Spataders komen terug

Het kan bijzonder frustrerend zijn. Eindelijk heb je besloten iets aan je spataderen te laten doen en nog geen half jaar later zitten ze er weer. Misschien heb je ze laten opereren in het ziekenhuis, laten strippen zelfs, of misschien heb je een laserbehandeling ondergaan of laten wegspuiten. En dan toch nog weer spataderen!


Als je om je heen informeert dan weten sommigen je te vertellen dat het geen zin heeft om ze te laten behandelen, want ze komen toch terug.


Spataderen kunnen inderdaad hardnekkig zijn, maar dat ze niet goed en effectief behandeld kunnen worden is absoluut onwaar. Het valt en staat bij een goede beoordeling van de uitwendig zichtbare én de dieper gelegen onzichtbare spataderen en stammen die een belangrijke rol spelen in waarom iemand zichtbare spataderen krijgt.


Alleen met een goede diagnose kan een effectieve behandeling plaats vinden waarmee dan ook een langdurig resultaat kan worden bereikt. Het weghalen of wegspuiten van zichtbare aders terwijl er geen aandacht wordt besteed aan de onderliggende oorzaak is een recept voor mislukking, ofwel de spataderen zijn binnen de kortste keren terug. En ja, dan komen de spataders altijd terug.


Het onderzoek en de behandeling van spataderen kan niet iedereen. Dit vereist de expertise van een specialist die de juiste diagnose kan stellen en op maat de juiste behandeling kan aanbieden. Een duplex geluidsonderzoek dient altijd plaats te vinden, hoe vaak iemand ook eerder geopereerd of anders behandeld is.


Vaak blijkt hierbij de oorzaak voor de uitwendige spataderen (nog) aanwezig of nu via andere aderen te lopen. Alleen als de onderliggende oorzaak is weggenomen kun je goede resultaten verwachten van de behandeling. Dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe spataderen kunnen optreden, maar met deze aanpak wordt de kans hierop zo klein mogelijk gemaakt.


En als ze dan zouden optreden zijn deze spataderen meestal eenvoudig te behandelen met ‘wegspuiten’ (sclerocompressietherapie). Ik wil niet zeggen dat het niet voorkomt, maar in de praktijk blijven er dan bijzonder weinig gevallen over waarbij de spataderen hardnekkig blijven terugkomen.


Ga dus op zoek naar een specialist die zich gespecialiseerd heeft in spataderen en doorbloedingsstoornissen in de benen want het is een vakgebied apart.

Reactie plaatsen