Wat Heeft Wondroos Met Spataderen Te Maken | MGB

Wondroos vormt een probleem bij de genezing van wonden. Bij wondroos is er sprake van bepaalde bacteriën (streptokokken) in een wond.

Een verstoorde bloedcirculatie

Wanneer je bijvoorbeeld een wondje aan je onderbeen hebt dan is het heel belangrijk dat het lichaam een optimale doorbloeding heeft. Zeker wanneer er zoals bij wondroos sprake van een infectie is. 

Een optimale doorbloeding van het weefsel zorgt ervoor dat de wond goed geneest. Het genezingsproces hangt dus af van die doorbloeding. 

In het geval van spataderen is de bloedafvoer belemmerd, dat wil zeggen, de doorbloeding van de huid is minder goed en daardoor is de genezingstendens van dat wondje of die infectie duidelijk minder.

Wanneer spataderen niet zichtbaar zijn

In het geval van wondroos is het dus belangrijk te constateren of er wel of geen sprake is van spataderen. Het is immers belangrijk om te weten of de doorbloeding wel goed is. 

Soms zijn spataderen goed zichtbaar. Dan heb je wondroos met spataderen. 

Maar het kan ook zijn dat er dieper gelegen spataderen aanwezig zijn die je niet ziet, de zogenaamde verborgen spataderen.

In het geval van slecht helende wonden in het algemeen en wondroos specifiek is het verstandig om op zoek te gaan naar deze verborgen spataderen. 

Dit doe je door het been door te (laten) doormeten met duplexonderzoek.

Onderzoek is belangrijk

Nogmaals, het in kaart brengen van spataderen is belangrijk omdat die spataderen wijzen op een verslechterde doorbloeding van het been. 

En deze wil je juist optimaal hebben in het geval van een wondje en zeker bij wondroos. 

Dus als een dokter constateert dat iemand wondroos heeft of wanneer iemand steeds terug kerende wondjes heeft is het belangrijk de benen door te meten en om, indien spataderen aanwezig, deze spataderen te laten behandelen.

 

 

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Reactie plaatsen