Nabloeding na spataderoperatie

Na elke operatie kun je een nabloeding of een infectie krijgen. Bij een operatie wordt de huid geopend en wordt toegang verkregen tot het diepere weefsel. In dat diepere weefsel liggen allerlei bloedvaten. Bij een operatie worden bloedvaten doorgesneden en worden vaten onderbonden met een touwtje ('ligatuur'). Ook kunnen ze worden dichtgeschroeid. Na de operatie kan het zijn dat er bijvoorbeeld een touwtje losraakt en dit kan leiden tot een bloeding.

Een bloeding na een spataderoperatie is een complicatie van de operatie. Los van het feit dat spataders niet meer echt geopereerd zouden moeten worden zoals gedaan wordt bij een stripoperatie, is een bloeding een vervelende bijkomstigheid.

Wanneer je een nabloeding krijgt na een stripoperatie dan betekent dat dus dat er een bloedvat na de operatie is gaan bloeden. Het gaat dan om een bloedvat wat tijdens de operatie is afgebonden. De bloedvaten die zijn doorgesneden zijn, zoals gezegd, dichtgeschroeid of met een touwtje dichtgeknoopt. Maar het kan zijn dat na zo'n operatie om welke reden dan ook een bloeding optreedt omdat een touwtje losschiet of omdat er een dichtgeschroeid bloedvaatje is gaan bloeden. Dit kan resulteren in een nabloeding.

Nabloedingen geven problemen in de zin van dat het operatiegebied kan gaan zwellen en verkleuren. Dat wil zeggen dat het gebied rood wordt. Je kunt een beperkte nabloeding krijgen die je nauwelijks merkt en waarbij het operatiegebied een beetje verkleurt. Je kunt ook een ernstige bloeding krijgen met een behoorlijke zwelling van het operatiegebied. Soms kan het voorkomen dat er bloed door de operatiewond gaat sijpelen. In een heel ernstig geval kan het zijn dat je in de problemen komt doordat de bloeddruk daalt. Dit kan op zich zelfs leiden tot een levensbedreigende toestand.  Maar bij een spatader behandeling in de lies komt dit zeer zelden voor.

Een nabloeding na een spataderoperatie hoeft op zich niet ernstig te zijn. Maar er moet absoluut wel aandacht aan worden besteed. Er moet zeker een dokter naar kijken.

Een nabloeding is niet altijd te voorkomen. Het staat en valt bij het heel zorgvuldig opereren waarbij ervoor gezorgd wordt dat ieder bloedvaatje wordt dichtgeschroeid of afgebonden. Het wondgebied moet goed gecontroleerd worden voordat het gesloten wordt. Bij twijfel zal de chirurg een drain achterlaten met het idee dat er waarschijnlijk wat bloedverlies zal optreden. Wanneer dit optreedt is het beter dat het bloed zich niet in het wondgebied ophoopt maar dat het via een draintje naar buiten komt.

Over het algemeen hoef je niet zoveel te doen aan een bloeding in een operatiegebied. Het is lastig en vervelend, het verkleurt en geeft wat zwelling maar als het niet te uitgebreid is zal het iets zijn wat geleidelijk aan wegtrekt. Vaak duurt het enkele dagen of weken voordat de bloeduitstorting verdwenen is. Dit is vergelijkbaar met wanneer je je stoot. De blauwe plek wordt geel en verdwijnt na verloop van tijd. Bij een ernstige nabloeding kan het zijn dat er nog een operatie plaats moet vinden. Het wondgebied wordt dan opnieuw geopend om ervoor te zorgen dat datgene wat bloedt gestelpt wordt.
jean pierre
Door

jean pierre

op 01 Apr 2022

dikke knobel in vouw achterkant benen operatis aderspatten twee weken geleden moet ik mij ongerust maken of niet

Alice Visser
Door

Alice Visser

op 01 Apr 2022

Beste Jean Pierre, het hangt ervan af hoe lang deze knobbel bestaat. Het kan bijvoorbeeld een stolsel zijn van direct na de operatie of een stolsel van korter geleden. Wanneer de zwelling al twee weken aanwezig is zou ik me geen zorgen maken, dan hangt deze waarschijnlijk samen met de operatie. Wanneer de zwelling kort geleden is ontstaan is het wellicht verstandig contact op te nemen met je huisarts of met de behandelend specialist. Wanneer de zwelling acuut is ontstaan kan er sprake zijn van een nabloeding. Het is voor mij moeilijk om de situatie met deze beperkte informatie te beoordelen dus ik moet een slag om de arm houden. Als je je echt zorgen maakt dan zou je contact moeten opnemen met de specialist die de operatie heeft uitgevoerd. Groet Allan Vafi

Reactie plaatsen