Een Bloedende Spatader, Wat Te Doen? | Mooie Gezonde Benen

Een spataderbloeding ziet er eng uit en veel mensen met spataderen maken zich daar zorgen over. Een veel gehoorde vraag in de spreekkamer is : “Wat moet ik doen wanneer ik mijn spatader open stoot?” In dit blog krijg je antwoord.

Is een spataderbloeding gevaarlijk

Een spataderbloeding klinkt heel gevaarlijk maar is dat op zich niet. Het gaat erom dat je, wanneer je met een spataderbloeding te maken krijgt, weet wat je moet doen. Op aders staat maar weinig (bloed)druk, op slagaders veel. Die lage druk is de reden waarom een spataderbloeding minder gevaarlijk is. Hoewel minder gevaarlijk, ook bij een aderbloeding moet je weten hoe je moet handelen om een situatie die veel erger is, zoals een veel te lage bloeddruk, te voorkomen.

spataderbloeding-gevaarlijk

Hoe ontstaat een spataderbloeding

Een spataderbloeding kan spontaan ontstaan of kan ontstaan na stoten of na een verwonding. De hoeveelheid bloed kan erg variëren. Dat kan een heel klein beetje zijn maar ook heel uitgebreid met veel bloed. Wanneer er veel (donker gekleurd) bloed uit de wond stroomt kan dat er heel dramatisch uitzien.

Waarom is bloed van een spataderbloeding zo donker

Bloed in het aderlijke systeem heeft een hele lage druk. Het is bloed wat langs de weefsels van het lichaam heeft gereisd, zuurstof aan die weefsels heeft afgegeven, en nu op de terugweg naar het hart en de longen is. Bloed met weinig zuurstof heeft een donkerrode kleur.

lage-bloeddruk

Waarom is een slagaderlijke bloeding zo gevaarlijk

Slagaderlijk bloed is zuurstofrijk, helderrood bloed en er staat een hoge druk op. Bij een slagaderlijke bloeding verlies je snel veel bloed. De bloeddruk daalt snel en dit kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Dus hier moet snel ingegrepen worden.

ambulance

Eerste hulp bij een spataderbloeding

Het enige wat je bij een spataderbloeding moet doen is gaan liggen en het been hoog leggen. Ga desnoods op de grond liggen met de benen recht omhoog tegen de muur. Dit is over het algemeen voldoende om de bloeding te laten stoppen. Wanneer de bloeding is gestopt kun je een drukverband (laten) aanleggen. Na de bloeding is het wel verstandig om er een dokter naar te laten kijken. Maak dus wel een afspraak met je huisarts.

been-hoog-leggen-bij-spataderbloeding

Wat te doen na de bloeding

Hoog leggen en een drukverband blijkt vaak voldoende bij een spataderbloeding. Meestal zal er geen aansluitende behandeling nodig zijn. Heel soms komt het voor dat een spatader blijft bloeden en onderbonden moet worden. Hiermee bedoelen we een kleine operatie waarbij de bloeding wordt gestelpt met behulp van een klemmetje waarna de ader wordt onderbonden met een touwtje. Dit zou je een kleine flebectomie of een Muller kunnen noemen. In de praktijk komt dit eigenlijk bijna niet voor. Wanneer door het hoog leggen van het been en het drukverband de bloeding is gestopt zal het bloed gaan stollen. Wat daarna nog overblijft is een korstje.

spatader-operatie

Onderzoek na een spataderbloeding

Het is wel belangrijk om na een spataderbloeding onderzoek te doen naar de onderliggende oorzaak. Dat wil zeggen, je moet kijken naar hoe de situatie van je spataders is. Dit wordt gedaan met behulp van geluidonderzoek, een duplex. Met een duplex kom je te weten of er sprake is van een staminsufficiëntie: of je een lekkage in een dieper liggende ader hebt. Wanneer er een lekkage geconstateerd wordt is het natuurlijk verstandig om die onderliggende oorzaak te behandelen. Zo zorg je ervoor dat er in de toekomst geen nieuwe bloeding zal optreden.

onderzoek

Spataderbehandeling

Die behandeling van die dieper liggende lekke stam kan bestaan uit een laseroperatie. Het kan ook zijn dat als de dieper liggende aders verder goed zijn de behandeling beperkt kan blijven tot een oppervlakkige behandeling van de spataders, bijvoorbeeld sclerotherapie.

Geen lekke kleppen, wel een dikke spatader

Ook al heb je geen lekke kleppen in het dieper gelegen gebied, je kunt nog steeds een hele dikke spatader aan de buitenkant hebben. We spreken dan van een geïsoleerde dikke spatader. Er is geen duidelijke lekkage aanwezig maar er zit wel een oppervlakkige spatader. Deze kan voorkomen op de kuit, op het onderbeen, bij de enkel of op de voet.

Wat vooral niet te doen bij bloedende spataderen

Wat je vooral niet moet doen wanneer iemand een bloedende spatader heeft is dat de persoon blijft  staan of met afhangende benen op een stoel blijft zitten. Eerste hulp bij een bloedende spatader betekent altijd ‘het been omhoog’. Wanneer wordt nagelaten te gaan liggen en het been hoog te leggen blijft er druk op het systeem staan. De spatader zal blijven bloeden en dat kan best tot een gevaarlijke situatie leiden. Het is dus belangrijk de druk van de ader te halen en het been hoog te leggen. Dan zal  blijken dat de bloeding snel stopt.

mooie-gezonde-benen

Komen spataderbloedingen vaak voor

Bloedende spataderen komen in de spataderpraktijk van dokter Vafi niet zo vaak voor. Dokter Vafi: “Als ik er 20 heb gezien in 30+ jaar dan zijn het er volgens mij veel.”  Natuurlijk kan het zo zijn dat bloedende spataderen wel vaker gezien worden door een huisarts. Ook kan het zijn dat patiënten op de eerste hulp terecht zijn gekomen en daar behandeld zijn. Het kan dus zo zijn dat dokter Vafi als vaatchirurg geen goede indruk heeft van het aantal spataderbloedingen die optreden.

Spataderbloeding, onderzoek, behandeling

Bij een spataderbloeding focus je dus in eerste instantie op de behandeling van de bloeding zelf. Dat wil zeggen: je legt het been hoog, zorgt voor een drukverband en maakt een afspraak bij de huisarts. Na een dag verwijder je het drukverband en controleer je of de bloeding gestopt is. Wanneer de spatader nog steeds bloedt leg je opnieuw een drukverband aan. Daarna is het zaak met behulp van duplex-onderzoek de situatie te inventariseren of je iets aan de spatader moet doen. Dit doe je om ervoor te zorgen dat een bloeding niet opnieuw optreedt.

Wanneer er middels duplex-onderzoek geen diepere oorzaak is gevonden kan de behandeling bestaan uit bijvoorbeeld een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving waarbij de spatader weg wordt gehaald of, wat vaak voorkomt, dat de spatader die voor de problemen zorgt bijvoorbeeld met sclerocompressietherapie wordt behandeld. Het kan zijn dat de spatader die is gaan bloeden behandeld wordt maar het kan ook zijn dat de spatader die zorgt voor de toevloed behandeld wordt. Behandelen kan vrij vlot nadat de bloeding is opgetreden.

Wanneer duplex-onderzoek aantoont dat er wel een diepere oorzaak is, dat wil zeggen een lekkage in het dieper liggende systeem, praat je over de behandeling van de stam. Een lekkage zal behandeld moeten worden bijvoorbeeld door middel van een laserbehandeling.

vragen-over-spataderen

Over de schrijver
Je wilt gezond zijn en je goed voelen. En daar willen wij je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. Onze artikelen zijn helder, gemakkelijk leesbaar en intensief onderzocht. Ze bevatten nuttige, interessante en toepasbare tips waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen. Al onze blogs, artikelen en nieuwsbrieven staan onder redactie van dokter Allan Vafi.
Cecile
Door

Cecile

op 22 May 2020

Ik had er pas eentje aan de buitenkant van mijn knie. Er zat een flinke blauwe plek. In eerste instantie had ik niets in de gaten. Ik voelde er niets van. Ineens zag ik die plek en vroeg me af waar ik me zo hard aan gestoten had. Pas toen de verkleuring wat weggetrokken was, zag ik dat de uitstekende spatader die ik daar had (een soort wormpje wat op je been lijkt te liggen) een stuk kleiner was geworden. Pas toen snapte ik waar het vandaan kwam. Heb er geen arts naar laten kijken overigens.

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 23 May 2020

Bedankt voor het delen van deze persoonlijke ervaring met een bloedende spatader! Gelukkig is deze ‘bloeding’ beperkt gebleven tot een blauwe plek en is de spatader nadien ook nog eens kleiner geworden. Al met al prima zo en (alleen afgaande op deze informatie) geen reden om er iets aan te laten doen. Als dit vaker gebeurt en/of sprake is van een grote ‘worm’ die klachten geeft zou dit een reden zijn om er eens naar te laten kijken, evt ook het been te laten (echoduplex) doormeten op dieper gelegen spataderen. Mvg. Allan Vafi

Nic
Door

Nic

op 19 Jun 2020

Ik ben vorig jaar naar een kliniek geweest voor mijn spataderen op mijn benen , ik ging hierheen nadat ik op een avond een geknapte ader had.. voelde wat prikken dus krabde aan mijn been en deze werd dikke en deed heel zeer thuis gekoeld en hooggehouden maar er kwam een grote blauwe plek een paar weken later volgde dit nog 2 x..dit waren geen spataders zeiden ze maar vaatjes .. wel doorgemeten klein beetje lekkende aders maar niks ernstigs.. Nu zijn we een jaar verder en zaten we in de tuin en voelde ik weer wat branden.. en ja hoor weer hetzelfde een blauwe plek en gezwollen plek Nu is mijn vraag kan dit ook door de warmte komen?? Het is nu weer precies zoals vorig jaar in dezelfde week...

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 22 Jun 2020

Beste Nic, Dit kan inderdaad door de warmte komen omdat vaatjes bij warmte verwijden. Het is meestal een combinatie van een aantal factoren. Als er sprake is van een afwijkend adertje door spatadervorming met een verzwakking van de vaatwand, dan kun je je voorstellen dat zo’n adertje kwetsbaarder is bij verwijding en dus sneller aanleiding kan geven tot een bloeding. Er is daar dan weinig voor nodig, bv als je je (ongemerkt) ergens aan gestoten hebt. Als er, zoals je aangeeft, geen onderliggende problemen zichtbaar zijn bij het echo-duplex onderzoek, is sclerotherapie van de kwetsbare spatadertjes (wel voordat er een bloeding is opgetreden) meestal de beste behandeling. Ik hoop je met deze informatie verder te hebben geholpen. Groet. Allan Vafi

L. de Jong
Door

L. de Jong

op 18 Sep 2020

Vanmorgen kwam mijn man met een bloedend been beneden. Zomaar uit het niets "spoot" met grote kracht een straal van ruim 30 cm recht z'n scheenbeen uit. Paniek en een bloedbad. Met drukverband naar de dokter en toen vrij snel gestopt. Mijn vraag: is het normaal dat het met zo'n krachtige rechte straal eruit "spuit".

Spataderpraktijk dokter Vafi
Door

Spataderpraktijk dokter Vafi

op 21 Sep 2020

Het is inderdaad bijzonder heftig om zo’n acute bloeding mee te maken. Een straal van 30 cm in staande houding duidt op een aderbloeding, zeker als het bloed er wat donker uitziet en er een constante stroom is. Bij een slagaderbloeding zou de druk nog veel groter zijn, het bloed roder en de mate van bloeding overeenkomen met de hartslag. Een slagaderbloeding ontstaat ook niet zo maar. Daar is een forse (snij) verwonding voor nodig. Een aderbloeding op het scheenbeen ontstaat meestal als een spontane bloeding van een oppervlakkige dunwandige spatader die daardoor gemakkelijk kan gaan bloeden, bijvoorbeeld door stoten. Een aderbloeding stopt snel door hoogleggen van het been en aanbrengen van een drukverband. Een spataderbloeding is wel reden om de spataders te onderzoeken en te behandelen om een nieuwe bloeding te voorkomen. Hierover vind je veel informatie op onze website. Groet, Allan Vafi

Inge Eskes
Door

Inge Eskes

op 07 Jun 2023

Hallo ik heb gisteren een gesprongen ader gehad die bijhoorlijk bloede. Nu drukverband erop en bloeden is daardoor gestopt. Nu is mijn vraag kan ik gewoon werken ? Ik heb een staand beroep

Louise Vafi
Door

Louise Vafi

op 19 Jun 2023

Dag Inge,Met een goed drukverband kun je wel werken, maar lang staan is niet bevorderlijk. Ik zou je adviseren om zsm verder onderzoek te doen naar de (eventueel onderliggende) oorzaak voor de bloeding. De huisarts kan het beoordelen en je hierin adviseren, evt doorsturen naar een vaatspecialist die je been kan bekijken en met echo duplex doormeten. Een onderliggende oorzaak kan dan behandeld worden om een hernieuwde bloeding te voorkomen.Groet Allan Vafi p.s. Excuses voor de verlate reactie.

Reactie plaatsen