07 december 2020 
in Boeken

25 boeken over gezondheid | Mooie Gezonde Benen

Ondanks dat we ons best doen en we het erg graag willen lukt het niet altijd om goed voor onszelf te zorgen.

Soms hebben we het gewoon te druk waardoor het lastig wordt goed voor lichaam en geest te zorgen en soms zijn er gewoon leukere dingen te doen waardoor je ‘selfcare’ een beetje naar de achtergrond verdwijnt.

Wanneer je een duwtje in de rug nodig hebt en je gezonder wilt leven en je ziet door de hoeveelheid gezondheidsboeken het bos niet meer dan ben je hier aan het juiste adres.

We hebben een opsomming gemaakt van boeken waarvan we zeker weten dat ze in een toplijst van de beste gezondheidsboeken thuis horen.

De meeste van deze boeken (zo niet alle) zijn gemakkelijk te lezen en daarom ook een fijn cadeau om weg te geven.

1. Hoe overleef je? | Michael Greger

Chronische ziekten komen steeds vaker voor, niet alleen omdat mensen langer leven, maar ook omdat mensen meer dierlijk en bewerkt voedsel eten. Het risico op chronische ziekten kan met 78% verminderd worden wanneer men zich een gezondere levensstijl zou aanmeten.

In ‘Hoe overleef je?’ legt Michael Greger het verband uit tussen wat we eten en chronische ziekten. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek laat Dr. Greger zien hoe ziektes zoals hart- en vaatziektes, kwaadaardige aandoeningen, diabetes, obesitas en de ziekte van Alzheimer voorkomen kunnen worden.

De vijftien meest voorkomende doodsoorzaken worden behandeld inclusief wat je moet doen om de kans op deze ziektes zo klein mogelijk te maken.

Een tip van de sluier: eet bonen, volkoren granen, fruit, bessen, bladgroenten, noten, lijnzaad, kurkuma en (kruisbloemige) groenten. Drink daarnaast veel water, zorg voor voldoende slaap en sport ongeveer een uur per dag.

‘Hoe overleef je’ kan als uitgangspunt gebruikt worden en is een must voor een gezondere leefstijl.

2. Wired to Eat | Robb Wolf

Robb Wolf is een voormalig biochemicus (gezondheidsexpert en bestseller) en is de schrijver (en beoefenaar) van The Paleo Solution: The Original Human Diet.

Zijn boek ‘Wired to Eat’ propageert vooral maatwerk wanneer het gaat om afvallen en gezond zijn.

Het gaat volgens hem daarbij niet over het weglaten van willekeurige voedselgroepen (wat de meeste diëten doen) maar dat we er achter moeten zien te komen welke voeding het beste bij ons metabolisme past. ‘Wired to Eat’ beschrijft een op onderzoek gebaseerd programma wat je hierbij zal helpen.

Daarom in dit boek geen ‘one size fits all’ dieet maar een 30 dagen programma waarbij je je ontdoet van alles wat voor ontstekingen kan zorgen. Eenmaal de 30 dagen afgerond is het tijd voor de 7-daagse. Een gepersonaliseerd voedingsplan waarbij uitgezocht wordt welke koolhydraten wel en welke niet voor je werken.

Naast voeding gaat dit boek ook in op beweging, slapen en sociale contacten. Want dat we steeds minder gaan slapen (tijdgebrek, stress, gewoonte) is niet goed voor onze gezondheid. Bijvoorbeeld omdat een gebrek aan slaap effect heeft op onze insuline respons en slaaptekort een enorme impact op verschillende factoren van ons leven heeft.

De ultieme vraag in Robb Wolf’s boek ‘Wired to Eat’ is: Wat werkt voor jou?

3. The Self-Care Solution | Jennifer Ashton

In ‘The Self-Care Solution’ biedt arts en medisch journalist Dr. Jennifer Ashton lezers een kijkje in haar leven.

Nadat haar ex-man zelfmoord pleegt staat het leven van dokter Jennifer Ashton en haar kinderen op zijn kop en moet ze hier niet alleen mee leren omgaan maar ook een manier vinden om beter voor zichzelf te zorgen.

Terwijl aanvankelijk het plan is om een maand geen alcohol te drinken verandert dit al snel in een experiment van 12 maanden.

“I didn’t set out to do a year of self-care. In fact, if you’d asked me at the start of last year if I needed to spend a year to focus on taking care of myself and my life, I probably would have told you that I didn’t have time for that.” ~ J. Ashton

In haar boek, The Self-Care Solution, beschrijft Ashton hoe kleine veranderingen haar leven veranderden en wat ze deden voor haar gezondheid.

Daarbij deelt ze niet alleen successen maar ook haar mislukkingen en laat ze ons zien dat het mogelijk is een fijner leven te leiden door simpelweg kleine stapjes te nemen en onze tegenslagen te zien als kansen voor groei.

4. Micro-gewoontes | Stephen Guise

Kom jij tijd te kort? Wil jij sporten, een boek lezen en ook nog bijvoorbeeld een taal leren?

Een dag duurt maar 24 uur en onze energie is beperkt en dus zijn er altijd wel dingen waar we niet aan toekomen.

Maar er is hoop en dat lees je in het boek van Stephen Guise.

Het zou allemaal gaan om de te hoge verwachtingen die we van onszelf hebben.

Je vindt bijvoorbeeld dat je een uur naar de sportschool moet maar je hebt maar 40 minuten.

Wat doe je dan?

Ga je niet?

Micro-gewoontes zijn gewoontes die zo weinig tijd kosten dat je ze altijd wel kunt doen.

Je doet een paar minuten sit-ups, leest één pagina van een boek of mediteert twee minuten.

Omdat het nieuw aan te leren gedrag zo weinig tijd kost ga je het doen ook.

Het gevolg daarvan is volgens Guise dat je altijd meer doet dan je in eerste instantie van plan was.

En aldus veranderen een paar minuten in 10 en één bladzijde in een half hoofdstuk.

En daarom werken mini-gewoontes zo goed.

Dus verzin iets wat je tot nu toe hebt uitgesteld en maak er een mini-gewoonte van.

Maak het doel zo klein dat succes gegarandeerd is.

De zin om meer te doen komt altijd nadat je ermee bent gestart.

5. Secret to Happiness | Jessica Redland

Dit is een verhaal over vriendschap tussen vrouwen en het verwerken van dingen die in het verleden zijn gebeurd.

Ontrouw, emotioneel misbruik, leugens, dieet gerelateerde stoornissen, het komt allemaal aan bod in de levens van Daniella, Alison en Karen.

Iedere vrouw kampt met een ander probleem maar wat ze allemaal nodig hebben is iemand die ze kunnen vertrouwen, iemand die hun accepteert zoals ze zijn en iemand die troost biedt.

Danniella wil niet geconfronteerd worden met de geheimen uit haar verleden en het laatste waar ze aan denkt is vrienden maken die daar achter kunnen komen.

Alison is gezellig, zorgzaam en neemt zichzelf niet al te serieus maar onder de oppervlakte loopt ze vast in haar relatie en heeft ze een gebrek aan zelfvertrouwen.

Karen is al vijf jaar verloofd maar haar in het slop geraakte relatie wil ze nog niet opgeven. En wat betekenen die mysterieuze berichten op haar mobiel?

Mooi in dit verhaal is de sterke vriendschap tussen de drie vrouwen en hoe ze elkaar steunen. De karakters zijn herkenbaar en realistisch. Secret to happiness is een aangrijpend maar heerlijk opbeurend verhaal.

6. Het Happiness project | Gretchen Rubin

Op zoek naar meer plezier en geluk in je leven

Dit boek is geen algemeen ‘zelfhulpboek’ maar geeft een kijkje in de geluksreis van de auteur.

En zoals ze zelf vooraf zegt: ‘Ieders project ziet er anders uit.’ Maar door het lezen van het hare kun je geïnspireerd raken om aan je eigen geluksproject te beginnen.

