Spataderen laseren is een geavanceerde spataderbehandeling met weinig pijn en een snel herstel. Tussen november 2008 en oktober 2012 werden in het Verenigd Koninkrijk 798 spataderpatiënten gevolgd die in 11 vaatchirurgische centra drie verschillende spataderbehandelingen hadden ondergaan. Het ging om spatader-laser behandelingen, het behandelen van spataderen met foam en om de operatieve verwijdering van spataderen. Na zes maanden werd vergeleken hoe goed de behandelingen hadden gewerkt, hoe de deelnemers de kwaliteit van leven na de behandeling beoordeelden en werden de complicaties in beeld gebracht. Het laseren van spataderen bleek verreweg de voorkeursbehandeling voor het behandelen van spataderen.
Spataderen behandelen zonder operatie
De stripoperatie waarmee spataderen uit het been verwijderd worden was lange tijd de beste behandeling voor spataderen. Maar stripoperaties brengen risico’s met zich mee, het herstel is vaak pijnlijk en de duur van het herstel is langer dan het ‘minimaal invasieve’ alternatief. Minimaal invasieve behandelingen zijn ontwikkeld om een effectieve spataderbehandeling te kunnen bieden met minder risico, minder pijn en een kortere hersteltijd. Met de komst van een EVLT laser procedure is de ouderwetse stripoperatie in de meeste gevallen dan ook niet meer nodig.
Een minimaal invasieve EVLT behandeling, wat houdt dat in?
Minimaal invasieve EVLT laser behandelingen zijn behandelingen waarbij in de meeste gevallen gebruik wordt gemaakt van één aanprikgaatje of mini-huidincisie. De laser wordt via deze kleine opening opgevoerd in de spatader en bij het terugtrekken van de laserdraad wordt hitte afgegeven. Dit zorgt voor een hitte beschadiging in de spatader waarna de ader zal gaan verlittekenen. Na verloop van tijd wordt de ader door het lichaam zelf opgeruimd.
Is spataderen laseren veilig?
Spataderen komen veel voor en het is een aandoening die een behoorlijke impact op je leven kan hebben. De EVLT laser procedure voor de behandeling van spataderen werd in 1997 voor het eerst toegepast en is sindsdien verder geanalyseerd en verbeterd. Ervaring uit de afgelopen 20 jaar leert ons dat dit type behandeling, mits deze op de juiste wijze door een ervaren arts wordt uitgevoerd, veilig en effectief is en een snel herstel kent.
Is spataderen laseren pijnlijk?
Een endoveneuze laserbehandeling wordt gebruikt voor de behandeling van grotere spataderen. Op geleide van de echo-duplex worden de te behandelen aderen vóór de behandeling met een viltstift gemarkeerd waarna het gebied met alcohol of chloorhexidine wordt gereinigd om het risico op infectie te voorkomen. Afhankelijk van het verloop van de spatader lig je op je rug of op je buik.
Voorafgaand aan de behandeling wordt er plaatselijk verdoofd waarna de arts de ader aanprikt en vervolgens de laserdraad in de spatader opvoert. Zodra de laser wordt ingeschakeld hoor je een zoemend geluid en kun je een licht brandende geur of smaak in de neus of mond ervaren.
Ten gevolge van de hitte die door de laserdraad wordt afgegeven sluit en verlittekent de spatader. Deze wordt na verloop van tijd opgenomen door het lichaam, het bloed wordt omgeleid via andere, gezonde aders.
Patiënten kunnen na de procedure lichte tot matige pijn ervaren en het been kan na de behandeling gevoelig zijn. Dit is samen met de blauwe plekken die door het toedienen van de verdoving zijn opgetreden normaal. De pijn kan bestreden worden met Ibuprofen of Paracetamol.
Omdat er tijdens de behandeling plaatselijke verdoving wordt gebruikt op een aantal plaatsen in het verloop van de te behandelen ader is er weinig tot geen pijn. Wat je wel zou kunnen voelen zijn deze verdovingsinjecties. Daarnaast kun je pijn ervaren bij het begin van de procedure bij het aanprikken van de ader wanneer de arts toegang probeert te krijgen tot de te behandelen spatader. Deze pijn is vergelijkbaar met het inbrengen van een infuus.
Bijwerkingen van een spatader-laserbehandeling kunnen zijn: hitteletsel van de bovenliggende huid, huidverkleuringen, een brandend gevoel, pijn of prikkeling na de behandeling, zenuwbeschadiging en bloedstolsels. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam. Hoe bekwamer de arts des te minder risico op pijn en/of bijwerkingen.
Bespreek je eventuele zorgen met de arts voordat je kiest voor deze behandeling.
Herstel na het laseren van spataderen
Na de procedure is het belangrijk om te blijven bewegen. Dat kan door drie keer per dag 10 minuutjes te wandelen. De blauwe plekken verdwijnen over het algemeen binnen een aantal weken. Belangrijk is om compressiekousen te dragen. Deze houden de spatader dichtgedrukt en helpen zwelling en bloedstolsels voorkomen. Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten of staan en leg je been wat hoger wanneer je zit. Vermijd joggen, springen, tillen en een warm bad of saunabezoek tot minstens 3 weken na de behandeling. Ook zonnebaden wordt afgeraden.
Neem bij aanhoudende pijn, zwelling en roodheid contact op met je behandelend arts.
Hoe lang duurt het voordat spataderen verdwijnen na een laserbehandeling?
De resultaten van de laserbehandeling zijn niet onmiddellijk zichtbaar. Na lasertherapie veranderen de bloedvaten onder de huid geleidelijk van donkerblauw naar licht rood. Deze roodheid of paarse verkleuring kan enkele weken of langer aanhouden. De roodheid wordt geleidelijk roze en verandert vervolgens naar een lichtere, meer natuurlijke kleur. De spataderen nemen ook in omvang af omdat de oorzaak (lekkage) is weggenomen.
De hersteltijd is afhankelijk van de behandeling en het genezend vermogen van de patiënt. Soms zien patiënten binnen 1 week al verschil maar over het algemeen is het beter om een aantal weken tot maanden af te wachten. Pas dan kan de balans opgemaakt worden en kunnen eventuele ‘restspataderen’ met sclerotherapie behandeld worden.
Kunnen spataderen terugkomen na een laserbehandeling?
Wanneer je een spatader behandeling hebt ondergaan verwacht je dat je een behandeling hebt gekregen die ervoor zorgt dat je spataderen niet meer terugkomen. Toch horen we vaak dat spataderen weer terugkeren. Hoe dat kan?
De verkeerde (spat)ader is behandeld
Oppervlakkige spataderen kunnen het gevolg zijn van een dieper liggend spataderprobleem. Om de oorzaak van deze spataderen te begrijpen moeten we weten of er onderliggende aders zijn waarvan de klepfunctie is verstoord. Voor het correct behandelen van spataderen is het daarom van essentieel belang dat er een echo-duplex onderzoek plaatsvindt. Zo’n onderzoek wordt uitgevoerd door een duplex-specialist en duurt 20 tot 30 minuten.
Sommige klinieken voeren geen of een beperkte duplex uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de onderliggende oorzaak van de oppervlakkige spatader wordt gemist. Dit kan ertoe leiden dat de oppervlakkige ader wordt behandeld terwijl er dieper gelegen een probleem is. Dit zorgt er voor dat spataderen na de behandeling gewoon weer terugkomen.
Aderweefsel groeit weer aan
Wanneer je je arm hebt gebroken verwacht je dat bot en huid weer zullen aangroeien en dat de breuk en de wond weer zullen genezen. Aderen maken deel uit van het bindweefsel van het lichaam en zijn ook geprogrammeerd om na een trauma weer terug te groeien. Wanneer spataderen worden verwijderd zal het lichaam proberen het bindweefsel, inclusief de aderen, weer aan te laten groeien.
Een inadequate behandeling
Soms denken patiënten dat een laser behandeling heeft gewerkt om na een paar maanden te moeten constateren dat de spataders weer zijn terugkomen. Helaas komen inadequate behandelingen ook bij de laserbehandeling van spataderen voor. De spatader wordt onvoldoende met laser behandeld waardoor de ader tijdelijk wordt afgesloten om na verloop van tijd weer open te gaan waarna de spatader weer zichtbaar wordt.
Er ontstaan nieuwe spataderen naast de behandelde spatader
De laatste reden waarom spataderen na een behandeling weer terugkomen is dat nieuwe aders zich tot spatader ontwikkelen. Na de behandeling kan het bloed niet meer via de afgesloten spatader stromen en zoekt een nieuwe weg. Ook deze aders kunnen zich ontwikkelen tot nieuwe spataders vooral als de onderliggende oorzaak niet of onvoldoende blijkt te zijn weggenomen of er nieuwe lekkage is opgetreden in een andere dieper gelegen ader.
Hoe lang heb je plezier van een laserbehandeling?
Wanneer je je spataderen laat laseren ben je nieuwsgierig naar de effectiviteit van de behandeling maar wil je ook weten hoe lang je plezier gaat hebben van de behandeling.
Het doel van een laserbehandeling is om zieke aderen te elimineren en de bloedsomloop te verbeteren. De EVLT laserbehandeling is bijzonder effectief als het gaat om het afsluiten van afwijkende aders, na 5 a 10 jaar jaren blijken in meer dan 90% van de gevallen de behandelde aders te zijn afgesloten en veelal verdwenen. Maar spataderen laseren zorgt er niet per definitie voor dat er geen nieuwe spataderen verschijnen. Als er echt sprake is van nieuwe grotere spataderen kan het belangrijk zijn om opnieuw echo-duplex onderzoek te laten doen naar eventueel nieuw opgetreden kleplekkages.
Om ervoor te zorgen dat je aders na een behandeling gezond blijven is het belangrijk om veranderingen in je levensstijl door te voeren waardoor het bloed blijft circuleren zoals het hoort.
Een van de belangrijkste veranderingen die je kunt toepassen is de hoeveelheid beweging die het lichaam krijgt en daarmee de bloedsomloop in je aders stimuleert. Een goede conditie van de aders kan bepalen of deze zich uiteindelijk weer zullen ontwikkelen tot spatader.
Het is bekend dat spataderen veel voorkomen bij mensen die lang staan of veel zitten. Om je aders gezond en sterk te houden is veel bewegen belangrijk.
Wil je meer weten over wat spataderen precies zijn, hoe ze zich ontwikkelen en waarom je ze moet behandelen? Kijk dan op ons blog ‘Spataderen uitgelegd’.