Pijn in de benen is een veel voorkomende klacht. Pijn in de benen kan optreden als gevolg van een probleem met de botten, de gewrichten, de spieren, de pezen, de bloedvaten, de zenuwen of de huid. De pijn kan zitten in de voet, in de enkel, aan de voor- of achterkant van de knie, in het boven- of onderbeen, of juist aan de achterkant van het been. Beenpijn kan ’s nachts optreden of juist alleen overdag, in rust of vooral bij beweging.
Je benen gebruik je de hele dag, dus pijn en ongemak, dat wil je liever niet. Hieronder leggen we uit wat de oorzaak van de pijn in je benen kan zijn, hoe je dat uit kunt zoeken en wanneer je ermee naar de specialist moet. Ook geven we je een aantal tips wat je zelf kunt doen om de pijn in de benen te verlichten en je benen sterker te maken.
Ik heb pijn in mijn benen
Pijn of ongemak in de benen kan variëren van een doffe tot hevige pijn, van een zeurende pijn door het gehele been tot steken op een bepaalde plek.
Pijn in de benen ontstaat meestal doordat je je benen hebt overbelast of doordat je je hebt gestoten. Overbelasting is snel te verhelpen met rust en wondjes helen meestal vanzelf, maar soms is er meer aan de hand. Dan is er een medische oorzaak.
Maak een afspraak met je huisarts als je ernstige of aanhoudende pijn in je benen hebt. Een snelle diagnose en behandeling van een onderliggend probleem kan de vooruitzichten op de lange termijn verbeteren. En sommige oorzaken van pijn in de benen zijn relatief gemakkelijk te behandelen.
Over welke klachten hebben we het?
Aanhoudende pijn in de benen mag nooit genegeerd worden. Klachten die mensen ervaren zijn:
- pijn in de benen bij rust
- vermoeide pijnlijke benen
- zeurende pijn in de benen
- stramme benen
- raar gevoel in onderbeen en voet
- spierpijn in kuiten zonder inspanning
- pijnlijke benen ’s nachts
- doof gevoel
- zere benen na sporten
- kramp
- peesontsteking (tendinitis)
- krachtsverlies
- een kloppend gevoel in de benen
- een tintelend gevoel in de voeten
- koude voeten
- een branderig gevoel
- opgezette benen
- onrustige benen
- pijn bij lopen, fietsen of rennen
- pijn in de heupen, uitstralend naar de benen
- pijn in de rug, uitstralend naar de benen
Naar de huisarts
Pijnlijke kuitspieren, een branderig gevoel in de benen, gevoelloze voeten. Pijn en ongemak in de benen is een veelgehoorde klacht waarmee veel mensen naar de huisarts gaan.
De meeste pijn in de benen is het gevolg van overbelasting, slijtage of verwondingen in gewrichten of botten, spieren en pezen. Sommige soorten pijn in de benen kunnen worden herleid tot problemen in de rug/lendenwervels of heup. Pijn in de benen kan ook veroorzaakt worden door bloedstolsels, spataderen of door een slechte bloedcirculatie.
Tenzij de oorzaak voor de hand ligt (zoals door een val of een sportblessure), kan het speuren naar de aanleiding een hele klus zijn.
Wanneer je pijn in je benen hebt ligt het voor de hand dat je naar de huisarts gaat. Je huisarts denkt vanuit zijn of haar medische invalshoek met je mee wat de oorzaak van je klachten zou kunnen zijn.
Wat doet de huisarts?
Je huisarts luistert goed naar je klachten. Welke pijn ervaar je? Wanneer treedt de pijn op? Zijn er zaken die de pijn beïnvloeden? Hangt de pijn samen met lopen of juist met staan, ect.
De huisarts onderzoekt je benen en komt tot een zogenaamde diffentiaal-diagnose: dat betekent dat hij denkt dat het A, B of C kan zijn.
Als de huisarts denkt dat het A, B of C is moet door hem of door de specialist aanvullend onderzoek gedaan worden. Deze kijkt welke oorzaak het meest waarschijnlijk is.
Weet de huisarts de oorzaak, dan kan er gezocht worden naar de oplossing: het verlichten en wegnemen van de pijnklachten.
Slagaders
Als het om pijn in de benen gaat kijkt je arts naar de doorbloeding van je benen, de kleur, hij of zij voelt wat de temperatuur is en hoe de huid eruit ziet.
Dan zal hij of zij de pulsaties willen voelen. Dat wil zeggen, het kloppen van de slagaders in de lies, in de knieholtes en op de enkel.
Als alles goed te voelen is zal hij constateren dat het waarschijnlijk geen perifeer arterieel vaatlijden (probleem met de slagaders) is.
Aders
De volgende stap is het kijken naar de aders. De arts stelt misschien vast dat er een paar spataders op het been zitten en vraagt zich af of de pijnklachten daarbij zouden kunnen passen.
Als dit een mogelijkheid is zal hij de aders willen laten doormeten bij een vaatspecialist. Wanneer dit zogeheten duplexonderzoek niet afwijkend is zijn er al twee mogelijke hoofdoorzaken uitgesloten: het arterieel vaatlijden (problemen met de slagaders) en de veneuze insufficiëntie (problemen met de aders).
Neurologische aandoeningen
De volgende grote groep zijn de neurologische aandoeningen.
Daarom zal de arts de reflexen willen testen. Dit doet hij of zij met een hamertje, een naaldje of een watje.
Onderzocht wordt of mensen alles wel voelen, of daar iets bijzonders mee is.
Daarna kan hij kijken of het misschien iets met de rug te maken heeft en of er misschien krachtsverlies optreedt.
Zijn er twijfels, denkt de arts dat het iets met de zenuwen te maken zou kunnen hebben (zowel vanuit de rug als in het been zelf) dan schrijft hij een verwijzing voor de neuroloog.
De neuroloog kijkt en laat waarschijnlijk foto’s, een MRI of een EMG maken.
Op deze manier zal hij of zij kijken of het iets is wat met de zenuwen te maken heeft.
Als de zenuwen verder goed zijn is er weer een mogelijke oorzaak uitgesloten.
De slagaders zijn goed, de aders zijn goed en de ‘elektrische bedrading’ ook.
Gewrichten, spieren en pezen
De volgende mogelijkheid ligt in de gewrichten, de spieren en de pezen.
Wanneer iemand wat ouder is en startpijn heeft (als bijvoorbeeld na zitten pijn in de gewrichten wordt ervaren bij opstaan en lopen) dan zouden de klachten kunnen komen door artrose (slijtage).
Zijn daar duidelijke aanwijzingen voor dan kan er een röntgenfoto of een echo gemaakt worden. Er wordt gekeken of er iets op dat gebied aanwezig is.
Er kan dan doorgestuurd worden naar een orthopeed.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de huisarts kijkt of er met fysiotherapie al wat te winnen valt voordat er doorverwezen wordt. Want wanneer op een foto artrose zichtbaar is zal ook een orthopeed waarschijnlijk niet direct gaan opereren maar starten met fysiotherapie.
Zit het niet in de gewrichten, dan zou het nog kunnen zitten in de spieren.
Het kan overbelasting zijn of een spierscheurtje. Dit kan zichtbaar gemaakt worden met behulp van een echo. Is er een afwijking te zien dan kan er aan de radioloog gevraagd worden om onder geleide van de echo een inspuiting te doen.
Restgebieden
Wanneer de spieren verder goed zijn blijven de wat vagere gebieden over. Je zou kunnen denken aan het verkeerd gebruik van spieren of gewrichten tijdens werk of dat de klachten het gevolg zijn van overgewicht.
Er kan over een tijdje een vervolgafspraak gemaakt worden om te kijken of de problemen aanhouden of dat ze vanzelf verdwijnen.
Huisartsen differentiëren vanuit de klachten een diagnose die het meest waarschijnlijk is. Dit heet de differentiaal diagnose. De arts luistert naar het verhaal, kijkt naar de patiënt en weet dan wat de mogelijke aandoening zou kunnen zijn. Specialisten hebben nog een paar laadjes extra die ze open kunnen trekken om verder te differentiëren.
Verder kan het natuurlijk zo zijn dat de klachten tijdelijk zijn. Je weet niet wat het is geweest en na een paar weken is het verdwenen. Dan blijkt dat je je toch flink hebt gestoten zonder dat je daar erg in had
Aandoeningen die te maken kunnen hebben met pijn in de benen:
Hieronder is een opsomming gemaakt van aandoeningen die te maken kunnen hebben met pijn in de benen.
Aderverkalking
Aderverkalking is waarschijnlijk niet wat je denkt dat het is.
Onder aderverkalking verstaan we een vetafzetting in de wand van de slagader (dus niet in de ader) waardoor verkalking ontstaat.
Aderverkalking wordt ook Atherosclerose genoemd. Het staat voor een proces van vetafzetting in de slagaderwand die daardoor verkalkt en verhardt.
Aderverkalking is een vaatverouderingsproces wat al jong kan beginnen. Bepaalde risicofactoren zoals roken en een hoog cholesterolgehalte kunnen het proces versnellen.
Ook erfelijke aanleg vergroot de kans op (slag)aderverkalking. Aderverkalking kan leiden tot een vernauwing of zelfs tot een totale afsluiting van de slagader.
Hierdoor stroomt er minder of geen zuurstofrijk bloed naar de weefsels. Dit kan door zuurstofgebrek leiden tot pijn of zelfs afsterving van weefsel.
Achillespeesruptuur
Een achillespeesruptuur kan optreden bij mensen die ongetraind intensief gaan bewegen (sporten).
Na een snelle en plotselinge actie ontstaat flinke pijn onder in de kuit.
Lopen gaat moeizaam en het lukt niet om op de tenen te gaan staan.
Vaak is er niet veel te zien maar is de kapotte pees als kuitje boven de hiel wel te voelen.
Artritis
Artritis is een ontsteking in een gewricht.
Er zijn veel soorten artritis.
Artrose, de meest voorkomende vorm, breekt het kraakbeen in de gewrichten af. Dit veroorzaakt ontsteking of pijn.
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte: door onduidelijke oorzaak keert het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam.
Hoewel artritis een gewrichtsaandoening is, is de pijn die het veroorzaakt te voelen in de omliggende been- en voetspieren.
Botziekte van Paget
De ziekte van Paget is een zeldzame ziekte die vaak bij toeval wordt ontdekt.
De pijn kan zitten in het bekken, de wervelkolom, de schedel of de botten van armen of benen.
Bij de ziekte van Paget wordt het zieke bot sneller dan normaal afgebroken en weer opgebouwd. De ziekte van Paget komt vanaf het 50e jaar voor.
Claudicatio intermittens (Etalagebenen)
Pijn die optreedt tijdens het lopen of sporten kan het gevolg zijn van verminderde bloedtoevoer naar de benen.
Deze aandoening is meestal een symptoom van een vernauwing van de slagaders die bloed aan de benen leveren.
Meestal wordt dit veroorzaakt door opeenhoping van plaque of vetafzettingen.
Roken, een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht zijn de belangrijke risicofactoren. De pijn in het been ontstaat wanneer men actief is. Dan hebben de spieren meer bloed nodig.
Het ontbreken van voldoende bloed zorgt voor pijn. Dit staat bekend als claudicatio intermittens.
Zodra je stopt met bewegen verdwijnt de pijn meestal.
Compartimentsyndroom
Compartimentsyndroom (verhoging van druk binnen een spiercompartiment) zorgt voor een stekende en doffe pijn aan de voorkant van het onderbeen /scheenbeen.
Je hebt kans op het compartimentsyndroom als je flink fysiek bezig bent zoals mensen die aan tennis, voetbal of basketbal doen.
Diabetes
Bij Diabetes of suikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet op peil houden. Dit kan op korte en op lange termijn voor complicaties, bijvoorbeeld aan voeten of ogen, zorgen.
Diabetes kan leiden tot vaatproblemen in de benen en voeten.
Hoge bloedglucosewaarden, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol versnellen het verkalken van de aderen.
Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten smaller worden. De doorstroming en het rondpompen van het bloed wordt dan steeds moeilijker.
Op den duur kun je dit merken aan pijn in de benen (etalagebenen) of pijn op de borst (angina pectoris).
Diepe veneuze trombose (DVT)
Trombose, of diepe veneuze trombose (DVT) kan zich na een lange periode van inactiviteit ontwikkelen.
Bij lang stilzitten zoals bij een lange vlucht of bij een autorit met weinig beweging kan zich in een diepe ader een bloedstolsel vormen.
Weinig beweging maakt het voor het lichaam moeilijk om het bloed terug naar het hart te pompen.
Als die bloedtoevoer vertraagt of stopt, kan zich een stolsel vormen.
Een stolsel wat zich via de bloedbaan naar de longen verplaatst, kan een longembolie veroorzaken.
Dit is een ernstige en mogelijk fatale blokkering van de bloedstroom naar de longen.
DVT gebeurt meestal in één been, deze zwelt op en ziet er blauwig uit. De pijn begint geleidelijk en wordt binnen een paar uur erger.
Fibromyalgie
Een kenmerk van fibromyalgie is algehele pijn, stijfheid, en een tintelend of branderig gevoel.
Pijn in de benen met betrekking tot fibromyalgie kan zich ontwikkelen in de pezen, de banden en in de spieren die de heupen, knieën en enkels omgeven.
De pijnsensaties worden versterkt door problemen met de pijnverwerking door het zenuwstelsel.
Gescheurde meniscus
In de knie zitten twee menisci.
Het zijn als het ware kleine kraakbeen kussentjes in het kniegewricht. Beschadigingen aan een meniscus komen veel voor.
Er zit dan een kleine of grote scheur in.
Pijnklachten manifesteren zich vooral rondom de knie.
Hamstringblessure
De hamstring zit buiten het kniegewricht. Een blessure van de hamstring (spierstelsel rondom het kniegewricht) kan optreden bij bepaalde sportletsels.
Klachten ontstaan meestal acuut. Het gaat dan om een scheurtje of een klein bloedinkje door overrekking.
De pijn zit aan de achterkant en aan de binnenkant van het been.
Hernia
Bij een hernia puilt een tussenwervelschijf uit die het ruggenmerg onder druk zet.
De pijn in de benen kan komen door uitstraling vanuit de rug.
De tussenwervelschijf drukt op het ruggenmerg, drukt op de zenuwen die naar het been lopen.
Dat kunnen zowel zenuwen zijn met pijnvezels of zenuwen met motoriek.
Van een hernia kun je pijn ondervinden maar ook kun je krachtsverlies (door de benen zakken) ervaren.
Ook een verminderd gevoel of juist overgevoeligheid (prikkeling van de zenuwen) is mogelijk.
Infectie
Een ontsteking is een prikkeling zonder bacteriën en een infectie is een prikkeling met bacteriën.
Zonnebrand bijvoorbeeld, is een ontsteking en heeft niets met bacteriën te maken.
Een geïnfecteerde teen is een ontsteking waar een bacterie bijzit: een infectie dus.
Wanneer dit in de bloedbaan komt spreken we van een bloedvergiftiging (scepsis).
Je kunt op allerlei plekken in het been een infectie krijgen.
Ischias
Ischias is rugpijn die uitstraalt naar de benen, een beeld wat bij veel mensen voorkomt.
Het ziektebeeld is vernoemd naar de zenuw nervus ischiadicus.
De pijn komt voort uit de wortels van deze grootste zenuw van het lichaam.
De zenuw kan door druk geïrriteerd, ontstoken of beschadigd raken. De pijnklachten zijn afhankelijk van de druk die op de zenuw staat.
Griep
Pijn en gewrichtspijn komt veel voor bij griep.
De benen kunnen stijf en pijnlijk aanvoelen terwijl beweging wel mogelijk is.
Naast pijn is er vaak sprake van koorts, koude rillingen, keelpijn, hoesten, algehele vermoeidheid en een loopneus.
Jicht
Jicht is een zeer pijnlijke reumatische aandoening, waarbij een ophoping van urinezuurkristallen in het lichaam zorgt voor pijn en ontstekingen.
Jicht zit in 50 procent van de gevallen in de voet maar kan ook in de enkel knie of pols zitten.
Kramp
Bij kramp worden de spieren in de kuit of voet plotseling hard, strak en pijnlijk.
Kramp wordt veroorzaakt door spierspasmen, onvrijwillige samentrekkingen van een of meer spieren.
Kramp kan veroorzaakt worden door een slechte bloedcirculatie.
Multiple sclerose
Multiple sclerose is een neurologische aandoening. Er zijn veel neurologische aandoeningen die ook rugklachten geven en daardoor uitstralen naar de benen.
Bursitis
Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht (de bursa).
De Bursa is een soort stootkussentje op het gewricht. In die bursa zit een soort gelei-achtig vocht dat kan gaan ontsteken.
Overbelasting
Pijn in de benen door overbelasting kan ontstaan door een verstuiking of een breuk van het ene been waardoor het andere been overbelast wordt.
Het kan ook zijn dat je met bepaalde activiteiten (fitness of een andere sport) of werkzaamheden (veel staan) voor overbelasting zorgt.
Van overbelasting kun je zeggen dat het met rust vanzelf weer over gaat, hoewel een overbelasting ook kan omslaan in een tendinitis.
Overgewicht
Overgewicht leidt tot druk op de benen en dat geeft extra druk op de gewrichten (je heupgewricht, kniegewricht en enkelgewricht).
Daardoor kan pijn ontstaan die uitstraalt naar de benen. Ook vanuit de rug kan de pijn uitstralen naar de benen.
Patella tendinitis
Dit is een ontsteking van de pees van je knieschijf die aanhecht op de voorkant van je onderbeen.
De pijn bevindt zich dus vooral in en rondom de knie.
Patellofemoraal pijnsyndroom
Dit is pijn die ontstaat door irritatie/wrijving tussen de knieschijf en het onderliggende bot.
Perifeer arterieel vaatlijden
Bij perifeer artereel vaatlijden zijn er problemen met de bloedtoevoer naar het been.
Verminderde doorbloeding leidt in een milde fase tot etalage benen. In een ernstige fase leidt dit tot pijn in rust. In een nog ernstigere fase leidt het tot weefselversterf, bijvoorbeeld een open been (slecht helende wond), zwarte tenen en dergelijke.
Perifere neuropathie
Bij sommige mensen kan pijn in de benen en voeten (en soms in arm en hand) het gevolg zijn van neuropathie.
Dit is een aandoening van de zenuwen die het ruggenmerg verbinden met onze spieren, huid en inwendige organen.
Neuropathie kan gevoelloosheid, tintelingen en een zwaar gevoel veroorzaken.
Het begint meestal in de voeten met een branderig/heet gevoel.
Sommige mensen verliezen het gevoel in de benen waardoor ze risico lopen op verwondingen en infecties.
Neuropathie kan worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder infectie, toxines en de effecten van alcoholisme, maar diabetes is de meest voorkomende oorzaak.
Rugpijn
Verschillende structuren in de rug kunnen pijn veroorzaken.
De talrijke onderling verbonden spieren, pezen, zenuwen, gewrichten, tussenwervelschijven en botten kunnen letsel oplopen en rugpijn veroorzaken.
Pijn in de benen kan veroorzaakt worden door een rugletsel zonder dat er sprake hoeft te zijn van rugpijn.
Rusteloze benen
Rusteloze benen treden vaak ’s nachts op.
Er is een onbedwingbare drang om de benen te bewegen en het gevoel verdwijnt wanneer de benen worden bewogen.
Rusteloze benen kunnen mogelijk te maken hebben met een slechte doorbloeding en vaatproblemen.
Syndroom van Bernhardt-Roth (Meralgia paresthetica)
Dit is een neurologische aandoening waarbij de zijkant van het dijbeen doof aanvoelt of pijn geeft zonder dat er ogenschijnlijk sprake is van letsel.
De pijn is het gevolg van een letsel aan de zenuw van het dijbeen naar de wervelkolom.
Spondylitis
Bij Spondylitis is sprake van een ontsteking van de wervels en/of tussenwervelschijven. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacterie.
Spondylitis geeft een zeurende, doffe pijn en stijfheid laag in de rug, billen en de achterkant van je bovenbenen.
Spataderen
Spataders zijn verwijde aders, meestal zichtbaar op de benen, die het gevolg zijn van slecht functionerende klepjes in de aders.
Het bloed stroomt in plaats van naar het hart de verkeerde kant op waardoor de druk toeneemt, de aders wijder worden en gaan kronkelen.
Spataders zijn vaak zichtbaar op het been maar kunnen ook dieper liggen en onzichtbaar zijn.
Met een echoduplex-onderzoek kunnen ook deze spataders zichtbaar worden gemaakt.
Zwakke vaten
Verzamelnaam voor (vaak erfelijk bepaald) vaatlijden.
To enjoy the glow of good health, you must exercise | Gene Tunney
Wat te doen bij pijnlijke benen?
De juiste behandeling voor pijn in de benen hangt af van de onderliggende oorzaak.
Ga bij klachten naar je huisarts.
Wat kun je zelf doen als je zere benen hebt maar nog niet naar de dokter wilt?
- Begin met oefeningen die je benen sterker maken en je bloedstroom verbeteren.
- Stimuleer de bloedcirculatie: joggen, wandelen, fietsen en zwemmen, deze ‘low impact’ oefeningen kunnen samen met het stretchen van je benen helpen om pijnklachten tegen te gaan
- Verdiep je in een TENS aparaat
- Loop op blote voeten, in zand of gras
- Vermijd strakke kleding
- Eet bewust. Eet ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals: olijfolie, kurkuma, uien, lijnzaad, spinazie en boerenkool.
Ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zijn: melkproducten, vlees, bewerkte voedingsmiddelen, witmeel, witte rijst, suiker (denk ook aan frisdrank) en zout - Eet vitaminerijk, denk ook aan het sporenelement magnesium en het mineraal calcium
- Drink voldoende water
- Neem wisselbaden. Sluit je douchebeurt af met ‘koel’
- Leg je benen ’s nachts op een kussen. Zo stroomt je bloed makkelijker naar je hart
- Draag warme, ruime schoenen, kousen en kleding
- Gebruik (in overleg met je arts) een ontstekingsremmer (Ibuprofen)
- Gebruik Voltaren gel bij gewrichtspijn
- Draag een elastische compressiekous
- Doe aan yoga
- Neem een massage
3 simpele oefeningen
1. Ga op een stoel zitten met je voeten plat op de vloer. Til alleen je tenen op en til vervolgens de bal van je voet op, laat je hielen op de grond. Laat de bal van de voet zakken en daarna je tenen. Herhaal dit 8 tot 12 keer.
2. Hou je vast aan een tafel, de muur of een kast en zet een grote stap naar voren met je rechtervoet. Laat vervolgens je linkerknie langzaam naar de grond zakken. Je rechterknie moet een hoek van 90 graden vormen. Zet druk op je rechtervoet en ga rechtop staan. Doe hetzelfde met links, zet zo 8 grote stappen.
3. Til je rechterbeen op en buig hem tot 90 graden. Je dij is parallel aan de grond. Zet je been in een vloeiende beweging weer op de grond, druk je voet in de grond en span je bilspier aan. Doe dit 8 tot 12 keer met elk been.
Conclusie
Het is belangrijk been- en voetklachten serieus te nemen.
Pijn betekent dat een deel van het lichaam niet goed werkt. En dat probleem kan levens- of ledematen bedreigend zijn. Natuurlijk kan het gaan om tijdelijk ongemak dat met de nodige zorg verdwijnt. Maar heb je pijn en maak je je zorgen dan is aandacht van een arts gewenst.
Simone
op 29 Dec 2018Allan Vafi
op 31 Dec 2018Ellen
op 01 May 2019Spataderpraktijk dokter Vafi
op 02 May 2019Ap
op 25 Oct 2019dokter Vafi
op 28 Oct 2019daph
op 05 Nov 2019dokter Vafi
op 06 Nov 2019Gees
op 12 Nov 2019Dokter Vafi
op 13 Nov 2019Mariette
op 21 Jan 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 22 Jan 2020Liesbeth
op 02 Feb 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 05 Feb 2020Marlijn
op 07 Feb 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 10 Feb 2020m
op 14 Apr 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 15 Apr 2020Mariejosee
op 24 Apr 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 25 Apr 2020Joyce
op 09 May 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 13 May 2020Gerald
op 23 Jun 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 25 Jun 2020Elsje
op 12 Jul 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 13 Jul 2020Gonny
op 02 Dec 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 07 Dec 2020Ada
op 19 Dec 2020Spataderpraktijk dokter Vafi
op 21 Dec 2020Mandy
op 29 Jan 2021Spataderpraktijk dokter Vafi
op 31 Jan 2021Spataderpraktijk dokter Vafi
op 31 Jan 2021Miranda
op 14 Feb 2021Spataderpraktijk dokter Vafi
op 15 Feb 2021Anne
op 16 Feb 2021Spataderpraktijk dokter Vafi
op 18 Feb 2021Carl ahrens
op 13 Mar 2021Spataderpraktijk dokter Vafi
op 14 Mar 2021Anamda
op 05 Apr 2021Spataderpraktijk dokter Vafi
op 06 Apr 2021Joke
op 07 Apr 2021Spataderpraktijk dokter Vafi
op 08 Apr 2021Catharina
op 05 May 2021Spataderpraktijk dokter Vafi
op 08 May 2021Frans
op 06 Jun 2021Spataderpraktijk dokter Vafi
op 08 Jun 2021Joke
op 21 Nov 2021Alice Visser
op 24 Nov 2021Robin
op 09 Feb 2022Alice Visser
op 10 Feb 2022Phil
op 02 Apr 2022Alice Visser
op 04 Apr 2022Nicole
op 19 Feb 2023Louise Vafi
op 20 Feb 2023Debby
op 23 Mar 2023Lahcen
op 29 Mar 2023Louise Vafi
op 05 Apr 2023Angelique
op 16 Apr 2023Louise Vafi
op 18 Apr 2023Angelique
op 18 Apr 2023Igee
op 26 Apr 2023Louise Vafi
op 10 May 2023Josie
op 29 Apr 2023Louise Vafi
op 10 May 2023Naomi
op 03 May 2023Louise Vafi
op 10 May 2023Suzanne
op 04 Jul 2023Annne
op 12 Mar 2024