Spataderen

Wat zijn Spataderen?

Spataderen zijn aders die hun werk niet meer goed doen. Ze verschijnen als grote of kleine blauw/paarse kronkelende aders meestal op de benen. Spataderen komen voor in de knieholte, op het scheenbeen, de enkel, de kuit en het bovenbeen.


Slagaders zorgen ervoor dat zuurstofrijkbloed van het hart en de longen naar de cellen wordt vervoerd en aders zorgen ervoor dat zuurstofarmbloed terug wordt gepompt naar het hart en de longen.


Elastische aderwanden helpen het bloed vanuit de benen terug te laten keren naar het hart. De kleine klepjes in de aders gaan open als het bloed naar boven stroomt en dicht om te voorkomen dat het bloed terug stroomt.

Wanneer de klepjes in de aders niet meer goed functioneren stroomt het bloed niet goed door en hoopt het zich op in de ader. Er ontstaat druk in de ader waardoor deze wijder wordt.

Elke ader kan zich in principe ontwikkelen tot spatader. Maar de aders die het meest getroffen worden zijn de aders in de benen. Dat komt omdat staan en lopen de druk in de aderen van je benen verhoogt.


Voor veel mensen zijn spataderen een cosmetisch probleem. Voor anderen zijn spataderen pijnlijk en kunnen ze veel ongemak veroorzaken. Soms leiden spataderen tot serieuze problemen.


Je kunt iets aan spataderen doen door je leefstijl aan te passen of door middel van behandelprocedures die de spatader afsluiten.


De oorzaken van spataderen

Spataders worden meestal veroorzaakt door zwakke aderwanden en klepjes die niet meer goed werken. De precieze reden waarom aders wijder worden en de klepjes verzwakken is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk waarom sommige mensen wel en sommige mensen geen spataderen ontwikkelen. We weten wel dat een aantal zaken het risico op spataders vergroot:

-Wanneer spataders in de familie voorkomen

-Wanneer je ouder wordt

-Wanneer er sprake is van overgewicht

-Wanneer je voor je werk veel moet staan

-Tijdens de zwangerschap

-Wanneer er in het verleden een trombose is doorgemaakt

Hoewel de aandoening ook veel mannen treft hebben vrouwen een grotere kans op spataderen. Onderzoek wijst uit dat vrouwelijke hormonen de aderwand waarschijnlijk verslappen. Hierdoor wordt de kans op een lekkage in de ader groter.


Complicaties van spataderen

Bij iedere aandoening waarbij er sprake is van een verstoorde bloedcirculatie is er een risico op complicaties. Complicaties die bij spataderen kunnen optreden zijn:


Huidzweren

Vooral bij de enkels kunnen zich pijnlijke zweren ontwikkelen. Voordat zich een zweer vormt is er meestal sprake van een verkleurde vlek op de huid. Ga direct naar je huisarts wanneer je denkt dat je een huidzweer hebt.


Bloedprop

Door een beschadiging of door een trage bloedcirculatie kan een stolsel in een oppervlakkige ader ontstaan en ontsteken. Dit noemen we een tromboflebitis.

Wanneer een stolsel in een diepe ader ontstaat en dit leidt tot een reactie wordt dit trombose genoemd.

Symptomen van een bloedprop zijn een (plaatselijk) pijnlijk en gezwollen been. Elke aanhoudende pijn in het been met zwelling vereist medische aandacht!


Bloedingen

Gezwollen (spat)aders die dicht bij de huid zitten kunnen, bijvoorbeeld door stoten, openbarsten.


Spataderklachten en symptomen

Spataders kunnen voor veel last zorgen. Naast de pijnklachten die veel mensen ervaren vinden de meeste mensen spataderen lelijk en willen ze er graag vanaf. Wat zijn de spatadersymptomen?


-Grote of kleinere blauw/paarse, meer of minder gekronkelde aders

-Een lichte zwelling (oedeem) van de enkels en voeten

-Pijnlijke benen

-De benen voelen zwaar aan, vooral na het sporten of 's nachts

-Wondjes in de buurt van de spatader die langer bloeden dan normaal

-Kleinere spatadertjes verspreid over het been

-Verkleuring van de huid (bruin of blauw)

-Kramp


Spataders voorkomen

Spataders kunnen helaas niet voorkomen worden. Maar je kunt er wel wat aan doen om ervoor te zorgen dat ze niet erger worden. Bijvoorbeeld door langdurig staan en zitten te vermijden. Of door jezelf aan te wennen niet meer met je benen over elkaar te zitten. Ook is het goed om je benen hoger te leggen wanneer je slaapt.


Help daarnaast je lichaam aan een gezonde bloedcirculatie door te zwemmen, te fietsen en te wandelen. Zorg voor een gezonde leefstijl met flink wat vezels. Wanneer je geobstipeerd bent kan persen ervoor zorgen dat je spataders groter worden.


De diagnose

Volgens de traditionele manier kan, wanneer er sprake is van spataderen, via de huisarts worden doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis.


In de praktijk van dokter Vafi vinden we dit een omslachtige en dure methode die mensen onnodig op kosten jaagt, omdat de meeste spataderbehandelingen tegenwoordig niet meer vergoed worden.


Bij ons kun je, zonder eerst langs de huisarts te hoeven, direct een afspraak bij onze vaatchirurg maken. Deze zal met behulp van Duplex-onderzoek bepalen of er een dieper gelegen (medisch) probleem met de aders is. De actuele prijs voor dit consult vind je hier.  


Wanneer blijkt dat er geen medische oorzaak voor de spataders is kunnen de spataders in onze praktijk verwijderd worden.


Wanneer blijkt dat er wel een medische oorzaak is kan (alsnog) voor het reguliere traject, dus via de huisarts naar het ziekenhuis, gekozen worden.


Spataderen behandelen

Zoals gezegd willen de meeste mensen hun spataderen weg laten halen. Of omdat ze het lelijk vinden (cosmetische spataderen) of omdat ze hun spataderpijn willen verlichten of pmdat ze bang zijn voor toekomstige problemen. Voor het behandelen en het verwijderen van spataderen bestaan verschillende methodes.


Je kunt spataderen weg laten laseren, er bestaan spatader foam behandelingen, spataderoperaties, sclerotherapie en flebectomie. Maar ook kun je je leefstijl aanpassen waarmee de klachten die je van je spataderen hebt verminderen.


Wat nu te doen?

Voordat je een afspraak voor een vaatonderzoek maakt is het belangrijk dat je besluit beter voor jezelf en je spataderen te gaan zorgen. Probeer niet te lang te staan (schommel van je ene op je andere been), probeer niet te lang te zitten (wiebel met je voeten en zet een voetenbankje onder je voeten), vermijd hoge hakken en vermijd strak zittende kleding.


Spataderen is een progressieve aandoening. Ze gaan niet vanzelf weg en worden in de loop van de tijd alleen maar erger. Wees daarom pro-actief en wacht niet te lang met het maken van een afspraak.