05 januari 2021 

De Beste (en Mooiste) Stappentellers voor Vrouwen | Jouw Ultieme Gids

Wanneer je een duwtje in de rug nodig hebt om in beweging te blijven vind je hier de beste (en mooiste) stappentellers voor vrouwen. Onderzoek heeft aangetoond dat stappentellers (of fitnesstrackers) zowel je motivatie als je daadwerkelijke dagelijkse activiteit kunnen verbeteren.

Het probleem is dat je vaak niet weet wat nou de beste stappenteller is, want er zijn heel veel apparaatjes die allemaal beweren de beste te zijn. En, laten we eerlijk zijn, een fitnesstracker die vooral bedoeld is voor mannen is ook niet iets waar vrouwen mee gezien willen worden.  

Wanneer je verdwaald bent in het bos van de fitnesstrackers ben je hier aan het juiste adres. 

In onze gids vind je niet alleen veel informatie over waar je op moet letten voordat je een fitness tracker aanschaft, je weet na het lezen ook precies welke stappenteller voor jou het meest geschikt is. 

1. Beste Keuze: Garmin Vivosmart 4

Stijlvol jezelf motiveren gezonde keuzes te maken? De Garmin Vivosmart 4 is jouw smaakvolle hulpmiddel als het gaat om begeleiding die je actiever, gezonder en minder vatbaar voor stress maakt.

Wanneer je volgens de gebruiksaanwijzing de Vivosmart hebt verbonden met je smartphone is het mogelijk het menu en de beschikbare functies te bekijken.

De Garmin Vivosmart telt niet alleen je stappen, het apparaatje kan nog veel meer! 

De ‘Puls Ox methode’ meet de verzadiging van zuurstof in je bloed wat als een aanwijzing kan dienen voor veranderingen in je gezondheid. De sensoren van de Vivosmart 4 registreren wanneer je slaapt en brengen je REM-slaap gedetailleerd in beeld.  Onder alle omstandigheden wordt je hartslag accuraat weergegeven om deze vervolgens te combineren met de rest van de geregistreerde gegevens wat jou een idee geeft over hoe fit je bent. Stress wordt opgespoord aan de hand van je ademhaling en de ingebouwde energiebewaking waarschuwt wanneer actie of juist rust gewenst is. Je kunt je laten waarschuwen wanneer je hartslag in rust plotseling boven een bepaalde drempel komt wat jou inzicht geeft wanneer het verstandig wordt een arts te bezoeken.

De Garmin Vivosmart 4  heeft een aluminium rand rond het scherm die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De comfortabele siliconenband is niet verwisselbaar. De Vivosmart 4 is verkrijgbaar in twee maten en heeft een helder OLED-scherm welke zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid omgevingslicht. Verder is de Vivosmart 4 waterdicht wat betekent dat je hem zowel onder de douche kunt dragen als dat je er mee kunt zwemmen.

Al met al is de Garmin Vivosmart 4 misschien niet goedkoop maar de lange lijst aan belangrijke functies maken dat deze stappenteller zijn prijs meer dan waard is.

Pluspunten Vivosmart 4

✅ Slank ontwerp
✅ Comfortabel siliconen bandje
✅ Geeft een geschatte fitnessleeftijd
✅ Meet de hartslag nauwkeurig
✅ Gedetailleerde slaapregistratie met slaapstadia
✅ Detecteert de zuurstof in het bloed
✅ Monitort stressniveaus
✅ Geeft ademhalingsoefeningen
✅ Batterij gaat ongeveer een week mee voordat er opgeladen moet worden
✅ Kan meldingen van je telefoon ontvangen
✅ Over het algemeen gemakkelijk te begrijpen
✅ Waterproof
✅ Compatible met Android/iOS

Minpunten Vivosmart 4

❌ Klein scherm
❌ Geen GPS
❌ Soms wordt de tekst afgesneden

2. Fitbit Inspire HR

De Fitbit Inspire houdt je stappen, het aantal verbrande calorieën, je ovulatie en de menstruatiecyclus bij. Het let op je slaap en meldt binnen gekomen berichten (Whatsapp, agenda) van je met de Fitbit verbonden smartphone. Het belangrijkste verschil met de haar voorganger de Fitbit Inspire is dat deze tracker ook je hartslag bijhoudt. Deze tracker biedt verder een (tril)alarmfunctie waarmee je wakker wordt zonder anderen te storen.

Dankzij de hartslagmeting geeft de Inspire HR een breder beeld van je bewegingsgewoonten met realtime statistieken. De Inspire HR kan de GPS van je smartphone gebruiken om  tempo en afstand te zien tijdens wandelen, hardlopen en fietsen. De tracker kan gekoppeld worden met de Fitbit app en werkt goed in combinatie met iOs 12.2 of hoger en Android 7.0 of hoger.

De Fitbit Inspire HR is een solide gezondheids- en fitnesstracker.

Pluspunten

✅ Small ontwerp
✅ Telt stappen
✅ Telt calorieen
✅ Volgt je slaap
✅ Stil alarm
✅ Volgt de vrouwelijke cyclus
✅ Automatische trainingsherkenning
✅ Stuurt herinneringen om te bewegen
✅ Toont appberichten en afspraken
✅ Volgt je hartslag
✅ Volgt je slaap
✅ Stuurt je ademhaling
✅ Meer dan 15 oefenmodi
✅ Gebruik van Fitbit App
✅ Waterdicht
✅ In drie kleuren

Minpunten

❌ Batterijduur van 5 dagen
❌ Slaat geen muziek op
❌ Slechts 10 wijzerplaat opties
❌ App werkt niet goed met Huawei P8 Lite, Huawei P9 Lite, Huawei P20 Lite, Xiaomi Mi 6

3. Fitbit Charge 4

De Fitbit Chrge 4 zit boordevol functies en is een fitnesstracker voor iedereen. De tracker bevat gps zodat je zonder mobiel kunt gaan wandelen of rennen en je je gelopen afstand en gemiddelde snelheid op het display kunt aflezen. Met de (eenvoudige) hartslagtraining train je op basis van je leeftijd en je conditie en in de Fitbit-app volg je je gelopen route met de hartslagmelding. Door tijdens de training op het scherm te tikken bekijk je de verschillende statistieken inclusief verbrande calorieën en verstreken tijd. De automatische hardloopdetectie zet je Fitbit automatisch aan en ook weer uit zodat het geen probleem is wanneer je dit bent vergeten.

De Fitbit Charge 4 meet je slaap, registreert de verschillende slaapfases en geeft je een nachtelijke slaapscore waarmee je beter inzicht krijgt in je slaappatroon. In de app kun je je menstruatiecyclus en de bijbehorende symptomen bijhouden.

De Fitbit ontvangt app-meldingen van je smartphone, vertelt je welk weer het is en laat je de Spotify-playlist van je telefoon afspelen. Ook kun je met Fitbit Pay contactloos betalen.

Pluspunten

✅ slank ontwerp
✅ goede batterijduur (tot 7 dagen)
✅ ingebouwde GPS
✅ Fitbit Pay
✅ slaaptracking
✅ (meestal) nauwkeurige GPS- en hartslagsensoren
✅ pictogrammen en menu’s zijn overzichtelijk en gemakkelijk te begrijpen
✅ aluminium chassis
✅ waterdicht
✅ batterijlevensduur tot zeven dagen
✅ hartslagsensor
✅ zuurstof sensor
✅ automatische run-detectie
✅ app notificaties
✅ smartphone Spotify control

Minpunten

❌ door ingebouwde gps gaat de batterij korter mee
❌ de app werkt alleen in combinatie met iOs 12.2 of hoger en Android 7.0 of hoger
❌ Gps neemt de tijd om te connecten
❌ knop lastig in gebruik
❌ merk gebonden verwisselbare banden
❌ geen eigen muziekopslag

4. Fitbit Charge 3

Hoewel de Charge 3 is vervangen door de Charge 4 blijft de Fitbit Charge 3 een uitstekende (iets goedkopere) fitnesstracker. Wat is nou precies het verschil tussen de 3 en de 4?

Het verschil zit hem met name in het ontbreken van GPS in het apparaatje zelf. Met de Fitbit Charge 4 kun je je mobiel thuislaten terwijl de Fitbit Charge 3 het GPS signaal van je smartphone gebruikt. Beiden registreren dus afstand, snelheid en route.

Daarnaast kun je met de Charge 4 contactloos betalen (controleer hier of dit door je bank ondersteund wordt) terwijl dit in principe niet ondersteund wordt op de Charge 3 (behalve op speciale edities). Verder meet de Charge 3 je hartslag, je stappen en je trainingen, maar niet je hartslagzone. Hierdoor weet je niet of je genoeg traint voor het doel wat je voor ogen hebt.

De Fitbit Charge 3 is een uitstekende keuze wanneer je op zoek bent naar een tracker die de basisprincipes bevat zoals het volgen van activiteiten, je slaap, je cyclus en je hartslag.

Pluspunten

✅ Batterijduur van 7 dagen
✅ Bij te bestellen schakelarmbandjes
✅ Groter display
✅ Timer en weer alerts
✅ Waterdicht
✅ Volgt je cyclus
✅ Volgt je slaap
✅ Lichtgewicht
✅ Groot scherm

Minpunten

❌ Geen GPS
❌ Fitbit Pay alleen op speciale edities
❌ Geen muziekopslag
❌ Geen hartslagzones
❌ Zwart/wit scherm

5. Xiaomi Mi Band 4

Ook de Mi Band 4 houdt de basis (aantal stappen, afgelegde afstand, verbrande calorieën, hartslag en slaap) bij.  Met het touchscreen navigeer je door het menu. Je veegt omhoog of omlaag voor de verschillende modi en instellingen en je veegt naar links of naar rechts om toegang te krijgen tot de muziekbediening.

De trainingsmodi behelzen de loopband binnen, hardlopen buiten, fietsen, wandelen en zwemmen. De Mi Band 4 kan verschillende zwemstijlen herkennen en is dan ook waterdicht.

Over het algemeen geeft de Mi band 4 een redelijk accurate hartslag maar vertrouw er niet volledig op, het is tenslotte een budgettracker. De Mi Band 4 houdt je slaap en de tijd dat je wakker bent bij. Het geeft een slaapscore die vergeleken kan worden met die van andere Mi Fit-app gebruikers. De Mi Band 4 heeft geen ingebouwde gps maar je gegevens zijn afleesbaar in de app als je je mobiel hebt meegenomen tijdens je wandeling.

Opladen doe je in ongeveer 45 minuten met de meegeleverde oplader.  Bij normaal gebruik gaat de batterij na opladen ongeveer 20 dagen mee. De siliconenband die bij de Mi Band 4 wordt meegeleverd is redelijk comfortabel en als je hem niet mooi vindt vervangbaar door een ander exemplaar.

De Xiaomi Mi Band 4 is misschien wel de beste en goedkoopste stappenteller/fitnesstracker hoewel je wel genoegen moet nemen met het uiterlijk en de beperkingen in de app.

Pluspunten

✅ Goedkoop
✅ Batterij gaat maar liefst 20 dagen mee
✅ 6 sportmodi
✅ Zowel beeldscherm als bandje is aanpasbaar/verwisselbaar
✅ Scherpe pixeldichtheid
✅ Zowel voor iPhone als Android
✅ Tot 50 meter waterdicht
✅ Weerbericht
✅ Aan en uit zetten kan direct op de tracker

Minpunten

❌ Korte oplaadkabel van 10 cm
❌ Lastige app
❌ Geen GPS op tracker zelf
❌ Stappenteller niet accuraat

6. Budget Keuze: Xiaomi Mi Band 5

Is de Xiaomi Mi Band 4 al een goede aanschaf, de Xiaomi Mi Band 5 is dat helemaal. De Mi Band 5 is een solide fitnesstracker met een aantal upgrades:

Het scherm is bijvoorbeeld 20% groter dan de 4 maar wat vooral opvalt aan de 5 is PAI. PAI staat voor Personal Activity Intelligence. Dit houdt een score in op basis van je geslacht, leeftijd, hartslag en andere gegevens. Aalles wat je gedurende de dag doet draagt bij aan deze score en het doel is om je PAI boven de 100 te krijgen en te houden.

De Mi Band 5 kan 11 sportmodi volgen (hardlopen buiten, hardlopen op de loopband binnen, fietsen, wandelen, zwemmen (incl. vrije slag), steppen, springen (springtouw), indoor fietsen, yoga en roeien) en registreert 24 uur per dag je hartslag. Dit kan (om batterij te besparen) selectief ingesteld worden.

Daarnaast volgt de Xiaomi Mi Band 5 je slaap en je dagelijkse dutjes. Je ovulatie en je menstruatie kunnen gevolgd worden in de Mi Fit app.

Niet zo blij met de ‘look’ van de Mi Band 5? Bekijk hier de verwisselbare bandjes.

Pluspunten

✅ GPS met gegevens die nauwkeurig in Mi Fit app geregistreerd worden
✅ App-meldingen en telefoontjes komen snel en betrouwbaar binnen
✅ Trillingspatronen zijn instelbaar voor bepaalde apps
✅ Nachtmodus dimt het scherm automatisch volgens schema
✅ Wijzerplaten zijn naar smaak aanpasbaar
✅ compatible met Iphone (iOs 10 of hoger)

Minpunten

❌ Menu kan een beetje verwarrend zijn
❌ Soms niet duidelijk hoe je PAI punten kunt verdienen
❌ Ingewikkelde app
❌ De app geeft alleen handmatig gemeten hartslagmetingen aan

7. Huawei Band 3 Pro

De Huawei Band 3 Pro is een relatief goedkope fitnesstracker voor wat je ervoor krijgt. Het full colour scherm is niet van plastic maar van gebogen glas wat het minder kwetsbaar maakt voor beschadigingen.

De Huawei Band 3 Pro heeft bijna alles wat je je kunt wensen. Het volgt niet alleen je stappen en je slaap maar het heeft ook een solide hartslagmeter en een ingebouwde GPS waarmee je zonder je mobiel buiten je voortgang bijhoudt.

Met keuze uit drie wijzerplaten is je scherm helder hoewel het een nadeel is dat er geen automatische helderheidssensor in zit. Dit is vooral onhandig tijdens theater- of bioscoop bezoek.

De Huawei Band 3 Pro geeft (indien ingeschakeld) de meldingen van je mobiel door die je kunt beantwoorden en is waterdicht dus geschikt om mee te zwemmen.

Pluspunten

✅ Batterij drie weken of ongeveer zeven uur GPS
✅ GPS
✅ AMOLED-kleurenscherm
✅ Goede slaaptracking
✅ Ontvangst van smartphone notificaties
✅ Mogelijkheid tot beantwoorden van meldingen
✅ Alarm
✅ Herinneringen om te gaan staan en bewegen
✅ Accurate hartslag monitor
✅ Huawei Health app
✅ Licht dimt ’s nachts

Minpunten

❌ Scherm schakelt niet automatisch uit

8. Bellabeat Leaf

De Bellabeat leaf is van een hele andere orde dan de fitnesstrackers die hierboven zijn beschreven. Mooi en slim, dit is geen horloge wat je alleen maar om je pols draagt. Dit is een een sieraad wat je wellness bij houdt, te dragen als armband, ketting, als broche of als clip.

Nadat je de Leaf hebt ingesteld en de app op je mobiel hebt gedownload ben je klaar om aan je gezondheid en je wellness te werken. De Bellabeat leaf is een fitnesstracker die je slaapcycli, je fitnessactiviteiten, je ademhaling en je maandelijkse cycli bij kan houden zij het wel dat de Leaf iedere keer handmatig gesynchroniseerd moet worden. Zo wordt alle verzamelde informatie naar de app gestuurd waarmee jij wordt voorzien een uitgebreid overzicht van je activiteiten.

De Bellabeat Leaf hoef je niet op te laden. De tracker werkt op een knoopcel batterij die gemakkelijk zelf te vervangen is wanneer deze leeg is. Een groot voordeel boven andere wearables die iedere nacht of iedere week opgeladen moeten worden met je kans op vergeten.

Naast het bijhouden van je activiteiten, slaap en ademhaling houdt de app ook je menstruatie en de dagen dat je het meest vruchtbaar bent bij. De Bellabeat Leaf is er in verschillende uitvoeringen: de Bellabeat Leaf Urban met polsbandje,  de Bellabeat Leaf Nature, de Bellabeat Leaf Chakra met Rozenkwarts kristal, en de Bellabeat Leaf met zwarte Onyx .

