Wat is persoonlijke groei? Persoonlijke groei gaat over een beter mens worden. Het gaat over een positieve impact hebben op de maatschappij en de wereld. Het gaat ook over jezelf kennen en je eigen levenspad creëren. Dat je doet wat jij wilt in plaats van anderen te volgen.
Voor persoonlijke groei zijn drie dingen belangrijk: tijd, energie en discipline. In dit blog vind je veel informatie over persoonlijke groei. Onderwerpen zijn onder andere waarom het zo belangrijk is, in welke gebieden je zou kunnen groeien, wat ervoor nodig is om persoonlijk te groeien en benoemen we een aantal praktische ontwikkeldoelen.
Waarom is persoonlijke groei belangrijk
Persoonlijke groei is belangrijk omdat je zonder groei stil blijft staan. Stilstand is achteruitgang zeggen ze wel eens en dat is waar. Groei betekent nieuwe gedachten, nieuwe ideeën, nieuwe ontwikkelingen en bovenal zelfvertrouwen.
Je leert over jezelf, over wat jij belangrijk vindt in het leven, over welke passie, interesse of ambitie jij nog wilt ontwikkelen.
Zelfontwikkeling kan gaan over kleine dingen zoals wat vaker op tijd naar bed gaan, maar het kan ook gaan over grote dingen zoals stilstaan bij en leren omgaan met problemen uit het verleden.
Het stelt jou in staat om je talenten en je vaardigheden optimaal te benutten.
En je leert de onbelangrijke dingen relativeren en je verantwoordelijk te voelen voor je eigen geluk.
Persoonlijk groeien maakt je gemotiveerder, zelfverzekerder en optimistischer. Je voelt je beter over jezelf!
Ook goed voor je omgeving
En dat is niet alleen belangrijk voor jezelf.
Ook je familie, vrienden en de maatschappij varen wel bij mensen die zichzelf beter begrijpen en die gelukkig zijn.
Blije mensen die goed in hun vel zitten oefenen nou eenmaal een positieve invloed uit op hun omgeving.
Verschillende gebieden waar je kunt groeien.
Er zijn verschillende gebieden waar je voor verbetering kunt zorgen.
Gezondheid ontwikkelen
Eén van die gebieden is je fysieke verschijning en je geestelijk welbevinden. Je kunt aan je gezondheid werken door bijvoorbeeld gezonder te eten en je kunt aan je geestelijke gezondheid werken door bijvoorbeeld bewuster dankbaar te zijn voor wat je hebt.
Sociale ontwikkeling
Het tweede vitale gebied voor persoonlijke groei is de relatie die je met anderen hebt. Het is belangrijk om te leren een goede band op te bouwen met familieleden en vrienden. Veel mensen hebben daar behoefte aan maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken.
Bewustwording en zelfbewustzijn
Het derde gebied waar gegroeid kan worden is de zelfgroei of spirituele ontwikkeling. Het is belangrijk dat we in ons leven de tijd nemen om na te denken over wat er in het verleden gebeurd is, hoe we ons daarbij voelen en of er iets veranderd moet worden zodat nare gevoelens niet meer terugkomen.
Groeien op de werkvloer
Maar niet alleen in je privéleven kun je groeien. Het laatste gebied waar je stappen kunt maken is je professionele groei. Dit omvat het vinden van een baan die je gelukkig maakt of het ontwikkelen van vaardigheden in de baan die je hebt.
Hoe kan ik groeien als persoon?
Bij persoonlijke groei werk je eraan om morgen een beter mens te zijn dan de persoon die je vandaag bent. Daarmee bedoelen we niet dat je beter moet zijn, of je beter moet voelen dan andere mensen. We bedoelen dat er doelen nagestreefd worden die ervoor zorgen dat we groeien ten opzichte van de persoon die je gisteren was.
