Moet je bij spataderen altijd steunkousen dragen?

Spataderen wijzen op problemen met de doorbloeding van het been. Dat wil zeggen dat het bloed vanuit de aders in het been moeilijk naar boven, naar het hart, terugstroomt. Meestal komt dat omdat de kleppen in die aderen niet goed werken. In combinatie met de zwaartekracht leidt dit tot een situatie waarbij het bloed niet goed terugstroomt naar het hart.

Wat gebeurt er dan?

Doordat het bloed niet doorstroomt hoopt het zich op in de benen. Spataderen zijn een teken dat dat het geval is. Hoewel er niet altijd sprake hoeft te zijn klachten kan het niet terugstromen van het bloed leiden tot klachten als moeheid in de benen en een zwaar gevoel in de benen. Het minder goed terugstromen van het bloed kan ook leiden tot problemen met de doorbloeding van de weefsels. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van wondjes die niet goed genezen en een slechte doorbloeding kan zelfs leiden tot een open been. Er is een heel scala van klachten die kunnen ontstaan door een stagnerende doorbloeding.

Wat doet een steunkous?

Een steunkous of elastische kous zorgt er voor dat de aderen worden dichtgedrukt. Wanneer de aderen worden dichtgedrukt verbeter je de doorbloeding van het been naar het hart en daarmee neem je gelijk een aantal klachten die je kunt hebben weg. Tevens krijg je een verbetering van de huid doorbloeding. Wanneer je wondjes of eczeem hebt zul je er baat bij hebben wanneer de doorbloeding van je huid verbetert. Dus wanneer er klachten zijn door spataderen is het zinvol om steunkousen te dragen. Wanneer je geen klachten van je spataders hebt is dat niet per se nodig tenzij je om een andere reden de bloedcirculatie wilt verbeteren. 

Wanneer zit een kous te strak?

Sommige mensen die op advies van een arts steunkousen dragen ervaren koude voeten of een doof gevoel in de benen en de voeten. Je zou je dan kunnen afvragen of de doorbloeding die je juist probeert te verbeteren niet belemmerd wordt. Voor optimaal comfort en profijt van steunkousen of elastische kousen is het belangrijk dat de druk van de kous boven de druk van de aders maar onder de druk van de slagaders ligt.

Wat houdt dat precies in?

Elastische kousen werken met een bepaalde druk. Er zijn kousen met lage druk, medium druk of hoge druk. Wanneer een kous zo strak zit dat het de slagaders dichtdrukt krijg je een doof en een koud gevoel in je benen: er komt te weinig bloed in de benen. Belangrijk is dat de druk van de kous laag genoeg is om bloed in het been te laten stromen en dat die druk tegelijkertijd hoog genoeg is om de aders te ondersteunen. Deze druk op de aders zal ervoor zorgen dat het bloed via de aders makkelijker naar het hart kan stromen. Wanneer iemand een koud been krijgt vanwege een elastische kous dan zit de kous veel te strak. En meestal is het niet eens nodig om die hele strakke steunkousen te dragen.

druk-op-de-aders

Wanneer nog meer een elastische kous?

Verder zou je je nog kunnen afvragen of het niet zinvol is om in bepaalde andere situaties gebruik te maken van elastische kousen. Denk hierbij met name aan tijdens de zwangerschap. Ook wanneer je lang moet staan, bijvoorbeeld wanneer je een staand beroep hebt, kun je je voorstellen dat de doorbloeding moeizamer is. Het bloed moet immers tegen de zwaartekracht in werken. Het zou dan zinvol kunnen zijn om, ondanks dat je eigenlijk weinig last hebt, toch voor een elastische kous te kiezen. Denk dan niet gelijk aan zo’n hele zware. Een eenvoudige elastische kous zal voldoende zijn. En dat geldt ook voor wanneer je een lange vliegreis moet maken. Ook dan is het verstandig om tijdens die vliegreis voor je benen te zorgen door een elastische kous te dragen. Zoals gezegd gaat het ook hier niet om een echte steunkous. Er zijn hele lichte en mooie elastische kousen in de handel die daar prima geschikt voor zijn. 

Wanneer heb ik de goede?

Die strakke bruine stugge kousen worden niet zo vaak gebruikt. De dermatoloog schrijft ze voor in het geval van ernstige aandoeningen aan het been na trombose en dergelijke.

Over het algemeen kun je gewoon gebruik maken van een lichte elastische kous. Bijvoorbeeld een klasse 1 en misschien een klasse 2 kous. Deze druk zal voldoende zijn voor het beoogde doel, dat wil zeggen daarmee krijgen de slagaders de ruimte, worden de aders dichtgedrukt waarna de terugvloed naar het hart zal verbeteren en versnellen.

Om er voor te zorgen dat je een prettig zittende kous draagt zou je er voor kunnen kiezen om een kous aan te laten meten bij iemand die daarin gespecialiseerd is. Wanneer je bovenbenen bijvoorbeeld wat steviger zijn is het maar net de vraag of een normale confectiekous wel goed genoeg is. Korte kousen tot onder de knie zijn bijna altijd goed. Maar wanneer je praat over een kous voor het hele been dan kom je vaak of op een maatkous of een maatpanty.

Goed zorgen voor jezelf

Er is eigenlijk helemaal niet zoveel voor nodig om de bloedcirculatie in je benen te verbeteren. Je zou er zelfs over na kunnen denken te starten met een massagepanty. Het is eigenlijk alleen maar belangrijk dat de kous prettig zit. Een prettig zittende kous zorg ervoor dat je hem graag draagt. En dat is wat we willen. Dat het een gewoonte en een vanzelfsprekendheid wordt om goed voor je benen te zorgen.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen