Veel gestelde vragenHoe komt het dat spataders weer terug komen (recidief spataders)
De kans dat spataders weer terug komen is altijd aanwezig. Het is belangrijk om goed duplex onderzoek uit te voeren en op grond daarvan de meest effectieve behandelmethode te kiezen. Wanneer spataders terugkomen geeft het duplexonderzoek opnieuw alle informatie over de oorzaak, bijvoorbeeld een afwijkende stamader, onvoldoende behandeling van de vorige stamader, perforerende verbinding, etc. Op basis van het duplexonderzoek wordt een nieuw behandelplan opgesteld.
Hoe groot is de kans dat spataderen weer terug komen
Als er een goede behandeling van de onderliggende oorzaak heeft plaats gevonden is de kans dat spataders terugkomen beperkt. In meer of mindere mate is die kans wel aanwezig bijvoorbeeld door familiaire aanleg of na een zwangerschap. Over het algemeen zijn deze spataders weer goed te verhelpen.
Heb ik na de behandeling wel genoeg aders over
Meer dan genoeg! Tenzij er in het verleden problemen zijn geweest met de diepe aders in het been, zoals in het geval van een diep veneuze trombose, waarbij al het bloed via de oppervlakkige aders weer terug naar het hart wordt vervoerd. Zelfs spataders kunnen dan nuttig zijn, in de zin van ‘beter slechte vaten dan helemaal geen vaten’. In dit geval kunnen spataders dus niet behandeld worden.
Wat moet ik doen wanneer ik spataderen heb
Wanneer je spataderen hebt en je hebt pijnklachten ga je meestal eerst naar de huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis. Wanneer je deze route neemt is het belangrijk te weten dat je eigen risico gaat tellen. De meeste spataderbehandelingen worden niet vergoed, zodat er een kans bestaat dat je wel je eigen risico kwijt bent zonder dat je spataderen behandeld worden. In principe is het nu zo dat een behandeling van een zieke stamader wel wordt vergoed, en een behandeling van de zijtakken niet.
Het is dus belangrijk te weten of de stamader wel of niet goed funtioneert. Daarom is het verstandig eerst een afspraak bij de vaatchirurg van MooieGezondeBenen te maken. Voor een klein bedrag krijg je een uitgebreid duplex onderzoek, advies en hoor je of het zinvol is om je (via je huisarts) door te laten verwijzen naar het ziekenhuis en je eigen risico aan te spreken.
Wanneer kan ik niet aan mijn spataderen geholpen worden
- Na een doorgemaakte diepe veneuze trombose in de afgelopen 6 maanden
- Na een acute oppervlakkige tromboflebitis en flebitis migrans
- Bij een allergie voor sclerosans of foam
- Bij ernstige vernauwingen in de beenslagaders
- Bij ernstige algemene ziekten, zeker als de patiënt meestal ligt
- Bij immobiliteit ten gevolge van stoornissen of ziekte van het bewegingsapparaat
- Bij zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft
Wat is bekkenvene insufficientie
Een bekkenvene insufficientie houdt in dat er spatadervorming is van de aders die diep gelegen in het bekken liggen. Dit kan aanleiding geven tot buikklachten en ook een oorzaak zijn van de spataders die op het been zichtbaar zijn. Onderzoek van deze aders gebeurt door middel van een inwendige echo duplex. De behandelingsmogelijkheden zijn wat complexer, zodat onderzoek en behandeling van bekkenvene insufficientie plaatsvindt in gespecialiseerde klinieken en ziekenhuizen.
Ik heb gelezen over een cryostrip. Wat is dat?
Een cryostrip is een inmiddels verlaten methode, waarbij in een (stam)ader een metalen buis wordt gebracht die vervolgens met vloeibare stikstof van binnen wordt gekoeld. De ader vriest vast op deze buis, waarna de buis met ader naar buiten wordt gestript. Deze behandeling werd toegepast in combinatie met een crossectomie, een gecombineerde ingreep waar dan ook narcose of een ruggenprik voor nodig was. Via een miniversie van deze cryobuis was het ook mogelijk om kleinere oppervlakkige takken te verwijderen, een soort cryo-Muller. Deze behandeling kon in een praktijk, kliniek of een ziekenhuis worden uitgevoerd, afhankelijk van de omvang van het spataderlijden.