Groeien is iets dat in ons allemaal zit. Beter worden, gezonder worden, assertiever worden, sterker worden. Iedereen stelt zich bewust of onbewust doelen waarmee men groeit. Denk maar eens aan de goede voornemens aan het begin van het jaar, het land dat je zo graag wilt ontdekken of het instrument dat je zo graag wilt leren bespelen.
Wat heb je nodig voor persoonlijke groei?
Persoonlijke groei is een levenslang proces van zelfverbetering. Het is belangrijk te begrijpen wat daarvoor nodig is en welke obstakels je tegen kunt komen in je pogingen te groeien als mens.
We noemen acht belangrijke aspecten voor persoonlijke groei.
Verlangen
Een belangrijk aspect wanneer je wilt groeien is verlangen. Verlangen is nodig om actie te ondernemen. Zonder verlangen gebeurt er niets, er is dan geen motivatie om de verandering door te voeren.
Zelfreflectie
Nadenken over je gedachten, je gevoelens en je gedrag is één van de meest effectieve manieren om erachter te komen waar er veranderd moet worden. Zelfreflectie is ook belangrijk om erachter te komen op welke vlakken nog winst te behalen valt.
Vastberadenheid
Het derde aspect is vastberadenheid. Het is belangrijk dat je vastberaden en toegewijd bent aan je persoonlijke groeiproces. Zonder vastberadenheid geen duurzame verandering en geen succes op de lange termijn.
Zelfdiscipline
Zelfdiscipline is nodig om te voorkomen dat je afgeleid raakt en je doelen niet haalt. Negatieve gedachten of beperkende overtuigingen zullen hun uitwerking niet missen en ervoor zorgen dat je de interesse verliest en het opgeeft.
Zelfvertrouwen
Een gevoel van vertrouwen is ook noodzakelijk wanneer je verandering voor groei wilt doorvoeren. Vertrouwen dat je het kunt geeft je duidelijke verwachtingen en doorzettingsvermogen.
Verantwoordelijkheid
Het zesde aspect van persoonlijke groei is verantwoordelijkheid. Dat klinkt misschien gek. Maar je verantwoordelijk voelen voor je eigen groei helpt om gemotiveerd en gefocust te blijven. Jij bent de enige die jezelf ervan kan weerhouden je doelen te bereiken. Neem de verantwoordelijkheid en zorg dat je ze haalt.
Plannen
Een persoonlijk groeiplan is belangrijk om je doelen te bereiken. Je hebt de juiste stappen nodig om te komen waar je wilt zijn. Hoe gedetailleerder het plan, hoe groter de kans dat je je doelen zult bereiken.
Actie
En last but not least: actie! Zonder actie bereik je niets. Je kunt nog zulke mooie plannen hebben, wanneer die niet worden opgevolgd met het zetten van stappen in de juiste richting zul je nooit je doelen bereiken.
Actie onderneem je iedere dag wanneer je snel resultaat wilt.
Het zijn de kleine stapjes die iedere dag gezet worden die je dichter bij je doelen en je dromen zullen brengen!
Groeien is veranderen
Wanneer je wilt groeien zul je moeten veranderen. Dat is helaas niet anders.
Je zult oude gedragspatronen moeten loslaten en nieuwe moeten ontwikkelen.
Veranderen is niet gemakkelijk. Je begeeft je op een vlak waar je nog niet eerder was en dit voelt ongemakkelijk.
Buiten je comfort zone
Je kunt je hierop voorbereiden door er vanuit te gaan dat, als je wilt groeien, het onvermijdelijk is regelmatig buiten je comfort zone te handelen.
Je zult de uitdaging aan moeten gaan en aan dit ongemakkelijke gevoel moeten wennen.
Bedenk dat je je doelen zo groot of zo klein kunt maken als je zelf wilt.
Verandering en groei kan in kleine dingen zitten. Daarvoor hoef je niet gelijk hele grote stappen te zetten.
Concrete doelen
Wanneer je hebt besloten om aan zelfontwikkeling te doen, hoe pak je dat dan aan?
Hoe stel je je doelen vast en hoe werk je daar naar toe?
Het eerste deel van de vraag is gemakkelijk. Alles wat daarvoor nodig is, is een realistisch plaatje van hoe je succes eruit zal zien wanneer je het hebt bereikt.
Bij het stellen van doelen denk je na over de toekomst, je stelt jezelf concrete doelen voor hoe de uitkomst er voor jou uit moet zien.
Stap één is dus een concreet doel, stap twee is bedenken welke stappen je moet zetten om het doel te halen.
Valkuilen
Daarbij is het belangrijk te bedenken welke mogelijke 'roadblocks' roet in het eten kunnen gooien.
Waar moet je dan bijvoorbeeld aan denken?
- welke dingen je jezelf gaat vertellen die je ervan weerhouden dat je je doel bereikt
- welke negatieve gedachten je zult denken die zullen verhinderen dat je je doel gaat halen
- en welke mensen hun (ongezouten) mening gaan geven zodat jij het halverwege op gaat geven.
Andere mogelijke valkuilen zijn een gebrek aan discipline of angst voor mislukking.
Het bereiken van doelen kost (meestal veel) tijd, het vergt een goede planning en vereist een sterk verlangen naar verandering. Om je doelen te halen zul je stevig in je schoenen moeten staan.
Bedenk dat je dit doet door consequent actie te ondernemen. Hou vol, ook als het moeilijk wordt.
Hoe kun je jezelf ontwikkelen?
Dus je hebt besloten dat je wilt groeien. Misschien wil je nieuwe dingen leren, bepaalde gewoontes afleren, beter voor jezelf leren zorgen of je relaties verbeteren.
Wat het ook is, we hebben een aantal praktische ontwikkeldoelen en ontwikkelgebieden bij elkaar gezocht die je kunnen helpen om te groeien.
Iets nieuws leren
Laten we eerst eens kijken naar activiteiten die betrekking hebben op het leren van nieuwe vaardigheden.
Online cursussen zijn bijvoorbeeld een fantastische manier om nieuwe vaardigheden te leren.
Of je nu een cursus fotografie doet of wilt leren programmeren, of je nou gratis video's kijkt op YouTube of je inschrijft voor een betaalde variant. Er is zoveel keuze!
Dus volg een (online) cursus, leer een taal, leer een muziekinstrument bespelen of start een bedrijf.
Je focus verbeteren
Het verbeteren van je focus is een essentieel aspect van persoonlijke groei.
Goed kunnen focussen is een vaardigheid waarmee je je aandacht richt op iets wat jij belangrijk vindt zonder dat je afgeleid wordt.
Meditatie en schrijven kunnen helpen je focus te verbeteren.
Meditatie
Onderzoekers beweren dat meditatie de structuur en functie van de hersenen kan veranderen. De ontspanning zou stress, angst en depressie verminderen en de focus en de concentratie vergroten.
Schrijven
Onderzoek toont ook aan dat het opschrijven van gedachten en gevoelens de focus verbetert. Door de dingen van je af te schrijven wordt je immuunsysteem versterkt en ga je de negatieve effecten van stress tegen.
Schrijven in een dagboek is ook een geweldige manier om gefocust te blijven op je doelen.
Probeer een schrift of overweeg een boek als Start where you are van Meera Lee Patel waar je dagelijks wat vragen beantwoordt.
Je relaties verbeteren
Je relaties hebben een grote impact op hoe jij je voelt.
Bedenk daarom hoeveel tijd je spendeert aan de mensen die je belangrijk vindt en bedenk hoe deze relaties eruit zien.
Praat jij bijvoorbeeld meer dan je luistert? Misschien is het een goed idee om dit om te keren.
Cijfer jij jezelf vaak weg? Misschien is het ook goed om dit te veranderen en voor meer balans is de relatie te zorgen.
Of heb jij nog een uitdaging aan het aangeven van je grenzen?
Grenzen aan kunnen geven zijn niet alleen een cruciaal onderdeel van zelfzorg, ze zijn ook de hoeksteen van een gezonde relatie.
Misschien is dit een goed moment om daar wat verandering in aan te brengen.
Aan jezelf werken
Door je op jezelf te concentreren en aan jezelf te werken vergroot je je emotionele stabiliteit.
Aan jezelf werken kan van alles inhouden. Het kan om zoiets simpels gaan als het doen van wat ademhalingsoefeningen die je helpen ontspannen.
Enkele ideeën hoe je aan jezelf kunt werken zijn:
- meer boeken lezen
- gezonder eten
- meer sporten
- en beter slapen.
Een andere belangrijke manier om te groeien is door in kaart te brengen waar je vaak naar luistert en naar kijkt.
Veel media is negatief en dit kan een grote impact op je hebben.
Bekijk en (be)luister daarom positieve podcasts, video's en televisie programma's.
Aan jezelf werken kan ook door nieuwe mensen te ontmoeten. Ga op zoek naar mensen die je inspireren en stimuleren.
Aan je emoties werken
Wil je groeien, dan zul je aan je emoties moeten werken. Aan je emoties werken is belangrijk omdat emoties je innerlijke toestand beïnvloeden. Ze hebben impact op hoe jij je voelt.
Aan emoties werken doe je door bijvoorbeeld:
- door jezelf te confronteren met je angsten
- door te bestuderen hoe je reageert op anderen
- door te leren hoe jij je beter kunt uiten.
Hoe meet je persoonlijke ontwikkeling?
Wanneer je aan persoonlijke ontwikkeling doet en bepaalde doelen wilt behalen wil je na verloop van tijd natuurlijk ook weten of je vorderingen hebt gemaakt.
Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een consistente routine en een paar minuten van je tijd.
Die routine voer je dagelijks uit waarbij je checkt of je al hebt bereikt wat je wilde bereiken.
Een notitieboekje, agenda of een planner zijn daarbij fijne hulpmiddelen.
De 7 stappen om je vooruitgang te volgen zijn:
- bepaal je 'persoonlijke groei doel'
- deel een groot doel op in kleinere deeldoelen
- bepaal wanneer je het (deel)doel bereikt wilt hebben
- schrijf het doel iedere dag (opnieuw) op en denk er even (bewust!) over na
- plan de acties die je dagelijks gaat uitvoeren om je doel te halen
- kruis af wat je hebt bereikt
- reflecteer op wat je bereikt hebt en pas waar nodig aan.
Het bijhouden van je groeidoelen lijkt gemakkelijk maar dat is het niet.
Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om consequent de tijd te nemen (ook al is het maar een paar minuten) om je doelen op te schrijven en na te denken over wat je wilt realiseren.
Het kan bijvoorbeeld ook moeilijk zijn om de tijd te vinden om de dingen te doen die gedaan moeten worden om je doel te bereiken.
Je kunt het lastig vinden om geconfronteerd te worden met het feit dat je bepaalde dingen die nodig zijn om je doel te halen niet hebt gedaan.
En het kan moeilijk zijn om opnieuw de motivatie te vinden om het opnieuw te proberen.
Gewoontes vormen
Doelen halen gaat meestal gepaard met vallen en opstaan.
Het kan 18 tot 254 (!) dagen duren voordat iemand een nieuwe gewoonte heeft ontwikkeld.
Gemiddeld duurt het 66 dagen voordat nieuw gedrag automatisch wordt.
Als je wilt dat er echt iets blijvend verandert dan moet je dit dus langere tijd volhouden.
Daag jezelf uit door jezelf een doel te stellen en te kijken hoe lang het duurt voordat het een goede gewoonte is geworden.
Is er iets dat je altijd al hebt willen doen of willen leren? Dan is het nu een goed moment om daarmee te beginnen!
Conclusie
We hopen dat we je in dit blog een aantal goede tips en ideeën hebben gegeven om je te helpen op je persoonlijke groei reis. Laat het ons weten als er nog andere onderwerpen of gebieden van persoonlijke groei zijn waar je graag een blog post over zou willen!