Video Aspect Ratio: 4:1

Sclerotherapie

Effectieve behandeling van spataderen

Sclerotherapie

Effectieve behandeling van spataderen

✔︎

Geen verwijsbrief nodig

30+

Jaar spataderervaring 

9,5

Tevredenheidscijfer

Sclerotherapie, bewezen methode voor mooie benen

Sclerotherapie, oftewel het 'wegspuiten van spataderen'  is een effectieve medische procedure die wordt toegepast bij kleine en middelgrote spataderen. Deze kleine en middelgrote spataderen kunnen voorkomen in combinatie met een niet goed functionerende stamader maar treden ook op zonder dat de stamader defect is. 


De klachten kunnen verschillen. Het kan zijn dat deze spataderen geen klachten geven en alleen als cosmetisch storend worden ervaren. Het kan ook zijn dat er sprake is van zere, vermoeide benen, of dat er vocht wordt vastgehouden.   


Voorafgaand aan de sclerotherapie behandeling kan een consult met de vaatchirurg inclusief een duplexonderzoek worden afgesproken. Tijdens dit consult zal de anamnese afgenomen worden. Dit houdt in dat er gesproken zal worden over je medische geschiedenis, over je fysieke gezondheid en voert de arts het echo-duplex onderzoek uit. Zo wordt het functioneren van de stamaderen in beeld gebracht. Daarna zal de vaatchirurg je een advies geven.


Wanneer blijkt dat er geen sprake is van een dieper gelegen aderprobleem kan overgegaan worden tot sclerotherapie. Er zal besproken worden welk resultaat je kunt verwachten en je wordt verder ingelicht over de procedure. 


Wanneer blijkt dat er wel sprake is van een dieper gelegen aderprobleem krijg je een degelijk advies over de te volgen stappen. 


Een consult met duplexonderzoek is niet altijd nodig. Wanneer je geen medische klachten hebt en alleen van die storende spataders of pennenstreepjes af wilt kun je gelijk een afspraak voor het wegspuiten van je spataders maken. 


null

Wat is sclerotherapie?

Bij sclerotherapie wordt, nadat het bewuste gebied is gereinigd en gesteriliseerd, een vloeistof in de zieke ader geïnjecteerd.


Deze vloeistof irriteert de wand van de ader waarna deze zich zal samentrekken en verschrompelen. De bloedstroom zal nu via andere gezonde aders gaan lopen. 


De vaatchirurg kan meerdere injecties in de bewuste ader geven om zo de behandeling te completeren. Omdat er gewerkt wordt met een hele fijne injectienaald is verdoving niet nodig en zul je tijdens de behandeling nauwelijks pijn ervaren.   


Na verloop van tijd zal het lichaam de verschrompelde ader absorberen.


Hoewel na de behandeling  de behandelde aders nog wel een tijdje zichtbaar kunnen zijn zullen deze na een paar weken vervagen.  


Na de behandeling krijgt het been een strakke kous die er voor zorgt dat het behandelde vat dichtgedrukt blijft. Deze moet 10 tot 12 dagen dag en nacht gedragen worden.


Direct na de behandeling kun je je normale bezigheden weer hervatten.

null

Hoe bereid ik me voor op sclerotherapie?

Wanneer je medicijnen gebruikt is het belangrijk dit tijdens het eerste consult met de vaatchirurg te bespreken. Er zijn bepaalde medicijnen die van invloed kunnen zijn op de behandeling. Denk daarbij  aan ontstekingsremmende medicijnen zoals ibupofen en aspirine. 


Gebruik voor de procedure geen bodylotion op de benen. Bodylotion zorgt er voor dat de voor de procedure benodigde hechtpleisters niet blijven plakken waardoor de wattenbolletjes niet gefixeerd kunnen worden.

 

Overweeg om een joggingbroek of een andere gemakkelijk zittende broek of lange rok aan te doen of mee te nemen. 


De benodigde kousen worden door de assistente in de praktijk aangemeten en aangetrokken.

vergoeding-sclerotherapie

Vergoeding sclerotherapie

Veel mensen maken bij spataderen een afspraak bij de huisarts.  Deze kijkt,  luistert en geeft  advies. Het kan zijn dat je voor nader onderzoek (echo-duplex onderzoek) doorverwezen wordt naar het ziekenhuis.


Wanneer in het ziekenhuis blijkt dat er geen onderliggend probleem met de stamaders is, dat wil zeggen, er wordt geen lekkage in het dieper gelegen vaatstelsel geconstateerd, betaal je voor dit onderzoek je eigen risico (€385,00). 


Wanneer er na het onderzoek door de arts in het ziekenhuis sclerotherapie wordt geadviseerd betaal je deze spataderbehandeling  zelf. Sclerotherapie wordt door de zorgverzekeraar gezien  als een cosmetische behandeling, de behandeling wordt daarom niet vanuit de basisverzekering vergoed. 


Aan het  bezoek aan het ziekenhuis via de huisarts kan dus een aardig prijskaartje  hangen. 


Om dat te voorkomen kan er in onze praktijk (zonder verwijsbrief) een afspraak bij de vaatchirurg gemaakt worden. Deze zal tijdens dit consult ook het echo-duplex onderzoek afnemen. Zo weet je in één bezoek of je een dieper gelegen vaatprobleem hebt en wat je aan je spataderen kunt doen. Klik hier voor de actuele prijzen. 

sclerotherapie-na-de-behandeling

Na de behandeling 

Om de ingespoten vloeistof zo lang mogelijk op zijn plaats te houden worden na de behandeling elastische kousen gedragen. Voor het slagen van de behandeling is het belangrijk dat je deze 10 tot 12 dagen dag en nacht draagt. 


Een uur of 5 na de behandeling kunnen de pleisters verwijderd worden en kan er kort (niet te warm) gedoucht worden. Daarna is het van belang de benen goed af te drogen en direct de kousen weer aan te trekken. Let op dat de kous niet knelt of dubbel komt te zitten.  


Een bad wordt afgeraden omdat warm water zorgt voor een betere doorbloeding en verwijding van de aders. De behandeling zal hierdoor minder effectief zijn. Ook een 'hot-tub', sauna en zonnebank bezoek en zonnebaden wordt om deze reden afgeraden.


Bewegen wordt aanbevolen, denk daarbij vooral aan een wandeling van een half uurtje, vermijd hardlopen en gewichtheffen. Plan geen vliegreis direct na de behandeling.


heeft-sclerotherapie-bijwerkingen

Heeft sclerotherapie bijwerkingen?

Sclerotherapie is een veilige procedure en complicaties zijn zeer zeldzaam. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn zwelling, kramp, blauwe plekken, bruine verkleuring en gevoeligheid van de plek waar geïnjecteerd is.  De zwelling zal snel wegtrekken en na verloop van tijd zullen de blauwe plekken ook vervagen. De bruine verkleuring houdt vaak wat langer aan. Maar na 3 tot 6 maanden zal ook deze verdwijnen.


Meer ernstige bijwerkingen zijn een allergische reactie op de gebruikte vloeistof of wondjes rond de plek waar geïnjecteerd is. Ook  

bloedstolselvorming en aderontsteking komen voor. Neem contact met de praktijk op wanneer je denkt een van deze complicaties  te hebben. 

Sclerotherapie-veilig- pijnloos-resultaat

Veilig, nagenoeg pijnloos met vaak snel resultaat

Sclerotherapie is een veilige en bewezen medische procedure die zowel de symptomen als de oorzaak van spataderen aanpakt. De behandeling duurt ongeveer een half uur en wordt meestal als niet pijnlijk ervaren. 


Ook de herstelperiode is  kort. Direct na de behandeling kan het gewone leven weer opgepakt worden.


Soms wordt er binnen een week al verbetering gezien, realistischer is om een tijdspanne van 6 tot 12 weken aan te houden. Voor grotere spataderen kan de visuele verbetering tot vier maanden duren. Mogelijk zijn er meerdere behandelingssessies nodig om het gewenste resultaat te bereiken.  


Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben van alle spataderbehandelingen. Er is geen garantie dat er na de procedure geen spataderen meer zichtbaar zullen zijn. 


Het effect van sclerotherapie is afhankelijk van je doelen, de ernst van de aandoening en de locatie van de spataders. Onze praktijk is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling. Bespreek voor de behandeling je verwachtingen met de arts.

Super!

Het is heel mooi geworden.

Mw. G. uit Denekamp

Ik ben heel tevreden!

Mijn moeder en oma zijn al door dokter Vafi geholpen. Nu ben ik aan de beurt. Wij zijn erg tevreden. Hij levert altijd kwaliteit.

Mw. H. uit Amsterdam

Wat een leuke dokter!

Na een week zag ik al resultaat!

Mw. S. uit Oldenzaal (87 jaar)

Lees hier de meest gestelde vragen over sclerotherapie

Kunnen mijn beide benen tegelijk gespoten worden?

Ja dat kan, alleen is dit wel afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof die per keer in het lichaam gespoten mag worden. Gebruikelijk is dat één been per keer behandeld wordt.

Wanneer mag ik weer sporten na het scleroseren?

Intensief sporten wordt 24 tot 36 uur na de procedure afgeraden.

Wordt sclerotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?

Sclerotherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het wegspuiten van spataderen wordt door de verzekeraar gezien als een cosmetische ingreep. Ook wanneer er sprake is van spatader gerelateerde klachten. Daarom is het wegspuiten van spataderen onverzekerde zorg en komt dit voor eigen rekening.

Hoe lang moet ik de kousen dragen na de behandeling?

Aanbevolen wordt de kousen na de behandeling 12 dagen dag en nacht te dragen.

Mag ik bodylotion of olie gebruiken voor de behandeling?

Het wordt afgeraden bodylotion of olie te gebruiken voor de behandeling omdat de pleisters dan niet hechten op de huid.

Kent sclerotherapie bijwerkingen?

Het kan voorkomen dat er rond de behandelde spataders blauwe plekken optreden en dat de huid verkleurt. Dit is een normaal onderdeel van het proces.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?

Het is mogelijk binnen drie tot zes weken resultaat te zien. Maar soms kan het tot vier maarden duren voordat effect zichtbaar is.

Wanneer kan ik weer aan het werk na een behandeling?

Direct na de procedure kun je je normale leven weer oppakken.

Is sclerotherapie een permanente oplossing?

Met sclerotherapie wordt de spatader permanent behandeld. Het kan evenwel voorkomen dat nieuwe spataders zich ontwikkelen naast de behandelde spatader.

Mag ik vliegen na een sclerotherapiebehandeling?

Vliegen wordt afgeraden tot minstens drie weken na de behandeling.

Wat kost het wegspuiten van spataderen?

Kijk voor de actuele prijzen voor het wegspuiten van spataderen onder het kopje 'Prijzen' in het menu bovenaan deze website.

Mag ik in bad of naar de sauna na een sclerotherapiebehandeling?

Door de warmte van een warm bad of sauna verwijden de aderen. Dit is niet wenselijk na een spataderbehandeling. Warme baden en saunagebruik wordt afgeraden tot twee weken na de behandeling.

Is sclerotherapie pijnlijk?

Het wegspuiten van spataderen wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren.

Hoe effectief is een sclerotherapiebehandeling?

Onderzoek heeft aangetoond dat tot 90% van de geïnjecteerde spataderen geëlimineerd kunnen worden met sclerotherapie.

Wanneer kan ik niet gespoten worden (Wat zijn de contra-indicaties voor sclerotherapie)?

Sclerotherapie wordt afgeraden wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft, bedlegerig bent, een trombosegeschiedenis hebt, overgevoelig bent voor aethoxysclerol of wanneer je geen elastische kousen kunt dragen.

Dokter Vafi's methode: meer dan 30 jaar ervaring en perfectionering

  • Behandeling door vaatchirurg
  • Geen verdoving nodig
  • Beperkt ongemak tijdens en na de procedure
  • Veilig en effectief
  • Aanbevolen voor kleine tot middelgrote spataderen
  • Beperkt aantal behandelingen nodig 
  • Minimale impact op je leven