Pluspunten

✅ Uniek concept
✅ Mooi vorm gegeven activity tracker
✅ Fantastische app
✅ Volgt gemakkelijk je slaappatroon
✅ Stuurt gegevens door naar de applicatie op je mobiel
✅ Laat je door middel van vibratie weten wanneer je te lang stil hebt gezeten
✅ Meditatie oefeningen via de app
✅ Batterij gaat zeer lang mee
✅ Geeft feedback op je vooruitgang
✅ Gemaakt van hypoallergeen veganistisch materiaal

Minpunten

❌ Door het formaat en het gewicht kan de clip losse shirts naar beneden trekken
❌ Minder mogelijkheden dan de meer traditionele trackers

Bellabeat accessoires:

Meer bewegen, hoe motiveer je jezelf?

Wandelen is waarschijnlijk de meest onderschatte fysieke activiteit, terwijl het zo goed voor je gezondheid is. Behalve dat wandelen goed is voor je gezondheid is er ook maar weinig voor nodig om het te gaan doen. Het is gemakkelijk en behalve tijd kost het bijna niets.

Er zijn verschillende manieren om jezelf te stimuleren (meer) te bewegen. Dat kan bijvoorbeeld door aan iedereen in je omgeving te vertellen wat je van plan bent te gaan doen. Dit is een manier waarmee je jezelf dwingt je voornemen ook uit te voeren want niemand vindt het leuk om gezichtsverlies te lijden.

Jezelf pushen meer te bewegen kan ook door er juist wel wat geld aan uit te geven. Aan een fitnesstracker bijvoorbeeld. Het aanschaffen van een fitnesstracker is een investering die je al snel terug verdient in de vorm van een betere gezondheid, een groter uithoudingsvermogen en minder stress. Het is een maatje dat jou helpt gezonder te leven.

De voordelen van wandelen

Wie houdt er niet van wandelen? Het is leuk, gemakkelijk om te doen en, zoals gezegd, het lijdt geen twijfel dat het goed voor je is. 

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die veel wandelen minder lichaamsvet hebben dan vrouwen die niet wandelen. Wandelen is goed voor het hart, goed voor de bloedvaten, goed voor de botten, tja, waar is wandelen niet goed voor?

Behalve dat wandelen een gemakkelijke aërobe oefening is, belangrijk dus als je wilt afvallen, zorg je met je dagelijkse wandeling ook op heel veel andere manieren goed voor jezelf. 

Hieronder zetten we de voordelen nog maar eens op een rijtje:

  • wandelen vermindert het risico op hartaandoeningen
  • wandelen helpt je om op gewicht te blijven
  • wandelen verlaagt het risico op een beroerte
  • het vermindert stress
  • verbetert de botmassa
  • geeft energie
  • zorgt voor een beter humeur
  • is goed voor de bloedcirculatie
  • voorkomt overgewicht
  • versterkt de spieren
  • verkleint de kans op osteoporose
  • vermindert angstgevoelens
  • verbetert de conditie van de longen
  • zorgt voor de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller endorfine
  • vermindert de kans op Alzheimer
  • zorgt voor vitamine D (als de zon schijnt)
  • vermindert het risico op kanker
  • verbetert de kwaliteit van de slaap
  • zorgt voor meer zuurstof in het bloed
  • verbetert de coördinatie en de balans
  • helpt je beter te denken
  • verbetert de kwaliteit van leven
  • vermindert de kans op diabetes
  • stimuleert de creativiteit
  • voert afvalproducten in het bloed sneller af
  • versterkt de botten
  • verlaagt de bloeddruk
  • versterkt het immuunsysteem
  • vermindert geheugenverlies
  • versnelt genezingsprocessen
  • kan het leven verlengen
  • is goed voor de gewrichten

Stappenteller uitleg

Overtuigd? Dan nu snel door naar de stappentellers. Wat is een stappenteller? Een stappenteller is een apparaatje dat niet alleen je fysieke activiteit gedurende de dag bijhoudt maar ook bijvoorbeeld de afgelegde afstand, de tijd die je hebt gelopen en het aantal calorieën dat daarbij verbrand is. We noemen het daarom ook wel een activity tracker of een fitness tracker. Er zijn zelfs trackers die je menstruatiecyclus bijhouden en aangeven wanneer je het meest vruchtbaar bent. 

Een stappenteller is een fijn hulpmiddel wat je motiveert meer te bewegen en beter voor jezelf te zorgen. 

Hoewel stappentellers oorspronkelijk werden ontworpen om (met een clip aan je broekriem) alleen maar stappen te tellen zijn de functies tegenwoordig uitgebreid en draag je sommige stappentellers zelfs als sieraad om je pols, op je revers, als ketting of zelfs als ring om je vinger.

Hoe werkt een stappenteller?

Bij iedere stap beweegt je lichaam naar voren. Een stappenteller telt de schommelingen die je lichaam daarbij maakt. Door het aantal schommelingen te vermenigvuldigen met de gemiddelde lengte van je stap kan uitgerekend worden hoeveel kilometer je hebt gelopen.

Hoe betrouwbaar is een stappenteller?

Stappen tellen met een stappenteller klinkt mooi maar het is goed om je te realiseren dat een stappenteller vooral een schatting van het aantal gezette stappen geeft. Dat komt doordat niet alle stappen accuraat geteld worden en doordat sommige bewegingen, zoals het nemen van een drempel terwijl je in de auto zit, mogelijk ook als stappen worden meegeteld.

De meest accurate stappentellers hebben een foutmeting van minder dan 10%. Dat betekent dat de stappenteller niet meer dan 110 en niet minder dan 90 stappen mag tellen wanneer je 100 stappen hebt gezet.

De voordelen van een stappenteller

Er is al veel gezegd en gesproken over stappentellers. Al in 1912 werd er in ‘Science’ (één van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften ter wereld) over geschreven.

Bijna een eeuw later (in 2007) vergeleken onderzoekers van de Stanford Universiteit 26 verschillende reeds bestaande onderzoeken naar stappentellers.

Daaruit bleek in hoofdlijnen dat gebruikers van een stappenteller dagelijks meer dan 2000 stappen extra zetten en dat hun fysieke activiteit door het gebruik van de stappenteller met maar liefst 27% was toegenomen.

Je dagelijkse stappen zetten is het gemakkelijkst wat je kunt doen om fitter en gezonder te worden. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede (wandel)schoenen, een beetje droog weer en een stappenteller. Hieronder vind je nog eens acht voordelen.

Bewustwording

Maar weinig mensen hebben in de gaten hoe weinig ze bewegen. Onderzoek toont aan dat de meeste mensen hun dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging overschatten. Een stappenteller maakt je bewust van het aantal dagelijkse stappen en hoeveel stappen je nog zou moeten zetten om de gezondheidsvoordelen te kunnen claimen.

Doelen en voortgang bijhouden

Wanneer je je realiseert hoe weinig beweging je eigenlijk krijgt helpt je stappenteller dit te verbeteren. Want het wordt lastig jezelf na een korte wandeling een compliment te geven terwijl je stappenteller aangeeft dat je de dagelijkse hoeveelheid beweging nog lang niet hebt gehad.

Calorie beheer

Als het gaat om afvallen of op gewicht blijven is een stappenteller een fijn hulpmiddel want bijna alle fitnesstrackers tellen het aantal verbruikte calorieën.

Stopwatch

Wanneer je belangrijkste doel is de door de WHO aanbevolen dagelijkse 30 minuten beweging te halen houdt een stappenteller je op het juiste spoor. Bijna alle stappentellers hebben een stopwatch en daarmee ook een alarmfunctie die je laat weten wanneer je je doel hebt bereikt.

Samen lopen (cloud connectiviteit)

Samen lopen maakt het leuker om de aanbevolen stappen per dag te behalen. Veel slimme stappentellers hebben een internetverbinding waarmee je contact maakt met andere gebruikers (mits zij natuurlijk dezelfde app gebruiken). Sommige apps zijn gratis, voor andere moet je betalen.

Motivatie

Met alle beschikbare functies, waaronder de hierboven genoemde cloud connectiviteit, was het nog nooit zo eenvoudig om gemotiveerd te bewegen. Het bijhouden van de voortgang maakt het gemakkelijk om enthousiast te blijven.

Gezondheidsvoordelen

Door regelmatig te bewegen profiteer je van de gezondheidsvoordelen die bewegen met zich meebrengt. Wandelen vermindert stress, verlaagt je bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterol in het bloed. Het zorgt voor sterkere botten en vermindert het risico op kanker, diabetes en hartaandoeningen. Bewegen zorgt voor een gezonder gewicht en draagt bij aan een langer leven.

Je stappenteller is je wandelmaatje

Stappentellers hebben veel te bieden. Ze zijn klein, mooi, gebruiksvriendelijk en relatief goedkoop. Iedereen kan een stappenteller dragen, het maakt niet uit hoe jong of hoe oud je bent, of je weinig of juist veel sport. Je stappenteller is je wandelmaatje. Samen met je (vooraf) vastgestelde doelen zijn jullie op weg naar een gezond en actief leven.

Stappenteller zonder telefoon

De meeste fitness trackers werken met een app op je telefoon. Maar het is niet zo dat je perse een smartphone nodig hebt om een tracker te kunnen gebruiken. Verschillende stappentellers zijn ook zonder mobiel te gebruiken. Details zoals je hartslag, de verbruikte calorieën en de afgelegde afstand zijn dan (ook) op de stappenteller zelf af te lezen. Wanneer je geen smartphone hebt is het natuurlijk wel jammer dat je geen gebruik maakt van de app en van bepaalde functies, zoals het bijhouden van de voortgang.

Hoe laad je een stappenteller op?

Veel stappentellers hebben een oplaadbare batterij die wordt opgeladen met behulp van een usb-kabel. Dit kan natuurlijk via je computer maar ook met behulp van een speciale stekker die je in het stopcontact stopt.

Over het algemeen gaat de batterij van stappentellers 1 tot 2 weken mee voordat je hem weer opnieuw moet opladen Sommigen hebben een batterij die eens in de zoveel tijd vervangen moet worden.

Goedkope stappentellers

Er kan een flink prijsverschil zitten tussen verschillende soorten stappentellers.

Wat alle fitness trackers met elkaar gemeen hebben is natuurlijk dat ze stappen tellen. Hiervoor worden verschillende technieken gebruikt en dat maakt de ene stappenteller nauwkeuriger en duurder dan andere.

Prijsverschil zit hem ook in de functies. De ene stappenteller kan meer dan de ander, houdt meer gegevens bij en het is vaak ook een kwestie van smaak. Je wilt tenslotte ook iets moois om je pols of om je nek.

Gratis stappentellers die worden weggegeven om gezondheid en beweging te promoten zijn meestal onnauwkeurig. Ze zijn eigenlijk alleen maar bedoeld als reclamemateriaal.

Hoeveel stappen per dag?

Over het algemeen wordt aangenomen dat 10.000 stappen per dag noodzakelijk is voor een goede gezondheid. Maar dit aantal heeft maar een beperkt wetenschappelijke basis. Lees voor het bepalen van de hoeveelheid stappen die jij dagelijks wilt zetten het volgende:

Onderzoek

Tijdens een onderzoek wat gepubliceerd is in mei 2019 werden de bewegingen van 16.741 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar bijgehouden. Tijdens het vervolgonderzoek na 4,3 jaar bleken de vrouwen die gemiddeld 4.400 stappen per dag hadden gezet beduidend lagere sterftecijfers te hebben dan de vrouwen die maar 2.700 stappen per dag hadden gezet. Naargelang er dagelijks meer stappen werden gezet daalde het sterftecijfer maar het bleek dat 7.500 stappen per dag voor de maximale sterfte-vermindering zorgde.

Het lijkt er dus op dat je gezondheidsvoordeel al gehaald kan worden uit het dagelijks zetten van 7.500 stappen.

Beweegrichtlijnen

Maar over het algemeen wordt door officiële instanties in Nederland niet gesproken over het aantal stappen dat voor een goede gezondheid dagelijks gezet moet worden.

Er wordt meestal gesproken over ‘beweegrichtlijnen’.

Volgens het advies van de gezondheidsraad zouden volwassenen iedere dag minstens 30 minuten (matig intensief) moeten bewegen en kinderen minstens een uur.

Om dat ‘matig intensief bewegen’ in beeld te krijgen is het misschien toch beter om je stappen te tellen in plaats van de tijd bij te houden. In 30 minuten zet je, afhankelijk van de grootte van je stap en je snelheid, ongeveer 4.000 stappen.

Een stappenteller kiezen

Een stappenteller (fitness tracker of activity tracker) is bedoeld om je stappen te tellen, je calorieverbruik te berekenen en je dagelijkse activiteiten bij te houden.

Je geeft aan wat je doelen zijn en je stappenteller vertelt je hoe ver je al bent en wat je (nog) moet doen om deze doelen te halen. Voor een accurate meting draag je je stappenteller dag en nacht.

Stappentellers zijn er in soorten en maten van functioneel en lomp tot elegant en stijlvol.
Sommige worden geleverd met verschillende gekleurde polsbandjes waarmee je stappenteller altijd matcht met je outfit.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste stappenteller?

Makkelijk in gebruik

Een stappenteller moet gemakkelijk in gebruik zijn. Sommige worden geleverd met ingewikkelde instructies terwijl anderen juist een heel onhandig menu hebben.

Lees daarom altijd de recensies van andere gebruikers voordat je de door jou gekozen stappenteller besteld.

Hoe nauwkeurig wordt er gemeten

Een stappenteller moet nauwkeurig meten. Hoewel het basisprincipe bij de meeste stappentellers hetzelfde is, is er veel verschil in de gegevens die je stappenteller levert.

Comfort

Over het algemeen geldt hoe kleiner de stappenteller, hoe comfortabeler. Een groot en zwaar apparaat is niet handig wanneer je veel beweegt, om over het uiterlijk nog maar te zwijgen.

Denk ook aan een comfortabel polsbandje wat niet los kan schieten en een scherm wat goed te lezen is.

Trainingsregistratie

Wil je je stappenteller gebruiken voor looptrainingen, bepaalde trainingsfuncties inclusief de mogelijkheid deze functies te resetten? De meeste modellen die wij hieronder voor je hebben uitgezocht kunnen zowel het totaal aan dagelijks gezette stappen tellen als specifieke trainingen volgen.

Toegevoegde functies

De eenvoudigste stappentellers tellen alleen je stappen of geven het aantal stappen en de afstand die je gelopen hebt aan.

Extra functies die je kunt overwegen zijn:

  • aantal gelopen kilometers
  • aantal verbruikte calorieën
  • dieet registratie om gegeten calorieën te vergelijken met de verbruikte calorieën
  • een klok
  • een stopwatch
  • een alarm
  • stellen van doelen
  • bijhouden van de dagelijkse voortgang
  • mogelijkheid om informatie door te sturen naar computer of app
  • mogelijkheid om specifieke trainingen te volgen
  • schatting van je snelheid of tempo
  • hartslagmeter
  • slaapanalyse
  • meer geheugen om over langere tijd gegevens bij te houden
  • gps
  • zuurstof saturatie

Uiterlijk

Het oog wil ook wat. Je kunt sporten en bewegen maar dat hoeft natuurlijk niet met een apparaatje wat voornamelijk voor mannen is gemaakt. Gelukkig biedt onze lijst stappentellers genoeg keuze.

Hoeveel kost een stappenteller?

Wat je stappenteller gaat kosten is een kwestie van de functies die je wilt, de kwaliteit van de onderdelen, het ontwerp en de afwerking van de stappenteller.

Basismodellen kosten een paar euro terwijl je aan een ‘alles-erop-en-eraan’ stappenteller zomaar honderden euro’s uit kunt geven.

Goedkope stappentellers zijn meestal niet nauwkeurig en, misschien nog wel belangrijker, een goedkoop product zul je niet snel zien als een wandelmaatje die je gaat vertellen hoeveel je nog moet bewegen.

Wanneer je echt iets goeds of iets moois koopt zul je zien dat de kilometers veel gemakkelijker gelopen gaan worden.

Een kwalitatief goede stappenteller heb je al vanaf vijf tientjes. Deze is nauwkeurig en kan de verbruikte calorieën, de afgelegde afstand en de gelopen tijd bijhouden en soms zelfs oproepen en berichten ontvangen.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen
  • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
  • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
  • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer