15 mei 2023 

Steunkousen tegen spataderen: werken ze echt? | Mooie Gezonde Benen

Als je last hebt van spataderen, kan het dragen van steunkousen een effectieve behandeling zijn waarmee je de klachten kunt verminderen. Steunkousen zijn elastische kousen die druk uitoefenen op de benen en zo de bloedcirculatie verbeteren. Dit kan helpen om vocht in de benen te verminderen en nieuwe spataderen te voorkomen.

In dit artikel lees je wat steunkousen zijn, hoe ze werken en welke voordelen je kunt verwachten.

Steunkousen tegen spataderen

Wat zijn steunkousen?

Steunkousen worden ook wel compressiekousen genoemd en compressiekousen worden ook wel steunkousen genoemd. In de praktijk worden de termen dus door elkaar gebruikt, toch is er een verschil.

Steunkousen (TEK)

Steunkousen zijn kousen die specifiek zijn ontworpen om de bloedstroom te verbeteren en de symptomen van verschillende medische aandoeningen te verminderen. Wanneer we het hebben over steunkousen hebben we het over Therapeutische Elastische Kousen die door een arts worden voorgeschreven. Deze kan beoordelen of steunkousen nodig zijn en welke compressieklasse het beste bij de klachten past. Voor de aanschaf van steunkousen is een verwijsbrief van de (huis)arts nodig en een medische indicatie.

Therapeutische Elastische Kousen

Compressiekousen

Compressiekousen worden ook steunkousen genoemd. Het meest in het oog springende verschil is dat compressiekousen ook zelf aangeschaft kunnen worden. Ze worden gebruikt om spataderen te voorkomen, spataderen te verminderen, om de symptomen van spataderen tegen te gaan, om de bloedcirculatie te verbeteren of om blessures tijdens het sporten tegen te gaan.  Daarnaast worden ze gebruikt na een spataderbehandeling.

Zowel steunkousen als compressiekousen zijn verkrijgbaar in verschillende compressieniveaus. Ze kunnen worden aangepast aan je individuele behoefte.

Compressiekousen kun je zelf kopen

Voordelen van compressie

Steunkousen zorgen voor vermindering van klachten. Als je last hebt van spataderen, dan kunnen ze een groot verschil maken. De compressie zorgt voor druk waardoor de doorbloeding in je benen verbeterd wordt. Hierdoor verminderen de klachten van spataderen.

Naast het verminderen van spataderklachten zijn compressiekousen ook geschikt voor andere bloedcirculatie gerelateerde problemen.

Vermoeide benen

Bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent en de bloedcirculatie niet optimaal is.

Gezwollen benen

Wanneer er sprake is van vocht in de benen of gezwollen enkels.

Onrustige benen

Ook wanneer er sprake is van het restless legs syndrome kunnen compressiekousen verlichting bieden.

Steunkousen voor onrustige benen

Veel zitten en staan

Compressiekousen kunnen een wereld van verschil maken voor mensen die voor hun werk veel moeten staan of veel moeten zitten. Stilzitten en stilstaan zorgt voor een verminderde doorbloeding doordat de kuitpomp weinig gebruikt wordt. Hierdoor wordt het bloed minder goed rondgepompt waardoor pijnlijke of gezwollen benen en enkels kunnen ontstaan. Compressiekousen zijn dan een goed hulpmiddel.

Steunkousen wanneer je veel moet zitten

Hoe werken steunkousen?

Steunkousen zijn ontworpen om de bloeddoorstroming in de benen te verbeteren. Hoe werkt dit?

Steunkousen en compressiekousen oefenen druk uit op de benen. Die druk zorgt ervoor dat de bloedvaten in de benen worden samengedrukt. Hierdoor wordt de bloedstroom verbeterd en kan bloed gemakkelijker terugstromen naar het hart.

Er zijn verschillende soorten steunkousen beschikbaar, afhankelijk van de mate van compressie die nodig is. De compressie wordt uitgedrukt in millimeter kwik (mmHg) en kan variëren van lichte druk (10-14 mmHg) tot zeer stevige druk (hoger dan 32 mmHg).

Steunkousen bij spataderen

Soorten Steunkousen

Wanneer je last hebt van spataderen, kunnen compressiekousen een goede oplossing zijn om de klachten te verminderen. Er zijn verschillende soorten kousen verkrijgbaar.

Sockwell sokken

Sockwell sokken zijn een populaire keuze onder mensen met spataderen. Ze zijn gemakkelijk te verkrijgen, zitten lekker, zijn mooi, en bieden een uitstekende ondersteuning aan je benen. Kortom de meest voor de hand liggende oplossing wanneer je de bloedsomloop in je benen wilt verbeteren.

Een ander voordeel van Sockwell sokken is dat ze gemaakt zijn van merinowol en bamboe. Deze materialen zorgen voor een aangenaam voetklimaat. Zweet wordt afgevoerd, waardoor je voeten droog en comfortabel blijven. Sockwell sokken zijn verkrijgbaar in verschillende compressieklassen en zijn er voor zowel de smalle kuit als de wat bredere kuit.

Andere soorten steunkousen

Naast Sockwell sokken zijn er nog tal van andere soorten compressiekousen verkrijgbaar. Denk hierbij aan bovenbeenkousen (een kous die ondersteuning biedt aan het hele been) en ondersteunende panty's.

Andere soorten steunkousen

Conclusie

Steunkousen (of compressiekousen) zijn speciaal ontworpen om druk uit te oefenen op de aderen in je benen. Deze druk zorgt ervoor dat de bloedstroom verbetert en de klachten van spataderen verminderen. Wanneer je last hebt van spataderen kunnen steunkousen  een effectieve oplossing zijn.

Steunkousen kunnen ook helpen bij andere klachten die gepaard gaan met een verminderde doorbloeding zoals pijn, zwelling, vermoeidheid en jeuk. Bovendien kunnen ze helpen voorkomen dat spataderen erger worden en dat nieuwe spataderen ontstaan.

Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en compressieklassen. Het is belangrijk om de juiste maat en compressieklasse te kiezen voor het beste resultaat. Hiervoor kun je advies vragen aan de arts of de maattabel raadplegen.

Het dragen van compressiekousen kan even wennen zijn, vooral als je ze voor het eerst draagt. Voor het beste resultaat draag je ze regelmatig en onderhoud je ze door ze met de hand te wassen en aan de lucht te laten drogen. Naast het dragen van steunkousen is het belangrijk om regelmatig te bewegen en je benen hoog te leggen wanneer je zit of ligt.

Heb je last van spataderen, vermoeide benen, of wil je je benen preventief laten controleren op spataderen? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een vaatonderzoek in onze praktijk. Zonder verwijsbrief weet je dan snel waar de pijn in je benen vandaan komt en wat je eraan kunt doen.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer