arrow_drop_up arrow_drop_down

Is een spataderbloeding gevaarlijk?

Een spataderbloeding ziet er eng uit en veel mensen met spataderen maken zich daar zorgen over. Een veel gehoorde vraag in de spreekkamer is : “Wat moet ik doen wanneer ik mijn spatader open stoot?” In dit blog krijg je antwoord.

Inhoudsopgave

 1. Is een spataderbloeding gevaarlijk
 2. Hoe ontstaat een spataderbloeding
 3. Waarom is bloed van een spataderbloeding zo donker
 4. Waarom is een slagaderlijke bloeding zo gevaarlijk
 5. Eerste hulp bij een spataderbloeding
 6. Wat te doen na de bloeding
 7. Onderzoek na een spataderbloeding
 8. Spataderbehandeling
 9. Geen lekke kleppen, wel een dikke spatader
 10. Wat vooral niet te doen bij bloedende spataderen
 11. Komen spataderbloedingen vaak voor
 12. Spataderbloeding, onderzoek, behandeling
 13. Tenslotte

Is een spataderbloeding gevaarlijk

Een spataderbloeding klinkt heel gevaarlijk maar is dat op zich niet. Het gaat erom dat je, wanneer je met een spataderbloeding te maken krijgt, weet wat je moet doen. Op aders staat maar weinig (bloed)druk, op slagaders veel. Die lage druk is de reden waarom een spataderbloeding minder gevaarlijk is. Hoewel minder gevaarlijk, ook bij een aderbloeding moet je weten hoe je moet handelen om een situatie die veel erger is, zoals een veel te lage bloeddruk, te voorkomen.

spataderbloeding-gevaarlijk

Hoe ontstaat een spataderbloeding

Een spataderbloeding kan spontaan ontstaan of kan ontstaan na stoten of na een verwonding. De hoeveelheid bloed kan erg variëren. Dat kan een heel klein beetje zijn maar ook heel uitgebreid met veel bloed. Wanneer er veel (donker gekleurd) bloed uit de wond stroomt kan dat er heel dramatisch uitzien.

Waarom is bloed van een spataderbloeding zo donker

Bloed in het aderlijke systeem heeft een hele lage druk. Het is bloed wat langs de weefsels van het lichaam heeft gereisd, zuurstof aan die weefsels heeft afgegeven, en nu op de terugweg naar het hart en de longen is. Bloed met weinig zuurstof heeft een donkerrode kleur.

lage-bloeddruk

Waarom is een slagaderlijke bloeding zo gevaarlijk

Slagaderlijk bloed is zuurstofrijk, helderrood bloed en er staat een hoge druk op. Bij een slagaderlijke bloeding verlies je snel veel bloed. De bloeddruk daalt snel en dit kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Dus hier moet snel ingegrepen worden.

ambulance

Eerste hulp bij een spataderbloeding

Het enige wat je bij een spataderbloeding moet doen is gaan liggen en het been hoog leggen. Ga desnoods op de grond liggen met de benen recht omhoog tegen de muur. Dit is over het algemeen voldoende om de bloeding te laten stoppen. Wanneer de bloeding is gestopt kun je een drukverband (laten) aanleggen. Na de bloeding is het wel verstandig om er een dokter naar te laten kijken. Maak dus wel een afspraak met je huisarts.

been-hoog-leggen-bij-spataderbloeding

Wat te doen na de bloeding

Hoog leggen en een drukverband blijkt vaak voldoende bij een spataderbloeding. Meestal zal er geen aansluitende behandeling nodig zijn. Heel soms komt het voor dat een spatader blijft bloeden en onderbonden moet worden. Hiermee bedoelen we een kleine operatie waarbij de bloeding wordt gestelpt met behulp van een klemmetje waarna de ader wordt onderbonden met een touwtje. Dit zou je een kleine flebectomie of een Muller kunnen noemen. In de praktijk komt dit eigenlijk bijna niet voor. Wanneer door het hoog leggen van het been en het drukverband de bloeding is gestopt zal het bloed gaan stollen. Wat daarna nog overblijft is een korstje.

spatader-operatie

Onderzoek na een spataderbloeding

Het is wel belangrijk om na een spataderbloeding onderzoek te doen naar de onderliggende oorzaak. Dat wil zeggen, je moet kijken naar hoe de situatie van je spataders is. Dit wordt gedaan met behulp van geluidonderzoek, een duplex. Met een duplex kom je te weten of er sprake is van een staminsufficiëntie: of je een lekkage in een dieper liggende ader hebt. Wanneer er een lekkage geconstateerd wordt is het natuurlijk verstandig om die onderliggende oorzaak te behandelen. Zo zorg je ervoor dat er in de toekomst geen nieuwe bloeding zal optreden.

onderzoek

Spataderbehandeling

Die behandeling van die dieper liggende lekke stam kan bestaan uit een laseroperatie. Het kan ook zijn dat als de dieper liggende aders verder goed zijn de behandeling beperkt kan blijven tot een oppervlakkige behandeling van de spataders, bijvoorbeeld sclerotherapie.

Geen lekke kleppen, wel een dikke spatader

Ook al heb je geen lekke kleppen in het dieper gelegen gebied, je kunt nog steeds een hele dikke spatader aan de buitenkant hebben. We spreken dan van een geïsoleerde dikke spatader. Er is geen duidelijke lekkage aanwezig maar er zit wel een oppervlakkige spatader. Deze kan voorkomen op de kuit, op het onderbeen, bij de enkel of op de voet.

Wat vooral niet te doen bij bloedende spataderen

Wat je vooral niet moet doen wanneer iemand een bloedende spatader heeft is dat de persoon blijft  staan of met afhangende benen op een stoel blijft zitten. Eerste hulp bij een bloedende spatader betekent altijd ‘het been omhoog’. Wanneer wordt nagelaten te gaan liggen en het been hoog te leggen blijft er druk op het systeem staan. De spatader zal blijven bloeden en dat kan best tot een gevaarlijke situatie leiden. Het is dus belangrijk de druk van de ader te halen en het been hoog te leggen. Dan zal  blijken dat de bloeding snel stopt.

mooie-gezonde-benen

Komen spataderbloedingen vaak voor

Bloedende spataderen komen in de spataderpraktijk van dokter Vafi niet zo vaak voor. Dokter Vafi: “Als ik er 20 heb gezien in 30+ jaar dan zijn het er volgens mij veel.”  Natuurlijk kan het zo zijn dat bloedende spataderen wel vaker gezien worden door een huisarts. Ook kan het zijn dat patiënten op de eerste hulp terecht zijn gekomen en daar behandeld zijn. Het kan dus zo zijn dat dokter Vafi als vaatchirurg geen goede indruk heeft van het aantal spataderbloedingen die optreden.

Spataderbloeding, onderzoek, behandeling

Bij een spataderbloeding focus je dus in eerste instantie op de behandeling van de bloeding zelf. Dat wil zeggen: je legt het been hoog, zorgt voor een drukverband en maakt een afspraak bij de huisarts. Na een dag verwijder je het drukverband en controleer je of de bloeding gestopt is. Wanneer de spatader nog steeds bloedt leg je opnieuw een drukverband aan. Daarna is het zaak met behulp van duplex-onderzoek de situatie te inventariseren of je iets aan de spatader moet doen. Dit doe je om ervoor te zorgen dat een bloeding niet opnieuw optreedt.

Wanneer er middels duplex-onderzoek geen diepere oorzaak is gevonden kan de behandeling bestaan uit bijvoorbeeld een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving waarbij de spatader weg wordt gehaald of, wat vaak voorkomt, dat de spatader die voor de problemen zorgt bijvoorbeeld met sclerocompressietherapie wordt behandeld. Het kan zijn dat de spatader die is gaan bloeden behandeld wordt maar het kan ook zijn dat de spatader die zorgt voor de toevloed behandeld wordt. Behandelen kan vrij vlot nadat de bloeding is opgetreden.

Wanneer duplex-onderzoek aantoont dat er wel een diepere oorzaak is, dat wil zeggen een lekkage in het dieper liggende systeem, praat je over de behandeling van de stam. Een lekkage zal behandeld moeten worden bijvoorbeeld door middel van een laserbehandeling.

vragen-over-spataderen

Tenslotte

Zit je na het lezen van deze uitleg nog steeds met vragen? Stel ze dan hieronder. We doen ons best je zo snel mogelijk te beantwoorden.

Over de schrijver
Een spataderbehandeling of een vaatonderzoek snel en simpel? Zonder verwijsbrief kun je bij ons terecht voor een duplex-vaatonderzoek en een spataderbehandeling. Je wordt onderzocht én behandeld door de vaatchirurg zelf. Ontdek het bij Spataderpraktijk dokter Vafi.
Reactie plaatsen

Zelf je spataderen onderzoeken en controleren? Benieuwd naar de 6 spatadermythes? Wil je weten hoe je problemen met je aders kunt voorkomen? Je leest het in de spatadergids. Vraag hem gratis aan!

De voorlichting die op onze website wordt gegeven is bedoeld als algemene informatie. 

Specifiek medisch advies kan alleen worden gegeven wanneer de arts volledige kennis van je gezondheidssituatie heeft.

Wij gebruiken cookies.