05 juni 2023 

Natuurlijk middel tegen zware benen: verlichting voor vermoeide onderdanen. | MGB

Zware benen zijn een veelvoorkomend probleem. Het ongemakkelijke gevoel is vaak een teken van een probleem met de bloedsomloop en kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd en conditie.

Voelen je benen zwaar en vermoeid aan of heb je moeite om je benen stil te houden? Deze natuurlijke tips voor vermoeide benen helpen je symptomen te verlichten.

Natuurlijk middel tegen zware benen

Wat is de oorzaak van zware benen?

Er zijn verschillende oorzaken voor zware benen:

  • Langdurig staan of zitten: Wanneer je langdurig in dezelfde houding zit of staat, kan dit de bloedstroom in je benen verslechteren.
  • Overgewicht: Overgewicht kan de druk op je benen verhogen met vermoeide voeten en benen tot gevolg.
  • Spataderen: Spataderen zijn verzwakte aderen die het bloed minder goed naar het hart vervoeren. Een verminderde functie van de klepjes in de aderen kan zorgen voor een zwaar gevoel in de benen.
  • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kan de druk op de bloedvaten toenemen, waardoor de bloedstroom belemmerd kan worden.
  • Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, kan de conditie van de aderen in je benen achteruit gaan, wat kan leiden tot een slechte bloedsomloop en zware benen.
  • Vitaminetekort: Hoewel hier geen overtuigend bewijs voor is, is wel bekend dat vitamine D belangrijk is voor de werking van je spieren.
  • Een afwijkende stand van de voeten:  Ook een afwijkende stand van de voeten kan leiden tot pijnlijke benen.

Er zijn ook andere medische aandoeningen die zware benen kunnen veroorzaken, zoals perifeer arterieel vaatlijden en lymfoedeem. Als je regelmatig last hebt van zware, pijnlijke benen, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te bepalen en de juiste behandeling te krijgen.

Natuurlijke middelen tegen zware benen

Er zijn verschillende natuurlijke middelen die kunnen helpen bij pijnlijke  zware benen.

Koud water therapie

Een snelle en makkelijke manier om de bloedsomloop in je benen te verbeteren is met behulp van koud water therapie. Het koude water stimuleert de bloedsomloop waarmee zwelling en pijn in de benen verminderd kan worden.

Koud water therapie

Voetenbad met lauwwarm water en olijfolie

Een voetenbad met lauwwarm water en een scheutje olijfolie kan ook helpen tegen het vermoeide gevoel in je benen. Het warme water ontspant de bloedvaten waarmee de bloedstroom kan worden verbeterd. De olijfolie bevat antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en zwelling. Geregeld een voetenbad nemen met een verzorgende olie zorgt bovendien voor verzorgde, zachte voeten.

Zware benen. Voetenbad met lauwwarm water en olijfolie

Massage

Een zachte massage kan ook helpen bij zware benen. Met een massage ontspan je je spieren en verbeter je de bloedstroom. Daarbij kun je gebruik maken van essentiële oliën zoals lavendel of pepermuntolie om de massage nog effectiever te maken.

Natuurlijk middel tegen zware benen. Massage

Gebruik natuurlijke supplementen

Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij zere benen. Zo zijn er supplementen met paardenkastanje, die kunnen helpen om de bloedvaten te versterken en de bloedstroom te verbeteren. Ook ginkgo biloba kan helpen bij het verbeteren van de bloedstroom en het verminderen van ontstekingen.

Natuurlijk middel tegen zware benen. Supplementen

Tips voor het voorkomen van zware benen

Als je last hebt van zware benen, zijn er verschillende natuurlijke middelen die verlichting kunnen bieden. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om zware benen te voorkomen:

Beweeg meer

Regelmatig bewegen houdt de bloedsomloop gezond. Bewegen brengt de kuitspieren in actie en dat zorgt voor een natuurlijke compressie van de bloedvaten in de kuiten. Wandelen, zwemmen, yoga, het zijn allemaal goede opties die de beenpomp in beweging brengen.

Natuurlijk middel tegen zware benen. Beweeg meer.

Draag compressiekousen

Compressiekousen zijn speciale kousen die druk uitoefenen op je benen. Dit verbetert de bloedcirculatie en vermindert de zware benen. Er zijn verschillende soorten compressiekousen verkrijgbaar, van lichte compressie tot zeer sterke compressie. Je leest er meer over in ons blog "Compressiekousen En Waarom Je Ze Moet Dragen".

Natuurlijk middel tegen zware benen. Compressiekousen

Leg de benen hoog

Wanneer je veel moet staan of veel zit is het belangrijk om, telkens wanneer je dat kunt, je benen hoog te leggen. Leg ze bijvoorbeeld op een poef met een kussen wanneer je 's avonds televisie kijkt of gebruik een beenkussen in je bed. Je benen op een verhoging leggen vergemakkelijkt de bloedcirculatie en vermindert zware benen.

Door deze tips toe te passen verbeter je je algehele gezondheid en verminder je de kans op zware en vermoeide benen. Denk ook aan andere gezonde gewoonten, zoals een gevarieerd dieet en voldoende slaap.

Natuurlijk middel tegen zware benen. Beenkussen

Wanneer medische hulp zoeken

Wanneer je last hebt van zware benen, vermoeide benen en pijnlijke voeten kan het zijn dat je medische hulp nodig hebt. Hier zijn enkele situaties waarin het verstandig is om professionele hulp te zoeken:

  • Als je zware benen gepaard gaan met andere symptomen, zoals kortademigheid, pijn op de borst, of zwelling in andere delen van het lichaam, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen.
  • Als je zware benen veroorzaakt worden door spataderen, dan kun je het beste een afspraak maken met een vaatchirurg, dermatoloog of fleboloog. Deze specialisten kunnen je helpen met de juiste behandeling voor spataderen.
  • Als je vermoedt dat je zware benen worden veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie, dan kun je het beste een afspraak maken met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een specialist voor verdere evaluatie en behandeling.

Het is belangrijk om te onthouden dat zware benen meestal geen ernstige aandoening zijn en dat er veel natuurlijke remedies zijn die je kunt proberen om je symptomen te verlichten. Wanneer je echter twijfelt of je medische hulp nodig hebt, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer