Wat zijn de symptomen van spataderen?

Veneuze symptomen kunnen variëren van kleine cosmetische problemen (die een waarschuwing kunnen zijn voor onderliggende vaatproblemen) tot pijnlijke, vermoeide en zware benen en wonden die niet willen helen. Een aandoening zoals spataderen kan niet worden afgedaan als alleen maar een cosmetisch probleem. Wat zijn de symptomen?

Pijn, kramp en een branderig gevoel

Veel mensen met spataderen klagen over pijn in de benen. De pijn gaat soms gepaard met kramp of een zwaar en moe gevoel. Andere veel voorkomende symptomen zijn rusteloosheid, een branderig gevoel, een kloppend of een tintelend gevoel in de benen. De pijn kan worden verlicht door de benen hoog te leggen of door een compressiekous te dragen.

Problemen met de aders kunnen variëren van kleine cosmetische problemen tot ernstige aandoeningen met zweren en open benen die voor immobiliteit zorgen. Indien onbehandeld kunnen spataderen leiden tot ernstigere problemen vanwege de progressieve aard van de ziekte. Deze kunnen optreden in de vorm van pijnlijke bloedstolsels, huidzweren en bloedingen.

Rusteloze benen

Rusteloze benen worden formeel het Restless-leg syndroom (RLS) genoemd. Deze aandoening treft ongeveer 1 op de 20 mensen en komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Veel mensen met een onderliggende aderaandoening ervaren een gevoel van rusteloosheid of een constante drang om de benen te bewegen. Deze symptomen treden meer op in de nacht en kunnen het gevolg zijn van een slechte bloedsomloop in de benen ten gevolge van niet meer goed functionerende aders. Er is wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen een veneuze ziekte zoals spataderen en het Restless leg syndroom. Spataderen als oorzaak van rusteloze benen wordt door artsen vaak over het hoofd gezien. Ze worden niet gediagnosticeerd en blijven onbehandeld.

Tintelingen, gevoelloosheid en jeuk

Patiënten met een aderaandoening ervaren vaak tintelingen, een branderig gevoel, jeuk of gevoelloosheid in de benen of voeten. Een branderig gevoel kan gepaard gaan met een kloppend gevoel en de huid kan enigszins gevoelloos of warm aanvoelen. Deze symptomen kunnen een teken zijn van een probleem met de aders, of er nou spataders zichtbaar zijn of niet. Een aderziekte met jeuk kan uiteindelijk leiden tot een droge huid of uitslag, het zogenaamde veneuze eczeem.

Zwelling

Zwelling wat wordt veroorzaakt door een abnormale vochtophoping in de weefsels van het lichaam wordt oedeem genoemd. Oedeem presenteert zich vaak als zwelling in de onderbenen, kuiten, enkels en voeten. De aanwezigheid van zwelling kan een teken zijn van een aderaandoening. Dikwijls veroorzaakt het niet goed functioneren van het lymfesysteem deze zwelling. Dit kan hand in hand gaan met een aderaandoening omdat een slechte bloedafvoer kan bijdragen aan overtollig vocht.

Huidveranderingen

Een verandering van de huid van de onderbenen kan een teken zijn van een aderaandoening, of er nou spataderen zichtbaar zijn of niet. Een veel voorkomend teken van problemen met de aders is een kleurverandering van de huid van het onderbeen. Dit wordt veneuze stasis dermatitis (spatader eczeem) genoemd. Hierbij kan de huid er bruin, rood, glanzend of geïrriteerd uitzien en kunnen de enkels gezwollen zijn. De uitslag is vaak lastig te genezen.

Chronische wonden

Een chronische wond in weefsels van de onderste ledematen is een ernstig stadium van een aderaandoening. Het kan optreden bij een slechte bloedcirculatie in de benen. Er is dan sprake van een aanhoudende druk in ongezonde aderen met een laag zuurstofgehalte. Dit kan leiden tot een beenwond die bekend staat als beenulcus. Vaak bestaat de behandeling ten onrechte alleen uit wondverzorging. De behandeling van de onderliggende aderaandoening helpt niet alleen om de ulcus te genezen, het verlaagt ook het risico dat er opnieuw zweren ontstaan.

Consult met vaatonderzoek

Herken je één of meerdere symptomen zoals hierboven beschreven? Kom dan langs voor een vaatconsult. Een beoordeling van de benen door een vaatchirurg in combinatie met het door hem uitgevoerde vaatonderzoek is de eerste stap die je moet nemen wanneer je meer helderheid over de conditie van je vaten wilt. Daarvoor kun je bij ons zonder verwijsbrief direct een afspraak maken.

 

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen