04 mei 2023 

Sclerocompressietherapie: Effectieve Behandeling voor Spataderen

Sclerocompressietherapie is een medische behandelwijze die wordt gebruikt om spataderen te behandelen. Bij deze behandeling wordt een vloeistof of schuim in de spatader geïnjecteerd, waardoor de vaatwand ontstoken raakt en het bloedvat wordt uitgeschakeld. Andere vaten nemen vervolgens de taak van het uitgeschakelde bloedvat over.

In dit artikel lees je over hoe sclerocompressietherapie werkt, hoe de behandeling in zijn werk gaat, met welke eventuele complicaties je rekening moet houden en welk resultaat je kunt verwachten.

Sclerocompressietherapie- Effectieve behandeling voor spataderen

Wat is sclerocompressietherapie?

Sclerocompressietherapie is een behandeling waarbij de spatader ingespoten wordt met een chemische stof, zoals schuim of vloeistof. Deze chemische stof zorgt ervoor dat het behandelde bloedvat ontstoken raakt. Dit zorgt ervoor dat de ader wordt afgesloten, waardoor het bloed niet meer door de ader kan stromen en de spatader verdwijnt.

De vloeistof die wordt gebruikt bij sclerocompressietherapie is meestal een oplossing van een bepaalde stof, zoals Aethoxysklerol®. Deze stof zorgt ervoor dat de vaatwand ontstoken raakt, waardoor behandelde spataders worden afgesloten. Het schuim dat wordt gebruikt bij de behandeling heeft een vergelijkbare werking.

Wanneer is sclerocompressietherapie nodig?

Sclerotherapie is geschikt voor de behandeling van kleine tot middelgrote spataderen. Het is een relatief eenvoudige behandeling die in de meeste gevallen poliklinisch kan worden uitgevoerd. De behandeling duurt meestal niet langer dan 30 minuten en de meeste mensen kunnen na de behandeling direct weer naar huis.

Spataderen

Spataderen zijn verwijde aderen die vaak blauw of paars van kleur zijn en duidelijk zichtbaar zijn onder de huid. Ze ontstaan als de kleppen in de aderen niet goed functioneren, waardoor het bloed niet goed terugstroomt naar het hart en de aderen uitzetten. De behandelaar controleert  met een echo-apparaat of er sprake is van niet goed functionerende kleppen en of je spataderen geschikt zijn voor sclerotherapie.

Besenreiser

Besenreiser zijn kleine, rode of blauwe bloedvaatjes die duidelijk zichtbaar zijn onder de huid. Ze komen vooral voor op de benen en kunnen zorgen voor cosmetische problemen. Besenreiser ontstaan bijvoorbeeld door een te hoge druk in de bloedvaten en kunnen verergeren door factoren als overgewicht, zwangerschap en langdurig staan of zitten. Voor besenreiser is meestal geen duplex-vaatonderzoek nodig, je beslist zelf of sclerotherapie een geschikte behandeling voor je kan zijn.

Voorbereiding op de behandeling

Als je een sclerocompressietherapie behandeling ondergaat, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Voorbereidingstips:

 • Gebruik geen crème of lotion wanneer je benen behandeld worden. Anders laten de pleisters los.
 • Trek op de dag van de behandeling gemakkelijk zittende ruime kleding aan.
 • Als je therapeutisch elastische kousen of een panty (TEK) hebt, neem die dan mee.
 • Laat het de arts weten als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt.

Verder hoef je niet nuchter te zijn en is er geen verdoving nodig. Eventuele aanvullende instructies krijg je van de arts of de verpleegkundige.

De behandeling

Als je last hebt van spataderen, kan sclerotherapie een effectieve behandeling zijn. Deze behandeling bestaat uit twee delen: injecties en compressiekousen. Hieronder lees je meer over beide onderdelen.

Injecties

Bij sclerotherapie worden spataderen of besenreiser ingespoten met een vloeistof of schuim.

De hoeveelheid injecties die nodig zijn, hangt af van de grootte en het aantal spataderen dat behandeld moet worden. De arts zal dit met je bespreken tijdens het consult.

Compressiekousen

Na de injecties krijg je compressiekousen aangemeten. Deze kousen zorgen voor druk op de benen en stimuleren de bloedstroom. Hierdoor wordt voorkomen dat er bloed achterblijft in de behandelde ader en wordt het herstel bevorderd. De kousen moeten dag en nacht gedragen worden gedurende 12 dagen na de behandeling.

Wil je meer weten over compressiekousen? Lees dan ons blog: "Compressiekousen En Waarom Je Ze Moet Dragen." Hierin lees je over de voordelen van compressiekousen, over de verschillende drukklassen, over het verschil tussen de ouderwetse bruine elastische kous en de nieuwerwetse op maat gemaakte compressiekous, en waarom compressiekousen de aanschaf meer dan waard zijn.

Nazorg

Na de behandeling van je spataderen is het belangrijk om de nazorginstructies te volgen. Zo wordt het herstelproces bevorderd. Hieronder vind je een aantal belangrijke instructies:

 • Draag de elastische kousen 24 uur per dag gedurende 12 dagen na de behandeling.
 • Loop veel na de behandeling, maar overdrijf niet. Lopen bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op bloedstolsels.
 • Vermijd langdurig stilstaan, zitten of liggen. Probeer regelmatig op te staan en rond te lopen.
 • Vermijd zware lichamelijke activiteiten.
 • Vermijd warmtebronnen, zoals te warme douches of sauna's.
 • Vermijd de eerste weken na de ingreep intensief sporten.
 • Vermijd blootstelling aan direct zonlicht op de behandelde gebieden gedurende de eerste 2 weken na de behandeling.
 • Neem contact op met je arts als je last hebt van aanhoudende pijn, zwelling, roodheid of koorts na de behandeling.

Het is ook belangrijk om de wondjes goed schoon te houden om infecties te voorkomen. Gebruik hiervoor een milde zeep en lauwwarm water. Dep de wondjes voorzichtig droog en breng indien nodig een antibacteriële crème aan.

Houd er rekening mee dat het volledige herstelproces enkele weken tot maanden kan duren. Het is normaal om na de behandeling nog wat zwelling en blauwe plekken te ervaren. Dit zou geleidelijk moeten afnemen naarmate de tijd verstrijkt.

Mogelijke complicaties

Bij sclerocompressietherapie kunnen er lichte complicaties optreden:

Bloeduitstortingen

Blauwe plekken zijn een veel voorkomende bijwerking van de behandeling.

Een trekkend gevoel

Na de behandeling kun je een trekkend of dof gevoel ervaren in het behandelde gebied. Dit is normaal en zal binnen enkele dagen verdwijnen.

Allergische reactie

In zeldzame gevallen kunnen mensen allergisch reageren op het schuim of de vloeistof die tijdens de behandeling gebruikt is. Neem contact op met de kliniek waar je bent behandeld of de polikliniek dermatologie van het ziekenhuis waar je bent behandeld wanneer je je zorgen maakt.

Pigmentatie

Een andere mogelijke complicatie is een pigmentatie (een donkere verkleuring) en harde bobbels en/of pijnlijke strengen op de plek waar ader zijn behandeld. Deze verdwijnen meestal na verloop van tijd.

Blijvende pigmentatie

In een enkel geval kan er sprake zijn van blijvende pigmentatie na een sclerotherapie behandeling met name bij een donkerder huidtype. Lees in dat geval ons blog over pigmentvlekken verwijderen.

Hoofdpijn en koorts

Op de eerste avond na de injecties kun je last krijgen van hoofdpijn en/of rillerigheid. Hiervoor kun je pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol) innemen.

Een oppervlakkige trombose

Vaak voelen mensen na een behandeling met sclerotherapie wat stijfheid en zwelling in het gebied waar de injecties plaatsgevonden hebben. Dit is een normale reactie.

Diepe veneuze trombose

Wanneer je last krijgt van pijn in het hele (onder)been, of wanneer er sprake is van roodheid en/of zwelling van het behandelde been, neem dan direct contact op met je (huis)arts of de kliniek.

"Vergoed door uw zorgverzekeraar?"

Wanneer sprake is van een behandeling van spataderen met een cosmetische indicatie, is het belangrijk te weten dat dit niet wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Wanneer sprake is van een medische indicatie die is aangetoond met een duplex vaatonderzoek  wordt een spataderbehandeling van de dieper gelegen oorzaak in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Laat je hierover van tevoren goed informeren.

Resultaten

Sclerocompressietherapie is een effectieve behandeling voor spataderen. Uit onderzoek blijkt dat de behandeling in meer dan 80% van de gevallen tot een succesvol resultaat leidt. Dit betekent dat de spatader na de behandeling niet meer zichtbaar is en dat de klachten verminderd zijn.

Het voordeel van sclerocompressietherapie is dat het een relatief eenvoudige behandeling is die poliklinisch kan worden uitgevoerd. Hierdoor is de behandeling minder belastend voor de patiënt en zijn er minder risico's verbonden aan de behandeling.

Na de behandeling kan het nog enige tijd duren voordat de spatader volledig verdwenen is. Ook kan het voorkomen dat er na verloop van tijd nieuwe spataderen ontstaan. Het is daarom belangrijk om na de behandeling regelmatig terug te komen voor controle en eventuele vervolgbehandelingen.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
 • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
 • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
 • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer