Valt Een Spataderbehandeling Mee Of Tegen | Mooie Gezonde Benen

Wij ontvingen een vraag van een mevrouw die al jaren last heeft van spataderen. Haar dermatoloog adviseerde haar de spataderen een keer te laten behandelen. 

Omdat ze daar erg tegenop zag wilde ze weten of een behandeling mee of tegen zou vallen. Ook wilde ze weten waar ze, bij een eventuele behandeling, rekening mee zou moeten houden.

Wanneer je dermatoloog je adviseert iets aan je spataders te laten doen kan het gaan om verschillende behandelingen. 

Het kan om een hele eenvoudige behandeling gaan zoals het wegspuiten van spataderen maar het kan ook om een uitgebreide behandeling gaan in de zin van een operatie. 

Hieronder lees je over verschillende behandelingen en wat je ervan kunt verwachten.

Duplex-geluids-onderzoek

Over het algemeen is het zo dat een dermatoloog eerst onderzoek doet. Hij of zij kijkt en voelt niet alleen maar doet ook een geluidsonderzoek. 

Dat geluidsonderzoek is heel belangrijk bij spataders omdat je dan kijkt naar de oorzaak. De oorzaak kan zitten in diepere aders die je niet aan de buitenkant ziet.

Deze diepere aders kun je eigenlijk alleen maar met het geluidsonderzoek (duplexonderzoek) in beeld brengen. 

Met zo’n duplexonderzoek kun je bepalen hoe ernstig, voor zover je dat zo kunt noemen, de spataders zijn. 

En dat is belangrijk voor de behandeling. 

Wanneer er in de diepte een lekkage zit is het natuurlijk belangrijk de oorzaak aan te pakken voordat de zichtbare spataders aan de buitenkant worden behandeld.

Afhankelijk van de uitslag van het duplexonderzoek wordt er, in samenspraak met de patient, gekozen voor een behandeling.

Sclerocompressie therapie

Laten we beginnen met de meest eenvoudige behandeling. De dermatoloog heeft je benen doorgemeten (of laten doormeten) en heeft gezegd dat de diepe aders goed zijn. Deze leveren dus geen problemen op. 

Wanneer de diepe aders goed functioneren kan de dermatoloog zich helemaal richten op de behandeling van de oppervlakkige zichtbare spataders. 

De gangbare behandelmethode hiervoor is het wegspuiten ervan oftewel sclerocompressietherapie.

Wat houdt sclerocompressietherapie in

Sclerocompressietherapie is op zich een niet erg belastende behandeling en gebeurt poliklinisch. 

Tijdens de behandeling worden de spataders met hele kleine naaldjes aangeprikt. Door die naaldjes wordt een vloeistof ingebracht die als reactie een soort aderontsteking moeten geven. 

Om de behandeling zo effectief mogelijk te laten verlopen krijg je na de behandeling gedurende 10 tot 12 dagen een elastische kous

Direct na deze behandeling kun je weer naar huis en gewoon weer alles doen wat je voor de behandeling deed. 

Sclerotherapie is een vrij eenvoudige behandeling die door de meeste mensen als pijnloos wordt ervaren. 

Wat kun je verwachten

Bij sclerotherapie heb je natuurlijk het probleem dat je een kous moet dragen die misschien niet lekker zit. En de aangeprikte adertjes reageren natuurlijk. Ze worden wat rood, gaan ontsteken en/of irriteren. 

Maar in de loop van een aantal weken, een week of 6 , trekt dat allemaal weg. En wanneer de ontsteking weg trekt zijn over het algemeen de spataders ook weg getrokken.

Sclerocompressietherapie is een simpele behandeling. Je hoeft daar niet tegenop te zien, het is iets wat heel goed te doen is. 

De prikjes worden gegeven met hele kleine naaldjes. Het is niet nodig om dit te verdoven want de naaldjes zul je nauwelijks voelen.

EVLT laserbehandeling

Wanneer de dermatoloog je benen heeft doorgemeten en heeft geconstateerd dat er een oorzaak is voor je spataders dan is het natuurlijk verstandig eerst iets aan die oorzaak te doen. 

De stamader aan de binnenkant zal nu eerst moeten worden aangepakt voordat je de takken die meer aan de buitenkant zitten kunt behandelen.

Je kunt het je goed voorstellen als je spataderen vergelijkt met de bladeren aan een boom. 

Wanneer de stam van de boom intact blijft dan blijven de bladeren terug komen, hoe goed je ook kunt snoeien. 

Wanneer je wilt zorgen dat de bladeren niet meer terugkomen zul je iets aan de stam moeten doen.

Strippen

Die stam staat natuurlijk voor de ader die dieper gelegen tussen de enkel en de lies loopt. 

Dit is de belangrijkste stam die uitgeschakeld zal moeten worden. 

Vroeger werd dit gedaan door te strippen, een behandeling waar je inderdaad tegenop kon zien. 

De behandeling vond plaats in het ziekenhuis onder narcose of onder een ruggenprik en tijdens zo'n operatie werd de hele stam uit het lichaam gehaald. 

In de weken na zo’n stripoperatie had je echt wel wat problemen in de zin van bloeduitstortingen en pijnklachten.

Gelukkig is strippen tegenwoordig niet meer nodig, je hoeft de stam er niet meer volledig uit te halen. 

Met de moderne technieken kun je deze nu via de binnenkant, via een kijkoperatie, via een klein sneetje, uitschakelen. 

Weliswaar ook een operatie maar niet te vergelijken met de oude stripoperatie

Laser

Het weglaseren van de stamader vindt plaats onder plaatselijke verdoving. 

Via een prikje wordt de laser van de knie tot aan de lies in de zieke ader gebracht. Het gebied wat met laser behandeld wordt wordt met aparte verdovingsprikjes verdoofd. 

Wanneer het allemaal goed verdoofd is voel je helemaal niets van het aan de binnenkant verschroeien van de ader. 

De verschroeide ader heeft na de behandeling geen functie meer en kan niet langer de oorzaak voor de zichtbare blaadjes, oftewel de oppervlakkige spataderen zijn.

Het weglaseren van spataderen is natuurlijk een uitgebreidere ingreep dan het wegspuiten van spataderen. 

Zo'n ingreep heeft dan ook wat meer tijd nodig maar wordt ook poliklinisch gedaan. 

In de kliniek of in het ziekenhuis vindt de ingreep dus plaats onder plaatselijke verdoving. Na de ingreep krijg je gedurende een paar dagen of een week een elastisch kous en na de behandeling kun je gewoon naar huis. 

Ter nabehandeling krijg je vaak medicijnen mee. Dit is om de zwelling tegen te gaan die kan ontstaan doordat er bij de behandeling hitte is toegepast.

 Meestal zal dat iets van Ibuprofen of iets dergelijks zijn.

Samenvattend

Een spataderbehandeling valt, zeker tegenwoordig, mee. Daar hoef je echt niet tegenop te zien. 

Het wegspuiten is helemaal beperkt. Dat gaat heel eenvoudig. Je krijgt natuurlijk wel een aantal prikjes en prikjes zijn altijd vervelend maar deze horen nou eenmaal bij de behandeling. 

Wanneer je een wat uitgebreidere operatie moet ondergaan (hoewel dit natuurlijk geen echte operatie zoals vroeger is), dan is dit ook iets wat goed te overzien is. 

Een laserbehandeling is bijzonder effectief in het wegnemen van de oorzaak van je spataders. 

Wanneer de oorzaak is weggenomen zul je zien dat binnen de kortste keren ook de bladeren, de uitwendige spataders, kleiner worden. 

Vaak is het zo dat ze na een aantal maanden zo klein zijn dat je ze niet eens meer hoeft te behandelen. 

Dit kan betekenen dat je alleen al met een laserbehandeling van de stam, de hoofdader, klaar bent.


Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Maria Prestileo
Door

Maria Prestileo

op 01 Dec 2018

Ook na een laserbehandeling komen de spataderen bij mij terug. Kan ik opnieuw een laserbehandeling ondergaan?

Dokter Vafi
Door

Dokter Vafi

op 31 Dec 2018

Beste Maria, Spataderen kunnen terugkomen na een 'laserbehandeling'. Het is wel belangrijk te weten welke laserbehandeling je bedoelt, want daar is vaak wat verwarring over. Je hebt de laseroperatie (EVLT) met afsluiting van de dieper gelegen stamspatader voor de wat grotere spataderen en je hebt de oppervlakkige laserbehandeling van de kleine mini-spatadertjes, vaak berkentakjes genoemd. De eerste ingreep wordt (meestal) door een vaatchirurg uitgevoerd, de andere behandeling vaak door huidtherapeuten en cosmetische artsen. Ervan uitgaande dat je de EVLT bedoelt, dan kunnen inderdaad spataderen terugkomen als de stamader toch niet blijkt te zijn afgesloten, opnieuw is open gegaan of dat er (twee) andere stamaderen nu ook zijn aangedaan, dwz dat in deze aderen de kleppen niet meer functioneren. Om nu te beoordelen of er opnieuw een laserbehandeling nodig is moet de vorige vraag worden beantwoord en dat kan alleen dmv een duplex-geluidsonderzoek van de benen, waarbij dit precies zichtbaar is. Dan kun je dus bepalen of er een nieuwe laserbehandeling zinvol en nodig is. Als dat niet het geval is dan moeten de nieuwe spataderen op een andere manier worden behandeld en dat is meestal d.m.v. sclerotherapie ofwel wegspuiten van de zichtbare spataderen. Hoe dan ook de eerste stap is altijd een (nieuw) duplex geluidsonderzoek, waarvoor je online snel een afspraak kunt maken. Nog even voor het geval dat je de andere 'laserbehandeling' van de mini-spatadertjes zou bedoelen: ook hierbij kunnen vaak in de buurt van de eerste behandeling nieuwe mini-spatadertjes optreden die je weer met deze huidlaser zou kunnen behandelen. Persoonlijk ben ik meer een voorstander van ook het wegspuiten van deze kleine vaatjes, mits ze niet zo klein zijn dat dat technisch niet mogelijk blijkt. Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord. Veel succes en misschien tot ziens in mijn praktijk voor een duplex-onderzoek.

Reactie plaatsen