Kun Je Spataderen Wegmasseren

Kun Je Spataderen Wegmasseren?

Spataderen ontstaan doordat bloedvaten niet meer in staat zijn het bloed volledig terug naar het hart te voeren. De kleppen in de aders sluiten niet goed waardoor het bloed niet goed wordt voortgestuwd.

Er zijn verschillende manieren om van spataderen af te komen en die spataderpijn kunnen verminderen. Het masseren van spataders is er daar één van.

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of je spataderen kunt wegmasseren, wat spatadermassage is, of je daarvoor naar een therapeut moet en waar je op moet letten wanneer je zelf je spataderen wilt masseren.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn verwijde aders die vaak in en op de benen voorkomen. Ze ontstaan wanneer de kleppen in de aders niet meer goed werken waardoor het bloed zich in de aders verzamelt en de aders wijder worden.

Spataderen kunnen pijnlijk zijn en ze kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen zoals een open been of trombose. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om spataderen te verwijderen.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat spataderen ontstaan. Deze omvatten het handhaven van een gezond gewicht en het vermijden van lange periodes van staan of zitten.

Wat zijn de oorzaken van spataderen?

Spataderen zijn een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer, zoals hierboven al gezegd, de kleppen in de aderen niet goed sluiten. Wanneer kleppen niet goed sluiten kan er bloed terugstromen en zich in de ader ophopen. Hierdoor wordt de ader wijder wat kan resulteren in spataderen.

Wat zijn de symptomen van spataderen?

De meest voorkomende symptomen van spataderen zijn pijn, jeuk, kramp, zwelling, een zwaar gevoel, vermoeidheid en vochtophoping rond de enkels. Bij ernstige gevallen kan een zweer ontstaan in de buurt van een aangetaste ader.

Spataderen komen zowel bij vrouwen als bij mannen voor en de kwaal heeft de neiging erger te worden naarmate je ouder wordt.

Gelukkig zijn er een aantal behandelingsmogelijkheden beschikbaar die de symptomen verlichten en die het uiterlijk van de benen verbeteren.

Spataderen masseren

Massage kan een nuttige manier zijn om de pijn en het ongemak van spataderen te verlichten. Het helpt de druk weg te nemen en een betere circulatie te bewerkstelligen.

Bovendien kan massage helpen om het uiterlijk van spataderen te verbeteren door het stimuleren van het lymfestelsel waarmee het lichaam geholpen kan worden overtollig vocht af te voeren.

Voor de beste resultaten moet massage worden uitgevoerd door een professional, echter, degenen met ernstige spataderen wordt geadviseerd een arts te raadplegen voordat massagetherapie geprobeerd wordt.

Kun je spataderen wegmasseren?

Spataderen zijn een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer de kleppen in de aderen verzwakken of beschadigen.

Hoewel sommige mensen denken dat spataderen kunnen worden weggemasseerd, is dit niet het geval. Het masseren van het gebied kan helpen om tijdelijk de symptomen te verlichten maar het zal de onderliggende aandoening niet genezen.

Als je bezorgd bent over spataderen, praat dan met een arts over de behandelingsmogelijkheden. Er zijn effectieve methodes beschikbaar die het uiterlijk van je aders verbeteren en die de symptomen verlichten.

Wat is spatader massage therapie?

Spatader massage therapie is een vorm van massage die is ontwikkeld om de circulatie in de benen en het uiterlijk van de benen te verbeteren.

De therapeut zal gebruik maken van verschillende technieken om druk uit te oefenen op het getroffen gebied. Dit zal helpen om de bloedstroom te verbeteren en de zwelling te verminderen.

Daarnaast kan de therapeut ook gebruik maken van oefeningen die de circulatie bevorderen.

Deze oefeningen, in combinatie met massage en adviezen, kunnen helpen de symptomen van spataderen te verminderen.

Dit kan met name nuttig zijn wanneer er sprake is van spataderen die zich hebben ontwikkeld in de zwangerschap en er niet geopereerd of gescleroseerd kan worden.

Wat zijn de voordelen van spatadermassage therapie?

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan spatadermassage therapie.

Dit type massage kan zoals gezegd de circulatie in de benen te verbeteren wat pijn, zwelling en ontsteking kan verminderen. Het stimuleren van het lymfestelsel en afvoeren van overtollige vloeistoffen (oedeem) zal ook de lichamelijke klachten die gepaard gaan met spataderen verminderen.

Bovendien kan massage ook helpen om het uiterlijk van spataderen te verbeteren.

Zijn er risico's verbonden aan spatadermassage therapie?

Massage voor spataderen wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Echter, zoals bij elke vorm van massage, zijn er enkele risico's verbonden aan de procedure.

Deze risico's omvatten blauwe plekken, huidirritatie en infectie. Het is belangrijk op te merken dat spatadermassage niet mag worden uitgevoerd op open wonden, op een huid met ernstige eczeem of een huid die kapot is.Ook bij een spataderontsteking (tromboflebitis) of een trombose is massage uit den boze.

Wanneer je je zorgen maakt of vragen hebt over spatadermassage, overleg dan met je huisarts, maak een afspraak bij dokter Vafi of vraag een gesprek aan bij een gekwalificeerde therapeut bij jou in de buurt.

Kan spatadertherapie voorkomen dat nieuwe spataderen ontstaan?

Spataderen zijn een veel voorkomend probleem, die naar schatting één op de vier volwassenen treft.

Hoewel spatader massage therapie geen antwoord is op het voorkomen van (nieuwe) spataderen, zijn er aanwijzingen dat de therapie heilzaam kan zijn.

Onderzoek toont aan dat na acht weken massage therapie de personen die de behandeling ondergingen een aanzienlijke vermindering van de grootte van hun spataderen ervoeren. Bovendien is aangetoond dat massagetherapie de bloedcirculatie verbetert en ontstekingen vermindert. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat regelmatige massage therapie zou kunnen helpen om nieuwe spataderen te voorkomen.

Evenwel, kapotte klepjes ontstaan door druk in de aders. Wanneer je spataderen wilt voorkomen zorg je, naast massage, voor je bloedsomloop door veel te bewegen en let je op je voeding.

Naar een therapeut of zelf doen?

Voor de beste resultaten moet massage van spataders worden uitgevoerd door een gekwalificeerde therapeut. Maar er zijn ook een aantal zelf-massage technieken die thuis kunnen worden gebruikt.

Voordat je met een massage begint, is het belangrijk om een arts te raadplegen zodat je er zeker van bent dat massage van je spataderen veilig voor je is.

Wanneer de arts geen problemen ziet begin je met het masseren van het gebied rond de spataderen. Daarna masseer je met zachte druk de aderen zelf in een cirkelvormige beweging richting het hart.

Let bij het masseren op eventuele pijn of ongemak en stop onmiddellijk als je daar last van krijgt.

Kunnen spataderen vanzelf verdwijnen?

Spataderen zijn een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer de kleppen in de aderen beschadigd raken, waardoor het bloed terugstroomt en zich in de ader verzamelt. Spataderen verdwijnen niet vanzelf maar er zijn wel behandelingen die kunnen helpen om ze minder zichtbaar te maken en de symptomen te verbeteren.

Lees ons artikel over het behandelen van spataderen.

Als je je zorgen maakt over je spataderen neem dan contact op met een arts om te bespreken wat voor jou de beste oplossing zou zijn.

Conclusie

Spataderen zijn een veel voorkomend probleem, dat naar schatting één op de vier volwassenen treft. Hoewel spatadermassage (therapie) niet het antwoord is op het behandelen of voorkomen van spataderen, is er bewijs dat het heilzaam kan zijn. Onderzoek toont aan dat na acht weken massage therapie de personen die de behandeling ondergingen een aanzienlijke vermindering van de grootte van hun spataderen ervoeren. Bovendien is aangetoond dat massagetherapie de bloedcirculatie verbetert en ontstekingen vermindert. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat regelmatige massagetherapie bij een erkend therapeut de klachten kan doen verminderen.

Spataderspecialist dokter Vafi

Heb je spataderen? Wil je advies, behandeling, of een second opinion? Maak dan een afspraak met dokter Vafi. Met 39 jaar spataderervaring kan hij je helpen de beste oplossing voor jouw specifieke probleem te vinden.