1 iets dat verband houdt met de zenuwbanen, neurologisch in de zin van een polyneuropathie of radiculair naar de linker voet vanuit de rug. No. 2 een relatie met het lipoedeem, met druk op de diverse weefselstructuren in de voet. No. 3. een orthopedische oorzaak in de voet zelf. No.4 problemen met de bloedafvoer (aders) in het linker been. Je geeft aan dat er al eerder problemen zijn geweest met spataderen. Wat kun je er aan doen en hoe kom je meer te weten: je zou bv een elastische kous om de linker voet en onderbeen kunnen dragen om te kijken of dit van invloed is. Indien het helpt zou je klacht te maken kunnen hebben met de vochtafvoer, het lipoedeem en misschien dieper gelegen aderen. Om dit laatste in beeld te brengen zou ik je een (nieuwe) duplex van het been adviseren. Misschien is er sprake van opnieuw optredende spataderen. Mocht een kous helemaal niet helpen, dan zou er bv een orthopedische of neurologische oorzaak kunnen spelen. Hoewel je mogelijk wel enige problemen zou kunnen hebben met je slagaders, enige vaatvernauwing die de etalagebenen zou kunnen verklaren, denk ik niet dat dat aanleiding zou kunnen geven tot het ‘gezoem’. Ik denk dat het verstandig is om bovengenoemde overwegingen met je huisarts te bespreken en gezamenlijk verdere actie te ondernemen. Hopelijk heb ik je met mijn gedachten verder geholpen. Als je eventueel een beoordeling van je aders met een duplex onderzoek op prijs zou stellen kun je daarvoor in mijn praktijk terecht. Veel sterkte. Groet. Allan Vafi

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 02 Feb 2020

Ik heb alleen 's nachts last van mijn benen. Nooit overdag. De “ pijn” is het best te beschrijven als een doof en tintelend gevoel. Vooral het been dat onder de ander ligt tijdens het slapen. Mijn idee is dat door veel sporten dit afneemt. Tijdens het sporten ook bij zeer intensief sporten heb ik nergens geen last van. Merkwaardig was ook dat tijdens 2 weken vakantie de klachten min of meer verdwenen. Ik sta veel en gebruik mijn benen intensief. Ook reeds nieuwe matras gekocht voor betere ondersteuning wat niet hielp. Vaak ook last van stijve spieren. Ben 61, goede conditie, geen medicijnen. Graag uw advies.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 05 Feb 2020

Beste Liesbeth, Pijn in de benen die uitsluitend ‘s nachts optreedt doet sterk vermoeden dat het vanuit de rug komt, zelfs als je daar geen rugklachten bij voelt. Dus een neurologische oorzaak, iets met de ‘zenuwbanen’, wat ook de doofheid en het tintelende gevoel zou kunnen verklaren. Mijn advies zou zijn om dit eens met de huisarts te bespreken, waarbij gedacht zou kunnen worden aan aanvullend (beeldvormend) onderzoek, fysiotherapie, evt beoordeling door rugspecialist/ neuroloog. Ik hoop je met dit advies verder geholpen te hebben. Veel sterkte en beterschap! Groet Allan Vafi

Marlijn
Door

Marlijn

op 07 Feb 2020

Ik heb sinds twee maanden een nieuwe knie. Dat is mij erg tegen gevallen. Ik voel me al die tijd niet fit. Ben 7 kl afgevallen, wat zeker niet de bedoeling was. Mijn bewegingen zijn prima. Maar ik heb aan het geopereerde been ontzettend last van een onrustig been. Kan er niet van slapen. Zodra ik niet beweeg begint de zeurende pijn. Ik word er bijna gek van. Niks aan te doen volgens artsen. Iemand nog een goed idee.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 10 Feb 2020

Beste Marlijn, Last van een onrustig been, ofwel ‘restless legs’ kan verschillende oorzaken hebben en het is soms moeilijk om een duidelijke oorzaak aan te tonen. Soms kan het iets te maken hebben met de (veneuze) bloedafvoer uit het been, soms kan het iets te maken hebben met de ‘elektrische bedrading’ naar het been (neurologisch). Het kan in verband staan met de recente operatie. Als niet bewegen van het been leidt tot een zeurende pijn dan zou het ook iets te maken kunnen hebben met de ‘spierpomp’ die tijdens het bewegen er voor zorgt dat het bloed uit het been wordt gepompt. Als er al sprake is van een afvoerprobleem in de aderen, bv door een niet opgemerkte trombose die tijdens of na de operatie zou kunnen zijn opgetreden, zal niet bewegen tot pijn kunnen leiden. Ik neem aan dat de artsen dit in hun overwegingen hebben meegenomen. Een echo-duplex onderzoek van het been zal misschien al plaats hebben gevonden. Om de doorbloeding te verbeteren zou je een elastisch kous kunnen overwegen. Kortom het kan soms lastig zijn om een goede verklaring voor bepaalde klachten te vinden, zeker als de informatie beperkt is. Zie het bovengenoemde verhaal dus als een ‘goed idee’ en bespreek het verder met je artsen, zeker als je klachten blijft houden. Ik hoop je hier enigszins mee te hebben geholpen. Veel sterkte. Groet. Allan Vafi

m
Door

m

op 14 Apr 2020

ik heb sinds enige maanden wisselende periodes van bovenbeenpijn in rust. Soms geen klachten, soms dagen aanwezig. Als ik zit, maar vooral ook in de nacht. het zit dan in beide bovenbenen en voelt zeurend (beetje als kramp) aan maar zorgt er wel voor dat ik niet lekker kan slapen. Pcm helpt wel. Ik ben tevens bekend met raynaud mn in de vingers. en heb wat oppervlakkige spataderen op de kuiten. Moet ik aan iets vasculairs denken?

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 15 Apr 2020

Klachten in de bovenbenen, m.n. als ze ‘s nachts optreden of in zittende houding hebben vaak een neurologische oorzaak, d.w.z. komen dan via de zenuwbanen uit de rug, zelfs zonder dat je daarbij rugklachten hoeft te hebben. De pijn bevindt zich dan vaak aan de achterkant en zijkant van de bovenbenen. Het karakter van de klachten past daar ook wel bij: zeurend, lichte kramp. Dat lijkt mij de meest waarschijnlijke oorzaak. Je zou nog kunnen denken aan een oorzaak vanuit de heup(en), spataders lijkt me niet waarschijnlijk. Het staat los van het Raynaud beeld in de vingers. Dus om je vraag te beantwoorden op basis van deze (beperkte) informatie zou ik niet denken aan iets vasculairs. Misschien eens aandacht geven aan de rug, bv overleggen met de huisarts. In de huidige corona situatie lijkt me een bezoek aan de fysiotherapeut onmogelijk, maar bij toenemende klachten misschien op een later tijdstip. Je zou zelf nog rugoefeningen kunnen doen, evt yoga en eens naar je matras kijken. Ik hoop je iets verder geholpen te hebben. Veel sterkte! Allan Vafi

Mariejosee
Door

Mariejosee

op 24 Apr 2020

Ik moet voor mijn werk lang zitten achter de computer. Probeer tussendoor wel te bewegen en elke dag wat te sporten maar als ik lang zit krijg ik flinke pijn in mijn bovenbeen, lies en de spieren bij mijn heup. En bil. Dat gebeurd ook als ik snachts lang op die kant lig. Ook zitten er op dezelfde been op het onderbeen regelmatig onderhuidse bloedinkjes. Zou er iets mis zijn met mijn vaten? Alvast hartelijk bedankt!

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 25 Apr 2020

Beste Marie Josee, Ik zag je vraag over je flinke pijn in bovenbeen, lies, bil en in de spieren van je heup. Deze klachten zou je vooral hebben als je (langdurig) achter de computer zit en 's nachts als je op je zij ligt. Bij dergelijke klachten denk ik aan een neurologische oorzaak, iets met de 'elektrische bedrading', de zenuwbanen die vanuit je rug naar het been lopen. De oorzaak zit dan ook vaak in de rug, zonder dat je daar ook rugklachten bij voelt. Dit soort klachten in de bovenbenen treden vaak op in zittende houding, achter je pc of bij zitten in de auto. De klachten treden ook 's nachts op. De regelmatig optredende onderhuidse bloedinkjes hebben hier vermoedelijk niets mee te maken. Dat lijkt me een ander verhaal. Ik denk dat er dus niets mis is met je vaten, d.w.z. niet als verklaring voor je bovengenoemde klachten in je been. Als de klachten niet vanuit de rug zouden komen dan zou een mogelijk andere oorzaak je heupgewricht kunnen zijn. Heupklachten kunnen uitstralen naar bil en bovenbeen en mogelijk ook pijn opwekken als je op de betreffende heup ligt. Tussendoor bewegen en wat sporten is natuurlijk altijd goed ter bevordering van de doorbloeding. Wat de rug betreft: je zou een andere stoel kunnen proberen, misschien wat oefeningen voor je rug en heupgewricht. Als je echt klachten blijft houden is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Misschien kan hij of zij dan ook eens kijken naar die onderhuidse bloedinkjes. Het is natuurlijk maar beperkte informatie waar ik het mee moet doen, maar ik hoop je enigszins verder te hebben geholpen. Veel sterkte! Groet, Allan Vafi

Joyce
Door

Joyce

op 09 May 2020

Beste dokter Vafi ik heb van de één op de andere dag pijn aan mijn rechterbeen, bij mijn scheenbeen en op de bovenkant van mijn voet en het lijkt alsof mijn voet slaapt. Als ik mijn been beweeg doet het ontzettend pijn en in rust is de pijn veel minder. Als ik op mijn been aan de linkerkant druk dan is dat ook pijnlijk. Wat kan de oorzaak hiervan zijn.?

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 13 May 2020

Beste Joyce, Bij de door u beschreven klachten: acuut opgetreden pijn in scheenbeen en bovenkant van de voet in combinatie met een slapend gevoel in de voet, gaan mijn gedachten in eerste instantie naar een neurologische oorzaak, iets met de zenuwbanen, waardoor zowel pijn optreedt als ‘slaap’ dwz een ander, mogelijk doof? gevoel. Soms kan daarbij ook krachtverlies optreden. Als zenuwbanen aangedaan zijn dan ligt de oorzaak hogerop, meestal vanuit de rug waar de zenuwen hun oorsprong hebben. Dit kan ook optreden zonder dat je daar rugklachten bij hebt. De klachten zouden ook wat lager kunnen liggen, bv zenuwen ter hoogte van het kniegewricht. Een andere oorzaak zou een vaatafsluiting kunnen zijn (slagader) waardoor het onderbeen minder bloed krijgt en er naast pijn ook een slapend gevoel in de voet kan optreden. Deze klachten kunnen verergeren bij beweging omdat het weefsel dan nog meer bloed nodig heeft. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij ‘etalagebenen’ als de voet gaat slapen als je een bepaalde afstand loopt. Verder zouden de klachten ook nog uit het kniegewricht kunnen komen, maar dan verwacht je ook knieklachten. Omdat één van de oorzaken een vaatafsluiting zou kunnen zijn, zou ik niet al te lang wachten en contact opnemen met je huisarts. Eventueel zal er aanvullend onderzoek nodig zijn. Omdat het verhaal beperkt is kan ik natuurlijk niet alles overzien wat betreft je verdere gezondheid, leeftijd, ziektegeschiedenis, evt medicijnen etc. Ik hoop je evenwel met mijn overwegingen enigszins verder geholpen te hebben. In ieder geval succes, hopelijk weet je binnenkort meer en ben je snel van de klachten verlost. Met vriendelijke groet Allan Vafi

Gerald
Door

Gerald

op 23 Jun 2020

Beste dr Vafi, Ik heb al een tijd klachten. Het startte in mijn rechterbeen met een soort van knoopgevoel in de binnenkant vd knie. Daarna volgde een bekneld en trekkend gevoel aan de binnenkant vd enkel. Dit voel ik vooral bij het met de benen over elkaar zitten. Recentelijk viel het me op dat ik aan de buitenkant plots geen haargroei meer heb. Ik wandel veel en heb soms wel wat klachten met lopen maar niet zo erg dat ik moet stoppen. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 25 Jun 2020

Beste Gerald, Bij een ‘knoopgevoel’ aan de binnenkant van de knie zou je kunnen denken aan een probleem met het onderliggend kniegewricht, bijvoorbeeld het kraakbeen, een chondropathie of arthrose. Dat zou ook je loopproblemen kunnen verklaren. Het beknelde, trekkende gevoel aan de binnenkant van de enkel kan ik niet vanuit de knie verklaren of het moet vanuit de knie doortrekken naar de enkel. Een andere oorzaak voor de klachten zou op het gebied van de doorbloeding kunnen liggen en dan met name de bloedafvoer (aders). Met de benen over elkaar zitten zou dan wat meer klachten kunnen opleveren, evenals na lang lopen. Voor het plotselinge verlies van haar heb ik geen goede verklaring. Samenvattend gaan mijn gedachten uit naar een probleem met de (knie)gewrichten of een probleem met de bloedafvoer, bijvoorbeeld in de aderen. Om tussen deze twee oorzaken te onderscheiden zou je als test een eenvoudige elastische kous kunnen uitproberen: geeft verlichting bij (spat)aderproblemen, heeft geen of weinig effect op gewrichtsklachten. De aders zou je kunnen laten doormeten met een echo-duplex onderzoek. Daar kun je desgewenst bij mij een afspraak voor maken. Soms blijkt er bijvoorbeeld sprake van ‘verborgen’, niet zichtbare spataderen. Misschien goed om deze mogelijke oorzaken eens met je huisarts te bespreken. Misschien spelen er andere zaken. Ik hoop je op basis van deze (beperkte) informatie enigszins op weg te hebben geholpen. Veel succes. Groet. Allan Vafi

Elsje
Door

Elsje

op 12 Jul 2020

Beste Dr. Vafi, Ik heb reeds geruime tijd (> 1 jaar) last van een knagende pijn in beide bovenbenen en ben elke avond uitgeput. Na bezoek bij de huisarts ben ik doorverwezen naar diverse podologen, orthopedisten en ik heb inmiddels reeds 5 paar verschillende steunzolen. elk van hen - zelfs met heel geringe aanpassing -maakte de pijn erger. Ook is er een MRI genomen van de rug, waarop eveneens niet echt iets noemenswaardig te zien is. fysio therapieën haalden niet veel uit, met uitzondering van een "fasio"behandeling, welke tijdelijk releaf gaf. De pijn is steeds aanwezig en bij het zitten of liggen het ergst, maar 's nachts heb ik geen pijn, eens ik ingeslapen ben. Ik heb de grootste moeite om mijn lichaam te ontspannen (verkeerde ademhaling via de borst, continu opgetrokken schouders, steeds onbewust gebalde vuist tijdens het autorijden... Onlangs heb ik dan toch maar eens geprobeerd met 1/2 tabletje diazepam (op voorschrift van de huisarts) maar dit deed ook niet veel, behalve dat ik niet uitgerust wakker word. (ik neem zelden medicatie). de spierpijn blijft, dus verkies ik dit niet meer in te nemen. Ik word er zo moedeloos van en weet niet bij wie ik dit best kan laten nakijken. Kan u mij verder wegwijs maken ? Vriendelijke groet, Elsje

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 13 Jul 2020

Beste Elsje, Wat vervelend dat je klachten blijft houden en het niet duidelijk is waar het vandaan komt. Knagende pijnklachten in de bovenbenen die vooral bij zitten en liggen optreden hebben vaak een oorzaak in de rug, ook zonder rugklachten. De MRI van je rug zou evenwel niet afwijkend zijn (zegt niet alles) en fysiotherapie zou niet helpen. ‘Fasio’ wel, maar die behandeling ken ik niet. Je bent bij een orthopeed geweest, dus neem ik aan dat bijvoorbeeld heupproblemen ook uitgesloten zijn. Omdat je m.n. bij zitten en liggen klachten hebt lijken mij vaatproblemen niet waarschijnlijk. Problemen met de aders geven vooral klachten bij lang staan en aan het einde van de dag en dan meer in de onderbenen. Bij verdenking op iets met de aders zou je nog een echo-duplex van de benen kunnen laten doen, maar daar verwacht ik weinig van. Houding lijkt toch van invloed op de klachten dus denk ik dan (toch) meer aan de rug, hoewel de MRI niet afwijkend is. Ik weet niet of de fysiotherapie en oefeningen gericht zijn geweest op de rug anders zou je dat nog kunnen overwegen. Het blijft een lastig verhaal als je geen goede diagnose kunt stellen. Ik hoop je enigszins wegwijs te hebben gemaakt en dat het snel beter wordt. Veel sterkte. Groet. Allan Vafi

Gonny
Door

Gonny

op 02 Dec 2020

Beste dr Vafi, ik heb tegen de ochtend last van mijn rechterscheenbeen, het voelt als een lichte kramp, een schop tegen het scheenbeen ( het is moeilijk te omschrijven). Dit duurt een paar minuten, en soms voel ik het s avonds ook wanneer ik op de bank zit. Wat zou het kunnen zijn? Gr Gonny

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 07 Dec 2020

Beste Gonny, Bij je klacht van een krampend gevoel in je rechter scheenbeen tegen de ochtend én als je ‘s avonds op de bank zit denk ik in eerste instantie aan een mogelijke oorzaak vanuit je rug. Ik weet niet of je rugklachten hebt, maar dit zou er bij kunnen passen. Andere oorzaken zouden kunnen liggen op het gebied van je gewrichten, bv. rechter knie of heup. Vaatproblemen lijken me niet voor de hand liggend. Natuurlijk heb ik maar beperkte informatie en kan ik je alleen maar op een bepaald spoor zetten. Ik hoop je hiermee wat verder te hebben geholpen. Misschien goed om het eens met je huisarts te bespreken. Groet Allan Vafi

Ada
Door

Ada

op 19 Dec 2020

Ik loop al meer dan 2/5 jaar met erge pijn in de benen heb al steunkousen en steunzolen en niks helpt kan haast niet meer lopen zo pijn en op gezwollen enkels en benen heb ik het straalt helemaal van mij liesen tot naar de tenen en het Brand en prikt van alle kanten , Heb ook al 2 spuiten gehad en maandag krijg ik er weer 1 van de orthopeed heb een versleten knie en heb ook al een heup protese daar gaat die maandag ook een foto vanmaken Maar ik wil zo graag weer gewoon lopen en van de pijn afzijn Hoop dat je mij advies kunt geven .bijvoorbaat hartelijk bedankt, gr:van Ada.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 21 Dec 2020

Beste Ada, Vervelend te lezen dat je pijnklachten in je benen hebt, zelfs zo erg dat je daardoor ook niet meer gewoon kunt lopen. Ik begrijp dat (een deel van) de klachten te maken hebben met je heup en knieklachten, waarvoor je bij een orthopeed bent. Branderige, prikkende pijn overal in de benen kan inderdaad voortkomen uit gewrichtsproblemen, bijvoorbeeld vanuit de lies (daar dieper gelegen zit het heupgewricht) uitstralend naar beneden. Steunkousen hebben geen effect en dat maakt de kans kleiner dat aders, spataders en vochtophoping in het been een rol spelen in de klachten. Om (verborgen) spataders uit te sluiten zou je de benen kunnen laten doormeten (duplex onderzoek). Steunzolen hebben ook niet geholpen, dus zijn eventuele voetproblemen minder waarschijnlijk. Ik weet niet of de heupoperatie en/ of de injecties hebben geholpen, maar dat zou ik wel verwachten als het iets met de gewrichten zou zijn. Een andere mogelijke verklaring voor branderige, prikkende pijn in de benen zouden rugproblemen kunnen zijn die dan via de zenuwen ('elektrische bedrading') uitstralen naar de benen, soms zelfs zonder dat je pijn in de rug ervaart. De klachten treden dan vaak 's nachts op en bij lang zitten. Als dit het geval is zou ik je adviseren om de rug als een mogelijke oorzaak te overwegen en dit eventueel te bespreken met je huisarts. Dan zou eventueel aanvullend onderzoek in die richting kunnen plaatsvinden. Natuurlijk heb ik maar beperkte informatie, maar ik hoop je hiermee iets verder te hebben geholpen. Veel sterkte ! Groet, Allan Vafi

Mandy
Door

Mandy

op 29 Jan 2021

Goedenavond dokter Vafi, Ik heb sinds een tijdje enorme last van mijn rechter been. Vaak bij staan begint mijn rechter been weer te zeuren. Het is een soort van heel vermoeid zwaar en zeurderig gevoel, ook soms met steken als ik niet gauw genoeg ga zitten. Zou graag zo’n duplex meting bij u willen doen. Heb ik een doorverwijzing nodig van de huisarts? Of kan ik direct bij u terecht? Waar zit uw praktijk? Hoor graag van u. Met vriendelijke groeten, Mandy

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 31 Jan 2021

Beste Mandy,Om een duplex meting van je benen in onze praktijk te laten doen is geen doorverwijzing van de huisarts nodig. Je kunt direct terecht. Een afspraak hiervoor kun je online inplannen. Mijn praktijk is gehuisvest in Winterswijk. Het vermoeide, zware en zeurderige gevoel dat je in je rechter been ervaart kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt hierbij denken aan de aders, gewrichten of uitstraling vanuit de rug. Om een veneuze (afwijking in de aders) oorzaak aan te tonen of uit te sluiten is inderdaad de duplex meting het meest geëigende onderzoek. Ik hoop hiermee je vragen beantwoord te hebben.Met vriendelijke groet,Allan Vafi

Spataderpraktijk dokter Vafi
Miranda
Door

Miranda

op 14 Feb 2021

Beste dokter Vafi, ik doe al jarenlang heel statisch werk achter de computer. Ik heb 15 jaar gezeten en daarna 15 jaar gestaan achter een statafel. Ik voel nu heel vaak, bijna altijd, mijn benen. Ik voel druk op de (slag)aders bij het staan en speldenprikken in de knieholte. Zijn de kleppen van mijn (slag)aders kapot?

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 15 Feb 2021

Beste Miranda,Een gevoel van 'druk op de aders bij staan' kan zeker passen bij niet goed werkende kleppen in de aders van de benen. Dit kan ertoe leiden dat de bloedstroom in de aders, in plaats van naar het hart, terugstroomt in de benen. Vaak is er sprake van erfelijkheid en komen spataderen in de familie voor. Bij veel en lang staan (waarbij de spieren minder goed het bloed terugpompen) zakt het bloed in de benen en dit leidt dan tot klachten. Om te weten te komen of de kleppen inderdaad kapot zijn is echo-duplex onderzoek nodig van de benen. Dan kun je het aantonen of uitsluiten. Voor dit onderzoek en een advies zou u (online) een afspraak kunnen maken op mijn spreekuur.PS. dit zijn niet de slagaders, die hebben ook geen kleppen en hebben een ander klachtenpatroon Met vriendelijke groet,Allan Vafi

Anne
Door

Anne

op 16 Feb 2021

Beste dokter Vafi, Sinds twee maanden heb ik hevige pijnen in mijn onderbenen. Ik ben vorig jaar begonnen met fitnesscardio en krachttraining ( na elke training of wandeling was ik wel dusdanig moe dat ik de rest van de dag vrijwel geen inspanningen kon verrichten en 's nachts mijn benen enorm zwaar en vermoeid aanvoelden) Door corona zijn de sportscholen dicht en daarom ben ik in november begonnen met wandelen. Al snel kreeg ik last van mijn scheenbenen. Nieuwe wandelschoenen verminderden de klachten niet, in tegendeel, de klachten verergerden. Halverwege december kon ik geen stap meer verzetten van de pijn en ook in rust gingen de klachten niet over. De klachten bestaan uit stekende, zeurende pijn in de scheenbenen, harde pijnlijke kuiten, pijn op de wreven van mijn voeten met uitstraling naar de binnenkant onder mijn voet, net na mijn hielen. met name ´s nachts zijn de klachten het ergst. Dan krijg ik ook krampen in mijn voeten en voelen mijn scheenbenen warm aan. De podotherapeut zegt slechts 1 toon te horen in mijn bloedvaten ipv drie? Mijn huisarts zegt gewoon een pulse te horen en dat er met mijn bloedvaten in ieder geval niets aan de hand is. Nu probeer ik, door middel van oefeningen van deze site, mijn been, bil en rugspieren sterker te maken. Helaas voelen mijn benen in de nacht weer zwaar en vermoeid aan en kan ik er zelfs niet van slapen. Ik ben 's avonds vaak zo moe dat ik blij ben als ik om 21:30 naar bed kan. In bed heb ik last van kortademigheid en hartkloppingen en 's ochtends word ik zo moe wakker dat mijn ochtenden niet veel voorstellen. Zelf zat ik te denken aan een structureel opgebouwde vitamine b12 tekort, aangezien ik al 25 jaar vegetariër ben en ik de laatste maanden/jaren ook andere vreemde klachten heb (gehad) zoals aangezichtspijn, pijnlijke ogen, voorhoofdholte ontsteking, burn-out (is inmiddels over) en een laag energielevel ( combinatie boodschappen doen en een bezoek brengen aan iemand is bijna niet mogelijk). Ik ben ten einde raad en ik zou graag weer willen werken en sporten maar mijn lichamelijke klachten houden mij tegen. Overigens heb ik wel energie voor het volgen van studie en het lezen van een boek. Zou het aan mijn bloedvaten kunnen liggen, zou er sprake kunnen zijn van een vitamine tekort of moet ik aan andere dingen denken? Graag hoor ik uw mening. Met vriendelijke groet, Anne Korte

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 18 Feb 2021

Beste Anne,Klachten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals problemen met de bloedvaten, gewrichten of vanuit de rug. Een zwaar, moe gevoel aan het einde van de dag kan wijzen op aderproblemen, waarbij het bloed niet goed terugstroomt en zich ophoopt in de benen, het verhaal van de ‘lekke kleppen’. Als dit soort klachten vooral ‘s nachts optreden dan is er vaak sprake van een neurologische oorzaak vanuit de rug, zonder dat je daarbij rugklachten hoeft te hebben. Pijnen in de scheenbenen bij overbelasting hangen vaak samen met spieren en spiercompartimenten. De huisarts heeft (grote) problemen met de slagaders uitgesloten lees ik in je verhaal. Of er sprake is van vitamine of andere tekorten in je voeding kan ik niet goed beoordelen. Mijn advies zou zijn om eens naar je rug te laten kijken, bv door een fysiotherapeut of rugspecialist, omdat je nachtelijke klachten toch wel in die richting wijzen. Om aderproblemen, die een moe zwaar gevoel in de benen veroorzaken te kunnen aantonen of uit te sluiten zou je bij mij (online) een afspraak kunnen maken voor een beoordeling en een echo-duplexonderzoek van je benen. Ik hoop je hiermee iets verder te hebben geholpen.Met vriendelijke groet Allan Vafi

Carl ahrens
Door

Carl ahrens

op 13 Mar 2021

goede dag ,dokter. Ik ben sinds 28 januari geopereerd aan een hernia,voor de 3e keer alles is goed gegaan geen klachten meer , ik ben in begin maart zonder klachten naar mijn aanstaande vrouw gegaan in wit rusland en de eerste week geen klachten , de tweede week op onverklaarbare wijze kreeg ik last van mijn linker onderbeen wat ik eigenlijk al jaren heb,maar nu is het dermate verergerd dat ik niet meer kan slapen na een paar dagen begon ik ook last te krijgen van mijn rechteronderbeen,slapen gaat gewoon niet meer het lijkt of mijn spieren in een schroefbankt vast zitten,staan en zitten gaat redelijk maar liggen is onmogelijk,mijn linkeronderbeen voelt al jaren aan als of het niet mijn been is ,en altijd dood gevoel en wit en koud..ik word gek van de pijn en slapeloosheid. Graag uw mening cq advies. Ik ben 67 jaar.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 14 Mar 2021

Goedemorgen,Ik heb uw bericht gelezen. Erg vervelend dat u deze klachten heeft en er zelfs niet van kunt slapen. Wat mogelijke oorzaken betreft denk ik aan een paar dingen: allereerst bent u kortgeleden geopereerd en bij een pijnlijke kuit denk je als arts direct aan een mogelijke (kuitvenen)trombose. Dit zou dan een reden zijn om (direct) een arts te consulteren, die dan een bloedonderzoek doet en evt een echo van het been om deze diagnose aan te tonen of uit te sluiten. Een trombose is op zich gevaarlijk want kan leiden tot een longembolie. Uw klachten in het linker been bestaan evenwel wat langer en ‘een dood gevoel’ doet ook denken aan een mogelijke oorzaak in uw rug. Dat kan zelfs zonder dat u rugklachten heeft. Tenslotte kan een ‘dood gevoel’, witte kleur en verergering bij liggen ook nog wijzen op slagadervernauwing in de benen: de zogenaamde etalagebenen of rokersbenen. Ik kan uw toestand zo op papier natuurlijk niet overzien, dus zou ik u adviseren om ter plaatse toch wel even een dokter op te zoeken! Veel sterkte en beterschap. Groet. Allan Vafi

Anamda
Door

Anamda

op 05 Apr 2021

Hi,Misschien dat u mij kan helpen..Heb hele pijnlijke en prikkende onderbenen. Vooral aan de voorkant. Het lopen wordt mij hierdoor enorm belemmerd. Na het slapen of een poosje zitten zijn mijn enkels ook heel stijf en pijnlijk. Dit wordt tijdens het lopen iets minder.. heb al steunzolen. Lage schoenen dragen gaat niet, nu de zomer er weer aankomt hebben we weer een probleem. Mijn knieën werken ook niet echt mee ook deze zijn stijf..Maar dat geprik dat dag en nacht doorgaat is verschrikkelijk.Ben 55 jaar.Kunt u mij advies geven?

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 06 Apr 2021

Beste Anamda, ‘Hele pijnlijke en prikkende onderbenen’, dag en nacht, zou kunnen wijzen op een oorzaak in de kniegewrichten maar zou ook vanuit de rug kunnen worden veroorzaakt. Daarbij zijn rugklachten niet altijd nodig. Een oorzaak vanuit de vaten (slagaders of aders) lijkt me afgaande op uw verhaal minder waarschijnlijk. Ik zou adviseren even met uw huisarts te overleggen of er misschien nog aanvullend onderzoek nodig is. Ik hoop u hiermee een beetje op weg te hebben geholpen en dat u snel van deze klachten af bent. Groet. Allan Vafi

Joke
Door

Joke

op 07 Apr 2021

Heb al 2 jaar last van mijn benen en ze weten niet wat het is. Heb 2 jaar geleden een heup operatie gehad .paar dagen later een dik been en rood .zieke zeide niks aan de hand ik dacht een trombose been maar niet Nu heb ik spuiten in de voeten gehad daar heb ik helse pijn van gehad net of het elektrische schokken wat ik kreeg niet om uit te houden soms een half uur tot drie kwartier nu weet ik niet wat ik moet doen weer naar de arts en vragen een mri te doen of naar het radboud en daar laten onderzoeken

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 08 Apr 2021

Beste Joke, Erg vervelend voor je dat je al zo lang pijnklachten in je benen hebt en dat het er niet beter op wordt. Als ik je verhaal zo lees dan denk ik dat je klachten uit je rug zouden kunnen komen. Helse pijnen en elektrische schokken zouden kunnen passen bij een zenuwaandoening (bv een soort hernia) die vanuit de rug klachten geeft in de benen. Misschien goed om deze optie eens met je huisarts te bespreken. Misschien dat hij dan met jou besluit om dit verder te onderzoeken of eventueel door te sturen naar een neuroloog (?). Een andere oorzaak, bv een trombose lijkt me niet zo waarschijnlijk maar ik heb te weinig informatie om er veel over te kunnen zeggen. Ik wens je in ieder geval veel strekte en hopelijk kom je snel van je pijn af ! Groet. Allan Vafi

Catharina
Door

Catharina

op 05 May 2021

Ik heb sinds een week last van zeurderige pijn in mijn linker onderbeen, aan de zijkant en gedeeltelijke achterkant van mijn knie met soms uitstraling naar de kuit. Het voelt als zenuwpijn, mijn been is niet rood, of dik. Als ik de trap op loop doet dit vrijwel geen pijn, maar als ik naar beneden loop voel ik het wel. Als ik afleiding heb voel ik de pijn minder of is de pijn weg. Kan het misschien stress zijn?

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 08 May 2021

Beste Catharina, Pijnklachten in de buurt van de knie bij het aflopen van de trap doen sterk denken aan een oorzaak vanuit het kniegewricht. Dat kan bijv. iets te maken hebben met het bot (arthrose, slijtageverschijnselen), kraakbeen of meniscus. Stress kan hier iets mee te maken hebben in de zin van overbelasting van je knie. Klachten aan de zijkant van het been kunnen ook vanuit de rug komen en ‘zenuwpijn’ geven. Vaatproblemen lijken me minder waarschijnlijk, maar daarvoor weet ik natuurlijk te weinig op basis van je verhaal. Als je last blijft houden is dat misschien een reden om het eens met je huisarts te overleggen. Ik hoop je hiermee op weg te hebben geholpen. Sterkte! Groet. Allan Vafi

Frans
Door

Frans

op 06 Jun 2021

Goedemorgen, sinds twee weken heb ik last van pijn aan de voorkant van één van mijn bovenbenen. De pijn heb ik als ik meer dan 5 minuten sta of een stukje ga wandelen. De pijn is echter het hevigst bij het slapen, het maakt niet uit hoe ik ga liggen. Ik wordt er regelmatig wakker van en 's ochtends bij het opstaan heb ik erg veel pijn, As ik dan 20 tot 30 minuten op mijn bureaustoel heb gezeten (90 graden zithouding), dan ebt de pijn langzaam weg. Ik ben voor mijzelf nagegaan of ik iets speciaals heb gedaan met sporten e,d,, maar dat is niet het geval. Ik heb wel een paar weken geleden last van mijn rug gehad (lage onderrug), dat ging over in pijn in mijn lies en daarna is bovenstaande beschreven pijn ontstaan. Maar ik weet natuurlijk niet of dit verband met elkaar houdt of puur toeval is. Ik ben bij de huisarts geweest en loop bij de fysio die rekoefeningen met mij doet. De huisarts en fysio vermoeden dat het aan mijn boven been spier ligt, de huisart heeft Naproxen 500mg tabletten voorgeschreven, die overigens niet helpen.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 08 Jun 2021

Goedemorgen Frans,Ik heb me een beetje verdiept in je verhaal en mijn eerste gedachten gaan ook richting je rug als oorzaak voor de pijn in je rechter bovenbeen, vooral ook omdat het ook ‘s nachts optreedt. Je geeft zelf ook aan dat het in de onderrug is begonnen en via de lies naar het bovenbeen is gegaan. Dat zou passen bij uitstraling vanuit de zenuwen in de rug, zoals bv bij een hernia. Alleen de spieren van het bovenbeen behandelen zal het probleem dan niet oplossen. Ik zou je adviseren om dit nog eens met je huisarts te bespreken en er evt. samen voor kiezen om verder onderzoek te (laten) doen van je rug, bv röntgenonderzoek en/ of beoordeling door een rugspecialist. Een andere oorzaak zou nog in je heupgewricht kunnen liggen maar dat lijkt me niet zo waarschijnlijk. Het past ook niet echt bij een vaatproblemen, omdat je niet uitsluitend last hebt bij het lopen van afstanden (etalagebenen). Ik hoop je hiermee verder op weg te hebben geholpen. Veel sterkte! Groet. Allan Vafi

Joke
Door

Joke

op 21 Nov 2021

Ik heb pijn in mijn linker voet echt steken verschrikkelijke pijn dat ik niet kan lopen weet niet meer wat ik kan doen ,alle onderzoeken gehad nu wachten op bericht uit Nijmegen st Maartenskliniek .hier weten ze niet wat het is, ze willen een zenuw stil leggen maar wat voor problemen krijg ik daar weer van, heb nu al die problemen na operatie van heup in 2019 ,daar zit ik ook niet op te wachten ,

Alice Visser
Door

Alice Visser

op 24 Nov 2021

Beste Joke, Erg vervelend te horen dat je zo'n erge pijn ervaart in je linker voet. Als ik je verhaal lees gaan mijn gedachten (toch) uit naar een oorzaak vanuit de rug of samenhangend met de heupoperatie, waarbij er sprake is van zenuwprikkeling met vermoedelijk uitstraling van de pijn naar de zijkant van heup, been en voet. Je spreek ook over het 'stilleggen van een zenuw'. Het klinkt niet echt als een vaataandoening (slagader of ader) als oorzaak voor deze klachten. De Maartenkliniek heeft als expertise centrum een goede reputatie, ik hoop dat ze je verder kunnen helpen. In ieder geval veel sterkte. Groet Allan Vafi

Robin
Door

Robin

op 09 Feb 2022

Goedemorgen,Ik heb al circa 5 tot 6 jaar ontzettend veel last van een soort constante spierkrampen in mijn benen. Het begon in mijn rechterkuit maar inmiddels zit de pijn in beide benen, zowel de kuiten als de voorkant bovenbenen. De pijn is het ergste in rust, dus bij stilstaan en in bed, maar wordt verergerd door fysieke inspanning.Ik ben allereerst naar de vaatchirurg geweest gezien ik een bloedstollingsaandoening heb/bloedverdunners slik. Er bleken wat slecht werkende aderen in mijn benen te zitten die de klachten zouden kunnen veroorzaken dus deze zijn weggelaserd. Helaas bleven de klachten hierna bestaan, alhoewel de aderen verder in orde waren (resultaat meerdere echo's). Vervolgens kreeg ik medicatie voor restless legs, maar mijn klachten passen eigenlijk niet in dit straatje en de medicatie hielp dan ook niet. Toen ben ik doorverwezen naar de reumatoloog. Deze deed wat simpele basistestjes zoals kloppen met hamertje etc. Hier kwam ik helaas niet verder. Zelfde resultaat bij de reumatoloog, een intakegesprek met daarna het idee om revalidatie te gaan doen. Dit heb ik afgewezen omdat dit niet de oplossing leek, dit was meer "leren leven met de pijn". Verder heb ik op mijn verzoek nog een EMG gehad (uitslag normaal), een MRI (milde slijtage onderrug) en een spierbiopt (uitslag normaal). Daarnaast diverse medicatie gehad maar niks helpt, "pammetjes" doen weinig tot niks en paracetamol werkt al helemaal niet. Ik sport inmiddels al jaren niet meer omdat dit te veel pijn doet. Ik slaap al jaren slecht door de constante pijn. Ik kan mijn werk waarbij ik de hele dag moet staan niet meer uitvoeren, omdat enkele minuten stilstaan al pijnlijk is. De pijn lijkt inmiddels ook altijd aanwezig te zijn en op sommige momenten erger te worden, dus vooral bij stilstaan en in rust, op de bank, in bed etc. Ik heb elke mogelijke behandeling bij de fysio zo ongeveer wel gehad: dry needling, massage, lymfetape, etc maar ook daar helpt niks van. Ik heb een TENS apparaatje maar ook dat verlicht de pijn alleen een heel klein beetje op het moment dat ik deze gebruik, naderhand zijn de klachten direct weer aanwezig. Ik ben wel een erg gespannen persoon die altijd stress ervaart, soms voelt het alsof ik de pijn onbewust zelf "creer". Ik ben inmiddels zowat alle hoop voorbij dat er nog een oplossing is maar wilde dit toch nog eens hier voorleggen, om te zien of er wat uitkomt, want zelf weet ik niet meer hoe nu verder te gaan.Ik hoor graag van u.Mvg Robin

Alice Visser
Door

Alice Visser

op 10 Feb 2022

Goedenavond Robin,Dat is een zeer uitgebreid verhaal en na alles wat je er aan gedaan hebt of laten doen kan ik me voorstellen dat het bijzonder frustrerend en uitzichtloos lijkt. Afgaande op het type klachten gaan mijn gedachten in eerste plaats uit naar een neurologische oorzaak vanuit de rug, maar daar ben je al bij een neuroloog geweest neem ik aan ( je schrijft twee keer reumatoloog;)). De MRI van de rug toont lichte afwijkingen, verder wordt er dus niets gevonden. De aderen bleken ook niet te oorzaak te zijn. Ik weet niet of je op een multidisciplinaire pijnpoli bent geweest, want daar wordt breed naar pijn gekeken vanuit meerdere invalshoeken, zoal bv stress. Je zou verder een herbeoordeling kunnen overwegen bij een rugexpertise centrum, zoals de Rugpoli Twente. Als er toch sprake blijkt van een zeldzame oorzaak (bv virusinfectie, Lyme, Q koorts etc of misschien in relatie met de reden voor bloedverdunners) zou een intern geneeskundige beoordeling nog te overwegen zijn. Ik hoop dat ik je hiermee iets verder heb kunnen helpen. In ieder geval veel sterkte gewenst en ik hoop dat je van de pijn verlost wordt. Groet Allan Vafi

Phil
Door

Phil

op 02 Apr 2022

Goedenavond, Ik loop Al een paar Jaar rond met een ernstig ontstoken alvleesklier. Helaas kunnen ze de oorzaak niet vinden. Sinds twee Jaar heb ik ontzettende zeurende pijn in eerst mijn linkerbovenbeen maar nu ook in de rechter. Pijn is soms niet te harden, slaap ook erg slecht. Bewegen verlicht de pijn niet. Enig idee wat de pijn Zou kunnen verlichten? Komt her ws door de alvleesklier ontsteking of is dat een voorbarige conclusie? Bedankt!

Alice Visser
Door

Alice Visser

op 04 Apr 2022

Beste Phil, Ik kan niet direct een relatie bedenken tussen de chronisch ontstoken alvleesklier en de klachten in de bovenbenen die vermoedelijk van neurogene aard zijn (vertaald: samenhangend met de zenuwbanen die hun oorsprong vinden in de rug). Dergelijke klachten kunnen ook optreden zonder dat je klachten in de rug hebt. Een relatie met de alvleesklier ligt niet voor de hand, hooguit dat de alvleesklier direct aan de voorzijde van de wervelkolom ligt en chronische ontsteking plaatselijk effect heeft op het omliggend weefsel. Het lijkt me verstandig om eens in overleg met je huisarts een neuroloog te consulteren. Mogelijk zou je (bij een oorzaak vanuit de rug) verlichting kunnen krijgen met rugoefeningen/ fysiotherapie. Ik hoop je hiermee enigszins geholpen te hebben. In ieder geval sterkte gewenst en hopelijk snel resultaat. Met vriendelijke groet Allan Vafi

Nicole
Door

Nicole

op 19 Feb 2023

3 dagen geleden al heel veel last van mijn bovenbeen waardoor zitten of lopen moeilijk gaat. Het is een stekende pijn, ik ga er al voor naar de fysio maar die weet ook niet precies wat het is. Als ik mijn been beweeg gaat de pijn weg. Conclusie? Bedankt

Louise Vafi
Door

Louise Vafi

op 20 Feb 2023

Dag Nicole,Dank voor je reactie. Pijnklachten in het bovenbeen kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Het bestaat nog maar kort, dus zou je je kunnen afvragen of er 3 dagen geleden iets gebeurd is, zoals een vreemde beweging, kneuzing of ander letsel. De pijn zou dan afkomstig kunnen zijn uit de spieren, pezen etc. Daarvoor ga je al naar de fysiotherapeut, die de klachten blijkbaar niet goed kan verklaren vanuit zijn expertise. De pijnklachten zouden ook vanuit de heup/ heupgewricht kunnen komen of vanuit de rug waarbij de pijn niet in de rug zelf wordt gevoeld, maar via de zenuwbanen zorgt voor een pijn die uitstraalt naar (meestal de zijkant van) het bovenbeen. Ik denk niet dat het iets met je vaten te maken heeft. Een lang verhaal maar natuurlijk beperkt door de beperkte informatie die ik van je krijg. Als je fysiotherapeut het niet weet en je klachten blijft houden dan zou ik je adviseren bij je huisarts langs te gaan. Veel sterkte.Groet,Allan Vafi

Debby
Door

Debby

op 23 Mar 2023

Hoi ik kan moeilijk lopen

Lahcen
Door

Lahcen

op 29 Mar 2023

Beste Vafi,Ik heb circa 6 maanden tinteling en of beradende in mijn beide benen. Ik hoor graag van u. M.V.G. Lahcen

Louise Vafi
Door

Louise Vafi

op 05 Apr 2023

Goedemiddag, Dank voor uw vraag naar aanleiding van onze blog. U geeft aan circa 6 maanden tintelingen en een brandend gevoel in uw benen te hebben. Dit zijn over het algemeen klachten die passen bij een neurologische oorzaak, dwz vaak voortkomen vanuit een oorzaak in de rug, waarbij vanuit de rug zenuwen uitstralen naar de benen. Vaak komen er dan ook rugklachten voor, maar dit is niet altijd het geval. De zenuwbanen raken dan geïrriteerd, bijvoorbeeld in het geval van een hernia, en dat geeft dan klachten in de benen, zoals tintelingen, brandend gevoel, krachtsverlies. Een oorzaak op het gebied van de vaten lijkt me minder waarschijnlijk. Omdat ik natuurlijk over heel weinig gegevens beschik kan ik moeilijk oordelen, hooguit een denkrichting aangeven. Het lijkt me raadzaam om uw huisarts om advies te vragen. Ik hoop u hiermee wat op weg te hebben geholpen Met vriendelijke groet, Allan Vafi

Angelique
Door

Angelique

op 16 Apr 2023

Sinds een half jaar heb ik tijdens en na zitten pijn in de achterkant van mijn bovenbeen. Voelt alsof er iets afgekneld wordt. Manueel therapeut dacht aan oorzaak si-gewricht, waardoor permanente rek op hamstring. Manipulaties werken 2 dagen. Graag advies

Louise Vafi
Door

Louise Vafi

op 18 Apr 2023

Beste Angelique,Een pijnlijk afknellend gevoel in de achterkant van het bovenbeen tijdens en na het zitten duidt vaak op een neurologische oorzaak, bv samenhangend met eventuele rugproblemen waarbij zenuwen beklemd of geïrriteerd raken. Dit leidt dan tot ‘uitstralende’ pijn naar de achter/ zijkant van het been. Het SI gewricht kan natuurlijk ook een rol spelen. Pijn in het bovenbeen bij bewegen na lang zitten kan ook duiden op gewrichtsklachten in het heupgewricht. Een vaatafwijking lijkt me op basis van het klachtenpatroon niet waarschijnlijk. Hopelijk heb ik je hiermee op weg geholpen om evt samen met je manuele arts en/of huisarts verder onderzoek te doen naar de oorzaak. Sterkte hierbij gewenst.Groet Allan Vafi

Angelique
Door

Angelique

op 18 Apr 2023

Heel hartelijk dank voor het antwoord. Het geeft duidelijkheid en goede richting waar ik zeker mee verder kan en ga. Hartelijk groet, Angelique

Igee
Door

Igee

op 26 Apr 2023

Toevallig deze site ontdekt. Ben 49 en altijd veel bewogen. Ineens klachten aan onderbenen. Kan putjes drukken bij binnenkant onderbeen rechts en links doet bij aanraking het onderbeen aan de binnenkant zeer als een beurse plek. Vage klacht vrees ik.

Louise Vafi
Door

Louise Vafi

op 10 May 2023

'Putjes kunnen drukken' in het weefsel duidt vaak op de aanwezigheid van vocht in de benen, 'oedeem' genoemd. Dit kan ook aanleiding geven tot een opgezet gevoel en pijnlijkheid bij aanraking. Deze ophoping van vocht kan duiden op een teveel aan vocht in het lichaam of omdat het vocht niet goed wordt afgevoerd vanuit de benen, bv. omdat de kleppen in de aderen niet helemaal sluiten en het bloed (met daarmee vocht) terugstroomt. Als er teveel vocht in het lichaam is, bv omdat het hart of de nieren minder goed functioneren, zakt het vocht in de loop van de dag naar de (onderbenen), vooral in staande en zittende houding. Om een aderafwijking in de benen als oorzaak aan te tonen (vaak komen er dan wel spataderen in de familie voor) of uit te sluiten kan een echo-duplex onderzoek worden gedaan. Hierbij worden de diepere aders in beeld gebracht, de kleppen bekeken en de stroomrichting bepaald. Soms kan de oorzaak voor deze klachten onduidelijk zijn en kan het zinvol zijn om het eens met de huisarts te bespreken. Ik hoop u hiermee wat verder te hebben geholpen. Groet, Allan Vafi

Josie
Door

Josie

op 29 Apr 2023

Beste Ik heb al verschillende maanden pijn mijn onderbenen en voeten , dit soms al bij het op staan ….ik heb ondertussen een trilplaat gekocht , ik probeer ook altijd te bewegen met mijn benen als ik in de zetel zit ,toch helpt dit allemaal niet .Grtj

Louise Vafi
Door

Louise Vafi

op 10 May 2023

Pijn in onderbenen en voeten kan verschillende oorzaken hebben, bv op het gebied van de vaten, de zenuwbanen, de spieren en gewrichten. Een trilplaat en veel bewegen zal de doorbloeding stimuleren en dat is over het algemeen goed voor het lichaam. Het vereist wat speurwerk om achter de oorzaak te komen, aanvullende vragen die meer informatie bieden en eventueel aanvullend onderzoek. Als het om de vaten gaat kan er een echo-duplex onderzoek worden gedaan om eventueel onderliggende problemen met de aderen aan te tonen of uit te sluiten. Daarvoor kunt u bij mij terecht. Voor het bredere speurwerk lijkt het mij verstandig om eens met uw huisarts te overleggen. Ik hoop u hiermee verder te hebben geholpen. Groet, Allan Vafi

Naomi
Door

Naomi

op 03 May 2023

Beste, Sinds drie weken heb ik een constant spierpijn gevoel in mijn kuiten en bovenbenen (achterkant) en soms onderarmen. Mogelijk verband met kenakort a-10 injectie 5 weken terug in hoofdhuid? Ervaar ook stress. Graag advies.

Louise Vafi
Door

Louise Vafi

op 10 May 2023

Beste Naomi, 'Constante spierpijnen in de kuiten en achterkant van de bovenbenen' zou kunnen duiden op een oorzaak op het gebied van de zenuwbanen, die vanuit de rug naar de benen lopen. Stress zou hierop invloed kunnen hebben. De pijn in de onderarmen is hier (de rug) niet mee verklaard. Spierpijnen op meerdere plaatsen kan ook duiden op een algemene oorzaak, bv door grieperigheid of een reactie van het lichaam op iets, wat in dit geval misschien de injectie zou kunnen zijn, maar dit lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Ik denk dat het verstandig is om deze klachten even met je huisarts te bespreken. Een oorzaak op het gebied van de vaten/ aderen lijkt me niet waarschijnlijk. Ik hoop je hiermee wat verder te hebben geholpen. Groet, Allan Vafi

Suzanne
Door

Suzanne

op 04 Jul 2023

Beste dokter Vafi, Sinds een een tijd heb ik s’ nachts last van pijnlijke botten (onderbenen). De pijn voelt dof en af en toe heb ik ook wat pijnscheuten die mij wakker maken. Heb verder geen last van mijn rug. Lighouding vetanderen helpt niet.

Annne
Door

Annne

op 12 Mar 2024

Beste dokter, Ik heb nu sinds 6 dagen pijn in mijn benen. Het begon bij mijn linker kuit en trok naar linker bovenbeen. Hierna volgde mijn rechter kuit en boven been. Het voelt zeurend. Ben al bij de huisarts geweest. Maak mij zorgen ben 25 jaar..

Reactie plaatsen