De Beste Spataderkliniek Vind Je In Winterswijk

Als je zoals de meeste mensen bent denk je waarschijnlijk dat spataderen vooral een cosmetisch probleem zijn. En hoewel het waar is dat spataderen gênant kunnen zijn en je zelfbewust maken, kan er veel meer aan de hand zijn. 

Met name de grotere dikke blauwe spataderen zijn vooral een teken dat er iets mis is met de bloedsomloop. En als ze niet worden behandeld kan dit leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. 

Een spataderkliniek kan problemen detecteren, spataderen behandelen of je helpen bepalen of behandeling nodig is. De beste spataderkliniek bevindt zich in de Tuber Medisch Centrum in Winterswijk. 

De expertise van spataderspecialist Vafi behelst 39 jaar spataderervaring in zowel binnen- als buitenland, eertijds als vaatchirurg in het ziekenhuis, nu met een eigen kliniek.   

Wij zijn gespecialiseerd in de diagnostiek van zere benen en spataderen en de behandeling van kleine en middelgrote spataderen met sclerotherapie. De nauwe samenwerking met de (vaat)chirurgen van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Groenlo maakt de werkwijze compleet wanneer er een behandeling in het ziekenhuis moet plaatsvinden. 

In onze kliniek krijg je een uitgebreide evaluatie die door de specialist zelf wordt uitgevoerd. Deze omvat een uitgebreid consult en een echografisch onderzoek van de aders. Op basis van de bevindingen zal dokter Vafi een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw individuele behoeften.

Als je spataderen hebt, wacht dan niet te lang met een check-up. Neem vandaag nog contact op om een afspraak te maken. 

Wat zijn spataderen? 

Spataderen zijn een veel voorkomende aandoening waarbij verwijde aders door de huid zichtbaar worden. Ze komen meestal voor op de benen, enkels en voeten en kunnen pijn of een probleem met de bloedsomloop veroorzaken. 

Spataderen worden veroorzaakt door klepjes in de aderen die zwak of beschadigd zijn waardoor het bloed niet goed door kan stromen naar het hart. 

In sommige gevallen kunnen spataderen worden veroorzaakt door een zwangerschap, zwaarlijvigheid of een beroep dat langdurig staan of juist veel zitten vereist. 

De meeste mensen die spataderen krijgen zijn familiair belast. Dat wil zeggen dat de kans op spataderen groter wordt wanneer iemand in de familie ze heeft. 

Symptomen van spataderen zijn onder meer zwelling, een kloppend gevoel in de benen, kramp en vermoeide benen. In ernstige gevallen kunnen spataderen leiden tot zweren of gaan bloeden.

Behandelingsopties voor spataderen omvatten veranderingen in de levensstijl, zoals lichaamsbeweging en afvallen, compressie kousen en (chirurgische) ingrepen. 

Spataderen komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Dit komt doordat de kleppen in de aders van vrouwen onderhevig zijn aan hormonale veranderingen. 

Zwangere vrouwen ervaren vaak een toename van spataderen, hoewel deze vaak verdwijnen na de bevalling. Sommige zwangere vrouwen kunnen echter ook na de bevalling last blijven houden.

Naarmate je ouder wordt neemt de kans op spataderen ook toe. Met de leeftijd worden de klepjes in de aders zwakker en wordt de kans op spataderen groter.

Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren voor het ontwikkelen van spataderenr:

Familiegeschiedenis

Als iemand in je familie spataderen heeft, is de kans groter dat jij ze ook krijgt. 

Geslacht

Vrouwen hebben meer kans om spataderen te krijgen dan mannen. Dit komt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en de menopauze. 

Leeftijd

Het risico op het ontwikkelen van spataderen neemt toe met de leeftijd. Dit komt doordat de kleppen in de aderen verzwakken naarmate mensen ouder worden. 

Zwaarlijvigheid

Zwaarlijvigheid of overgewicht legt extra druk op de aderen, waardoor ze kunnen verzwakken. 

Langdurig staan of zitten

Als je een baan hebt waarbij je lang moet staan of zitten, kan dit druk uitoefenen op de aders, met spatadervorming tot gevolg. 

Zwangerschap

Zwangerschap kan spataderen veroorzaken. Dit komt door het extra gewicht van de baby en het toegenomen bloedvolume. 

Wie komt in aanmerking voor behandeling?

Spataderen kunnen ontsierend, ongemakkelijk en zelfs pijnlijk zijn. Wanneer je last van spataderen hebt kun je baat hebben bij een behandeling. 

Een spataderbehandeling verbetert het uiterlijk van de benen en helpt klachten zoals een pijnlijk of zwaar gevoel en zwelling te verminderen. 

Mensen die in aanmerking komen voor een spataderenbehandeling zijn meestal ouder dan 18 jaar en hebben spataderen die medische problemen veroorzaken of die cosmetisch storend zijn. 

Een spataderbehandeling wordt vergoed wanneer er sprake is van klepjes die niet goed functioneren en wanneer er sprake is van pijn, wanneer er dus een medische oorzaak is voor het probleem.

Spataderbehandeling worden niet vergoed wanneer de aderen in kwestie alleen een cosmetisch probleem zijn. 

Check vooral je zorgverzekering om (onaangename) verrassingen te voorkomen.

Het behandelen van spataderen

De behandeling van spataderen kan bestaan uit veranderingen in de levensstijl, zoals lichaamsbeweging en gewichtsverlies, compressiekousen, sclerotherapie of een (laser)operatie. 

Veranderingen in levensstijl

Lichaamsbeweging en gewichtsverlies worden vaak aanbevolen wanneer je spataderen hebt. Minder gewicht en meer bewegen kan helpen de druk op de aders te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren. 

Compressiekousen

Compressiekousen zijn speciale kousen die druk uitoefenen op de benen. Dit helpt de circulatie te verbeteren en kan symptomen als pijn, zwelling en vermoeidheid verlichten. 

Sclerotherapie

Sclerotherapie is een procedure waarbij een chemische stof in de ader wordt geïnjecteerd. Dit irriteert de wanden van de ader waardoor deze uiteindelijk zal verdwijnen. 

Chirurgie (laser)

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om spataderen te verwijderen. De meest voorkomende vorm van chirurgie is laserchirurgie, waarbij hitte wordt gebruikt om de aderen af te sluiten. Een operatie wordt meestal alleen aanbevolen wanneer er sprake is van lekke klepjes in het dieper gelegen adergebied. 

Wanneer je een spataderbehandeling overweegt overleg dan met een spataderspecialist welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Wat zijn de voordelen van een spataderbehandeling?

Terwijl spataderen voor sommigen vooral een cosmetische zorg zijn kunnen ze voor anderen een bron van pijn en ongemak zijn. Bovendien kunnen spataderen leiden tot meer ernstige medische complicaties zoals een open been

Om deze redenen kiezen veel mensen ervoor om een behandeling aan de spataderen te ondergaan. 

Hoewel er een verscheidenheid aan behandelingsopties beschikbaar is zijn de meeste gericht op het verbeteren van de bloedstroom. 

Dit kan helpen om de pijn te verlichten en verdere medische complicaties te voorkomen. 

Bovendien zal de behandeling ook het uiterlijk van de spataderen verbeteren, waardoor patiënten een hernieuwd gevoel van zelfvertrouwen krijgen. 

Of je nu op zoek bent naar verlichting van de pijn of je uiterlijk wilt verbeteren, een spataderbehandeling is altijd het overwegen waard. 

Wat zijn de risico's van een spataderbehandeling?

Een spataderbehandeling is een minimaal-invasieve procedure die wordt gebruikt om de bloedcirculatie en het uiterlijk van spataderen te verbeteren. 

De risico's verbonden aan spataderbehandeling zijn meestal minimaal maar, zoals bij elke procedure zijn er potentiële risico's en complicaties die kunnen optreden. 

De meest voorkomende risico's van een spataderbehandeling zijn ongemak blauwe plekken, zwelling en jeuk. 

Meer zeldzame risico's zijn huidverkleuringen en bloedingen. 

Voordat je besluit om een spataderbehandeling te ondergaan is het belangrijk om met je arts te spreken over alle mogelijke risico's en mogelijke complicaties. 

Door het begrijpen van de risico's die op kunnen treden bij een spataderbehandeling kun je een weloverwogen beslissing nemen of dit al dan niet de procedure voor jou is.

Minimaal invasief

De behandeling van spataderen heeft een lange weg afgelegd. In het verleden was de enige optie een operatie, die vaak pijnlijk was en een lange herstelperiode kende. 

Vandaag de dag zijn er een aantal minimaal invasieve procedures die spataderen effectief kunnen behandelen. 

Deze omvatten sclerotherapie, laser ablatie en radiofrequente ablatie. Elk van deze procedures maakt gebruik van verschillende technieken waarbij de spatader van binnenuit wordt verwarmd met laser of ingespoten met een vloeistof waarna de spatader verlittekend en uiteindelijk verdwijnt. 

De resultaten zijn goed, er is minimaal ongemak en eigenlijk geen herstelperiode. Deze nieuwe spataderbehandelingen hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop spataderen worden behandeld.

Het is gemakkelijker dan ooit om je te ontdoen van pijnlijke of ontsierende aderen.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

Een spataderbehandeling is dus een procedure waarbij warmte of een etsende vloeistof wordt gebruikt om de wanden van de ader als het ware aan elkaar te laten plakken.

Tijdens een laserprocedure wordt een kleine naald in de spatader ingebracht. Een dunne draad wordt dan door de naald geleid en gebruikt om warmte af te geven aan de aderwand. 

Dit verwarmt de ader en zorgt ervoor dat deze aan elkaar plakt waarna de aderwanden verkleven. Zodra de spatader is behandeld zal het bloed door andere gezonde aderen gaan stromen. 

Een spataderbehandeling is veilig en doeltreffend en de meeste patiënten ondervinden binnen enkele weken verlichting van de klachten.

Hoe lang duurt een spataderbehandeling?

De duur van de procedure is afhankelijk van de specifieke behandeling die wordt gedaan. De meeste spataderbehandelingen zijn echter relatief kort en duren tussen de 30 tot 45 minuten. 

Dit betekent dat je in de meeste gevallen dezelfde dag na de behandeling weer naar huis kunt.

Waar worden spataderbehandelingen uitgevoerd?

Spataderbehandelingen worden in verschillende settings uitgevoerd, afhankelijk van de specifieke procedure die wordt toegepast. Zo kan sclerotherapie, waarbij een oplossing in de aderen wordt geïnjecteerd in de spreekkamer van de arts worden gedaan. 

Endoveneuze lasertherapie, waarbij laser wordt gebruikt om de ader van binnenuit te verhitten en te vernietigen wordt meestal uitgevoerd in een poliklinische behandelkamer. 

Sommige spataderbehandelingen, zoals een operatie om de aderen te verwijderen, kunnen een verblijf in het ziekenhuis vereisen. 

Uiteindelijk is de beste plaats om een spataderbehandeling te laten uitvoeren een instelling die gespecialiseerd is in spataderzorg. 

Alleen daar sta je onder toezicht van ervaren professionals die ervoor zullen zorgen dat de procedure veilig en effectief wordt uitgevoerd.

Conclusie

De behandeling van spataderen heeft een lange weg afgelegd. Er zijn een aantal minimaal invasieve procedures beschikbaar die veilig en doeltreffend zijn. Deze behandelingen worden uitgevoerd in een verscheidenheid van instellingen, afhankelijk van de specifieke procedure die wordt gebruikt.

Wanneer je een spataderbehandeling overweegt is het belangrijk om de mogelijke risico's en mogelijke complicaties te bespreken. 

Door de risico's die zich kunnen voordoen bij een spataderbehandeling te begrijpen kun je een weloverwogen beslissing, over of dit al dan niet een procedure voor jou is, maken.

Spataderklinieken zijn er in soorten en maten. Niet altijd is de behandelaar arts, of iemand met jarenlange spataderervaring en know-how van het gehele vaatstelsel. 

Ga altijd na of je de juiste voorlichting krijgt en of de persoon jou medisch verantwoord ter zijde kan staan.

Spataderpraktijk dokter Vafi - De spataderkliniek in Winterswijk

Voor de beste spataderzorg ga je naar de spataderkliniek van dokter Vafi in de Tuber Medisch Centrum te Winterswijk.

Dokter Vafi is een vaatchirurg met 39 jaar ervaring in het behandelen van aandoeningen aan het hele vaatstelsel. In onze kliniek krijg je de meest veilige en effectieve behandeling van je spataderen en zowel het onderzoek als de behandeling wordt bij ons uitgevoerd door de vaatchirurg zelf. 

Wanneer je een spataderbehandeling overweegt, neem dan contact op met Spataderkliniek dokter Vafi voor een consult. Onze ervaren professionals beantwoorden graag je vragen en helpen bij het maken van de beste beslissing voor jouw behoeften.


Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.