Chronische veneuze insufficiëntie (CVI) is een aandoening aan de aders in de benen die ook wel “veneuze reflux” wordt genoemd. Veneuze reflux treedt op wanneer de kleppen in de aders niet meer goed functioneren. De aderkleppen verzwakken als gevolg van een erfelijke belasting, na meerdere zwangerschappen in combinatie met veel staan of juist veel zitten. ‘Chronisch’ wijst op het langer bestaan van de klachten.
Aders met verzwakte kleppen leiden tot het niet goed doorstromen van het bloed. Dit kan leiden tot pijn, zwelling, vochtophoping, huidveranderingen en wondjes die niet goed helen.
Wanneer de kleppen in de aderen van de benen het bloed niet goed terugvoeren naar het hart vertraagt de bloedstroom. Daardoor neemt de druk in de ader toe en treedt er zwelling in de benen en de voeten op. Naarmate meer bloed zich verzamelt in de onderste ledematen, zwellen de aders verder op. Dit kan leiden tot stolselvorming, ontsteking (flebitis), open wonden, pijn en verkleuring van de huid.
Het beeld van een chronisch veneuze insufficiëntie kan ook ontstaan na een trombosebeen. In dat geval zijn diep gelegen aders aangedaan in de kuit, bovenbeen en/of het bekken en is er vaak alleen behandeling met een elastische kous mogelijk.
Hoe wordt de diagnose veneuze insufficiëntie gesteld?
Een lichamelijk onderzoek is de eerste stap naar de diagnose veneuze insufficiëntie. De arts zal de medische voorgeschiedenis in kaart brengen en de huidige gezondheidstoestand analyseren. Duplex echografie zal worden gebruikt om de bloedcirculatie in de benen te onderzoeken.
Het echo-duplex onderzoek is een pijnloos onderzoek waarbij hoogfrequente geluidsgolven (echografie) worden gebruikt om een beeld te krijgen van de dieper gelegen aderen die bloed naar het hart terugvoeren. Tijdens dit onderzoek van de onderste extremiteiten worden de aderen in de benen en enkels bekeken. Er wordt gekeken naar de bloedstroom, de diameter van de aders en de structuur van de beenaders.
Hoe wordt veneuze insufficiëntie behandeld?
Behandeling van chronische veneuze insufficiëntie is gericht op het verminderen van de zwelling, het behandelen van huidproblemen, het voorkomen en behandelen van open wonden en het verbeteren van de bloedstroom.
Geneesmiddelen die de bloedstroom verbeteren kunnen samen met compressietherapie worden gebruikt om beenzweren te behandelen. Een laserbehandeling is een minimaal belastende procedure waarbij met hitte de aangedane ader wordt uitgeschakeld. Bij sclerotherapie wordt een chemische vaatwand irriterende stof in de aangetaste aderen geïnjecteerd. De vloeistof verlittekent de ader zodanig dat het bloed via andere gezonde aderen moet gaan stromen. Ook chirurgisch kan er ingegrepen worden. De aangetaste ader wordt dan afgebonden zodat er geen bloed meer doorheen kan stromen. Ook kan de ader worden verwijderd. Dit wordt strippen genoemd.
Indien er sprake is (geweest) van een trombosebeen kunnen aangedane aderen meestal niet behandeld worden omdat ze nog een functie vervullen in de afvloed van bloed uit het been. Dan is alleen een elastische kous mogelijk als behandeling van de klachten.
Zelf kun je zwelling verminderen en de pijn verlichten door voor meer beweging te zorgen. Dit zal de doorstroming van het bloed vergroten. Vermijd langdurig staan of zitten en leg je benen hoger dan je hart wanneer je gaat slapen.
Waarom is wandelen goed bij veneuze insufficiëntie?
De meeste artsen die zich met vaatproblematiek bezig houden zullen mensen met chronische veneuze insufficiëntie adviseren om veranderingen in de levensstijl aan te brengen. Met beweging kan de bloedstroom in de benen verbeterd worden. Wandelen is hiervoor met name geschikt. Terwijl je wandelt trekken de spieren in je benen samen waardoor bloed door de aderen van je benen richting je hart wordt geperst. Ook andere oefeningen bevorderen de gezondheid van je aderen. Beweging maakt de spieren sterk wat goed is voor de circulatie.
Zijn compressiekousen goed bij veneuze insufficiëntie?
De meeste experts beschouwen compressietherapie als een essentiële behandeling bij chronische veneuze insufficiëntie. Compressiekousen geven druk en kunnen zo de circulatie verbeteren en het terugstromen van het bloed bevorderen.
Effectieve kousen geven de meeste druk bij de enkel en verlagen gradueel de druk naarmate de kous richting het bovenbeen gaat. Deze kousen zijn bij een specialist in medische hulpmiddelen verkrijgbaar en moeten aangemeten worden.
Kousen zijn er in allerlei soorten en maten, van kniehoog tot dijhoog tot panty’s met open of gesloten teen.
Kan veneuze insufficiëntie vanzelf genezen?
Veneuze insufficiëntie verdwijnt niet vanzelf. En hoe eerder het wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe minder de kans op (ernstige) complicaties.
Onbehandeld kan veneuze insufficiëntie zich ontwikkelen tot huidzweren en chronische pijn. Veneuze insufficiëntie kan genezen. Er zijn verschillende effectieve, weinig belastende behandelingen waarbij ongezonde aderen worden verwijderd of behandeld, zodat de bloedsomloop via gezonde aderen kan gaan lopen.
Helpt afvallen bij veneuze insufficiëntie?
Afvallen geneest veneuze insufficiëntie niet, maar helpt wel bij het bestrijden van de symptomen. Gewicht, samen met erfelijkheid, kan bijdragen aan veneuze insufficiëntie. Overgewicht vergroot de druk in de benen en daarmee ook de druk op de aders. Een gezond dieet en lichaamsbeweging vermindert de druk op de aders. Veneuze insufficiëntie is een aandoening waarbij de kleppen in de aders niet meer goed functioneren. Wanneer je gewicht verliest en meer gaat bewegen zal dit de doorbloeding verbeteren maar de kleppen niet genezen.
Kunnen compressiekousen te strak zitten?
Een van meest gehoorde klacht van mensen die compressiekousen dragen, is dat ze deze te strak vinden zitten. Compressiekousen zijn ontworpen en gemaakt om compressie (druk) uit te oefenen. Dit betekent dat ze opzettelijk strak zitten op de plek waar de meeste druk uitgeoefend moet worden (de enkels). Compressie kousen zitten te strak als ze pijn doen, of wanneer ze er voor zorgen dat je geen gevoel meer in je benen of voeten hebt. Maak in dat geval opnieuw een afspraak bij de persoon die de kous heeft aangemeten.
Zekerheid over je aders
Zes tot acht procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische veneuze insufficiëntie. Bij een vroege diagnose en behandeling leidt veneuze insufficiëntie zelden tot ernstige complicaties. Zelfs langdurige chronische veneuze insufficiëntie kan worden teruggedraaid met een snelle behandeling. Wanneer je je zorgen maakt of je wilt gewoon weten of er bij jou sprake van een lekkage is maak dan een afspraak in onze praktijk. Hiervoor heb je geen verwijsbrief nodig van je huisarts.
Vond je dit bericht interessant laat dat ons dan weten door hieronder een reactie of je persoonlijke ervaring achter te laten. Of deel dit artikel op Facebook!