Is Koffie Goed Voor Je Aders?

Lange tijd werd koffie beschouwd als iets wat niet zo goed voor je was. Maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. 


Recent onderzoek wijst uit dat je door het drinken van vier kopjes koffie per dag minder kans hebt op ziektes als suikerziekte (diabetes type II), hartaandoeningen en beroerte. 


In het onderzoek* van Judith Haendeler en Joachim Altschmied dat in juni 2018 werd gepubliceerd wordt aangetoond dat cafeïne de verplaatsing van een bepaald eiwit naar de mitochondriën** bevordert en hun functie verbetert. Cafeïne zou de cellen in het hart en in de bloedvaten beschermen tegen schade. 


Bekijk hier een video over de werking van mitochondria.

Eerder was al aangetoond dat cafeïne de werking van de cellen in de binnenwand van de bloedvaten verbetert.


Hoe komt dit beschermende effect tot stand? 

Het gaat om het zogenaamde p27 eiwit. Dit eiwit staat bekend als een remmer van de celcyclus. Het wordt gevonden in de mitochondriën* van de belangrijkste cellen van het hart.


In deze cellen bevorderde dit eiwit de beweging van de endotheelcellen, de cellen in de bloedvatwand. Het beschermt hartspiercellen tegen celdood en activeert de omzetting van bepaalde weefselcellen in cellen die kunnen samentrekken. Dit is allemaal van groot belang voor het herstel van de hartspier na een hartinfarct.  


"Onze resultaten wijzen op een nieuwe werking van cafeïne," zegt één van de onderzoekers. "Eén die de bescherming en het herstel van de hartspier bevordert door de werking van het eiwit. Deze resultaten zouden niet alleen kunnen leiden tot manieren om de hartspier te beschermen tegen beschadiging, maar ook tot meer aandacht voor koffie als extra voedingssupplement. Verbetering van het mitochondriale eiwit zou bovendien tot nieuwe behandelingen kunnen leiden, niet alleen bij hart- en vaatziekten, maar ook in het algemeen ter verbetering van de levensverwachting."


Dus dat zou betekenen dat we met een gerust hart vier kopjes koffie per dag kunnen drinken!


Op je gezondheid!


Met vriendelijke groet,

Allan Vafi
Vaatchirurg en Spataderspecialist