Wat is een Infectie

Wat is een Infectie

Na een spataderoperatie kan er altijd een infectie optreden. Bacteriën heb je altijd op je huid en wanneer er een wond wordt gemaakt, zoals bij een operatie, heb je altijd kans dat die wond met een bacterie besmet raakt.

Natuurlijk wordt de huid bij een operatie goed gedesinfecteerd. Ook zal er steriel gewerkt worden om de kans op een infectie zo klein mogelijk te maken. Desalniettemin bestaat er altijd een kans op infectie en dus een wond na een spataderoperatie kan infecteren.

Een infectie na een operatie kan beperkt maar ook uitgebreid zijn. Zo’n infectie gaat gepaard met pijnklachten en roodheid. En soms met afscheiding van vocht. Afhankelijk van de ernst van de infectie wordt deze wel of niet behandeld.

Bij een lichte infectie en dus een lichte verkleuring kan de arts besluiten het aan te kijken of eventueel adviseren wat te koelen. Wanneer de infectie ernstiger is zal de arts over het algemeen overgaan tot het voorschrijven van antibiotica.

Wanneer het gaat om een beperkte infectie kun je er gewoon mee naar huis, wanneer de infectie ernstiger is, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van koorts, vochtafscheiding of in het meest vervelende geval ook van ophoping van pus, dan zal toch weer een opname nodig zijn. Tijdens deze opname kunnen de antibiotica bijvoorbeeld via een infuus worden toegediend.

Wanneer de infectie dermate ernstig is dat zich veel pus ophoopt zal dat leiden tot een tweede operatie. Bij deze tweede operatie wordt het abces gedraineerd waarna de wond wordt opengelaten om te zorgen dat de pus uit het lichaam verdwijnt.

Zou je dit niet doen dan krijg je een ophoping van infectieus materiaal in de wond wat op een gegeven moment naar de bloedbaan kan gaan en een bloedvergiftiging zou kunnen veroorzaken.

De kans op een infectie kun je verkleinen door je weerstand te vergroten. Mensen met een verlaagde weerstand hebben een grotere kans op infectie. Je kunt je dan afvragen of er in dit geval geopereerd moet worden. Bij iemand met een verlaagde weerstand kun je overwegen om voor de operatie al te beginnen met antibiotica. Zo zorg je ervoor dat gedurende en na de operatie de patiënt beschermd is.

Wanneer mensen wel een goede weerstand hebben maar willen anticiperen op eventuele complicaties na de operatie zouden ze ze hun weerstand kunnen verbeteren met behulp van voeding, goede nachtrust en vitamines. Hoewel niet helemaal bewezen kan het natuurlijk geen kwaad om op deze manier te zorgen dat je in een optimale conditie bent.

 

 

 
Reactie plaatsen