Misschien heb je al wat langer spataderen waar je niet zo veel last van hebt. Misschien heb je jezelf ooit voorgenomen om er iets aan te laten doen, maar is het er gewoon nog niet van gekomen.

Nu we ons weer bevinden in een periode van het jaar waarin we warmere dagen, blote benen en een zomervakantie tegemoet kunnen zien is het waarschijnlijk ook niet echt de tijd om iets aan die spataders te laten doen. Misschien wel omdat je ervan uitgaat dat er na de behandeling elastische kousen moeten worden gedragen*).

Hoe dan ook, het warme weer staat voor de deur en je bent al bezig met het plannen van de zomervakantie, met mogelijk een vakantie die je naar (nog) warmere oorden zal brengen.

In hoeverre kunnen je spataders roet in het eten gooien?

Spataderen zijn ongevaarlijk toch?

Spataders zijn meestal onschuldig, maar kunnen risico’s met zich mee brengen.

Soms kunnen onder kleine zichtbare adertjes uitgebreide, niet zichtbare spataders schuil gaan, vooral als het in de familie voorkomt en je toch wel meer klachten in de benen hebt dan je bij die kleine adertjes zou verwachten.

De enige manier om dit te weten te komen is door je benen te laten doormeten met echo-duplex onderzoek, waarbij er soms onverwachts verborgen spataderen aan het licht kunnen komen.

De risico’s van spataderen

Spataderen kunnen niet alleen aanleiding geven tot klachten, maar ook tot complicaties, zoals spataderbloedingen, aderontstekingen, trombose en zelfs zeer sporadisch een (levensbedreigende) longembolie. Dat klinkt best wel eng en wat heeft dit nu met de zomer te maken zul je je misschien afvragen?

Eigenlijk twee dingen:

1. De warmte

2. Het reizen met het vliegtuig of met de auto of de bus.

Warmte leidt tot verwijding van de aderen, dus ook tot verwijding van de spataderen. Hoe wijder de ader, des te trager het bloed gaat stromen. Als het bloed te traag stroomt kan het gaan stollen en leiden tot een trombose.

De kans hierop is groter als je langdurig niet of heel weinig beweegt, zoals tijdens een lange bus- of vliegreis. Beweging zorgt er namelijk voor dat je de spieren gebruikt die door aanspannen de bloedstroom in de aders voortstuwt.

Dus langdurig zitten in dezelfde houding verhoogt de kans op trombose, bij iedereen, maar vooral als je problemen hebt (gehad) met de aders, zoals spataders en trombose in het verleden.

Zo zorg je beter voor je spataders

Soms weet je niet of je verborgen spataders hebt, dan heb je wel de klachten, maar zie je niets aan de buitenkant. Wat kun je doen?

Tijdens (lange) reizen is het belangrijk rekening te houden met de kans op trombose en daarom compressie(knie)kousen te dragen, herhaaldelijk de benen te strekken en veel te drinken om indroging van het bloed te voorkomen. Met name in het vliegtuig is de lucht erg droog maar ook tijdens de bus- of autoreis is goed drinken en regelmatig bewegen zeker iets waar aan gedacht moet worden.

Ook is het belangrijk om, wanneer je spataderen hebt en eenmaal op je vakantiebestemming bent, niet in de volle zon te gaan zitten of liggen. Warmte is zeker niet goed voor je spataders, ze zullen er alleen maar door toenemen.

Het is goed om deze tips ter harte te nemen, zeker als je spataderen hebt of wanneer ze in je familie voorkomen. Ga dus goed voorbereid op vakantie en schenk de nodige aandacht aan je benen. Laat ze eventueel  doormeten voordat je in het vliegtuig, de auto of in de bus stapt.

*) elastische kousen: Het dragen van elastische kousen valt tegenwoordig erg mee. Vroeger sprak je al snel over 6 weken elastische kousen of zwachtels na het wegspuiten van spataderen, tegenwoordig is dat nog maar 12 dagen en dat is zelfs in de zomer nog wel te doen.

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen