Scleroseren wanneer resultaat?

Scleroseren wanneer resultaat?

Sclerotherapie is een minimaal-invasieve procedure waarmee middelgrote en kleine spataderen worden behandeld. Het doel van sclerotherapie is om de spatader af te sluiten zodat er geen bloed meer doorheen kan. Dit gebeurt met behulp van inspuitingen. Na de behandeling wordt de ingespoten spatader door het lichaam opgeruimd.

Hoewel de resultaten van persoon tot persoon verschillen kun je gemiddeld binnen 3 tot 6 weken resultaat verwachten van een sclerotherapie behandeling. Sclerotherapie vereist soms meerdere behandelingen om het gewenste resultaat te bereiken.

Wat is sclerotherapie?

Het scleroseren van spataderen is een eenvoudige en minimaal invasieve procedure die wordt gebruikt om spataderen mee te behandelen. Bij het scleroseren van spataderen gebruikt de fleboloog een zeer dunne naald waarmee een speciale vloeistof (sclerosans of foam) in de spatader wordt geïnjecteerd. Soms kan het inspuiten een branderig gevoel geven, meestal voel je er niks van.

samentrekken-verschrompelen-spataderen

Samentrekken en verschrompelen

Deze vloeistof zorgt ervoor dat de wanden van de spatader samentrekken en verschrompelen. Het bloed vervolgt zijn weg via gezonde aders en na verloop van tijd wordt de behandelde ader geabsorbeerd door het lichaam.

De kous

Om de ingespoten vloeistof zo lang mogelijk op zijn plaats te houden krijgt het been een strakke kous die er voor zorgt dat de behandelde ader dichtgedrukt blijft.

De maximale hoeveelheid vloeistof

Tijdens de behandeling kunnen meerdere spataderen behandeld worden. Er zit echter wel een maximum aan de hoeveelheid vloeistof of foam dat ingespoten mag worden. Het kan dus zijn dat niet al je spataders in één keer kunnen worden behandeld.

Resultaat

Sclerotherapie is veilig, nagenoeg pijnloos met vaak snel resultaat. Je kunt een vermindering van ongeveer 60 tot 80 procent van je zichtbare oppervlakkige spataderen verwachten. De eerste resultaten kun je vaak al zien na drie tot zes weken. Maar soms kan het tot een half jaar duren voordat het eindresultaat zichtbaar is.

vermindering-van-60-tot-80-procent

Voorbereidingen

Ter voorbereiding op de sclerotherapie is het belangrijk dat je op de dag van de behandeling geen crèmes of bodylotions op je benen gebruikt. Dit omdat de pleisters die worden gebruikt om de spatader na de behandeling mee af te plakken dan niet meer kleven.

Therapeutische elastische kous

Wanneer je zelf een therapeutische elastische kous hebt, kun je deze na het inspuiten dragen en dus meenemen naar de praktijk. Wij kunnen ook elastische kousen aanmeten als dat nodig is.

Belangrijke informatie voor de arts

Voordat je een sclerotherapiebehandeling ondergaat, is het belangrijk om je behandelend arts in te lichten over: aangeboren hartafwijkingen, stollingsstoornissen, overgevoeligheid voor  pleisters of overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen, een zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft of wanneer je last hebt van migraine.


Gemakkelijke kleding

Na de sclerotherapiebehandeling wordt aangeraden om gemakkelijke kleding (zoals een joggingbroek) te dragen. Na de behandeling zitten er wattenbolletjes en papieren pleisters op je benen en draag je een elastische kous. Loszittende kleding is dan wel zo aangenaam.

Bovendien is het verstandig knellende kleding, zoals een strakke jeans een tijdje te vermijden. Dit kan het behandelde gebied irriteren en de genezing belemmeren.

Dag van de behandeling

Je neemt plaats in onze wachtkamer. De assistente haalt je daar op en brengt je naar de behandelkamer. Daar zal ze vragen je schoenen, panty en rok of broek uit te trekken.

In de behandelkamer zal de arts je vragen om staande plaats te nemen op een soort trapje. Hij  zal met je bespreken welke spataderen je behandeld wilt hebben. Deze spataderen worden dan vaak gemarkeerd met een viltstift.

Daarna neem je volgens de instructies plaats op de behandeltafel, waarna de arts je zal behandelen.


De behandeling duurt meestal tussen de 30 en 45 minuten. Het fijne naaldje met de vloeistof kan een lichte prik veroorzaken. Sommige patiënten ervaren ook een krampend gevoel tijdens het inspuiten.

Lichte spanning

Veel mensen zijn gespannen voor een behandeling. Het kan zijn dat je daardoor wat oppervlakkiger gaat ademen en wat licht in het hoofd wordt. Geef duidelijk aan wanneer je je niet prettig voelt.

Na de behandeling

Wanneer je je goed voelt kun je direct na de behandeling naar huis. Wanneer je je niet goed voelt meld je dit bij de assistente en neem je nog even plaats in de wachtkamer.

Voor een optimaal resultaat draag je na de behandeling een elastische kous die 12 dagen dag en nacht wordt gedragen.

Vijf uur na de behandeling mogen de papieren pleisters en de wattenbolletjes worden verwijderd waarna de kous weer aangetrokken wordt.


24 uur na de behandeling mag je kort, niet te warm, douchen. Trek direct na de douchebeurt je kousen weer aan.

Vermijd de eerste drie weken een warm bad, een sauna- en een zonnebank bezoek. Warmte verbetert de doorbloeding, verwijdt de aders en kan de behandeling tegenwerken.

Adviezen voor na de behandeling

  • Bewegen is goed maar vermijd intensief sporten.
  • Probeer de eerste week niet zwaar te tillen.
  • Vliegen wordt de eerste drie weken afgeraden.
  • Om problemen te voorkomen, stel je jezelf vier weken voor en na de behandeling niet bloot aan de zon. De behandelde aders kunnen dan blijvend bruin verkleuren.
  • Smeer je benen niet in met bodylotion of crème zolang je een kous draagt.
  • Twee tot drie weken na de behandeling mag je niet baden of zwemmen.

Complicaties

Hoewel sclerotherapie over het algemeen veilig en effectief is, zijn er een paar mogelijke complicaties waar je je bewust van moet zijn.


Blauwe plekken

Tijdens de eerste weken kunnen er blauwe plekken op je benen te zien zijn. Deze verdwijnen na ongeveer zes tot acht weken.

Knobbeltjes

Als reactie op de injecties kunnen harde, aanvankelijk pijnlijke bobbeltjes ontstaan op de plek van de behandelde spataderen. Hoewel dit meestal optreedt bij een behandeling van grotere spataderen, kan er ook roodheid en een ontsteking van kleinere aders optreden. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen een paar weken. Het langer dragen van de steunkous overdag helpt  de symptomen te verlichten. Als je pijn hebt kun je paracetamol nemen.

Wondjes en korstjes

Het inspuiten van een etsende vloeistof kan soms resulteren in de vorming van wondjes of korstjes op de huid. Dit is te wijten aan de irriterende werking van de scleroserende vloeistof, waardoor de huid geïrriteerd en ontstoken kan raken. Dit geneest meestal snel en vanzelf.

sclerotherapie-resultaat

Verkleuring (pigmentatie)

In de meeste gevallen is sclerotherapie succesvol en vermindert het de zichtbaarheid van spataders. Soms ontstaat echter pigmentatie. Deze bruine verkleuring van de huid is meestal tijdelijk en verdwijnt na een paar maanden.

De kans dat hyperpigmentatie ontstaat is groter wanneer je de eerste weken na de behandeling in de zon komt. Mensen met een donkerder huidtype hebben hier een grotere kans op.

Soms is er sprake van blijvende pigmentatie.

Trombose

Hoewel de kans op deze complicatie zeer klein is na sclerotherapie, is het toch belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico's.

Bij trombose is er sprake van een bloedstolsel. Meestal gaat het om een oppervlakkige trombose, zeer zelden betreft het een diep veneuze trombose. Het been wordt dan dik en rood en en de huid wordt glanzend en strak. Neem direct contact op met je behandelend arts of je huisarts wanneer je denkt dat je trombose hebt.


Allergische reactie

Hoewel sclerotherapie over het algemeen veilig is, bestaat er een klein risico op een allergische reactie. Symptomen van zo'n reactie kunnen roodheid, jeuk, branderigheid en zwelling zijn. Het acuut optreden van allergische symptomen is zeer zeldzaam.

Telangiectatic matting

Telangiectatic matting wordt in verband gebracht met overgevoeligheid en de neiging tot bloeden. Concreet houdt dit in dat er een kans bestaat dat er na de behandeling nieuwe hele kleine vaatverwijdingen ontstaan. De kans dat dit gebeurt, is van tevoren niet in te schatten en als het zich voordoet, verdwijnt het na enige tijd meestal vanzelf. Helaas kan telangiectatic matting ook blijvend zijn. Een nieuwe sclerotherapie behandeling leidt vaak tot meer vaatverwijdingen.

Migraine

Als je bekend bent met migraine kan een foam behandeling tot een aanval leiden.

andrea-piacquadio

Conclusie

Het scleroseren van spataderen is een veilige, nagenoeg pijnloze behandeling met vaak snel, na drie tot zes weken, resultaat.

Scleroseren leidt in de meeste gevallen tot het verminderen en soms tot het geheel verdwijnen van grotere en kleinere spataderen.

Je kunt bij sclerotherapie een vermindering van ongeveer 60 tot 80 procent van je zichtbare oppervlakkige spataderen verwachten.

Omdat per keer slechts een beperkt aantal ampullen mag worden toegediend kan het zijn dat er meerdere behandelsessies nodig zijn om je spataderen goed te behandelen.

Een goed behandelde spatader komt niet terug, maar als je gevoelig bent voor spatadervorming kan het wel zo zijn dat er zich nieuwe spataderen vormen.