- Spataderen
- Wanneer een spatader laseren?
- Wat zijn spataderen
- Vernieuwde EVLT-methode biedt grote voordelen
- De behandeling
- Het resultaat
- Hoe lang duurt spataderen laseren?
- Risico's en complicaties bij spataderen laseren
- Na de behandeling
- Wat te doen na een laserbehandeling van de spataderen?
- Bij klachten of problemen
Endovasculaire Laserbehandeling (EVLT)
Endovasculaire laserbehandeling (EVLB, EVLT of EVLA) is een minimaal invasieve medische procedure waarbij laser wordt gebruikt om een bloedvat af te sluiten. De procedure wordt meestal gebruikt om spataderen mee te behandelen.
Spataderen
Veel mensen hebben spataderen, maar hebben daar geen klachten van. Wanneer u wel spataderklachten heeft, is het belangrijk dat uw spataderen onderzocht worden. We spreken van spataderklachten als u last heeft van één of meer van de volgende symptomen:
- een moe zwaar gevoel in de benen
- krampen in de benen (vooral 's nachts)
- een pijnlijk of branderig gevoel in uw benen
- jeuk rond één of meer spataderen
- zwelling van uw enkels en voeten
- restless legs
- een beschadigde of verkleurde huid
- open been
Wanneer een spatader laseren?
Bij endoveneuze lasertherapie wordt een bloedvat dichtgebrand met behulp van laser. Dit klinkt misschien wat drastisch, maar het is eigenlijk een zeer effectieve en veel gebruikte behandeling voor spataderen. Het doel van endoveneuze lasertherapie is de ader te sluiten zodat het bloed door gezondere aderen kan stromen.
Bij endoveneuze lasertherapie hoeft de spatader niet verwijderd te worden. Een operatieve behandeling (strippen) is dan niet nodig.
Wat zijn spataderen
Aders vervoeren het bloed naar het hart. In het been bevinden zich op verschillende niveau's aders. De oppervlakkige stamaderen bevinden zich aan de binnenkant van het been en in de kuit. De diepe aderen bevinden zich diep tussen de spieren. Tussen de oppervlakkige en de diepe aderen zitten de verbindingsaderen. Daarnaast zijn er veel kleine oppervlakkige zijtakken die vaak kronkelig verlopen.
In de oppervlakkige ader komen de meeste spataderproblemen voor.
In de aders zitten kleppen. Deze kleppen zorgen ervoor dat het bloed maar in één richting kan stromen, namelijk omhoog. Wanneer kleppen niet goed werken kan het bloed terugstromen en raken de aderen verwijd. Deze conditie wordt uiteindelijk zichtbaar als vergrote, onder de huid gelegen, kronkelige aders: spataderen.
Er zijn verschillende redenen waarom de druk in een ader groter wordt en de ader uitzet. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van erfelijke aanleg of wanneer u veel en lang stil moet staan of zitten voor uw werk.
Vernieuwde EVLT-methode biedt grote voordelen
Een endoveneuze laserbehandeling is een minimaal belastende behandeling voor spataderen waarvoor geen operatie nodig is. De procedure maakt gebruik van laserenergie om de ader te verhitten en dicht te schroeien.
De voordelen van deze methode in vergelijking met de "oude" stripoperatie zijn enorm. Bij een stripoperatie is sprake van narcose of een regionale verdoving (ruggenprik) en moet u na de ingreep wachten tot deze is uitgewerkt. Daarnaast wordt de ader uit het lichaam getrokken wat zorgt voor een grote inwendige wond en kunt u over het algemeen tot twee weken niet werken. Ook moeten na de ingreep hechtingen verwijderd worden.
Bij een endoveneuze laserbehandeling is geen narcose nodig, wordt de ader door het lichaam opgenomen en kunt u na de ingreep vrijwel direct weer naar huis en aan het werk.
De behandeling
Bij een endoveneuze laserbehandeling wordt de ader met laserlicht van binnenuit dichtgeschroeid. U krijgt een verdovingsprik ter hoogte van de knie of op de kuit waarna een naaldje wordt ingebracht. Een katheter en een laserdraad worden via dit naaldje in de te behandelen ader opgevoerd. Daarna krijgt u op meerdere plekken in het been plaatselijke verdoving en wordt de ader vervolgens op meerdere plekken gelaserd. De lokale verdoving behoedt u niet alleen tegen pijn maar beschermd ook de omliggende weefsels tegen hitte. Na de laserbehandeling verkleeft de spatader en zal het bloed zijn weg vervolgen via de gezondere aderen. Na de behandeling krijgt u een drukverband en een elastische kous. Meestal komt u na ongeveer zes weken terug voor controle. De behandelend arts zal dan met een duplex kijken of de behandelde ader goed dicht zit en de behandeling succesvol is geweest.
Gebruik op de dag van de behandeling geen crème of bodylotion en draag gemakkelijke schoenen en kleding. In de dagen na de behandeling kan een trekkend gevoel in het been ontstaan en kan er nog wat vocht uit de prikgaatjes van de plaatselijke verdoving komen. Het is ook mogelijk dat u een bloeduitstorting krijgt rond de plek van de ingreep.
Het resultaat
Na de endoveneuze lasertherapie verandert de stamader in een litteken. Daarmee verdwijnt de druk en zullen de spataderen in de loop van enkele maanden nauwelijks meer te zien zijn. Ook zullen de klachten dan zijn verdwenen. Enkele maanden na de laserbehandeling kunnen eventueel resterende oppervlakkige spataderen weggespoten worden. De ingespoten vloeistof die bij sclerotherapie gebruikt wordt zal dan de resterende spataderen laten verdwijnen.
Hoe lang duurt spataderen laseren?
Spataderen laseren duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Na de behandeling blijft u nog wel even in de kliniek of het ziekenhuis ter observatie. Trek voor de hele behandeling minstens twee uur uit.
Risico's en complicaties bij spataderen laseren
De laserenergie die bij een endoveneuze laserbehandeling wordt gebruikt is bijzonder krachtig, maar werkt over een zeer korte afstand rondom de laser tip. Hoewel hiermee de kans op succes wordt vergroot, is er ook een groter risico op complicaties.
Een trekkend en pijnlijk gevoel
Na een paar dagen tot een week na de behandeling kan een trekkend en pijnlijk gevoel op de plek waar de spatader is gelaserd ontstaan. Dit trekt over het na één tot twee weken weg.
Oppervlakkige tromboflebitis
Een oppervlakkige tromboflebitis is een aderontsteking waarbij pijnlijke bobbels en/of roodheid ter hoogte van de behandelde spatader ontstaan.
Bloeduitstortingen
Als gevolg van de procedure ontwikkelen de meeste mensen een blauwe plek in de buurt van het behandelde gebied. Dit is niets om je zorgen over te maken, blauwe plekken verdwijnen meestal binnen enkele weken na de behandeling.
Doof gevoel
Verder kan een wat doof gevoel ontstaan in het behandelde been. Wanneer de behandelde ader zich dicht bij de huid bevindt kan in (hele) zeldzame gevallen een kleine brandwond ontstaan.
Bruine verkleuring
De huid rondom de behandelde spatader kan bruin verkleuren. Deze verkleuring trekt meestal vanzelf weg, hoewel dit wel lang kan duren.
Trombose
Bij een EVLT-procedure bestaat de mogelijkheid dat er zich een bloedstolsel vormt. Dit is niet iets om je meteen zorgen over te maken, aangezien het stolsel zich niet in het diepe veneuze systeem bevindt. Heb je echter een voorgeschiedenis met trombose dan is het belangrijk dit met je behandelend arts te bespreken. Heb je twijfels over de ernst van deze complicatie, neem dan contact op met je behandelend specialist.
Na de behandeling
Na de behandeling mag u direct weer naar huis en alles doen. De elastische kous moet dag en nacht gedragen worden en u krijgt een recept voor pijnstillers mee. Het advies is om de steunkous tot een week na het laseren te dragen.
Wat te doen na een laserbehandeling van de spataderen?
Na een laserbehandeling van de spataderen vermijdt u de eerste twee weken intensief sporten. Wanneer u tijdens uw werk kunt bewegen kunt vanaf de dag na de behandeling uw werkzaamheden weer hervatten. Tegen de pijn kunt u, wanneer nodig, paracetamol nemen.
Probeer veel te lopen en blijf niet te lang achter elkaar staan. Leg de benen hoog wanneer u gaat zitten. Vermijd het vliegtuig, de sauna en het zwembad een aantal weken en ga de eerste vier weken na de behandeling niet in de felle zon.
Bij klachten of problemen
Wanneer u zich na de endoveneuze spataderbehandeling ergens zorgen over maakt, kunt u contact opnemen met de behandelend arts van de polikliniek chirurgie (overdag) of met de Spoedeisende Hulp ('s avonds). Zij kunnen direct uw medische gegevens inzien en antwoord geven op uw vragen.