Het Happiness Project is het resultaat van eeuwenoude ideeën over geluk, het nieuwste wetenschappelijke onderzoek daarover en algemene overtuigingen met betrekking tot geluk.

Geluk is voor iedereen anders. En we zijn allemaal in staat om ons geluk te vergroten als we weten wat ons gelukkig maakt en concrete stappen zetten om het te bereiken.

Dat hebben we al vaak gehoord. Maar dat wil niet zeggen dat je dit boek niet serieus moet nemen.

Het Happiness Project is een buffet van geluk. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen, uitproberen en kijken wat voor jou werkt.

7. This Messy Magnificent Life | Geneen Roth

Geneen Roth is de auteur van meerdere boeken die over voedings- en gezondheidsproblemen bij vrouwen gaan.

‘This Messy Magnificent Life’ heeft 21 hoofdstukken met verschillende onderwerpen die uiteindelijk neerkomen op het leren accepteren van jezelf.

Thema’s die in dit boek ruim de aandacht krijgen zijn gewichtsverlies, het verbeteren van je geestelijke gezondheid en het vergroten van je geluksgevoel.

In het algemeen benadrukt Roth de noodzaak om je vooral te concentreren op het heden en de wereld te accepteren zoals die is. Dit zou volgens haar leiden tot meer blijdschap en vrolijkheid.

Geneen Roth heeft een reputatie waar het gaat over schrijven over te veel eten (bingen) en waarom we continu op zoek zijn naar datgene wat ons gelukkig maakt terwijl we dat wat we zoeken eigenlijk al hebben. Geneen Roth laat ons zien hoe we er toegang toe krijgen.

8. Slaap | Matthew Walker

‘Slaap’ is een uitgebreid en boeiend boek over slaap. Het is een samenvatting van wetenschappelijk onderzoek wat inzicht geeft in hoe slaap de geestelijke en lichamelijke prestaties op de korte en de lange termijn beïnvloedt. Verder wordt kort besproken wat je kunt doen om je slaap te verbeteren.

Enkele belangrijke punten:

 • Hoe korter je slaapt, hoe korter je leeft.
 • Slaap is het beste wat we kunnen doen om onze hersenen en ons lichaam gezond te houden.
 • Ouderen hebben net zoveel slaap nodig als mensen van middelbare leeftijd.
 • Iedereen ondervindt lichamelijke klachten, een wankele geestelijke gezondheid, verminderde alertheid en een verminderd geheugen bij een chronisch slaap tekort.
 • Hou je aan een slaapschema.
 • Zorg voor zonlicht. Daglicht is belangrijk voor de regulering van slaap. Probeer iedere dag minstens dertig minuten buiten te spenderen. Wordt wakker met ochtendlicht en gebruik een daglichtlamp.

Goed kunnen slapen biedt enorm veel voordelen. Slaap is belangrijk voor onze gezondheid en voor ons vermogen om te leren, te onthouden en logische beslissingen te nemen.
‘Slaap’ is vooral een verzameling feiten en interessante onderzoeksresultaten. Aanbevolen voor iedereen, omdat slaap belangrijk is voor ons allemaal.

9. Healthy Gut, Flat Stomach | Danielle Capalino

De term FODMAP-dieet is een term die bij veel mensen nog niet bekend is. FODMAP is een acroniem dat staat voor ‘Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides Monosaccharides And Polyols. Deze ingewikkelde woorden staan voor bepaalde koolhydraten die in het ‘low FODMAP-dieet’ worden geëlimineerd.

‘High FODMAP’ voeding bestaat uit koolhydraten die niet goed in de darmen worden opgenomen. Dit zorgt voor gasvorming en om dit te voorkomen wordt een low FODMAP dieet geadviseerd. Het ‘low FODMAP’ dieet bestaat in eerste instantie uit veel beperkingen. Zo worden zuivelproducten uit het dieet gehaald en bepaalde soorten fruit en groenten, bananen, sinaasappels, aardbeien, sperziebonen en bosbessen juist toegevoegd.

