Kan onverklaarbare pijn in de benen van (verborgen) spataderen komen?

Vorige week donderdag had ik weer een spreekuurdag in de Tuber Medisch Centrum en heb vooral mensen gezien die een afspraak hadden gemaakt omdat ze niet verder komen met hun klachten.

Onverklaarbare pijn

Ze zijn met hun klachten bij de huisarts geweest en vaak ook al in het ziekenhuis, maar er is geen oorzaak gevonden, geen medische verklaring. De huisarts weet het ook niet meer, dus is er geen behandeling voorgeschreven en de klachten zijn gebleven.

Hoe nu verder?

Een verzoek om aanvullend onderzoek van de benen wordt vaak afgewezen, ‘omdat dit toch niets zou opleveren’.

Vaak hebben deze mensen zelf wel ideeën over een mogelijke oorzaak, bijvoorbeeld omdat iets soortgelijks in de familie voorkomt.

Omdat ‘ermee leren leven’ op weerstand stuit, wordt het heft in eigen handen genomen en gezocht op internet. Bij onverklaarde klachten in de benen kan dit ertoe leiden dat men een afspraak maakt op mijn spreekuur, vooral om bepaalde zaken op het gebied van vaatlijden, bijvoorbeeld niet zichtbare spataderen, uit te sluiten.

Aanvullend onderzoek voor een compleet beeld

Met het duplex echo onderzoek dat ik tot mijn beschikking heb kan ik een volledig beeld krijgen van de gesteldheid van de aders in de benen en dus een uitspraak doen of er iets aan de hand is en of dit eventueel de verklaring is voor de klachten.

De huisarts beschikt niet over dit onderzoek, maar kan iemand wel hiervoor verwijzen naar het ziekenhuis. Zoals bekend betekent een verwijzing binnen de verzekerde zorg verrekening met het eigen risico en dat kan oplopen tot wel €385.

Hoge kosten zijn niet nodig

In mijn praktijk zie ik het als voordeel dat ik zelf het verhaal aanhoor, zelf de echo-duplex verricht, niet op een uitslag van iemand anders, meestal een röntgenlaborant moet varen, maar zelf zie wat er aan de hand is en in combinatie met mijn expertise als vaatchirurg zelf tot een diagnose kan komen.

Aan de hand hiervan kan ik dan een advies geven voor behandeling of iemand op weg helpen als er iets anders speelt. Voor een consult met duplex onderzoek betaal je in mijn praktijk €47*.

Geen verklaring voor pijn in de benen  

Afgelopen donderdag zag ik iemand uit het westen van Nederland die met haar klachten in de benen niet verder kwam. Niemand kon een verklaring vinden. Bijzonder frustrerend. Zij had de vaatgespecialiseerde internist in het ziekenhuis gesuggereerd om haar benen eens te laten doormeten, maar dat werd afgewezen ‘omdat er toch niets te zien zou zijn’.

Verborgen spataders bestaan niet?

Aan haar benen was uitwendig inderdaad niets te zien, maar toen ik haar benen met de echo duplex onderzocht bleek er verrassend sprake van zeer uitgebreide spatadervorming van ‘verborgen’, dus niet zichtbare aders.

Volgens vele artsen zouden er geen verborgen spataders bestaan, maar dat geeft aan dat er zonder de nodige expertise te gemakkelijk een uitspraak over wordt gedaan.

Hoe dan ook, hiermee was een verklaring gevonden voor de klachten en ik heb haar geadviseerd met deze nieuwe informatie opnieuw naar haar huisarts te gaan.

Ik ga ervan uit dat zij naar een vaatchirurg wordt verwezen die gespecialiseerd is in spataderproblematiek en die in haar geval een inwendige laseroperatie (EVLT) kan uitvoeren.

Advies op maat

Bij een andere patiënt later op de dag met soortgelijke klachten bleken de aders in de benen niet afwijkend en kon dit als mogelijke oorzaak worden afgestreept.

Als mogelijke verklaring gingen mijn gedachten uit naar de rug, eventueel de heupgewrichten. Ik heb hem met een advies over wat hij nu zou kunnen doen op weg geholpen en daar was hij blij mee.

De patiënt verder helpen

Het vinden van een verklaring voor bepaalde klachten kan een lastige puzzel zijn, maar ik zie het telkens als een uitdaging om dit uit te zoeken, om iemand verder te helpen, zelfs alleen al door bepaalde oorzaken uit te sluiten.

*

Klik hier voor een afspraak voor een echo-duplex onderzoek (verwijsbrief is niet nodig).

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen