Wanneer moet je wat aan je spataderen doen?

Heb jij ooit naar je spataderen gekeken en gedacht: Wanneer moet ik daar iets aan laten doen? Goeie vraag én een vraag die veel mensen zich stellen.

In dit blog vertellen we je hoe Willeke (moeder van 2) tot haar besluit kwam iets aan haar spataderen te laten doen en wat zij vond van het door haar gevolgde traject.

Voordat je verder leest wil ik je vragen je in te schrijven voor onze gratis Spatadergids. Op die manier verzamel je gratis en gemakkelijk alle informatie over spataderen die je nodig hebt om te kunnen beslissen of je er wel of niets mee moet doen.

Goed gezond

Maar nu eerst terug naar Willeke.

Willeke’s spataderen werden zichtbaar tijdens de eerste zwangerschap en gingen daarna ook niet meer weg.

Willeke is 37, voelt zich gezond en zit lekker in haar vel. Ze sport twee keer per week, eet bewust en heeft een uitgebreid sociaal netwerk.

Ondanks het feit dat ze veel beweegt en goede en gezonde gewoontes heeft heeft Willeke problemen met de aders.

Die problemen begonnen tijdens haar eerste zwangerschap. Tijdens de tweede zwangerschap werden de problemen groter en resulteerden ze in pijnlijke, grote spataderen waar ze flink last van had.

streekziekenhuis

De eerste zwangerschap

Toen Willeke voor het eerst merkte dat ze spataderen kreeg was ze 31 en acht maanden zwanger van haar eerste kind.

In de knieholte van haar rechterbeen ontwikkelde zich een pijnlijke plek die “branderig” aanvoelde.

Toen ze dit aan haar verloskundige vertelde, legde deze uit dat spataderen tijdens de zwangerschap vaak voorkomen en meestal na de bevalling weer verdwijnen.

Na de zwangerschap verdween de pijn en de zwelling van de aders in haar knieholte inderdaad maar  verschenen er ook kleinere spataders op haar rechter scheenbeen en kuit.

Omdat ze er geen pijn aan had en de spataderen ook niet erger werden, maakte Willeke zich geen zorgen en besteedde ze er verder geen aandacht aan.

De tweede zwangerschap

Een nieuwe zwangerschap zorgde opnieuw voor problemen. Dikke aders verspreidden zich op haar rechterbeen. Hetzelfde been waarop zich tijdens de eerste zwangerschap ook spataderen hadden gevormd.

Dit keer kreeg ze ook spataderen op het bovenbeen.

Willeke vertelt: “Ik weet nog dat het die zomer erg warm was en ik een rok droeg. Een vriendin van me vroeg of ik daar niet wat aan moest laten doen, wijzend op mijn spataderen.” vertelt Willeke.

Compressiekous ter verlichting van de pijnklachten

Op advies van de verloskundige ging Willeke een compressiekous dragen. Die had ze ook echt nodig om de pijn te verlichten.

Tegen het einde van de zwangerschap verslechterde de toestand en besloot ze de kous dag en nacht te dragen.

Kort na de geboorte van haar tweede kind werden de spataderen van Willeke kleiner en na een tijdje was de helft van de spataderen verdwenen.

De kleine aders bleven maar de pijn was gelukkig weg.  Willeke was blij en de compressiekous kon uit.

Maar ze wist dat het tijd werd om eens naar haar aders te laten kijken. Toch besloot ze een bezoek aan de spataderspecialist nog even uit te stellen.

Een jaar later

Een jaar na de geboorte van Willeke’s tweede kind zijn de grote blauwe kabels op haar benen zo goed als verdwenen.

Maar de groepjes kleinere aders blijken hardnekkig.

Het werd tijd om eens aandacht aan haar benen te schenken en Willeke ging online op zoek naar informatie.

Die vond zij en op aanraden van een buurvrouw maakte ze een afspraak voor een vaatonderzoek in de spataderpraktijk van dokter Vafi.

Het vaatonderzoek

Dokter Vafi beoordeelde de benen van Willeke en bracht de aders met behulp van duplexonderzoek in kaart.

De kleppen in de aders van Willeke bleken intact en er was dus geen reden voor een ziekenhuistraject.

Op basis van de bevindingen adviseerde dokter Vafi een spataderbehandeling in de vorm van sclerotherapie.

Dit is een veilige, kortdurende, minimaal belastende behandeling voor het verwijderen van kleine en middelgrote spataderen.

duplex-vafi

Spataderbehandeling

Willeke onderging de sclerotherapie een week na haar vaatonderzoek. De procedure duurde 30 minuten en na de behandeling kon ze direct weer naar huis.

Ze kreeg een compressiekous aan die de behandelde spataders dichtdrukte. Ook kreeg ze leefregels mee die ze een aantal weken in acht moest nemen.

Na de spataderbehandeling

De eerste twee dagen na de procedure bleken lastig voor Willeke. Om de behandeling te laten slagen moest ze de kous 48 uur achter elkaar dragen en mocht ze zich niet douchen.

Ondanks haar drukke bezigheden loopt ze de aanbevolen 30 minuten per dag en staat ze ieder uur op om te bewegen.

Het ‘niet zwaar mogen tillen’ blijkt een lastige opgave met twee kleine kinderen. Ook flink sporten zat er even niet in en dat gaf haar een onrustig gevoel.

De blauwe plekken op de benen van Willeke verdwenen kort na de behandeling en het zware gevoel in haar benen, wat ze had toegeschreven aan haar drukke leven, verdween al snel.

Na 6 weken zien de benen van Willeke er al een stuk mooier uit. En in de komende maanden zullen haar  spataders nog verder wegtrekken. Willeke is erg tevreden over het resultaat.

De weg van Willeke

Willeke is pro-actief geweest in de benadering van haar spataderen. Wanneer de mogelijkheid er is kiest ze direct voor een behandeling.

Dat was een goede beslissing want een spataderaandoening is een progressieve aandoening. Het gaat niet vanzelf weg en kan leiden tot verergering van de symptomen en voor complicaties zorgen.

Willeke was zich daarvan bewust en houdt, tot op de dag van vandaag, rekening met haar aders.

Wanneer ze lang moet zitten tijdens een vlucht met het vliegtuig of tijdens een lange autorit weet ze dat het belangrijk is regelmatig te gaan staan en te bewegen.

Ze weet ook dat ze op haar werk beter een voetenbankje onder haar voeten kan zetten en dat ze ieder uur een stukje moet lopen.

Voor Willeke zijn dit gewoontes geworden.

Conclusie

Heb jij spatadersymptomen, pijnklachten, dikke of iets minder dikke blauwe spataders? Dan is het belangrijk om daar direct wat aan te doen. Te lang wachten kan voor grotere problemen zorgen.

Vertrouw je benen niet toe aan zomaar een kliniek of aan een arts die niet gespecialiseerd is in spataderen.

Het is belangrijk om een expert te raadplegen die niet alleen thuis is in de behandeling van spataders. Je hebt ook een specialist nodig die een betrouwbare diagnose kan stellen met behulp van duplex-onderzoek.

Of zoals Willeke het zegt: “Wanneer je problemen met je aders hebt is het belangrijk om er snel wat aan te doen. Spataderen gaan niet vanzelf weg en worden in de loop van de tijd alleen maar erger. Dokter Vafi heeft ontzettend veel ervaring met spataderen en ik vind dat het hele traject erg prettig verlopen is. Het meest handige vond ik dat ik geen verwijsbrief nodig had. Ik hoefde niet eens eerst naar mijn huisarts. Ik kan dokter Vafi bij iedereen aanraden.”

Nu je weet hoe Willeke met haar spataderen is om gegaan, wat zou jij nog willen weten?

Laat hieronder je opmerking of vraag achter, dokter Vafi zal persoonlijk reageren.

Vond je het verhaal van Willeke nuttig? Deel en ‘like’ het zodat je vrienden, vriendinnen, familie en kennissen ook goed geïnformeerd worden.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen