06 juli 2021 
in Mindset

Persoonlijke Ontwikkeling, Wat Is Het En Waarom Is Het Belangrijk?

Wat is persoonlijke ontwikkeling? Waarom is het belangrijk? Hoe bevorder je persoonlijke ontwikkeling? En wat zijn de beste manieren om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken ? In dit blog geven we je meer inzicht over hoe het werkt en welke tools je daarbij kunt gebruiken. 

Wat is persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een proces dat ervoor zorgt dat je geestelijk groeit. En het is een manier om je zelfkennis te vergroten. Je brengt je vaardigheden en je kwaliteiten, je potentieel (dus dat wat je in je mars hebt ) in kaart en leert effectiever om te gaan met je emoties of andere persoonlijke zaken waar je mee worstelt. 

Zelfontwikkeling draagt bij aan je groei als mens, je succes (zowel privé als zakelijk) en je tevredenheid over het leven. Veel mensen houden zich bezig met persoonlijke ontwikkeling om hun leven te optimaliseren en hun doelen te bereiken. Dit doen ze met behulp van een mentor of andere experts, door een cursus te volgen of gewoon door middel van zelfhulp in de vorm van boeken of artikelen. Het kan klassikaal samen met andere mensen maar ook gewoon alleen thuis.

Door aan persoonlijke ontwikkeling te doen kun je je zelfvertrouwen een boost geven en sta je gelukkiger in het leven. 

persoonlijke-ontwikkeling-geeft-je-zelfvertrouwen-een-boost

Waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk 

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk omdat het je helpt om persoonlijk te groeien. Dat kan betrekking hebben op meer succes op zakelijk vlak of juist op een betere relatie met jezelf of met anderen. Hieronder vind je enkele eigenschappen die je kunt ontwikkelen binnen de persoonlijk groei. 

Veerkracht 

Veerkracht is het vermogen om snel te herstellen na stressvolle gebeurtenissen. Veerkracht is belangrijk om beter met spanning en drukte om te gaan. 

Flexibiliteit 

Flexibiliteit stelt ons in staat om ons aan te passen aan omstandigheden. Het zorgt ervoor dat we beter om kunnen gaan met moeilijke en stressvolle dingen. Tegenover flexibiliteit staat starheid. Starheid zorgt er juist voor dat we ons niet aanpassen, waardoor we juist minder goed met omstandigheden om kunnen gaan. 

Motivatie 

Motivatie stelt ons in staat om te groeien. Motivatie is belangrijk als we tegenslag ervaren, het zorgt er voor dat we doorzetten. Een gebrek aan motivatie zorgt voor het tegenovergestelde. We voelen ons sneller hulpeloos en geven sneller op. 

motivatie-zorgt-ervoor-dat-we-doorzetten

Focus en effectiviteit 

Wanneer je gefocust bent verricht je gemakkelijker je werk. Focus is een kwestie van keuzes maken en efficiënt zijn. Het zorgt ervoor dat we de juiste dingen doen op het moment dat het moet. 

Empowerment 

Wanneer je 'empowered' bent betekent dat dat je de kennis, het zelfvertrouwen, de middelen en het vermogen hebt om dingen te doen. Empowerment staat voor jezelf accepteren zoals je bent. 

Hoe ontwikkel je als persoon? 

Persoonlijke ontwikkeling is, zoals het woord al zegt, persoonlijk. Het is een proces waarbij je zelf op zoek gaat naar je sterke en je minder sterke punten. Je wordt je bewust van je normen, je waarden, je uitdagingen en je drijfveren. Ieder onderwerp geeft uitdaging om te groeien en je verder te ontwikkelen. 

Dit alles kan als leidraad voor je leven dienen. Hoe meer je op zoek gaat naar wie je bent, welke punten je (nog) kunt verbeteren of waar je misschien nog beter kunt presteren, hoe gerichter je de dingen doet die bij je passen en hoe gelukkiger je zult zijn. 

op-zoek-naar-wie-je-bent

Wat zijn de vijf gebieden van persoonlijke ontwikkeling? 

Er zijn verschillende gebieden maar ze lijken allemaal onder vijf hoofdcategorieën te vallen. De categorieën zijn: mentale gezondheid, sociale gezondheid, spirituele gezondheid, emotionele gezondheid en fysieke gezondheid. 

Mentale gezondheid 

Geestelijke gezondheid is een term die wordt gebruikt om alle aspecten van iemands emotionele welzijn in te vatten. Geestelijke gezondheid moet niet alleen worden gezien als de afwezigheid van een geestesziekte. Het gaat ook over je gemoedstoestand, je gedachten, je stemmingen en je gedragingen. 

Sociale gezondheid 

Hoe gezond ben je sociaal? Het aantal vrienden en de kwaliteit van deze relaties kan een positief of negatief effect hebben op je geestelijke gezondheid. 

Maar niet alleen daarop. 

Onze sociale gezondheid is ook belangrijk voor ons zelfrespect, onze emotionele stabiliteit en zelfs voor ons immuunsysteem

onze-sociale-gezondheid-en-zelfrespect

Spirituele gezondheid 

Het in contact komen met je innerlijke zelf en leren wie je bent is een spirituele zoektocht waar niet veel mensen zich mee bezig houden. 

Maar al te vaak nemen we wel de tijd om ons op de uiterlijke doelen (fysiek en mentaal) te richten, terwijl de spirituele ontwikkeling onderontwikkeld blijft. 

De zoektocht naar je spirituele identiteit kan helpen bij het herstellen van je geestelijk evenwicht, het realiseren van je doelen en ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt. 

Emotionele gezondheid 

Emotionele gezondheid gaat over meer dan alleen maar positief denken of 'mindful' in het leven staan. 

Het gaat erom dat je overweg kunt met je gevoelens en dat je ze op een authentieke manier kunt uiten. 

Je zou dit ook zelfbewustzijn kunnen noemen. 

Wanneer je over zelfbewustzijn beschikt weet je wat je waarden zijn, heb je een gezond zelfvertrouwen en ben je innerlijk gebalanceerd en stabiel. 

Fysieke gezondheid 

Als het om fysieke gezondheid gaat verwijst dit naar zowel lichamelijke gezondheid als naar hoe goed we ons lichaam behandelen. 

Vaardigheden binnen de persoonlijke ontwikkeling 

Zelfontwikkeling is een kunst op zich. Het zijn vaardigheden die een leven lang oefening vergen. 

Hoe kom je er achter in welke gebieden je kunt groeien? 

jezelf-bestuderen

Bestudeer je eigen gedrag 

Bestudeer jezelf. Wees open en eerlijk, analyseer je gevoelens en je gewoontes om te zien wat werkt en wat niet werkt. Kijk hoe je je gedraagt wanneer je gelukkig bent; kijk hoe je je gedraagt wanneer je verdrietig bent. Schrijf je bevindingen op. 

Bestudeer je lichaamstaal 

Lichaamstaal speelt een belangrijke rol in iemands persoonlijkheidsontwikkeling. Als je jezelf wilt verbeteren is het belangrijk daar eens naar te kijken. 

Onderuitgezakt in je stoel zitten, je gezicht vaak met je handen bedekken en afhangende schouders is lichaamstaal die onzekerheid, desinteresse of depressie kan uitstralen. 

Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Wat je allemaal met je lichaam zegt lees je in het boek ‘Lichaamstaal voor dummies’ van Elizabeth Kuhnke.

Observeer je gedachten 

Observeer je gedachten zonder er een oordeel over te hebben. Laat je gedachten komen en gaan en probeer niet te hard om ze te veranderen. 

Het zal wat tijd kosten, maar uiteindelijk komt er een punt waarop je je gedachtes kunt observeren en de scherpe kantjes ervan kunt halen door ze, zonder er iets van te vinden, te laten wegebben. 

observeer-je-gedachten

Met wie ga je om 

Een positieve omgeving maakt je gezonder en gelukkiger. 

Positiviteit maakt jou aantrekkelijker voor jezelf en het maakt je aantrekkelijker voor anderen. Ga op zoek naar mensen die zich niet laten meeslepen in de negativiteit die het dagelijks leven nou eenmaal met zich meebrengt. 

Hoe zorg je voor jezelf 

Veel van ons zijn het gewend om voor anderen te zorgen. 

En dat doen we zo goed dat we onszelf vergeten. 

Cijfer jezelf niet langer weg en ga goed voor jezelf zorgen. 

Hoe luister je naar anderen 

Aandachtig luisteren naar jezelf of naar een ander kan leiden tot meer begrip en een betere besluitvorming. 

Aandachtig luisteren geeft je ook de mogelijkheid goede vragen te stellen. Dit zorgt voor diepere inzichten en persoonlijke groei. 

hoe-luister-je-naar-anderen

Wat zijn de vier stadia van persoonlijke ontwikkeling? 

De vier stadia van persoonlijke ontwikkeling worden ook wel de vier leerfasen genoemd. 

Fase 1 

Fase 1 noemen we onbewust onbekwaam. Je bent onbewust onbekwaam wanneer je niet in de gaten hebt dat er dingen zijn die je kunt doen om jezelf beter, vriendelijker, leuker, slimmer of competenter te maken. 

Fase 2 

Fase 2 noemen we bewust onbekwaam. Wanneer je bewust onbekwaam bent houdt dit in dat je (inmiddels) wel weet dat er dingen zijn die je kunt doen om jezelf beter, vriendelijker, leuker, slimmer of competenter te maken. 

Fase 3 

Fase 3 noemen we bewust bekwaam. Wanneer je bewust bekwaam bent houdt dit in dat je weet wat je kunt doen om jezelf beter, vriendelijker, leuker, slimmer of competenter te maken. En je bent hier ook bewust mee bezig. 

Fase 4 

Fase 4 noemen we onbewust bekwaam. Wanneer je onbewust bekwaam bent houdt dit in dat je het nieuwe aangeleerde gedrag onbewust en met succes toepast. Je bent beter, vriendelijker, leuker, slimmer en competenter en je staat er niet langer bij stil. Het gedrag is een gewoonte geworden. 

persoonlijke-ontwikkelings-doelen

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsdoel? 

Bij persoonlijke ontwikkelingsdoelen gaat het om leerdoelen die je karakter, je vaardigheden en je capaciteiten verbeteren. 

Om aan de slag te kunnen gaan met persoonlijke ontwikkeling maak je ontwikkelingsdoelen en stel je een plan op met stappen die je gaat zetten om je doel te halen. 

Persoonlijke ontwikkelingsdoelen voorbeelden 

Voorbeelden van persoonlijke ontwikkelingsdoelen zijn: 

Voor jezelf

Bij persoonlijke ontwikkelingsdoelen gaat het om jouw ideale situatie. Vooruitgang kan geboekt worden door te blijven focussen op waarom het doel zo belangrijk voor je is. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • je zelfbewustzijn ontwikkelen 
  • meer zelfvertrouwen krijgen 
  • assertiever zijn 
  • afvallen 
  • moeite doen om relaties met familie en vrienden te verbeteren 
  • jezelf beter leren begrijpen 
  • leren hoe je nieuwe vrienden kunt maken

Voor thuis 

Ontwikkelingsdoelen zijn er natuurlijk niet alleen voor jezelf. Ze zijn er ook voor je privéleven thuis. 

Hier zijn enkele voorbeelden: 

  • minder tv kijken of op je mobiel zitten 
  • gezonder gaan leven
  • je financiële situatie verbeteren 
  • pro-actiever zijn 
  • betere sociale vaardigheden ontwikkelen 
  • anderen beter leren begrijpen

Voor werk 

Ook extern, op de werkvloer, zijn er gebieden waar je jezelf kunt ontwikkelen. 

Er zijn organisaties waar de werkgever de werknemers stimuleert meer uit zichzelf te halen. 

Maar ook werknemers zelf kunnen natuurlijk ontwikkelingsdoelen stellen. 

Dat kan door bijvoorbeeld een bepaald specialisme te ontwikkelen. 

Zo zorg je zelf voor meer werkplezier en waardering. 

Voorbeelden van ontwikkelingsdoelen op het werk: 

  • je capaciteiten beter benutten 
  • betere relaties op het werk aangaan
  • je productiviteit vergroten 
  • effectiever leren besluiten 
  • je expertise vergroten/ jezelf specialiseren 
  • zorgen voor meer voldoening 
  • meer doorzettingsvermogen ontwikkelen 
  • je loopbaan uitstippelen


Persoonlijk ontwikkelingsplan 

Wanneer je helder hebt welke richting je op wilt maak je een persoonlijk ontwikkelplan. 

Gebruik deze stappen om je plan op te stellen en uit te voeren. 

Stap 1 Bedenk een ontwikkelingsdoel

De eerste stap gaat over het bedenken van je doel. Wat wil je bereiken? Wie wil je zijn of worden? Waar wil je naar toe? Om voortijdig opgeven te voorkomen focus je je realistisch op één doel. 

Is dit doel te groot? Deel het dan op in kleinere ontwikkelingsdoelen. 

Stap 2 Maak een plan

De volgende stap gaat over het bedenken hoe je je ontwikkelingsdoel gaat realiseren. Wat moet je gaan doen om ervoor te zorgen dat het doel gehaald wordt? 

Bedenk dat persoonlijke ontwikkeling een leerproces is. Neem de tijd om te ontdekken hoe jij leert voordat je verder gaat. 

Tip: Om succes waarschijnlijker te maken kun je je aansluiten bij een groep van gelijkgestemden met hetzelfde doel. 

Sluit je bijvoorbeeld aan bij een wandelclub wanneer het jouw persoonlijke doel is om meer te bewegen

Stap 3 Volg de voortgang

Je voortgang volg je door je ontwikkeling vast te leggen en je plan regelmatig te checken. 

Pas je plan waar nodig aan en let op de effecten. 

Merk op wat goed werkt en doe daar meer van zodat je je doel sneller bereikt. 

Gebruik een schrift of planner om je voortgang te documenteren. 

Je kunt er ook voor kiezen om het visueel aantrekkelijk te maken met behulp van een visie-bord. Hierop schrijf je in het midden je doel waarna je het omringt met al die kleine stappen die gezet moeten worden om het grote doel te bereiken. 

Je kunt afbeeldingen en foto's toevoegen en het bord op een plek zetten of hangen waar je het vaak ziet. 

Stap 4 Controleer je plan regelmatig

Denk na over je vooruitgang en bepaal of het plan dat je voor jezelf hebt opgesteld nog relevant is. 

Als dat niet zo is, pas dan je tijdlijn aan, maak ruimte voor een kleiner doel of stel een nieuw persoonlijk ontwikkelingsdoel op dat beter past bij wat jij in het leven wilt bereiken. 


Wat is op dit moment je belangrijkste doel in het leven?

Ultieme vragen die we onszelf kunnen stellen zijn: Wat wil ik van het leven? Wat zijn mijn doelen? Wat wil ik bereiken? Welke talenten wil ik ontwikkelen? Waar word ik blij van? Hoe maak ik er iets leuks van? 

Dit zijn belangrijke vragen waar maar weinig mensen een antwoord op kunnen geven. 

Maar het leven is geen generale repetitie, je krijgt maar één kans. 

Wanneer je nu niet uitvogelt wat je allemaal wilt ervaren en doen, wanneer doe je dat dan wel? 

Dus in plaats van één keer per jaar aan je goede voornemens te denken denk je nu na over welk leven je wilt, welke baan je wilt, wie je wilt zijn en hoe je daarvoor gaat zorgen. 

Wat is jouw persoonlijke ontwikkeldoel? 

Laat het ons weten in je reactie hieronder!

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer