Gezonde benen en voeten zijn essentieel voor het behoud van mobiliteit en levenskwaliteit. Een manier om je benen gezond te houden is door steunkousen te dragen.

Steunkousen zijn kousen die zachte druk (compressie) op de benen uitoefenen, waardoor de bloedsomloop verbetert en de vorming van bloedstolsels wordt voorkomen.

Steunkousen worden vaak aanbevolen voor mensen met een voorgeschiedenis van veneuze insufficiëntie of trombose, maar ook gezonde mensen kunnen baat hebben bij het dragen van steunkousen.

In dit blog gaan we daar dieper op in.

Wat is het nut van een steunkous?

Steunkousen worden ook wel compressiekousen genoemd. En de begrippen steunkous en therapeutisch elastische kous (TEK) worden vaak door elkaar gebruikt.

Een steunkous wordt vaak gebruikt om de symptomen te verlichten van aandoeningen als spataderen en trombose zoals vermoeide benen, pijnlijke benen, oedeem en zwelling.

De kous voert overtollig vocht in de benen af waardoor klachten als oedeem verminderen en geeft steun aan de spieren en gewrichten om pijn en vermoeidheid te voorkomen.

Daarnaast helpen steunkousen de vorming van bloedpropjes te voorkomen doordat de bloedcirculatie wordt verbetert.

Er zijn veel verschillende soorten steunkousen beschikbaar, en ze kunnen voor verschillende doeleinden worden gedragen.

Sommige kousen zijn ontworpen om dagelijks te dragen, terwijl andere zijn ontworpen voor specifieke activiteiten zoals reizen of sporten. Denk aan reiskousen, sportcompressiekousen, wandelkousen, compressie sokken, een steunpanty en een zwangerschapspanty.

Of je nou een steunkous nodig hebt om medische redenen of omdat je je leefstijl wilt verbeteren, er zijn altijd wel kousen die aan jouw behoeften voldoen.

het-nut-van-een-steunkous

De werking van steunkousen 

Het concept achter steunkousen is simpel. Door zachte druk (compressie) op de benen verbetert de bloedcirculatie en voorkomt de vorming van bloedpropjes.

Steunkousen zijn gemaakt van elastisch materiaal. De meeste druk wordt uitgeoefend bij de enkels en neemt geleidelijk af naar de bovenkant van de kous. Deze graduele druk maakt steunkousen effectief, het helpt de bloedcirculatie te verbeteren.

Het principe van steunkousen

Het bloed in de benen en voeten moet terug naar het hart vervoerd worden, tegen de zwaartekracht in. De graduele compressie van kousen zorgt voor wat hulp. 

  1. Vocht en afvalstoffen die zich ophopen in de onderbenen worden dankzij de verbeterde circulatie afgevoerd
  2. De werking van de kuitspierpomp wordt ondersteund
  3. De verbeterde bloedcirculatie zorgt voor meer zuurstof in de spieren, waardoor je benen fitter en energieker voelen.

Ondanks de druk die op de benen wordt uitgeoefend, zitten steunkousen comfortabel en kun je ze lange tijd achter elkaar dragen.

Wat is het verschil tussen steunkousen en elastische kousen?

De begrippen steunkous, compressie kous en therapeutisch elastische kous (TEK) worden vaak door elkaar gebruikt.

Een therapeutisch elastische kous wordt voorgeschreven wanneer er sprake is van een medische indicatie. Zo hebben therapeutische kousen een hogere drukklasse en worden deze voorgeschreven door een arts of specialist. 

De druk van therapeutisch steunkousen wordt uitgedrukt in mmHg. We spreken over lage, medium, hoge compressie en denier.

Tussen een steunkous en een compressiekousen zit geen verschil wat betreft het gebruikte materiaal of de uitgeoefende druk. Daarom worden steunkousen ook wel compressiekousen of compressiesokken genoemd.

verschil-steunkousen-elastische-kousen

Spataders en steunkousen

Veel mensen hebben vermoeide, opgezwollen benen en voeten of zware benen na lang staan, veel lopen of aan het einde van de dag. Dit kan een teken zijn van een aandoening die spataderen wordt genoemd.

Spataderen ontstaan wanneer de kleppen in de aders die het bloed terugvoeren naar het hart niet meer goed werken. Hierdoor hoopt het bloed zich op in de aders, waardoor ze groter en zichtbaarder worden met mogelijke pijnklachten.

Spataderen zijn dus niet alleen lelijk, ze kunnen ook pijn, zwelling en kramp veroorzaken. Onbehandeld kunnen ze leiden tot meer ernstige problemen zoals bloedstolsels en zweren.

Het dragen van compressiekousen is een effectieve manier om spataderen te voorkomen en te behandelen.

De compressie helpt om het bloed in de juiste richting te laten stromen, de pijn te verlichten en oedeem te verminderen.

Steunkousen ter preventie

Je bent gezond, dus waarom zou je kousen gaan dragen? Dat doe je ter preventie van verschillende situaties.

Spataders

Compressiekousen zorgen ervoor dat het bloed in de beenaders optimaal wordt teruggevoerd naar het hart. Dit voorkomt dat het bloed in de aders stagneert en vermindert het risico op het ontstaan van spataderen.

Diep veneuze trombose (DVT)

Diep veneuze trombose (DVT) is een ernstige aandoening die kan optreden wanneer zich bloedstolsels vormen in de diepe (been)aders van het lichaam.

DVT kan pijn en zwelling veroorzaken, en als het stolsel losraakt, kan het zich verplaatsen naar de longen met een mogelijk fataal gevolg, een longembolie.

Hoewel DVT bij iedereen kan voorkomen, komt het vaker voor bij mensen die lange tijd immobiel zijn. Steunkousen kunnen hierbij een preventieve rol spelen doordat ze de bloeddoorstroming  bevorderen waarmee bloedstolsels voorkomen kunnen worden.

Hoewel compressiekousen effectief kunnen zijn bij het voorkomen van DVT, is het belangrijk een arts te raadplegen als je symptomen van DVT hebt, zoals pijn, oedeem of roodheid in het been.

vermoeide-benen-zwangerschap

Zware, vermoeide benen

Zware, vermoeide, opgezwollen benen kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals een zwangerschap, lang staan of een slechte bloedcirculatie.

Een eenvoudige oplossing om vermoeide benen te voorkomen is door steunkousen te dragen.

De kousen ondersteunen de spieren, de gewrichten en de aders in de benen waardoor de vermoeidheid afneemt.

Of je nu last hebt van zere benen of gewoon proactief beter voor je benen wilt zorgen, compressiekousen zijn echt het overwegen waard.

Dikke enkels/zwelling/oedeem 

Alleen bewegen is voor sommigen niet voldoende om de bloedsomloop optimaal te houden. Het gevolg hiervan is opgehoopt vocht in de (onder)benen, opgezwollen enkels en een grotere kans op spataderen.

Naast het opvoeren van de dagelijkse beweging kan het dragen van steunkousen je helpen om dit soort klachten te voorkomen.

Bloedsomloop verbeteren

Waar het op neerkomt bij het preventief dragen van steunkousen is dat ze helpen de doorbloeding in je benen te verbeteren en problemen voorkomen. Kortom ze helpen je benen gezond te houden.

Dit is vooral belangrijk voor mensen met staande beroepen of mensen die juist veel zitten, zwanger zijn of spataderen hebben.

Elastische kousen zijn dus een goed idee wanneer je meer voor je gezondheid wilt doen. Tegenwoordig zijn er leuke steunkousen die niet van reguliere sokken of kousen te onderscheiden zijn en, met de juiste maat, zijn ze nog comfortabel ook.

bloedsomloop-verbeteren

Hoeveel uur per dag moet je steunkousen dragen?

Over het algemeen worden steunkousen overdag gedragen en pas weer uitgedaan als je naar bed gaat.

Het gaat er niet eens zozeer om hoe lang je je steunkousen draagt, maar het gaat er meer om of de steunkousen goed passen.

Wanneer steunkousen goed zitten, kun je ze zo lang of zo vaak dragen als je wilt. Maar wanneer (therapeutisch elastische) steunkousen niet goed passen kun je een aantal problemen ervaren zoals:

  • pijn
  • ongemak
  • huidirritatie
  • huidbeschadiging
  • gevoelloosheid
  • problemen met de bloedcirculatie

In dat geval los je deze problemen snel op door de kous uit te trekken. Laat je therapeutische compressiekousen met medische indicatie altijd aanmeten door een professional.

Wat zijn goede steunkousen?

Steunkousen zijn dus goed voor de gezondheid. En daarnaast zitten ze lekker en zijn ze qua uiterlijk tegenwoordig niet van normale kousen en sokken te onderscheiden.

Goede steunkousen zijn kousen die goed passen, comfortabel zitten, niet afzakken, er leuk uitzien en gemaakt zijn van hoogwaardige materialen.

Welke steunkousen zijn het beste?

Een compressie kous is geen simpele steunkous. Steunkousen en compressiekousen worden ontworpen in samenwerking met mensen die weten wat belangrijk is. De werking van steunkousen berust op het elastisch vermogen. 

Vele soorten steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en ontwerpen en zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Ze zitten uiterst comfortabel en zijn verkrijgbaar als kniekous die vooral steun biedt aan de onderbenen, kousen tot in de lies voor steun aan het hele been en een steunpanty met broekje.

De meeste fabrikanten hebben een uitgebreid assortiment met zowel heren steunkousen als dames steunkousen. Voor iedere activiteit bestaan er wel een kous, in verschillende kleuren, met of zonder print, met of zonder open tenen, met of zonder voet.

Alle sokken zijn geschikt voor dagelijks gebruik, bevorderen de bloedstroom en voorkomen zware benen en gezwollen voeten en enkels.

Er bestaat niet zoiets als de beste steunkousen. De beste steunkousen zijn kousen die goede druk uitoefenen, comfortabel zitten, goed passen en doen wat ze beloven.

Enkele bekende merken zijn Mediven, Stox en Birkenstock, Kamilla, Dunimed, Kangka, CEP, Sockwell en Burton.

verschillende-soorten-steunkousen

Steunkousen met open teen

Als het gaat om compressiekousen, zijn er dus verschillende stijlen waar je uit kunt kiezen. Een populaire optie is compressiekousen met een open teen of sokken zonder voet.

Veel mensen vinden steunkousen met een open teen comfortabeler dan kousen met een gesloten teen. Daardoor zijn ze sneller geneigd de kousen te blijven dragen en van de voordelen te profiteren.

Nieuw onderzoek toont aan dat dit soort kousen net zo effectief kunnen zijn als een kous met een gesloten voet.

Pas echter wel op: als ze verkeerd worden gedragen, kunnen ze een tourniquet-effect veroorzaken, dat wil zeggen, te veel druk op één plek, wat gevaarlijk kan zijn.

Reiskousen

En dan hebben we nog de reis compressiekousen.

Wanneer je lange tijd moet zitten, zoals tijdens een vliegreis of een autorit, kan het dragen van steunkousen helpen om een deel van het ongemak en de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met lang zitten te voorkomen. Reiskousen zijn meestal kniekousen, ze stimuleren de afvoer van bloed en vocht in de benen tijdens je reis.

Reiskousen helpen de bloedsomloop te verbeteren en bloedstolsels te voorkomen. Je trekt ze aan voordat je op reis gaat. 

Naast het dragen van reiskousen is het belangrijk om tijdens de reis veel te drinken, de benen en de tenen regelmatig te bewegen, de kuiten regelmatig aan te spannen en regelmatig op te staan en te lopen om het bloed te laten stromen.

goede-steunkousen-kopen

Waar kan ik goede steunkousen kopen?

Steunkousen kopen doe je omdat ze goed zijn voor je gezondheid. Hoewel je compressiekousen in winkels voor medische hulpmiddelen kunt vinden, kun je ze ook online  vinden. Zo kun je meteen je steunkousen bestellen.

Bij online shoppen meet je je benen nauwkeurig op voor de juiste pasvorm. Zodra je compressiekousen hebt gevonden die aan jouw behoeften voldoen, zorg er dan voor dat je de instructies voor de verzorging en het dragen ervan volgt om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.

Therapeutische steunkousen bestellen

Ben je op zoek naar een goed verkooppunt van therapeutische steunkousen maak dan een afspraak bij Schmidt Medica.

Therapeutisch elastische kousen worden meestal vergoed door je zorgverzekeraar. Schmidt Medica kan de aanvraag bij je zorgverzekeraar en de financiële afwikkeling regelen. Wil je in aanmerking komen voor vergoeding dan is een verwijsbrief van je huisarts nodig met een duidelijke medische indicatie.

Hoe moet je steunkousen wassen?

Het is belangrijk om je steunkousen regelmatig te wassen om ze schoon en vrij van bacteriën te houden. Maar hoe doe je dat?

De beste manier is om ze op de hand te wassen in een milde zeep en warm water. Gebruik geen heet water, want dat kan de vezels afbreken.

Na het wassen hang ze op om te drogen. Vermijd het gebruik van een wasdroger, omdat de warmte de vezels kan beschadigen.

Met de juiste verzorging gaan je steunkousen lang mee en helpen ze je gezond te blijven.

welke-maat-steunkousen

Welke maat steunkousen heb ik nodig?

Hoe weet je welke maat steunkous voor jou geschikt is? Allereerst is het belangrijk om de kuitomvang op te meten. Om dit te doen, wikkel je een meetlint om het breedste gedeelte van je kuit en noteer je de meting.

Wanneer je de kuitomvang weet raadpleeg je de maattabel van de steunkous van je keuze voor  de juiste kousenmaat.

Bij de keuze van een steunkous is het ook belangrijk rekening te houden met de lengte van je been.

Ben je langer of heb je langere benen, dan kan het zijn dat je een langere kous moet kiezen die tot aan de knie reikt.

Met zoveel factoren waar rekening mee gehouden moet worden, kan het kiezen van de juiste maat steunkous een ontmoedigende taak lijken. Maar door de tijd te nemen, je kuit op te meten en de maattabel te raadplegen, ben je er zeker van dat je een paar steunkousen vindt die perfect passen.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.