Het low FODMAP dieet is geen afval-dieet maar een methode om erachter te komen welke voedingsmiddelen darmklachten veroorzaken. Vooral mensen met spijsverteringsproblemen (prikkelbare darmsyndroom, coeliakie, gluten overgevoeligheid) kunnen hier baat hebben.

Het ‘low FODMAP-dieet’ is geen ‘one size fits all’. Dit boek helpt je ontdekken wat voor je werkt, welke voeding ervoor zorgt dat je je goed voelt.

10. Gebruik je hersenen! | Caroline Leaf

Volgens onderzoek is het overgrote deel (maar liefst 75-98 procent) van de ziektes toe te schrijven aan ons gedachtegoed. Wat we denken heeft invloed op ons, zowel lichamelijk als emotioneel.

Angst alleen al triggert bijvoorbeeld meer dan 1.400 fysische en chemische reacties in ons lichaam waardoor meer dan dertig verschillende hormonen worden geactiveerd!

Doctor Leaf combineert wetenschappelijk- en medisch onderzoek met teksten uit de bijbel in haar recept voor een betere gezondheid. Ze deelt wat we anders moeten doen om een gelukkiger, gezonder en aangenamer te leven en onze doelen te bereiken.

Leaf: ‘Ik ben een wetenschapper en als ik een wetenschappelijk feit niet met de bijbel kan onderbouwen twijfel ik aan de geldigheid ervan’. Wanneer deze uitspraak met je resoneert is dit een boek voor jou.

Want wat zou je doen wanneer je een schakelaar vindt die je in staat stelt om gelukkiger, gezonder, rijker en intelligenter te zijn? In dit boek leer je waar die schakelaar zit en hoe je hem kunt activeren.

11. The Brain Fog Fix  | Mike Dow

Ouder worden kan een afname van je denkvermogen betekenen. Te veel stress en te weinig beweging beïnvloeden de chemische stoffen in de hersenen.

Doctor Mike Dow heeft als psychotherapeut jarenlang de hersenen bestudeerd en is ervan overtuigd dat de manier waarop we eten, slapen en werken vergaande consequenties heeft voor ons brein.

Onderzoek toont aan dat onze hersenen trager worden wanneer we tegen de 40 gaan lopen en dat tot 17 procent van de 65-plussers een milde vorm van een cognitieve stoornis krijgt.

Nieuw onderzoek suggereert dat ‘brain fog’ oftewel ‘hersenmist’ (het grijze gebied tussen normaal functioneren en dementie) omkeerbaar is.

Verkeerde voeding, te weinig beweging, onvoldoende slaap, tomeloos social media en tv gebruik, te veel stress en te weinig ontspanning destabiliseren de niveaus van drie cruciale hersen chemicaliën (serotonine, dopamine en cortisol).
Maar dit is omkeerbaar wanneer je het programma uit dit boek volgt en je je je brein de materialen geeft die nodig zijn om effectief te werken.
‘The brain fog fix’ is jouw adviseur wanneer je je hersens scherp en alert wilt houden.

12. Cooking for Hormone Balance | Magdalena Wszelaki


Een goede hormoonbalans is voor vrouwen lastig maar absoluut essentieel om goed te functioneren.

Kleine veranderingen in de hormoonhuishouding (zoals tijdens de menstruatie) beïnvloeden van alles, van je stemming tot een onbedwingbare trek in lekkere dingen tot acne.

Stel je dan de bijwerkingen eens voor die optreden tijdens een constante hormonale disbalans.

Gelukkig kunnen de meeste hormonale onevenwichtigheden worden gecompenseerd met veranderingen in je dieet.

Dat zegt Magdalena Wszelaki, expert op het gebied van hormonale disbalans bij vrouwen.

Haar boek “Cooking For Hormone Balance” is een onmisbare bron voor alle vrouwen. Zij onthult de effecten van een hormonale disbalans op je gezondheid en geeft je 125 lekkere recepten die je helpen je hormonen weer in evenwicht te brengen.

Ontdek:

 • de verschillende symptomen van een hormonale disbalans
 • de belangrijkste oorzaken van hormonale disbalans
 • hoe oestrogeendominantie vermoeidheid en andere symptomen veroorzaakt (en je gezondheid ondermijnt)
 • hoe stress je hormoonbalans verstoort
 • hoe de menstruatie wordt beïnvloed door oestrogeen
 • hoe oestrogeendominantie borstkanker kan veroorzaken
 • hoe je de symptomen van de menopauze kunt verminderen
 • voedingsmiddelen die de gezondheid van de darmen stimuleren.

13. Chasing the Sun | Linda Geddes


Mensen weten al heel lang dat zonlicht goed voor ons is. Bijna 4.000 jaar geleden adviseerde de Babylonische koning Hammurabi priesters al om zonlicht te gebruiken bij de behandeling van ziekten. In het boek van Linda Geddes lees je het hele verhaal van hoe licht onze gezondheid, productiviteit en humeur bepaalt.

‘Chasing the Sun’ is een interessant boek met inzichtgevende commentaren, samenvattingen en onderzoek naar onze dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse ritmes.

In haar boek bespreekt Geddes onze biologische afhankelijkheid van licht, onze eeuwenoude fascinatie voor de zon en onze houding ten opzichte van natuurlijk licht of het gebrek daaraan.

“Onze biologie is opgezet om samen te werken met de zon. Van onze slaapcycli tot ons immuunsysteem en onze geestelijke gezondheid, toegang tot zonlicht is cruciaal voor een gelukkig en bevredigend leven. Nieuw onderzoek suggereert dat onze blootstelling aan de zon gedurende een heel leven, zelfs voordat we werden geboren, het risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten kan beïnvloeden, van depressie tot diabetes.”

‘Chasing the Sun’ onderzoekt de betekenis van zonlicht, voortbordurend op zowel het werk van oude artsen als de nieuwste wetenschap en interdisciplinair onderzoek, inclusief sociaal, cultureel en antropologische perspectieven.

14. Hashimoto’s Protocol | Izabella Wentz


De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ontstoken is. Dit kan uiteindelijk leiden tot een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Een traag werkende schildklier heeft invloed op verschillende lichaamsfuncties en kan allerlei klachten veroorzaken.

‘Hashimoto’s Protocol’ van Izabella Wentz concentreert zich naast de symptomen van de ziekte op de onderliggende factoren die een immuunreactie veroorzaken. Daarbij geeft de schrijfster (zelf Hashimoto patiënt) verbeterpunten aan.

Iedere fase van het ‘90-dagen herstelplan’ van Wentz is ontworpen om je te helpen een specifiek gebied aan te pakken: de lever, de bijnieren, de darmen, waarbij gekeken wordt naar zowel leefstijl keuzes als dieet.

‘Hashimoto’s Protocol’ is gelardeerd met persoonlijke verhalen van de schrijfster. Het resultaat leest niet zozeer als een leerboek maar meer als een eenvoudig plan waarmee je je beter kunt voelen.

Dit boek kan een aanvulling zijn op de behandeling bij je reguliere arts.

15. Why Diets Make Us Fat | Sandra Aamodt


Aamodt is neurowetenschapper, auteur en voormalig redacteur van een toonaangevend tijdschrift over hersenonderzoek. In haar boek ‘Why Diets Make Us Fat’ lees je waarom traditionele diëten niet werken en de afvaller in spe met dieet vaak slechter af is dan zonder.

‘Why Diets Make Us Fat’ zal je focus verleggen van afvallen naar zelfzorg. Het centrale argument van Aamodt is dat ons lichaamsgewicht de neiging heeft zich te vestigen op een een bepaald ijkpunt. Zodra mensen zien hoe dit ijkpunt hun dieetervaring weerspiegelt realiseren ze zich dat ze niet laatste woord hebben over hun gewicht (dat hebben hun hersenen), ze wel invloed hebben op hun gezondheid en welzijn.

Aamodt schrijft meer over de wetenschappelijke redenen waarom eten en gewicht zo’n omvangrijk probleem is geworden en minder over specifieke strategieën om het te corrigeren.

16. 52 Small Changes for the | Mind Brett Blumenthal

‘52 Small Changes for the Mind’ door Brett Blumenthal bevat wekelijkse veranderingen waarmee je een jaar lang iedere week je geluksgevoel kunt vergroten. Niet specifiek voor mensen met psychische problemen maar veel ideeën die voor iedereen nuttig kunnen zijn.

Elk van de 52 hoofdstukken van het boek is gewijd aan één kleine verandering. De auteur legt uit waarom de verandering nuttig is, onderbouwt dit met onderzoek en geeft praktische tips voor implementatie.

Voorbeelden van wekelijkse activiteiten zijn het implementeren van gezonde gewoontes en aan mindfulness gerelateerde oefeningen. Sommige onderwerpen hebben betrekking op persoonlijke ontwikkeling zoals het openstaan voor nieuwe ervaringen, stoppen met jezelf te vergelijken met anderen en het tot zwijgen brengen van je innerlijke criticus.

De in dit boek besproken veranderingen leiden uiteindelijk tot een beter geheugen, minder stress, productiviteit en geluk.

‘52 Small Changes for the Mind’ is een realistisch, nuchter en praktisch boek. Visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te lezen met handige werkbladen.

17. Blue zones kookboek | Dan Buettner


Het Blue Zones kookboek is het resultaat van meer dan 15 jaar onderzoek naar de Blue Zones met als ultieme doel een formule te krijgen voor een lang gezond leven.

Blue Zones zijn regio’s van de wereld waar veel meer mensen ouder dan honderd jaar worden dan in de rest van de wereld. Er zijn vijf van deze regio’s: Italië (Sardinië), Griekenland (Ikaria), Costa Rica (Nicoya), Japan (Okinawa) en Californië (Loma Linda).
Epidemiologen, gerontologen, antropologen en demografen hebben deze regio’s bestudeerd om te begrijpen hoe het kan dat juist hier zoveel meer mensen ouder dan honderd worden.

Wat ze ontdekten was dat mensen die in die Blue Zones wonen een fysieke, emotionele en spirituele levensstijl hebben die de gezondheid bevordert en het gevolg daarvan is een lang leven.

Wanneer je lang gezond wilt leven hoef je niet direct naar de andere kant van de wereld te verhuizen maar kun je je voordeel doen met dit boek.

In het ‘Blue Zones Kookboek’ heeft Dan Buettner 100 recepten verzameld (de pijlers zijn: volkoren granen, groenten, knolgewassen, noten en bonen) en maakt elk recept gebruik van ingrediënten en kookmethoden waarvan is bewezen dat ze de levensduur, het welzijn en de geestelijke gezondheid verlengen.

Aangevuld met prachtige foto’s bevatten de recepten ook lifestyle-tips.

Innovatieve, lekkere en makkelijke recepten uit het ‘Blue zones kookboek’ maken de Blue Zones-levensstijl bereikbaar waarmee je je gezondheid kunt verbeteren en je leven kunt verlengen.

18. Langer gezond leven | David A. Sinclair


Wat als alles wat we hebben geleerd over ouder worden niet waar is?

David Sinclair, een professor aan Harvard en (volgens het Amerikaanse ‘Time’) één van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld stelt dat we onze levensverwachting kunnen verdubbelen en tot het einde een gezond en actief leven kunnen leiden.

Zijn nieuwe boek ‘Langer Gezond Leven’ beschrijft de meest geavanceerde wetenschap op het gebied van een lang leven waarbij wetenschappers eerdere aannames over veroudering links laten liggen en middelen ontdekken die veroudering vertragen.

Dr.Sinclair nodigt je uit tot het lezen van deze wetenschappelijke ontdekkingen en onthult de opkomende technologieën en eenvoudige veranderingen in levensstijl die al hebben aangetoond dat ze ons helpen langer en gezonder te leven.

‘Langer Gezond Leven’ is een actueel boek maar niet per se gemakkelijke kost.

19. Slight Edge | Jeff Olson


The Slight Edge is een filosofie, een nieuwe manier van denken. Het helpt ons om keuzes te maken en stappen te zetten waarmee we het leven creëren wat we voor ogen hebben.

Door maar één gemakkelijke, dagelijkse discipline te gebruiken die consequent met behulp van de 7 Slight Edge-principes toegepast wordt kan je leven over een tijdspanne van een paar jaar volledig veranderen.

Dit boek gaat over de dagelijkse keuzes die samen leiden tot grote resultaten. Het is eigenlijk heel simpel: je doet kleine dingen keer op keer totdat succes zich aandient.

‘The Slight Edge’ is een eenvoudige en bruikbare filosofie. Olsen vat al bekende ideeën samen en laat zien hoe je er eenvoudige, dagelijkse stappen van kunt maken. Het boek is ontnuchterend en tegelijkertijd opbouwend omdat het ons zo duidelijk laat zien hoe we ons leven kunnen vormgeven.

Door dagelijks een hoofdstuk uit ‘The Slight Edge’ te lezen zul je ontdekken dat er meer dan alleen kennis in dit boek staat. Dit boek is een katalysator voor actie.

20. Pain Free | Pete Egoscue


Sommige experts zijn van mening dat een juiste lichaamshouding blessures en chronische pijn voorkomt. Wanneer je lichaam in balans is doet je wervelkolom wat het moet doen en werken je spieren zoals ze moeten werken. Niet in balans betekent dat spieren moeten gaan compenseren wat een recept is voor problemen en pijn.

Pete Egoscue is zo’n expert. Zijn jarenlange heup-, rug- en beenblessures leidden tot een uniek trainingsregime wat zijn chronische pijn oploste. De oefeningen (de Egoscue-methode) pakken pijn aan met behulp van een goede lichaamshouding en ademhaling. Een methode met een slagingspercentage van 94%.

Heb je (vaak) pijn en ben je sceptisch, gefrustreerd en aan het eind van je Latijn? Geef dit boek een kans en weet dat er hoop is.

21. The Effortless Sleep Method | Sasha Stephens


Sasha Stephens beweert dat slapeloosheid te genezen is. In dit boek vertelt ze over haar vijftien jaar durende strijd tegen slapeloosheid en haar zoektocht naar een oplossing. Haar conclusie: slaapproblemen ontstaan voornamelijk door de angst om niet te kunnen slapen.

De basisboodschap is dat er niets mis is met je, behalve dan dat je jezelf de gewoonte hebt aangeleerd je zorgen te maken over het feit dat je niet kunt slapen.

Stephens schetst vervolgens ze een reeks technieken die dat patroon kunnen doorbreken.

Hoewel ze zich voornamelijk richt op de denkpatronen die het slaapprobleem in stand houden, moedigt ze de lezer ook aan om de zes basisregels voor een goede nachtrust te volgen.

Door je aan nauwkeurig aan de suggesties in dit boek te houden kun je je slapeloosheid overwinnen.

22. The Happiness Advantage | Shawn Achor


Shawn Achor is een Amerikaans geluks wetenschapper, auteur en spreker één van ’s werelds toonaangevende experts op het gebied van het verband tussen geluk en succes.

In ‘The Happiness Advantage’ beschrijft hij hoe gelukkig zijn ieder aspect van je leven beïnvloedt.

Volgens onderzoek hebben positieve hersens een biologisch voordeel ten opzichte van hersenen die neutraal of negatief zijn.

‘The Happiness Advantage’ leert ons hoe we onze hersenen kunnen gebruiken zodat positiviteit gebruikt kan worden om onze resultaten te verbeteren.

Het boek behandelt vooral onderwerpen die gerelateerd zijn aan presteren, succes en productiviteit.

Wat echt leuk is aan dit boek is dat de schrijver een lijst met te volgen principes geeft waarmee we onze hersenen opnieuw bedraden en waarmee gelukkig zijn een gewoonte wordt.

“Een van de grootste succesfactoren is de overtuiging dat ons gedrag ertoe doet; dat we controle hebben over onze toekomst.” ~ Shawn Achor

23. The Omnivore’s Dilemma | Michael Pollan


Wat eten we vandaag? Niet zo’n moeilijke vraag, toch?

Tenminste…, tot een paar duizend en zelfs tot een paar honderd jaar geleden was dat geen enkel probleem. Je at gewoon wat er in dat seizoen van het land kwam.

Maar tegenwoordig is alles er altijd en het is in iedere winkel te krijgen.

Dus wat eet je om gezond te blijven, wat is goed voor mens en dier, met welke keuze leg je de minste druk op het milieu, kortom, welke voedselkeuze is de juiste keuze?

Michael Pollan helpt je deze ingewikkelde vraag te beantwoorden in zijn boek The Omnivore’s Dilemma.

Hier zijn een aantal lessen die je eruit kunt leren:

Biologisch is vaak niet wat je denkt dat het is
De beste keuze is de lokale keuze
Hoe verlagen megastallen de vleesprijs en wat gebeurt er in zo’n stal (een stal met 120.000 kippen is in Nederland geen uitzondering)?

The Omnivore’s Dilemma maakt je bewust van de risico’s van onze huidige voedselproductie en de consequenties op lange termijn. Het maakt ook duidelijk dat een cultuur van snel en gemakzuchtig leidt tot gezondheidsproblemen.

Wil jij je voedingskeuzes verbeteren? Lees The Omnivore’s Dilemma Michael Pollan

24. The Blood Sugar Solution | Mark Hyman


In ‘The Blood Sugar Solution’ van Mark Hyman vind je een programma van 6 weken waarmee je afvalt en ziekte voorkomt.

Verandering in voeding en levensstijl (in plaats van medicatie en medisch ingrijpen) is volgens Hyman de oplossing voor ‘diabesitas’.

Eigen ervaring, klinische studies en bestudering van verschillende ziektes en aandoeningen die verband houden met diabetes type 2 en obesitas zijn de aanleiding voor het stappenplan van Hyman.

Hyman demonstreert de zeven sleutelsystemen die in balans moeten zijn voor een goede gezondheid: voeding, hormonen, infecties, spijsvertering, ontgifting, metabolisme en de geest.

Hij schrijft over de oplossing van obesitas gerelateerde ziekten aan de hand van onderwerpen als slechte voedingskeuzes, chronische stress, microben, gifstoffen en allergenen.

Door Hyman’s holistische en functionele aanpak met advies over voeding, lichaamsbeweging, supplementen en medicatie èn de optie om het 6 weken plan te personaliseren leert ‘The Blood Sugar Solution’ je hoe je een leven lang gezond kunt blijven.

Baanbrekend en actueel met in ieder hoofdstuk een overzicht met de belangrijkste informatie.

25. The Simple Six | Clinton Dobbins

Wanneer je wat aan je figuur wilt doen en je niet weet waar je moet beginnen, begin dan bij dit boek.

The Simple Six is een innovatief nieuw trainingsprogramma wat is ontworpen om een maximaal resultaat te behalen met zo min mogelijk inspanning.


The Simple Six is een echt fitnessprogramma. Het is gebaseerd op het idee dat het herhalen van simpele oefeningen uiteindelijk tot grote veranderingen leidt.

De zes oefeningen in dit programma zijn: de squat , de ‘hip hinge’, pushes (horizontaal en verticaal), pulls en looptraining.

‘The Simple Six’ is een goed fitnessboek wat ons leert dat fit worden en fit blijven niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen
 • De inhoud op deze website is alleen voor informatieve of educatieve doeleinden bedoeld en mag niet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer een arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.
 • Hoewel wij alles in het werk stellen om de informatie op deze website nauwkeurig en up-to-date weer te geven, verontschuldigen wij ons voor eventuele fouten. Gelieve foutieve informatie aan ons te melden door middel van het contactformulier.
 • Onze artikelen kunnen partnerlinks bevatten. Lees hier onze disclaimer